Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учебник игры.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
15.96 Mб
Скачать

Стань там, де я скажу

X і д. Вихователь викликає 5-6 дітей і каже, де вони мають зайняти свої місця. Наприклад: «Оленько і Юля, станьте праворуч від мене, Таня — попереду, Юрко і Галинка — ліворуч». Після цього вихователь повертається ліворуч (праворуч або кругом) і запитує в дітей, яке тепер у них місцеположення.

Завдання. Закріплювати у дітей уміння визначати положення одного предмета відносно іншого.

Знайти іграшку

Х і д. Варіанті: педагог звертає увагу вихованців на конверти з листами: «Діти, вночі, коли нікого не було в груповій кімнаті, до нас залетів. Карлсон і приніс в по-

56

дарунок іграшки. Він любить жартувати і тому заховав іграшки, а в листах написав, як їх можна розшукати». Вихователь розкриває конверт і читає: «Потрібно стати обличчям до столу, повернути ліворуч, пройти прямо...» Викликана дитина виконує завдання і знаходить машин­ку. Інша дитина виконує наступне завдання і т. д.

Обладнання: З—4 «листи», іграшки.

В а р і а н т 2: вихователь і діти викладають на фланелеграфі або дошці-аплікаторі план групової кімнати. Ви­значають вікна, двері, розміщують великий прямокутник (стіл вихователя), далі — маленькі прямокутники й ква­дратики — дитячі столики із стільчиками (при цьому називають імена дітей, які сидять за кожним столиком).

Хтось із дітей виходить за двері, а вихователь разом з іншими ховають іграшку, роблять помітку червоною фішкою (на наждачній основі). Користуючись поміткою, ведучий відшукує іграшку.

Обладнання: фланелеграф або дошка-аплікатор, предмети на наждачній, магнітній основі, прямокутники (великі» малі), квадрати, фішка червоного кольору, іг­рашка.

Чиє це місце?

Х і д. Варіант 1: педагог ра^ом з дітьми відтво­рюють на дошці-аплікаторі план розміщення письмового стола і дитячих столів із стільчиками. Потім вихователь позначає фішкою (кружечком на магнітній основі) місце одного із дітей. Дитина, яка сидить на цьому місці, повинна встати. За правильну відповідь гравець одержує прапорець.

В а р і а н т 2: вихователь позначає на плані два місця за різними столами і пропонує дітям, які сидять на цих місцях, помінятись місцями.

обладнання: дошка-аплікатор або фланелеграф, І великий і малі прямокутники, маленькі квадратики, фішки, прапорці.

Секрети

Х і д. Варіант 1: гра проводиться на майданчику, вихователь звертає увагу дітей на план майданчика і про­понує відтворити зображення реальних предметів. Потім говорить, що на майданчику заховані іграшки-«секрети», а на плані червоними кружальцями позначені місця їх

57

знаходження. Двоє-троє дітей відшукують «секрети». Кожний виконує своє завдання.

Виграє той, хто швидше відшукає свій «секрет».

Обладнання:план майданчика, іграшки-«секрети», заздалегідь заховані кружечки-фішки.

Варіант 2: гра проводиться на двох суміжних майданчиках.

Обладнання: загальний план двох суміжних майданчиків дитячого садка, іграшки-«секрети», фішки.

Підготовча до школи група

Завдання. Продовжувати вчити дітей визначати положення предмета на площині, змінювати розміщен­ня предмета на ній за вказівкою вихователя.