Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Будова ПК.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
4.67 Mб
Скачать

Плоттери

Плоттер (plotter)- це пристрій, який призначений для виведення графічних зображень на тверді копії великого формату. Існує досить багато типів плоттерів, які відповідають різним вимогам щодо розміру, роздільної здатності, кількості кольорів створюваних зображень, швидкості, їх виводу та ін. В загальному всі існуючі на сьогоднішній час плоттери умовно можна поділити на планшетні і барабанні. В планшетних плоттерах папір нерухомий, а виконуючий пристрій переміщається по двох осях. Барабанні або рулонні плоттери переміщують по одній осі папір, а по перпендикулярній -виконуючий пристрій.

Обидва типи плоттерів використовують для виведення графіків, діаграм і креслень, характерних для завдань, пов'язаних, наприклад, з САП (Системами Автоматизованого Проектування). Вони можуть працювати з форматом паперу від A3 (297х420 мм) до АО (840х1188мм).

За способом створення зображення плоттери поділяють на плоттери:

• на перах;

• струменеві.

Плоттери, які використовують різні типи пера (капіляр, рапідограф, олівець) створюють зображення, наносячи його на тверду копію за допомогою спеціального пристрою, що нагадує перо. Вони мають змогу використовувати від 1 до 8 різноманітних кольорів, кожен з яких наноситься відповідним пером.

Струменеві плоттери створюють зображення аналогічно до струменевих принтерів, забезпечуючи тим самим значну якість зображення. Струменеві плоттери і їх зображення значно дорожчі, порівняно з перовими.

В окрему групу можна виділити ріжучі плоттери, які використовуючи в якості виконуючого пристрою спеціальні фрези, можуть здійснювати виготовлення шаблонів.

Модеми

Модем (Modulator-Demodulator) - пристрій введення - виведення інформації, який призначений для зв'язку комп'ютерів по телефонній лінії. В стандартному застосуванні, модем перетворює цифрові сигнали комп'ютера в аналогові, які зручні для комунікаційних ліній (Modulator) і навпаки (Demodulator). З виникненням цифрових ліній з'явився новий тип модему - цифровий (Digital Modem), який не здійснює модуляцію-демодуляцію, а лише передає дані.

Основною характеристикою модему є швидкість модуляції, що визначає фізичну швидкість передачі даних без врахування виправлення помилок і стиснення даних. Швидкість передачі даних може вимірюватися в бітах за секунду, і в бодах. Бод - визначає число модуляцій сигналу за секунду. Однак, в залежності від методу модуляції, кожна зміна сигналу може відповідати, наприклад, чотирьом бітам. В цьому випадку швидкість 2400 бод буде відповідати 9400 біт/с.

За конструктивним виконанням модеми поділяють на внутрішні (internal) та зовнішні (external). Внутрішні модеми встановлюються безпосередньо в слоти розширення материнської плати, а зовнішні виконані у вигляді окремого блоку.

В наш час все більшого поширення набувають модеми з вбудованими функціями факсу та можливістю передачі і прийому інформації в звуковій формі. Це дозволяє підтримувати розмову між користувачами з'єднаних комп'ютерів, поряд з обміном іншою інформацією без використання телефонних апаратів.