Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Побут.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
111.62 Кб
Скачать

Музика у побуті дитячого закладу

  1. Значення музики у повсякденному житті дітей

  2. Різні види розваг і роль музики в них.

  3. Музика на фізкультурних заняттях і ранковій гімнастиці.

  1. Значення музики у повсякденному житті дітей

«Музика, як кожне мистецтво, допомагає дітям пізнавати світ і виховує дітей, при цьому виховує не тільки їхній художній смак і творчу уяву, але і любов до життя, до людини, до природи, любов до своєї Батьківщини, інтерес і почуття дружби до народів інших країн» (Д.Кабалевський).

Тому музика має бути постійним супутником повсякденного життя дітей, відбивати навколишній світ в яскравих образах, викликати співпереживання цим образам, збуджувати почуття і думки, намагання до діяльності, формувати внутрішній духовний світ дитини, спонукати до творчості.

Якщо діти люблять музику, зріднились із нею, відчувають у ній потребу, тоді музика починає звучати в групі за ініціативою самих дітей в різні моменти їхньої діяльності, викликає радісне відчуття життя. Для цього необхідно, щоб діти мали певний запас пісень, ігор, хороводів, виконували мелодії на дитячих музичних інструментах. Вся ця доступна для дитини музична діяльність і має бути предметом уваги вихователя групи. При цьому дуже важливо, щоб він сам мав музичний слух, володів усім дитячим репертуаром, грав на різних дитячих музичних інструментах, міг продемонструвати зразок виконання. Багато в чому від вихователя залежить, щоб музика увійшла в життя дітей, стала їхньою нагальною потребою.

Вихователь, який любить музику, використовує грамзапис, співає дітям, прищеплює їм навички слухання музичних творів, залучає до співу.

Практика показує, що в такі моменти створюється особливий настрій, який емоційно зближує дітей і педагога, виникають невимушені висловлювання дітьми своїх думок, бажань; виникає спільність переживань дитячого колективу, зміцнюються дружні почуття.

Розуміючи виховну силу музики, педагог піклується про створення умов для її постійного використання в житті групи. Він організовує для дітей концерти, різні традиційні дружні зустрічі – дні народження, випуск до школи, планує слухання радіо, телепередач, організовує і підтримує пісні, ігри, хороводи, які виникають за ініціативою дітей, вводить спів на ранковій гімнастиці і фізкультурних заняттях, попередньо узгодивши це з музичним керівником.

Для того щоб кваліфіковано спрямовувати в групі музичну діяльність дітей, вихователь систематично працює з музичним керівником: розучує музичні твори, удосконалює власне виконання дитячого репертуару, консультується з музичним керівником з питань методики проведення концертів, готує грамзапис або залучає для цього дорослих (співробітників дитячого закладу, батьків), відбирає разом з музичним керівником матеріал для всіх видів розваг.

Володіючи музичним репертуаром і методикою, вихователь постійно допомагає музиканту-спеціалісту організовувати роботу поза музичними заняттями у відповідності до завдань і особливостями її проведення в умовах даної групи.

Молоді вихователі із середньою педагогічною освітою володіють дитячим програмним репертуаром: вони співають, добре рухаються, тобто достатньо підготовлені для участі в музичному вихованні дітей. Тому обов’язком музичного керівника є організація подальшого підвищення їхньої музичної кваліфікації і якості виконання дитячого репертуару (в умовах конкретної роботи з дітьми даної вікової групи), використання музики у повсякденному житті дітей.

Для цього музичний керівник регулярно працює з вихователями, допомагає їм у керівництві музичним життям дітей, з метою підтримки роботи на певному естетичному рівні, але в той же час тактовно контролює їх.

Таким чином під керівництвом музичного керівника і вихователя діти привчаються до спілкування з музикою.