Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Солошенко - Ситуаційний аналіз ТЮФ ЗЮД.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
111.62 Кб
Скачать

Олена Солошенко

МЕ-мд 2011

Ситуаційний аналіз підприємства

Компанія «ТЮФ ЗЮД Україна» існує на національному ринку лише другий рік, в той час, коли на європейському ринку, починаючи з Німеччини – більше 140 років. Тому відповідний аналіз буде цікавим, корисним та доцільним як для самої молодої на ринку компанії, так і для головної компанії, що може на данному прикладі прослідкувати певні тенденції та особливості розвитку на конкурентному ринку.

Техніко-економічна характеристика:

  • ООО «ТЮФ ЗЮД Україна» це компанія, що є представником сертифікаційного органу TÜV SÜD – галузева належність: стандартизація та сертифікація.

  • Особливостями здійснення основної діяльності є те, що компанія, як і подібні їй у галузі, співпрацює з іншими суб’єктами господарювання шляхом відрядження робочої групи для проведення аудиту, у процесі якого встановлюється відповідність діяльності, процесів та менеджменту міжнародним стандартам із супутніми документарними послугами (від укладення договору до видачі сертифікатів відповідності), й співпраця здійснюється автоматично на протязі мінімум 3х років (крім випадків відмови від сертифікату).

  • ТЮФ ЗЮД Україна пропонує послуги у напрямках технічної експертизи, випробувань, сертифікації та навчання у всіх галузях промисловості.

Асортиментну складову розглянемо на прикладі сертифікації. Компанія може сертифікувати суб’єкти господарювання на відповідність наступним стандартам, або їх сукупності:

ISO 9001 (система менеджменту якості)      ISO 14001 (система екологічного менеджменту)      EMAS (cистема екологічного менеджменту та аудиту)      Green Way (Сертифікація готелів, кемпінгів, баз відпочинку, курортів)      EN16001/ISO 50001 (система енергетичного менеджменту)      OHSAS 18001 (система менеджменту безпеки праці та охорони здоров'я)      ISO / IEC 27001 (система менеджменту інформаційної безпеки)      ISO / IEC 20000 (система менеджменту ІТ-інфраструктури)      S@fer shopping (сертифікація web-порталів, інтернет магазинів)      BS 25999 (система менеджменту безперервності бізнесу)      IRIS (система менеджменту для постачальників залізничної промисловості)      ISO / TS 16949 (система менеджменту якості в автомобільній галузі)      ISO 13485/488 (система менеджменту якості при виробництві медичних виробів)      SA 8000 (система менеджменту соціальної відповідальності)      FSSC + PASS-20 (якість та безпека харчових продуктів)      ISO 22716 (правила організації виробництва і контролю якості косметичних засобів)      ISO 28000 (система менеджменту безпеки ланцюга поставок)      ISO 29990 (система менеджменту освітнього закладу)

Є також 3 види аудита: сертифікаційний (1й рік), 1й наглядовий (2й рік), 2й наглядовий (3й рік). Якщо клієнт захоче продовжити користуватись послугами компанії та підтримувати сертифікат чинним, проводиться ре сертифікаційний аудит і потім слідують знову наглядові.

Споживчі властивості можна прослідкувати із сутностей самих стандартів, тобто компанія має офіційне, визнане у світі підтвердження відповідності міжнародним стандартам, а отже успішну, функціонуючу систему чи менеджменту якості, чи екологічного, чи енергетичного менеджменту, і т.д. Такий сертифікат надає можливість компанії брати участь у різноманітних тендерах як на території України так і в будь-якій країні світу, а також створює безперечно позитивний імідж відповідності європейським стандартам.

  • Основна частина иробничої програми включає в себе ряд процесів роботи з клієнтом після звернення:

  1. підготовка та затвердження цінової пропозиції

  2. підготовка та підписання договору

  3. заповнення клієнтом та підписання заявки на сертифікацію

  4. реєстрація клієнта у базі

  5. затвердження плану аудиту з клієнтом та визначення точної дати його проведення

  6. перша стадія аудиту (тільки у разі сертифікаційного) з рекомендаціями до покращення, що мають бути вирішені у термін до другої стадії аудиту

  7. друга стадія аудиту (у разі сертифікаційного аудиту наступає у термін від 2х днів до 3 місяців після першої стадії) та рекомендації до покращення на термін від 2 тижнів (звіт про виконання аудиторська група отримує до наступного аудиту, на якому власне перевіряє їх фактичне виконання)

  8. готується аудиторський звіт, витримка з якого передається компанії, а усі документи підгружаються в базу у профіль клієнта

  9. відбувається перевірка на правильність документації з боку Німеччини (через базу)

  10. дається підтвердження на можливість видачі сертифікату

  11. готується та видається сертифікат у мовах та кількості екземплярів за бажанням та проплатою клієнта.

Такий комплекс процедур займає близько місяця і проходить з кожним із клієнтів. Виробнича програма складається на початку місяця (перелік клієнтів та приблизний їх розподіл на місяць), перевіряється і корегується на протязі місяця та підсумовується у кінці. Такий самий принцип і щодо кварталу, і щодо року.

  • Компанія має особливу потребу здебільшого лише в інформаційних ресурсах. Ефективність їх використання перевіряється у кінці місяця після аналізу виробничої програми та фінансової звітності.

  • Фінансовий стан підприємства є оптимальним для достатньо нового на ринку України представництва. Позитивні обороти почали стабілізуватись з осені 2011 року, після 1,5 років функціонування на Україні.

Для аналізу впливу зовнішнього середовища згадаємо SWOT-аналіз, звертаючи увагу на вплив можливостей та загроз на підприємство.

Таблиця 1

SWOT-аналіз ООО «ТЮФ ЗЮД Україна»

Сильні сторони

Слабкі сторони

  1. Оперативність обслуговування та гнучкість ВВ

  1. Перевантаженість кадрових потужностей (великі об’єми – не висока кількість персоналу) ВВ

  1. Безпосередній, індивідуальний підхід до клієнтів ВН

  1. Не повна організаційна структура (напр., відсутність відділу по персоналу, охороні праці) НВ

  1. Широке та вдале застосування субконтрактингу СС

  1. Відсутність чіткої схеми внутрішніх комунікації ВВ

  1. Молодий, висококваліфікований та мобільний склад персоналу ВВ

  1. Недосконалість внутрішньої системи якості НС

  1. Постійне вдосконалення та навчання працівників ВВ

  1. Відносно висока взаємозалежність працівників у інформаційному сенсі ВН

  1. Використання сучасних технологій (база, комунікації) ВВ

  1. Немає чіткої межі обов’язків закріпленої за однією особою у деяких відділах СС

  1. Розвинений маркетинг та брендинг, що забезпечую зростаючу позицію на національному ринку СС

  1. Цілі та стратегії розвитку компанії здебільшого призначаються головною компанією органу СВ

  1. Динамічність менеджменту компанії ВС

  1. Висока плинність кадрів НС

  1. Позитивний імідж та висока позиція сертифікаційного органу, до якого належить компанія, на європейському ринку СН

  1. Широкий спектр послуг у сфері сертифікації та консалтингу (в т.ч. пропозиція сертифікації та тренінгів за новітніми стандартами, які ще не розповсюдились на ринок України) ВН

Можливості

Загрози

  1. Поширення на іноземні ринки ВЙСВ

  1. Поява нових конкурентів СВ

  1. Передова позиція на національному ринку, розширення сертифікації до національних стандартів СЙСВ

  1. Демпінгові стратегії існуючих конкурентів та нечесна конкуренція (в тому числі чорний піар) ВК

  1. Зріст попиту на сертифікацію преміум-класу та вихід на рівень преміум бренду СЙПВ

  1. Відтік кваліфікованих кадрів ВК

  1. Розширення спектру послуг до технічного контролю (авто індустрія) НЙСВ

  1. Повна або посилена фінансова залежність СР

  1. Залучення кредитів ВЙПВ

  1. Несприятливі законодавчі умови НР

  1. Власне інвестування НЙСВ

  1. Вихід на український ринок представників інших країн даного сертифікаційного органу (з Росії, Чехії) ВВ

У компанії є можливості поширення як на іноземні ринки, так і завоювання лікуючої позиції на національному і розширювати спектр послуг. Під загрозами постають нечесні дії конкурентів, відтік кадрів та несприятливі законодавчі умови.

Таблиця 2