Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_5_GO.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
59.39 Кб
Скачать

Лекція №5

Тема: Основи організації і проведення заходів щодо надання допомоги

потерпілим та життєзабезпечення населення.

План:

  1. Мета і зміст рятувальних і невідкладних робот (РНР);

  2. Перша медична допомога;

  3. Карантин і обсервація.

  1. Мета і зміст рятувальних і невідкладних робот (рнр);

Рятувальні і невідкладні роботи (РНР) проводяться з метою порятунку людей і надання допомоги ураженим, локалізації і ліквідації аварій на комунально-енергетичних і технологічних мережах, що перешкоджають проведенню рятувальних робіт і створенню умов для подальшого відновлення виробничої діяльності об’єкта.

Рятувальні роботи включають вісім видів робіт:

  1. Розвідка маршрутів висунення і дільниць робіт;

  2. Локалізація і гасіння пожеж на маршрутах висунення і дільницях робіт;

  3. Розшук і порятунок людей з-під завалів, що горять і зруйнованих будівель;

  4. Подача повітря в завалені захисні споруди;

  5. Розкриття завалених захисних споруд;

  6. Надання першої медичної допомоги ураженим і евакуація їх в лікувальні установи;

  7. Виведення (вивіз) населення з небезпечних місць в безпечні райони;

  8. Санітарна обробка людей і обеззараження одягу, засобів захисту, техніки, будівель, місцевості, продовольства і води;

Невідкладні роботи необхідні для проведення рятувальних робіт.

Вони включають шість видів робіт:

  1. Пристрій проїздів (проходів) в звалах і зонах ураження;

  2. Локалізація і ліквідація аварій на комунально-енергетичних і технологічних мережах;

  3. Зміцнення або обрушення конструкцій будівель і споруд, перешкоджаючих проведенню рятувальних робіт;

  4. Ремонт і відновлення зв’язку;

  5. Ремонт і відновлення пошкоджених захисних споруд;

  6. Виявлення, знешкодження і знищення вибухонебезпечних предметів.

Види, послідовність і способи РНР визначаються в залежності від обстановки, що склалася в осередку ураження (характеру руйнувань, пожеж, аварій і умов погоди, радіоактивного і хімічного зараження, часу року і доби), а також наявності сил і засобів для проведення робіт.

Основні способи ведення розвідки – безпосередній візуальний огляд місцевості і застосування засобів інструментальної розвідки для виявлення обстановки в районі робіт.

Розшук постраждалих ведеться шляхом суцільного обстеження території, будівель і споруд за допомогою службових собак і спеціальних приладів.

Витягання постраждалих з-під завалів здійснюється шляхом розбирання завалу зверху або спорудження галереї в завалі. Порятунок людей, що знаходяться в будівлях, що горять, проводиться через віконні отвори і балкони за допомогою приставних або висувних дробин, автовишек, шляхом пристрою трапів і іншими прийомами.

Повітря в завалені захисні споруди подається при вході в відчинені двері сховища або пробиттям отвору в перекритті (стіні) сховища, або шляхом розчищання повітряпостачальних пристроїв і повітрязаборних каналів, або нагнітання повітря компресором або переносним вентилятором. Повітря в завалені захисні споруди подається в перші 3-4 години.

Надання першої медичної допомоги ураженим полягає в зупинці кровотечі, введенні знеболюючих засобів, накладанні пов’язок, шин.

Після надання першої медичної допомоги і перед вивезенням уражених з осередку ураження проводиться їх медичне сортування. Медичне сортування – це виділення груп поранених та хворих, які потребують одноманітних лікувально-евакуаційних заходів.

Зміст сортування полягає в том, що в залежності від кількості постраждалих, медичні дружини вирішують, кому з них треба надати медичну допомогу в першу чергу, а кому в другу, і відповідно визначають, хто може самостійно іти до медичного пункту, а кого і в яку чергу треба винести, або вивезти.

В основі сортування лежить діагноз постраждалих і прогноз їх стану. Для правильного проведення сортування без втрати часу існує документ - первинна медична картка з кольоровими відривними смужками 9червона – невідкладна допомога; синя – ураження радіаційними речовинами; жовта – ураження отруйними речовинами; чорна – ізоляція). На картці залишається та смужка, колір якої відповідає діагнозу постраждалого.

В наданні першої медичної допомоги і виносі в першу чергу потребують діти та уражені, які знаходяться в важкому стані, в стані шоку, з кровотечами та іншими явищами, які загрожують життю. Якщо постраждалих багато, аса дружин мало, медичну допомогу надають тим хто її потребує невідкладно.

Основні види рятувальних робіт повинні бути завершені до закінчення першої доби. У кожному конкретному випадку повинні вибиратись такі прийоми і способи роботи, які б забезпечували виконання поставленої задачі в найкоротший термін з мінімальними витратами сил і засобів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]