Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Побут.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
111.62 Кб
Скачать

2. Різні види розваг і роль музики в них

Розваги уявляють собою найбільш яскраві події у повсякденному житті дітей, які приносять радість і естетичні переживання.

З метою музично-естетичного розвитку дітей і вирішення виховних завдань розваги регулярно намічаються в перспективному і календарному планах. Вони бувають різних видів: концерти, драматизації, ляльковий і тіньовий театр, настільний і театр іграшки. Програму їхню готує вихователь, консультуючись з музичним керівником.

Виконавці запланованих заходів можуть бути різними: в одному випадку виконавцями є дорослі – музичний керівник, вихователі, співробітники дитячого закладу, запрошені для участі батьки або учні; в іншому – сумісно з дорослими беруть участь і діти. Цікаво проходять розваги, запропоновані самими дітьми і організовані за допомогою вихователя. Діти самі складають програму, намічають виконавців, ведучого програми, пропонують оформлення.

Концерти

Слухання музики в групі, організоване для дітей у формі невеликих концертів, дозволяє здійснити музичні освітньо-виховані завдання, сприяє розвитку у дітей художнього смаку, любові до музики.

Використовуючи для концертів грамзапис, вихователь має можливість познайомити дітей з прекрасними зразками народної, класичної і сучасної музики, яка представлена кращими артистами. Слухаючи музичні твори, які виконані на різних інструментах, діти знайомляться з їхньою тембровою забарвленістю. Вони слухають і порівнюють характер звучання симфонічного оркестру і оркестру народних інструментів.

Окрім концертів, які систематично плануються протягом року, діти слухають музику за власною ініціативою – просять послухати улюблені твори (зазвичай це бажання виникає до кінця дня), а іноді ініціатором прослуховування виступає вихователь. Такі невимушені хвилини слухання музики приносять дітям радість, і це потрібно заохочувати і підтримувати.

Програми складених на основі грамзапису концертів, мають бути різноманітними. Так, цікавими для дітей є перевірені практикою тематичні концерти про творчість композиторів: «Дітям про музику» (Глінки, Чайковського, Римського-Корсакова, Прокоф’єва, Шостаковича, Кабалевського, Лисенка, Стеценка, Філіпенка, Гріга, Моцарта).

Діти із задоволенням слухають фрагменти опер «Казка про царя Салтана» Римського-Корсакова, «Пан Коцький», «Зима і Весна» Лисенка, «Чарівна флейта» Моцарта, симфонічну казку «Петя і вовк» Прокоф’єва, балету «Лускунчик» Чайковського, симфонічної сюїти «Пер Гюнт» Гріга, сюїти «Карнавал тварин» Сен-Санса та ін.

Концерт може бути присвячений народній музиці (пісні і народні мелодії у виконанні співаків, окремих народних інструментів або всього складу оркестру народних інструментів).

Перед кожним концертом вихователь проводить коротку бесіду (про народну творчість або творчість окремого композитора), консультуючись з усіх питань з музичним керівником і знайомлячись із спеціальною літературою.

Цікавим є проведення музично-літературних концертів, якщо в них беруть участь і діти, і дорослі. Ці концерти можуть бути тематичними, пов’язаними з порами року (за мотивами сюїти Чайковського «Пори року»); програми концертів складаються на теми про Батьківщину, природу, тварин («Про улюблених тварин і звірів», «В зоопарку»).

Не меншу цікавість викликають у дітей концерти, програми яких складені з окремих творів, які не поєднуються загальною тематикою. На таких концертах діти виконують знайомі для них пісні і вірші, змагаючись у виступах із дорослими (музичний керівник, вихователі, батьки).

До програми концертів, які організуються за ініціативою самих дітей, добираються найулюбленіші з розучених ними пісень, а також танці, сценки лялькового театру або театру іграшок. Проходить все це під спів дітей, а іноді на їхнє прохання під акомпанемент певного музичного інструменту у виконанні музичного керівника. На свої концерти старші діти запрошують гостей – малюків або однолітків з іншої групи.

Окрім вказаних орієнтовних тем і програм концертів виникає необхідність проведення концертів, пов’язаних з пам’ятними датами (ювілеї поетів, музикантів, письменників, виконавців). Ініціатором такої роботи є музичний керівник, який готує відповідну бесіду, складає програму концертів, залучає до активної участі вихователів. Тематика і зміст концертів, високий естетичний рівень музичних творів, професійне виконання – все це сприяє вихованню у дітей музичного смаку, любові до музики.

Таким чином, починаючи з дитячого садка, музика входить в життя дитини і стає улюбленим видом мистецтва.