Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕ).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

4. Загальна характеристика економіки

а) риси та фактори економічного розвитку

Сучасна структура економіки ФРН — постіндустріальна, яка сформувалась в повоєнні роки другої половини ХХ ст. Становленню німецької економіки сприяли такі фактори:

1. “Людський фактор” — це менталітет німецького народу — працелюбство, ретельність, дисциплінованість, бездоганність при виконанні будь-якої роботи;

2. Наявність сприятливих умов: приватна власність, розвиток підприємницьких структур, низькі податки;

3. Правильна стратегія економічних реформ і чітка поступовість їх виконання;

4. Активне впровадження досягнень науково-технічного прогресу;

5. Структурна перебудова промислового виробництва і його експортна орієнтація, прискорений розвиток експортних галузей;

6. Політика державного регулювання — разом з фінансово-кредитними і податковими установами практикувалось складання господарських планів, витрат на військові цілі, освіту, контролювались ціни;

7. Важливу роль відіграв зовнішній фактор: допомога США за планом Маршала і зовнішня торгівля.

б) економічна модель країни

В основі сучасної економічної політики ФРН лежить соціально-ліберальна модель, проте в окремі кризові ситуації спостерігались відхилення.

Сьогодні Німеччина — це соціальна держава з високо розвиненим ринковим господарством. Для неї характерно:

1. Чітко виражений постіндустріальних характер економіки;

2. Потужний державний сектор, питома вага якого в ВВП країни становить 50% і високі податки;

3. Чітка соціальна орієнтація економіки — відрахування в соціальні фонди перевищують 80% фонду оплати праці;

4. Низький рівень іноземних інвестицій і високий рівень вивозу капіталу, що пояснюється високими податками і високими зборами в соцальні фонди;

5. Сильна інтеграція німецької економіки в світову;

6. Високий рівень безробіття і високий притік мігрантів.

в) галузева та територіальна структура

Сучасна структура німецької економіки відзначається «надіндустріалізацією», частка промисловості тут вища, ніж в інших розвинених країнах.

Для німецької промисловості характерно високий рівень централізації і концентрації (100 найбільших фірм концентрують 50% всіх зайнятих в промисловості і дають половину виробленої продукції), проте значну питому вагу займають і середні і дрібні форми.

Особливе місце в структурі промисловості займає машинобудування — експортна галузь, яке спеціалізується на загальному машинобудуванні — верстатобудування, обладнання, автомобілебудування, обчислювальна техніка., точна механіка, оптика. Значне місце посідає також хімічна промисловість і фармацевтика.

Господарство. Економіка країни сучасна і всебічно збалансована. Країна m.v потужний промисловий потенціал, але позиції у сфері новітніх технологій слабо. від інших країн «великої сімки». Частка невиробничої сфери (60 % працюючих тут нижча від Великобританії, Франції і США. Розмір експорту становить 20 ВВП. В експорті переважають машини та хімічні продукти, в імпорті - промислові вироби, паливо, руди, деревина, продовольство, волокна. Головні торговельні парт не ри - країни ЄС. У 90-х роках банки і корпорації країни почали активно діяти : постсоціалістичних країнах. Німеччина є перспективним економічним партнери У країни.

Після Другої світової війни в умовах існування двох держав Німеччина була змінена відновлювати зруйноване господарство. Треба було також змінювати структу ру господарства через втрату- ринків збуту та постачання. Відновлення госпоських структур відбувалось у ФРН під значним впливом США, в НДР - СРСІ 1990 році ФРН перевищувала НДР за площею у 2,2 раза, за населенням -3,6 раза, за ВВП - у 5,5 раза, а з розрахунку ВВП на одного жителя - в 1,6 раза. -господарстві НДР переважав державний сектор (на відміну від ФРН, де його роль була мінімальною). Після об'єднання країни постало питання про створення єдино го господарського комплексу. Перед новими федеральними землями, тобто землях колишньої НДР, виникли такі проблеми, як зміна форм власності, поліпшення інфраструктури (зокрема приведення стану автошляхів до рівня західних земель структури промислового комплексу, зовнішньоекономічної діяльності.

Промисловість. Сучасна Німеччина має розвинуту' електроенергетику, до працює на власних і привізних енергоносіях. Серед галузей обробної промисло-вості найбільш розвинуті машинобудування та хімія. Структура промислової про­дукції складається на 1/3 з продукції промислового призначення, на 1/3 з машин і на 1/3 товарів широкого вжитку. Металургійне виробництво зосереджено переважно в Рурі, ЗО % його продукції йде на експорт. За обсягом хімічної продукції Німеччина поступається тільки СІЛА, а за її експортом посідає перше місце в світі. Країна посідає перше місце в Європі і третє у світі за рівнем розвитку суднобуду­вання. Добре розвинуте виробництво інструментів, приладів, в тому числі оптичних. За вартістю мишинобудівної продукції на одного жителя та за її експортом Німеччина також перша в світі.

Попитом в Європі користуються виготовлені в Німеччині музичні інструменти, хутряні вироби, фарфор, мережива, поліграфічна продукція, мисливська зброя; країна посідає перше місце в Європі за випуском паперу і картону. За виробниц-твом пива Німеччина поступається тільки СІЛА, а за його споживанням на душу населення та експортом утримує перше місце в світі.