Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rozdatkovy_material_1-6.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
384 Кб
Скачать

Типи потреб пацієнта в допомозі

Потреба пацієнта в допомозі може бути тимчасовою, постійною і реабілітуючою. Тимчасова допомога розрахована на короткий час за наявності дефіциту самодогляду. Наприклад, у разі хірургічних втручань, деяких травм. Постійна допомога потрібна пацієнту протягом усього життя (при ампутації кінцівок, тяжких травмах хребта). Реабілітуюча допомога — це тривалий процес лікувальної фізкультури, масажу, дихальної гімнастики.

Серед заходів щодо догляду за пацієнтами велике значення має бесіда з пацієнтом і порада, яку може дати медична сестра в необхідній ситуації. Порада — це емоційна, інтелектуальна і психологічна допомога, яка допомагає потерпілому підготуватися до дійсних або майбутніх змін, що виникають через стрес, який завжди присутній при будь-якому захворюванні, і полегшує міжособисті відносини між хворим, сім'єю, медичним персоналом. У число пацієнтів, які потребують поради, входять і ті особи, яким потрібно пристосуватися до здорового способу життя — кинути курити, схуднути, збільшити ступінь рухливості тощо.

Методи догляду

Медична сестра виконує намічений план, застосовуючи декілька методів догляду: допомога, пов'язана з життєвими щоденними потребами, догляд для досягнення терапевтичної мети, догляд для досягнення хірургічної мети, догляд для полегшення досягнення мети медичного обслуговування (створення сприятливого навколишнього середовища, стимулювання і мотивація пацієнта) тощо. Кожний із методів включає теоретичні і клінічні навички (див. схему "Реалізація плану медсестринського догляду").

Стадії здійснення плану сестринських втручань

Здійснення — це реалізація сестринського плану дій для досягнення конкретних результатів. Фаза здійснення починається після розробки плану догляду. Центральною частиною фази здійснення є реалізація сестринських втручань, які допоможуть пацієнту досягнути бажаних результатів. Конкретні сестринські втручання здійснюються для зміни факторів, які складають проблему пацієнта. Незалежно від установи охорони здоров'я, в якій працює медсестра, для забезпечення догляду за пацієнтом використовується сестринський процес. Існує три стадії здійснення сестринського процесу:

  1. підготовка;

  2. втручання;

  3. документування.

Підготовка медичної сестри до втручання включає: перегляд сестринських втручань, установлених під час етапу планування; аналіз сестринських знань, умінь, навичок, які вимагаються; визначення можливих ускладнень, пов'язаних з конкретними сестринськими діями; визначення і забезпечення необхідними ресурсами; підготовку обладнання, необхідного для певних видів діяльності.

Втручання — це стадія сестринських втручань, розроблених і здійснюваних для задоволення потреб людини.

Документування. Здійснення сестринських втручань має завершуватися повним і точним задокументуванням дій сестринського процесу.

П’ятий етап медсестринського процесу: оцінка ефективності сестринського процесу Мета та структура V етапу

Метою п’ятого етапу є оцінка реакції пацієнта на сестринський догляд, аналіз якості одержаної допомоги, оцінка отриманих результатів і підведення підсумків.

Структура V етапу медсестринського процесу

Ефективність медсестринського процесу

Оцінювання дій медичної сестри (особисте)

Оцінювання пацієнтом і його сім'єю дій медичної сестри

Оцінювання дій медичної сестри керівниками (старшою і головною медичними сестрами)

1. Позитивне і негативне у професійній діяльності медичної сестри.

2. Перегляд, корекція плану

П'ятий етап здійснюється для того, щоб проаналізувати таке:

  1. Успішне просування пацієнта до запланованої мети і навпаки.

  2. Досягнення бажаних результатів і навпаки.

  3. Необхідність додаткової допомоги.

  1. Будь-які несподівані результати або незадоволені потреби, які були упущені при оцінці.

Підсумкова оцінка також важлива для того, щоб допомогти нам більше дізнатися про ефективність або неефективність нашої сестринської практики. За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я, підсумкова оцінка полягає "в дослідженні і прийнятті рішень з точки певних критеріїв, які стосуються поставленої мети. За допомогою підсумкової оцінки здійснюється обернений зв'язок, який може використовуватись для досягнення інших потреб людини. Мета підсумкової оцінки визначити результат, тобто стан пацієнта, який досягнутий внаслідок сестринського втручання, визначеного метою сестринського догляду".

П

ідсумкова оцінка плану догляду складається з чотирьох взаємозалежних складових:

  1. Оцінка ходу роботи і її результатів в світлі бажаних результатів догляду.

  2. Визначення ефективності планованого сестринського догляду.

  3. Подальша оцінка і планування у випадку невдачі в досягненні бажаного результату.

4. Критичний аналіз ходу роботи і внесення необхідної корекції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]