Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Будова ПК.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
4.67 Mб
Скачать

Адаптер мережі

Адаптер мережі (Network adapter), або як його ще називають " карта мережі" - це спеціальна плата (адаптер), яка дозволяє з'єднувати комп'ютери у внутрішню (локальну) мережу. Мережеві адаптери відрізняються швидкістю передачі даних, а відповідно і шинним інтерфейсом (ISA чи РСІ). Для функціонування мережі, крім мережевих плат необхідним є використання кабельного з'єднання, протоколів передачі даних і мержевих ОС.

Звукова плата

Звукова плата (Sound card ) - це спеціальна плата (адаптер), яка дозволяє здійснювати введення та виведення з комп'ютера звукову інформацію. Часто звукові плати називають іменем першої плати - Sound Blaster, яка була створена фірмою Creative Labs. Використання звукової плати разом з мікрофоном і колонками (PC Speaker) в комп'ютері дозволяє записувати, відтворювати і редагувати музику і звукові сигнали. Звукові плати широко використовують в мультимедіа програмах і комп'ютерних іграх. Останнім часом звукові плати застосовують для введення, розпізнавання і синтезу мови. Це дозволяє виконувати команди голосом, розпізнавати голосові повідомлення, "спілкуватися" з ПК.

За швидкодією звукові плати поділяють на 8-, 16- та 32- бітні. Найвідоміші фірми-виробники звукових плат Creative, Gravis Ultrasound та ESS Technology. В деякі сучасні звукові плати вбудовують FM-тюнер, який дозволяє приймати радіостанції FM діапазону.

Джерела безперебійного живлення.

Джерела безперебійного живлення - це спеціальні пристрої, які забезпечують комп'ютер і периферію напругою живлення, навіть у випадку зникнення її з мережі. Це значно підвищує надійність роботи комп'ютера та інших пристроїв, запобігає втраті важливої інформації. При зникненні напруги в мережі, джерела безперебійного живлення ще деякий час підтримують необхідний рівень напруги за допомогою вбудованих акумуляторів. Крім цієї, основної функції, вони забезпечують також фільтрування (згладжування) напруги, контроль температурного та інших режимів роботи.

Сучасні джерела безперебійного живлення часто взаємодіють з комп'ютером чи іншими пристроями за допомогою спеціального "інтелектуального" програмного забезпечення.

Для окремих ПК, кількох ПК та мереж комп'ютерів, периферії та інших пристроїв використовують джерела безперебійного живлення.

22

Будова персонального комп’ютера