Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сдано Циганчук Бчай день закоханих (2).docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Зміст

Вступ ……………………………………………………………………………..3 1 Пояснювальна записка…………………………………………………………6

1.1 Творче обґрунтування теми………………………………………………….6

1.2 Описання інтер’єру торгівельного залу……………………………………..8

1.3 Визначення фірменного одягу обслуговуючого персоналу………..……11

2 Розрахункова частина………………………………………………..……….13

2.1 Прийняття замовлення………………………………………………………13

2.2 Меню, карта напоїв………………………………………………………….14

2.3 Розрахунок кількості офіціантів……………………………………………15

2.4 Розрахунок площі залу………………………………………………………15

2.5 Розрахунок кількості меблів…………………………………………..……16

2.6 Розрахунок столового посуду, приладив…………………………………..16

2.7 Складання замовлення………………………………………………………22

2.8 Підготовка торгівельного залу до обслуговування………………………..26

2.8.1 Розподіл обов’язків між офіціантами по підготовці торгівельного залу26

2.8.2 Оформлення столів……………………………………………………..….26

2.8.3 Сервірування столів……………………………………………………….27

2.9 Організація обслуговування бенкету………………………………………28

2.9.1 Інструктаж офіціантів……………………………………………………..28

2.9.2 Розподіл офіціантів для обслуговування………………………………...28

2.9.3 Сценарій обслуговування…………………………………………………29

2.9.4 Організація обслуговування музичного обслуговування……………….31

3 Графічна частина ………………………………………………………...……32

3.1 План розміщення торгових приміщень…………………………………….32

3.2 План компоновки торгівельної зали устаткування меблями……………..33

3.3 Схеми сервірування столу…………………………………………………..34

Висновок………………………………………………………………………….35

Список використаної літератури………………………………………………..37

Вступ

Гостинність - одне з фундаментальних понять цивілізації - вже давно у розвинутих країнах перетворилася на індустрію, у якій зайнято багато мільйонів професіоналів. Індустрія гостинності орієнтована на споживача (клієнта, гостя), задоволення потреб якого є кінцевим результатом ділової активності підприємства.

Професійний глосарій індустрії гостинності останніх років виштовхує з повсякденного користування в архаїчні мовні шари слова "customer", "client" (споживач, клієнт) і замінює на "guest" (гість). Таким чином, навіть у лінгвістичному ракурсі, не кажучи про фактичну професійну діяльність, прослідковується тенденція зміни мети ділової активності підприємств індустрії гостинності. Вищою метою ділової активності у сфері індустрії гостинності є, перш за все, задоволення потреб гостя, і лише потім - підвищення доходів підприємства.

Ресторанний бізнес є однією із найбільш значущих складових індустрії гостинності. Водночас, ресторанний бізнес, з одного боку, є одним із засобів високоліквідного використання капіталу, а з іншого -середовищем із високим ступенем конкурентності. У всьому цивілізо­ваному світі він є одним із найбільш розповсюджених видів малого бізнесу, тому заклади та підприємства ведуть між собою постійну боротьбу за сегментацію ринку; за пошук нових та за утримання постійних споживачів їхньої продукції та послуг. Всі заклади та підприємства повинні мати високий рівень конкурентоспроможності.

За 90 роки XX та перші роки XXI століть громадське харчування, як галузь в цілому, і сфера ресторанної індустрії зокрема, відчуло на собі суворі вітри економічних реформ, приватизації та криз. Але, не зважаючи на усі економічні негаразди, сфера ресторанної індустрії має стійку тенденцію до зростання. Ресторани столиці України пропонують своїм гостям страви кухонь більш ніж ЗО держав світу, у тому числі української, російської, грузинської, узбецької, польської, югославської, угорської, грецької, єврейської, французької, американської, мекси­канської, німецької, англійської, ірландської, іспанської, італійської, ліванської, тайської, китайської, корейської, в'єтнамської, японської, індійської, арабської, зороастрійської тощо. Останніми роками у ресторанній справі намітилася тенденція до синтезу кухонь різних етносів у рамках одного закладу (підприємства) одного меню, що дозволяє запропонувати гостям закладу (підприємства) громадського харчування максимум гастрономічного різномаїття. Це здійснюють ресторани із слов'янською, європейською кухнями та кухнею Карибсь­кого басейну, орієнтальною кухнею, кухнями зі спрямуванням "Схід - Україна"," Захід - Україна", "Схід - Захід" тощо.

Сучасний ресторанний бізнес, як ніколи раніше, пропонує широку номенклатуру послуг споживачам продукції та послуг громадського харчування. Стандартні вимоги до здійснення послуг задекларовано у ДСТУ 3279-95 "Стандарти послуг. Основні положення", ГОСТ 30335-95 "Услуги населению. Термины и определения", ГОСТ 30523-97 "Услуги общественного питания. Общие требования" (останні два є міждержавними стандартами, визнаними Україною як національні). У цих нормативно-технічних документах наведено стандартний перелік послуг для населення, що користується продукцією та послугами закладів (підприємств) громадського харчування. Але в ресторанній справі немає меж досконалості, тому й з'являються нові їх види : послуги сомельє, години фортуни та щасливі години для гостей; гастрономічні шоу; урочиста презентація страв; бар-шоу; рибалка та кулінарне приготування у присутності гостя; караоке; кімнати для паління; знижки постійним клієнтам; виїзний кейтерінг з організацією дозвілля та широким спектром різноманітних послуг у будь-якій точці м. Києва, його садово-паркової зони та мальовничих околиць; відпочинок та розваги на воді, землі та в повітрі тощо.

Останнім часом намітилася стійка тенденція переміщення послуг з організації споживання продукції та обслуговування спожи­вачів із залів закладів харчування до робочих місць (офіси, установи); місць відпочинку; місць святкування ювілеїв та інших офіційних та неофіційних святкових подій; до домівки. Ця послуга має назву у міжнародній індустрії гостинності "catering". Послугу з "кейтерингу" здійснюють не тільки заклади ресторанного бізнесу (ресторани, кафе, бари), наприклад, ресторани "Запоріжжя", "Едельвейс", "Гаврош", "Пантагрюель", ресторанний комплекс "Доміно", а також і фірми, створені на базах ресторанів, наприклад, "Арізона Кейтерінг Сервіс", ресторан-клуб "Ділові зустрічі", нічний клуб "Будапешт" тощо. Цю послугу також здійснюють і заклади харчування при готельних комплексах, у тому числі з різною формою власності. Вона також стала предметом основної діяльності таких фірм та компаній, як "Алекс", ДП "П.Дуссман - Україна", "Гетьман Фуршет", "Єврокейтеринг", "Талісман", "Haiti's catering service", K.V.K. Кетеринг-Сервіс, "Престиж-Клуб", "Три толстяка" та багато інших.

Предметна спеціалізація основного виробництва здійснюється не лише у напрямах "піцца, бутерброди, борошняні вироби, страви з курки, січеного м'яса, але й у напрямах "екзотика, морепродукти, вегетаріанство, релігія, дієта, здоровий спосіб життя " тощо. Цей ринок представлено такими підприємствами, як "American Pizza"; "Chelen-tano"; "Express pizza"; "Арлекіно"; "Везувіо-піца"; "Рондо-піца"; "Портофіно"; "McDonalds"; "МакСмак", "Швидко"; "Ростік'с"; "Посейдон"; "Венеція"; "Золотий берег" тощо.

Ресторани, які створилися упродовж останніх п'яти років, умовно можна поділити на три групи : національні (у повному обсязі представлена національна кухня народів світу; інтер'єр включає елементи національного декору, етнічні предмети вжитку); з предмет­ною спеціалізацією, швидкого обслуговування; тематичні (або концеп­туальні, тому що створювалися "під ідею", за певною концепцією); без чіткого спрямування.

На ринку ресторанної індустрії поступово з'являються мережі, серед яких найбільш впливовими є: "McDonalds"; "Uncle Sam Group"; "XXI век", "Альянс". Характерними ознаками цих мереж (за кордоном вони мають назву "ланцюги") є відкриття та експлуатація підприємств громадського харчування національного, тематичного спрямування та підприємств швидкого обслуговування. Мережа "XXI век" активно завойовує останніми роками ринок швидкого обслуговування і конкурує з мережею "McDonalds". Заклад харчування з брендом - "народний ресторан самообслуговування "Швидко" - з цієї мережі посів одне з перших місць серед підприємств швидкого обслуговування у так званій торговельній зоні "чорний квадрат" установ "Метроград". Специфічною рисою цієї зони є її місце розташування : підземні торговельні майдани (площа Січневого повстання, Льва Толстого, бульвар Дружби народів, Привокзальна площа, майдан Незалежності). Правильно вибрана маркетингова політика і стратегія розвитку розкриває значний потенціал підприємства "Швидко".

На сьогодні підприємства і мережі об'єднуються у громадські організації. Так, у м. Києві створена і успішно функціонує Київська гільдія рестораторів. Це - громадська організація, яка об'єднує сто­личних рестораторів та ресторанних постачальників. Основними нап­рямами її діяльності є: проведення професійних, ресторанних асамб­лей, навчання персоналу, інформаційне та консультаційне обслугову­вання, створення фірмового стилю та виготовлення різноманітної друкованої продукції для ресторанів, кафе, барів, нічних клубів, казино, більярдних тощо.

І. Пояснювальна записка

    1. Творче обґрунтування теми

День святого Валентина як свято закоханих зародився не в Росії. Але кожен рік 14 лютого закохані обмінюються валентинками і святкують. А ось звідки прийшов День закоханих мало хто знає. Читайте про історію свята в цій статті.

Деякі в нашій країні скептично ставляться до цього свята. Ми ж вважаємо, що любові покірні не тільки всі віки, але і люди всіх національностей. Тому давайте не будемо ігнорувати такий світлий і прекрасне свято як День Святого Валентина тільки тому, що коріння він бере не в нашій країні. Чому б не перейняти хороші традиції? 

Історія свята розпочалася ще в стародавньому Римі. Почалася ця історія приблизно в 269 році. Тоді Римською Імперією правив імператор Клавдій II. Імператор вважав, що для процвітання римської армії потрібні легіонери, у яких голова не була б зайнята любов'ю і відносинами. Вони повинні були думати тільки про свою державу і повністю присвячувати себе служінню імперії. На думку Клавдія, шлюб - головний ворог легіонера. І він видав указ, який забороняв легіонерам одружуватися. Указ указом, а любов любов'ю. Природно, воїни, як і раніше закохувалися і зустрічалися з жінками. 

У той же час, у римському місті Терні проживав християнський священик на ім'я Валентин. Не злякавшись імператора, він продовжував таємно вінчати закоханих.

Більш того, він всіляко допомагав закоханим: мирив їх, писав за них листїх коханим, дарував парам квіти на вінчанні. 

Природно, слава про діяльність Валентина дійшла і до імператора. Римський закон суворий. Тому Валентин був узятий під варту і засуджений до страти. 

Навіть в останні дні життя Валентин залишався романтиком. Легенда свідчить, що він був закоханий в дочку тюремника. І в ніч перед стратою (з 13 на 14 лютого) написав їй дуже зворушливого листа. Прочитано його було тільки після страти. Іноді, зустрічається версія, що і вона сама була закохана у Валентина. 

Правди ми вже, швидше за все, не дізнаємося. Але точно ясно одне - Валентин загинув в ім'я любові. У 496 році римський папа Геласіус призначив 14 лютого Днем святого Валентина. У Західній Європі день Святого Валентина відзначається з 18 століття. Втім, до 70-х років 20 століття церква не схвалювала це свято. 

Створення ж першої «валентинки" приписується Чарльзу Герцогу Орлеанському (15 століття), який писав з в'язниці любовні послання своїй дружині. Зараз під «валентинкою» увазі листівки у вигляді сердечок. Також зараз продаються і цукерки у вигляді сердечок, і іграшки, і прикраси ... Але про подарунки на День.

Чи знаєте Ви, що об'єднує жителів багатьох країн світу 14 лютого у День святого Валентина? Правильно, - любов! Не та любов, яку ми звикли дарувати своїм рідним і близьким щодня, не та буденна любов, яка кожен день проявляється у звичних, часом доведених до автоматизму діях і словах. 

День святого Валентина, день закоханих  Ні ... Інше кохання, особлива ... А ось поруч усе той же чоловік, якого Ви й учора не переставали любити, поруч рідні, які так само дорогі, як і вчора. Але ось що цікаво, в цей день слова любові відчуваєш як-то гостріше, і серце б'ється сильніше. Чому? 

Напевно, Всесвіт у цей день просякнута флюїдами кожного люблячого серця. І, отримавши любові сповна, прагнути віддати з подвоєною силою всім, хто її так чекає. 

Традиції та звичаї свята Любові - дня Святого Валентина  Чекають, зустрічають і відзначають це свято в багатьох країнах по -різному. Кожен рік додаючи нові елементи у святкування. Незмінними залишаються тільки «валентинки» - листи любові - красиві листівки у формі сердечок.  Прабатьком «валентинки» вважається передсмертний лист про любов покровителя закоханих Святого Валентина своєї коханої. Так як кохана Валентина прочитала листа і дізналася про його кохання після його смерті, «валентинки» оповиті якоїсь таємничістю. Їх прийнято дарувати анонімно, підписуючись, як в легенді, просто - «Твій Валентин». 

Прикмети та повір'я в День святого Валентина  У багатьох країнах, що почитали це свято, прийнято вважати, що шлюби , укладені в цей день будуть особливо міцні. Не соромно у цей день підійти до вподобаної людини і зізнатися йому в любові. Запрошення на вечерю, похід у кіно чи прогулянку, зроблені в цей день не терплять відмови.  Вважається, що якщо відмовити закоханому в тебе людині - любов як відчуття зникне з твого життя. У цей день люблять один одного люди прагнуть зробити якомога більше приємних речей.

Дарують подарунки, влаштовують сюрпризи, готують вечері, роблять пропозиції! 

Ах так! Є ще одне повір'я - якщо зробити в День святого Валентина пропозицію руки і серця - весілля влаштується швидко, пройде весело і сім'я буде міцною! 

День Святого Валентина в нашому традиційному понятті - Свято закоханих одне в одного людей, а от , наприклад, німці, вважають, що в це свято потрібно відвідувати хворих, прикрашати їх будинку червоними стрічками, служити про них спеціальні богослужіння. 

У французів прийнято балувати своїх коханих в цей день дорогоцінними прикрасами. А, ось розважливі японці, розважливі й у святковий день - дарують один одному в більшій мірі корисні подарунки. 

І, звичайно ж, не упустили можливості заробити на цьому святі - одна велика фірма запустила виробництво спеціального «закоханого» шоколаду . До речі, шоколад, солодощі, особливо у формі сердечок, традиційний подарунок у цей день у багатьох країнах. 

Це свято входив у життя кожного народу в різний час. І коли він здобув популярність - з'являлося нове віяння - називати своїх дітей Валентином або Валентиною. Вважалося, що якщо закоханих звуть Валентин і Валентина - значить, вони створені одне для одного, як дві половинки однієї «валентинки». 

Для багатьох виробників це свято стало одним з найулюбленіших. У його напередодні, змітаються з полиць вироблені ними іграшки, листівки, свічки, подушки з символікою серця. 

Серце ... - Ось він, символ свята, символ любові, що об'єднує всі народи і всі країни! Шоколадний цей символ або плюшевий - не важливо, головне, він від серця, а любов, як відомо - живе саме там! 

І не важливо, до кого звернені почуття в це свято - до улюблених, родичам, дітям, хворим, кинутим - любов буває різна. Але вона завжди прекрасна і завжди - свято! 

І нехай це свято буде з Вами не тільки 14 лютого, але і кожен день в житті!

1.2. Описання інтер’єру торгівельного залу

Русь Аккорд Готель розташований в самому центрі Києва та ідеально підходить як для ділової поїздки, так і для відпочинку. Готель знаходиться всього в кількох кроках від відомої вулиці столиці – Хрещатику, поблизу від багатьох визначних місць та торговельних галерей міста.

До Ваших послуг 451 комфортабельний номер. Всі вони оснащені центральною системою кондиціонування, супутниковим телебаченням, прямим виходом на міжнародну телефонну лінію, електронною системою безпеки і Wi-fi доступом до інтернет.

Крім того, Русь Аккорд Готель пропонує прекрасні умови для проведення конференцій, банкетів, ділових зустрічей і нарад. Простора конференц-зала готелю вміщує до 500 чоловік одночасно, а банкетні зали дозволять приємно провести як діловий обід, так і велику корпоративну вечірку до 1000 чоловік.

Готель «Русь»

вул. Госпітальна, 4, Київ, Україна, 01601

Тел.: +38 044 256 40 00

Факс: +38 044 289 43 96