Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_prakticheskie_pod_HR.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
4 Mб
Скачать

Хід роботи

  1. Завантажте систему візуального програмування Delphi за допомогою каскадного меню або клацніть на піктограмі Delphi.

  2. Задайте заголовок, розмір та колір форми. Для цього у вікні Object Inspector уведіть значення таких властивостей: Caption (Заголовок форми) — «Обмін доларів на гривні» (без лапок), колір форми задайте на свій вибір.

  3. Збережіть створену програму у власній папці. Для цього виберіть команду Save All (Зберегти все) головного меню File або натисніть на кнопку Save All на панелі інструментів. Задайте імена програмного модуля та проекту.

  4. Запустіть програму на виконання. Для цього натисніть на клавішу F9 або на кнопку Run. Розгляньте і закрийте отримане вікно програми.

  5. Вставте у форму текстові поля Labell-Label3, як показано на малюнку, і надайте їм відповідні властивості. Клацніть мишею на піктограмі Label на закладці Standard з палітри компонентів, а потім у тому місці на формі, де має бути текстове поле. Активізуйте це поле і у вікні Object Inspector задайте властивість Caption: для Label1 - «Курс долара», для Label2 — «Долари», для Label3 — «Гривні». Розташуйте поля якнайкраще.

  1. Вставте у форму три поля редагування (об'єкти типу Edit), як показано на малюнку, і надайте їм відповідні властивості. Для цього клацніть мишею на піктограмі Edit1 на закладці Standard, а потім — на формі там, де має бути поле редагування. Задайте курс долара: для властивості Text поля Editl уведіть значення 8.90. Очистіть поля редагування Edit2-Edit3: витріть значення властивості Text цих об'єктів. Для поля Edit3 заблокуйте можливість уведення даних, оскільки це поле міститиме результат. Для цього надайте значення false властивості Enabled (доступність).

  2. Вставте у форму дві кнопки (об'єкти типу Button), як показано на малюнку, і надайте їм відповідні назви. Задайте властивості Caption для кнопки Buttonl — «Обчислити», а для кнопки Button2 — «Кінець» або «Вийти».

  1. Збережіть усе (див. пункт 3).

  2. Запустіть проект. Закрийте вікно програми.

  3. Вирівняйте всі об'єкти на формі та задайте для них однакові розміри. Для цього виокремте всі об'єкти на формі — клацніть лівою клавішею миші у верхньому лівому куті форми і, не від­пускаючи її, перетягніть курсор у правий нижній кут форми. Задайте спільні для цих об'єктів значення ширини (Width) та висоти (Heigth). Для вирівнювання групи об'єктів, наприклад, першого стовпця, виокремте вертикальну групу та задайте зна­чення властивостей Left (відступ від лівої межі). Виокремте гори­зонтальну групу та задайте значення властивості Тор (відступ від верхньої межі вікна) у пікселях. Поекспериментуйте з різними зна­ченнями цих властивостей і спостерігайте, як переміщуються об'єкти на формі.

  4. Запрограмуйте кнопку «Обчислити». Для цього клацніть двічі лівою клавішею миші на кнопці «Обчислити» і у заготовку процедури, яка з'явиться на екрані:

Рrocedure TForml .Button 1Click(Sender: TObject);

begin

{Вводити треба саме сюди}

end;

end. {He можна вилучати елементи шаблону}

Введіть такий текст програми:

val(edit1.Text, kyrs, code); {Отримаємо значення курсу долара}

val(edit2.Text, suma, code); {Отримаємо кількість доларів}

suma:=suma*kyrs; {Обчислюємо суму в гривнях}

str(suma:10:2, grn); {Суму перетворюємо на текстовий формат}

edit3.Text:=grn; {Формуємо властивість Text об'єкта Edit3}

Перед словом begin вставте розділ опису змінних:

var kyrs, suma: real; code: integer; grn: string[10];

  1. Перейдіть на форму і запрограмуйте кнопку «Кінець». Для цього двічі клацніть на кнопці та в шаблон процедури впишіть одне слово close:

procedure TForml.Button2Click(Sender: TObject);

begin

close;

end;

  1. Збережіть створену форму (див. пункт 3).

  2. Запустіть програму на виконання.

  3. Створіть exe-файл програми (створення відбувається автоматично при запуску програми в директорії, в котрій знаходиться файл проекту).

  4. Продемонструйте проект викладачу.

Контрольні запитання.

  1. Як вставити у форму поле редагування?

  2. Які властивості поля редагування ви знаєте?

  3. Чим відрізняється поле редагування від текстового поля?

  4. Як вставити кнопку на форму?

  5. Які типи кнопок вам відомі?

  6. Як можна вирівняти об'єкти на формі?

  7. Як задати однаковий розмір для декількох об'єктів?

  8. Як запрограмувати кнопку?

  9. Яку команду закриття вікна ви знаєте?

  1. Коли властивості Enabled об'єкта Edit надають значення false?

  2. Яка дія методу close?

  3. Для чого використовують процедури val і str?