Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_4_GO.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
83.46 Кб
Скачать
  1. Індивідуальні засоби захисту людей.

До них належать:

засоби захисту органів дихання:

а) протигази:

  • загальновійськові: РШ-4, ПМГ, ПБФ;

  • цивільні: ГП-5, ГП-5М, ГП-7, ГП-7У, ГП-7В;

  • дитячі: камери захисна дитяча КЗД-4, КЗД-6 (до 1,5 року);

ДП - 6 (для старшого віку);

ПДФ-Д (від 1,5 до 7 років);

ПДФ-Ш (від 7 до 17 років);

ПДФ - 7 (від 1,5 до 14 років);

  • ізолюючі: ІП-4, ІП-5, ІП-46;

  • промислові: (для захисту від СДОР);

  • додаткові патрони ДПГ-1, ДПГ-3;

б) респіратори:

  • Р-2;

  • РУ-60м, РПГ-67 — промислові;

ШБ-1 (пелюсток) та інші;

в) простіші:

  • ВМП — ватно-марлева пов'язка;

  • ПТМ-1 — протипильова тканинна маска;

  • засоби захисту органів шкіри:

а) спеціальні засоби:

— Л-1— легкий захисний костюм;

  • ЗЗК — загальновійськовий захисний костюм;

  • ЗКЗК — загальновійськовий комплексний захисний комплект;

  • ЗФО-58 — захисно-фільтруючий одяг;

б) щоденний і виробничий одяг (обробляється пастою К-4, або мильно-масляною емульсією для надання водонепроникності).

  • медичні засоби індивідуального захисту:

  • аптечка індивідуальна АІ-2;

  • індивдуальний протихімічний пакет – ІПП-8, ІПП-51.

Засоби індивідуального захисту призначаються для захисту людини від радіоактивних, отруйних речовин та бактеріальних засобів.

    1. Індивідуальні засоби захисту органів дихання.

За принципом дії протигази поділяються на фільтруючі та ізолюючі. Ці протигази відрізняються тим, що ми дихаємо в них різними джерелами повітря. В фільтруючих протигазах ми дихаємо зовнішнім повітрям, котре очищується, або знезаражується (в промислових протигазах). А в ізолюючих протигазах ми дихаємо своїм видихаємим повітрям і не користуємось зовнішнім шкідливим повітрям. Тому в таких протигазах до видихаємого повітря додається кисень і забирається вуглекислий газ і людина не задихається.

Фільтруючі протигази (ЦП-5, ЦП-7, КЗД-4) є основним засобом захисту людини. Принцип захисної дії заснований на очищенні повітря що вдихаємо за допомогою фільтра від різних шкідливих домішок.

Ці протигази комплектуються фільтрувально-поглинальною коробкою малого габариту і шолом-маскою. Для правильного підбору шолом-маски проводиться замір вертикального обхвату голови, і визначається необхідний розмір.

Дитячі протигази призначені для дітей віком 1,5—17 років. Вони мають єдину фільтро-поглинаючу коробку від ГП-5 (для дорослих) та відрізняються лише лицевими частинами. КЗД-4 (камера захисна дитяча) призначена для захисту дітей віком до 1,5 років від РР, ОР і БЗ.

Ізолюючі протигази є спеціальними засобами захисту органів дихання, очей, обличчя від усіх небезпечних речовин, що містяться у повітрі. Вони дозволяють працювати навіть там, де повністю відсутній кисень. Необхідне для дихання повітря збагачується в ізолюючих протигазах киснем у регенеративному патроні, що споряджений спеціальною речовиною (перекис і надперекис натрію). Протигаз складається з лицьової частини, регенеративного патрона, дихального мішка, каркаса і сумки.

Простіші засоби захисту органів дихання

Респіратори застосовуються для захисту органів дихання від радіоактивних речовин, ґрунтового пилу, бактеріальних засобів та різних шкідливих аерозолів.

Респіратор Р-2 — фільтруюча напівмаска, має два клапани вдиху та один видиху з запобіжним екраном, наголовником із лямок та носовим затискачем. При вдиханні повітря проходить через усю поверхню респіратора фільтрується та через клапан вдихання потрапляє в органи дихання. Відпрацьоване повітря виходить через клапан видихання. Виготовляється трьох ростів. Підбір здійснюється за виміром висоти обличчя. Ріст 1 — до 109 мм, 2 - 109-119 мм, 3- від 119 мм та більше.

Ватно-марлева пов'язка є замінником респіратора і виготовляється самостійно з марлі та прошарку вати. Розмір тканини 100 х 50 см. Розмір ВМП 30 х 20 см без зав’язок. Виготовляють ВМП наступним чином: тканину згинають в двоє, у середину закладають шар вати товщиною 1 – 2 см і прошивають. Кінці впродовж 30 – 35см розрізають, прошивають по краю і таким чином утворюються зав’язки.

Якщо при виникненні НС не має ні одного з вище перерахованих засобів захисту органів дихання, можна використовувати елементарні засоби – носова хустина або будь-який інший клаптик тканини змочений водою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]