Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учебник игры.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
15.96 Mб
Скачать

Підбери за формою

X і д. Вихователь показує дітям геометричні фігури-зразки, пропонує рухом руки окреслити контури, назвати їх. Розглядаються також дрібні предмети різної фор­ми. Потім усі йдуть до іншої кімнати: вихователь, пока­зуючи предмети, які тут знаходяться, зауважує, що

38

форми багатьох із них такі самі, які вони розглядали перед тим. Пояснює, як проходитиме гра: «Треба пра­вильно дібрати до предмета відповідну геометричну фігуру. Наприклад, до коробки круглої форми — круг, за цією ж фігурою в іншій кімнаті знайти предмет такої самої форми». Діти по черзі виконують завдання. Гра закінчується, коли всі знайдуть потрібні предмети, ко­ристуючись геометричними фігурами як орієнтира­ми. При повторному проведенні набір предметів змі­нюється.

Обладнання: набір площинних геометричних фігур (круг, квадрат, трикутник, прямокутник), два набори предметів різної форми.

Подорож

X і д. Вихователь пропонує дітям: «Сьогодні ми по­граємо в нашому ігровому куточку. Подивимося, які тут іграшки. їх багато, і всі різної форми. Петрику, знайди в наборі будівельного матеріалу предмети ква­дратної форми». Дитина, яка правильно виконала за­вдання, будує невеличку споруду. Потім діти розгля­дають іграшкові меблі, посуд, визначають форму пред­метів.

Обладнання: комплекти предметів різної форми.

З яких фігур складається предмет

Хід. Вихователь показує картки з малюнками, обер­тає стрілку — вона зупиняється навпроти якогось зобра­ження. Діти називають предмет, визначають його форму, величину, колір. Потім викладають цей предмет з гото­вих геометричних фігур. Той, хто зробить усе швидко і правильно, дістає право обертати стрілку. Гра триває, доки всі діти не виконають завдання. Наприкінці вихова­тель пропонує відгадати загадки про викладені предме­ти. При повторному проведенні можна використовувати нові картки із зображенням предметів складніших форм.

О б л а д н а н н я: дві таблиці-картки (32 X 32 см) зі стрілкою в центрі, яка обертається,— на одній зображені прапорець, лялька-неваляйка, лопатка, м'яч; на іншій — гриб, ялинка, будиночок, куля, квадрат, прямокутник; набори площинних геометричних фігур для викладання з них зображень предметів (круги і половинки круга, трикутники, прямокутники, квадрати).

39

Живі фігури

Вихователь розставляє у різних місцях групової кім­нати прапорці на підставках. На кожному з прапорців зображена геометрична фігура — круг, трикутник, пря­мокутник або квадрат. Діти одержують картки із зобра­женням цих фігур. За сигналом педагога діти розбі­гаються. За другим сигналом збираються навколо «сво­їх» прапорців.

Обладнання: 4 прапорці на підставках із зобра­женням геометричних фігур; різнокольорові картки для дітей із зображенням цих фігур.

Старша група

Завдання. Вправляти дітей в розрізненні і нази­ванні геометричних фігур: круга, трикутника, квадрата, прямокутника, овала, кулі, куба, циліндра; вчити знахо­дити фігури на дотик відповідно до зорового зразка чи словесної вказівки.

Знайди пару

Вихователь розбиває дітей на пари і роздає м кар­точки із зображенням геометричних фігур на одних та їх контурів на інших. Діти повинні підібрати до кожної фігури пару. Після цього вони тягнуть один в одного карточки з тих, що залишилися, добираючи пари. Виграє той, хто швидше і правильно відкладе всі карточки.

Обладнання: парні карточки із зображенням геометричної фігури і контуру (5—6 на кожну дитину).

Варіант 2: дітей ділять на дві підгрупи. Одній підгрупі роздають карточки з геометричними фігурами, іншій — з контурами. За сигналом вихователя «Знайди пару» учасники гри знаходять пару до фігури (її контур) і стають парами один за одним. Виграє та пара, яка швидше стане.

Обладнання: карточки із зображенням геомет­ричних фігур (на півгрупи дітей) і карточки з контурами фігур (також на півгрупи).

40