Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Будова ПК.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
4.67 Mб
Скачать

1.3. Інтерфейси нагромаджувачів.

Для під'єднання нагромаджувачів інформації використовують інтерфейси, або, в деяких випадках, паралельні порти. Найпоширенішими на сьогоднішній день є інтерфейси IDE (Integrated Drive Electronics) та SCSI (Small Computer System Interface).

Інтерфейс IDE має багато назв: IDE, AT-bus, PC AT, Task File. Спочатку він розвивався, як IDE (вперше був використаний для ПК в 1988 році), але в 1990 році був стандартизований як AT (ANSI X3T9.2/90-143). Проте досить часто використовують його "історичну" назву IDE.

Особливістю даного інтерфейсу є реалізація функцій контролера в самому нагромаджувачі. Тобто, якщо вінчестер має інтерфейс IDE, то це означає, що більша частина компонентів контролера розміщена поряд з електронною частиною вінчестера.

IDE - пристрої підтримують, як правило, ввід-вивід даних 8- або 16 - бітною шиною даних, за допомогою 40-контактного плоского кабеля. Рекомендована довжина кабеля - до 50 см. Відповідно до специфікації одного роз'єму можна під'єднати два пристрої, використовуючи єднання "дейзі-ланцюг" (тобто основний -Master, підлеглий - Slave).

Компанія Western Digital розробила нову специфікацію Enhanced IDE (EIDE), стандарт якої отримав назву Fast ATA-2. Ця специфікація дозволила зняти обмеження на ємність нагромаджувачів, яка раніше становила -1 Г, збільшивши при цьому швидкість обміну (більше 10 М в сек.). Крім цього новий інтерфейс дозволяє під'єднувати до чотирьох приводів на один кабель.

Інтерфейс SCSI розроблено в кінці 70-х і запропоновано організацією Shugart Associates, спочатку під назвою SASI (Shugart Associates System Interface). В 1986 році він був стандартизований під іменем SCSI. Контролери SCSI використовують не тільки в IBM PC, а й в інших платформах. SCSI практично не обмежує зв'язку між контролером і самим периферійним пристроєм. До однієї шини можна приєднати біля 8-ми периферійних пристроїв.

Швидкість передачі даних в асинхронному режимі досягає 1,5 М в сек. і 3 -4 М в сек.

Подальшим розвитком специфікації SCSI став стандарт SCSI 2. Для підвищення продуктивності в специфікації SCSI 2 було введено, так званий, "широкий" (Wide) варіант шини даних з 24 інформаційними лініями (тоді, як для SCSI лише 8). Реалізована в SCSI 2 "швидкісна" (Fast) магістраль підвищила продуктивність до 10 М в сек.

Сумісне використання Fast і Wide (32 розряди) дозволяє досягнути в SCSI 2 швидкості передачі даних до 40М в сек. Одна з переваг SCSI 2 в тому, що її периферійні пристрої можуть співпрацювати з іншими типами інтерфейсів, оскільки можуть використовувати відмінні від них системні ресурси комп'ютера. Контролер SCSI 2 реалізовано переважно для шини РСІ.

2. Периферійні пристрої

2.1. Пристрої введення інформації.

Периферійні пристрої ПК поділяють на дві основні групи:

• пристрої введення інформації,

• пристрої виведення інформації.

Пристрої введення інформації призначені для внесення інформації в ПК та керування його роботою.

До пристроїв введення інформації відносять:

• клавіатури,

• маніпулятори "миш" та трекболи,

• дігітайзери,

• сканери,

• джойстики.

Одним з основних пристроїв введення інформації є клавіатура.