Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0263848_72C56_goncharenko_v_g_berger_v_e_buliga...doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.13 Mб
Скачать

Експертизи стану здоров'я

Зазначена судово-медична експертиза проводиться у таких випадках:

  • при сумніві щодо наявності хвороби у конкретної особи;

  • при відмові засудженого працювати і наявності скарг на стан здоров'я;

  • у разі відстрочки виконання вироку внаслідок хвороби до її вилікування;

  • при ухиленні від чергового призову на військову службу.

Такі експертизи проводяться експертними комісіями за учас­тю лікарів декількох спеціальностей, як правило, в умовах ліку­вального закладу. Вибір кількості лікарів та профілю їх підготов­ки зумовлюється обставинами випадку та питаннями, постав­леними на вирішення експертизи.

При обстеженні з метою встановлення істинного стану здоро­в'я експерту доводиться зустрічатися з такими видами обману щодо стану здоров'я: симуляцією, дисимуляцією, агравацією, штучними хворобами, самокаліцтвом.

Симуляція — відтворення симптомів неіснуючої хвороби. Вона може бути навмисною та патологічною {у психічно хворих). Най­частіше симуляція здійснюється шляхом імітації хвороби з прий­манням деяких шкідливих речовин (кави, тютюну), домішуван­ням до сечі крові тощо.

Дисимуляція — навмисне приховування існуючої хвороби або її окремих симптомів. Трапляється при вступі до навчальних за­кладів, у працівників окремих професій.

Агравація — перебільшення або посилення проявів існуючої хвороби (зниження зору, слуху, кульгавість тощо).

Штучні хвороби—ураження органів та систем штучним шля­хом. Найчастіше використовуються методи, які не становлять значної небезпеки для життя. Найчастіше зустрічаються штучні хвороби шкіри, підшкірної основи, органів зору, слуху.

Самокаліцтво — умисне заподіяння собі ушкоджень частин ті­ла, що, як правило, досягається механічним шляхом. Лікар не мо­же діагностувати «самокаліцтво», не може встановити умисність дії іншої людини, оскільки судова медицина не має для цього на­уково обгрунтованих критеріїв, але медичні підстави для вирі­шення цього питання юристами вона дає.

На підставі результатів проведеного обстеження потерпілого, обвинувачуваного та іншої особи комісія експертів може виріши­ти такі спеціальні питання:

204

Розділ 2

ОКРЕМІ ВИДИ ЕКСПЕРТИЗ

205

  1. Чи мають місце у обстежуваного захворювання (травми); як­ що так, то які конкретно, які причини їх розвитку, характер про­ тікання та давність виникнення?

  2. Чи необхідно проводити лікування обстежуваного; якщо так, то яким воно має бути (амбулаторним, стаціонарним); як­ що стаціонарним, то в лікувальному закладі якого профілю треба його проводити?

  3. Які конкретно лікувальні заходи необхідно виконати і про­ тягом якого періоду? Чи могли виявлені у обстежуваного захво­ рювання (травми) виникнути за обставин, що викладені в поста­ нові про призначення експертизи?

Експертизи за матеріалами справи за фактами професійних правопорушень медичних працівників

Професійні правопорушення медичних працівників, як пра­вило, пов'язані з неналежним наданням хворому медичної допо­моги. При проведенні відповідних експертиз на вирішення ко­місії експертів ставляться такі питання.

1) Чи правильно встановлений діагноз хворому при первинному зверненні до лікаря та при наступному обстеженні та лікуванні?

  1. Чи своєчасно встановлено правильний діагноз?

  2. Якщо діагноз встановлений неправильно або несвоєчасно, що було причиною цього, як це вплинуло на лікування хворого та його стан?

  3. Чи повноцінно проводилось обстеження хворого; якщо ні, то яких заходів необхідно було вжити, якими документами це регла­ ментовано?

  4. Чи правильно проводилось лікування хворого; якщо ні, то яких заходів необхідно було вжити, якими документами це регла­ ментовано?

  5. Чи було протипоказаним призначене хворому лікування?

  6. Якщо мали місце дефекти обстеження та лікування, то яка їх причина, до яких наслідків вони призвели на час проведення експертизи і можуть призвести в майбутньому?

  7. Чи пов'язані виявлені дефекти з погіршенням стану здоров'я хворого або його смертю; якщо так, то який характер цього зв'яз­ ку — прямий чи непрямий?

  8. Якими документами повинні керуватися лікарі при прове­ денні обстеження та лікування хворого, чи мало місце порушен­ ня їх вимог?

10) Що було причиною смерті — захворювання (ушкодження) чи дефекти медичної допомоги?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]