Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pedagogikaДокумент Microsoft Office Word (2).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
196.1 Кб
Скачать

3.Програма навчальної дисципліни Змістовий модуль 1. Основні засади педагогіки вищої школи.

Тема 1. Вступ. Стан і тенденції розвитку педагогіки вищої школи (2 год.).

Роль вищої освіти у сучасну епоху. Предмет педагогічної науки. Основні педагогічні категорії. Система педагогічних наук. Педагогіка вищої школи як наука і як мистецтво. Сучасні методологічні підходи у педагогіці вищої школи. Основні ідеї, концепції, теорії педагогіки вищої школи. Завдання педагогіки вищої школи на сучасному етапі. Методи науково-педагогічних досліджень. Методи теоретичного дослідження. Методи кількісного оброблення результатів педагогічного дослідження.

Тема 2. Психолого-педагогічні особливості студентів як суб’єктів навчання і виховання (2 год.)

Юнацький вік, його психолого-педагогічні особливості. Період переходу зі школи у вищій навчальний заклад як важливий етап становлення молодої людини. Студент як об’єкт та суб’єкт навчання і виховання. Студентський колектив, його особливості. Вирішальний вплив студентського колективу на формування та розвиток особистості юнаків і юнок.

Соціалізація як процес формування особистості у певних соціальних умовах. Період навчання у вищих навчальних закладах – важливий період соціалізації людини. Механізми соціалізації: засвоєння соціальної ролі студента, підготовка до оволодіння соціальною роллю (спеціаліста-професіонала), механізм наслідування та механізм соціального впливу з боку викладачів та студентської групи. Проблема ідентичності, проблема вибору близької людини, проблема самореалізації у юнацькому віці. Теорії розвитку та становлення особистості.

Змістовий модуль 2. Основи навчання і виховання студентів

Тема 3. Освітні технології як системна категорія. Традиційні та інноваційні технології навчання у сучасній вищій школі ( 2год.).

Технологічний підхід в освіті. Поняття про технологію навчання як системну категорію. Структурні складові технології навчання (цілі навчання, зміст освіти, засоби педагогічної взаємодії, студент і викладач, результат діяльності). Дидактичні моделі змісту навчання. Особливості проблемного навчання у вищому навчальному закладі.

Класифікація технологій навчання. Традиційні та інноваційні технології навчання у сучасній вищій школі: особистісно зорієнтована технологія; технологія саморозвитку (М.Монтессорі); Вальдорфська педагогіка. Нові інформаційні технології навчання – НІТ: мета, завдання та особливості застосування у ВНЗ. Інтерактивна технологія навчання. Методика групової роботи у вищому закладі освіти, її особливості, переваги та недоліки. Форми міжособистісної взаємодії та методика їх застосування на заняттях у ВНЗ.

Навчання як систематичне дослідження, “синектика”, дискусії, рольові ігри як моделі навчання.

Тема 4. Процес, шляхи та засоби виховання студентської молоді (2 год).

Мета, завдання, закономірності та принципи виховання. Зміст виховання студентської молоді. Сучасні проблеми, шляхи і засоби виховання студентів у навчальний і позанавчальний ( позааудиторний) час.

Формування студентської спільноти. Студентське самоврядування. Інститут виховників у сучасній вищій школі. Вимоги до викладача-наставника у справі виховання студентської молоді. Сучасні методи та засоби виховання молоді. Тренінг спілкування як засіб вивчення та виховання юнаків та дівчат у вищому навчальному закладі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]