Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_6_GO.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
59.39 Кб
Скачать

Лекція №6

Тема: Прилади радіаційної та хімічної розвідки та дозиметричного

контролю. Знезараження.

План

  1. Одиниці та дози радіоактивного випромінювання.

  2. Прилади радіаційної та хімічної розвідки.

  3. Знезараження.

  1. Одиниці та дози радіоактивного випромінювання.

Доза випромінювання – це кількість енергії радіоактивного випромінювання, що поглинена одиницею об’єма опромінюваного середовища. Вимірюється в рентгенах (Р).

Рівень радіації характеризує зараження місцевості радіоактивними речовинами і показує дозу опромінення, яку може отримати людина в одиницю часу (ч) на зараженій місцевості. Вимірюється в рентгенах на годину (Р/год).

Радіоактивне випромінювання складається з альфа, бета та гамма випромінювання, а також потоку нейтронів. Альфа та бета характеризуються невеликою проникаючою здатністю. Вони впливають на організм при попадання в рани або в дихальні шляхи та шлунково-кишковий тракт. Гамма випромінювання та поток нейтронів мають здатність проникати через різні товщі та живі тканини, викликая тим самим патологічні стани в організмі. А саме променеву хворобу.

Дія іонізуючих випромінювань на людей і тварин полягає в руйнуванні живих клітин організму, що може привести до різного ступеня захворювання, а в деяких випадках і до смерті.

Ступінь променевих (радіаційних) уражень залежить від отриманої дози і часу, протягом якого людина підлягала опроміненню. Доза опромінення може бути однократною і багатократною. Однократним вважається опромінення, отримане за перші четверо діб. Багатократним — отримане за більш тривалий період.

Дози радіації, не приводять до зниження працездатності людей:

50 Р – при однократному опроміненні впродовж 4-х діб;

100 Р – при багатократному впродовж 20-30 діб;

200 Р – при багатократному впродовж 3-х місяців;

300 Р – при багатократному впродовж 1 року.

Місцевість вважається зараженою при 0,5 Р/год та вище.

При однократному опроміненні організму людини в залежності від отриманої дози розрізняють чотири ступені променевої хвороби.

Променева хвороба першого ступеня виникає при загальній дозі опромінення 100-200 Р. Прихований період триває два-три тижні, після чого появляються недомагання, загальна слабкість, почуття важкості в голові, може спостерігатися періодичне підвищення температури. Ця ступінь хвороби виліковна.

Променева хвороба другого ступеню виникає при загальній дозі випромінювання 201-400 Р. Прихований період триває біля тижня. Хвороба проявляється в більш тяжкому недомаганні, розладі функцій нервової системи, можливе підвищення температури тіла. При активному лікуванні одужання наступає через 1,5 – 2 місяці. Можливі смертельні випадки – до 20%.

Променева хвороба третього ступеня виникає при загальній дозі опромінення 401 – 600 Р. Прихований період – до кількох годин. Відмічають важкий загальний стан, сильні головні болі, іноді втрату свідомості, некроз слизових оболонок. З’являються різноманітні інфекційні ускладнення. Без лікування хвороба в 20-70% випадків закінчується смертю, частіше від інфекційних ускладнень або від кровотеч.

При опроміненні дозою більше 600 Р розвивається дуже важкий четвертий ступень променевої хвороби, яка без лікування зазвичай закінчується смертю впродовж 2-х тижнів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]