Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ВКР 2010 БАКАЛАВР 01-12-2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
920.58 Кб
Скачать

3.11. Оформлення ілюстративного матеріалу

Під час захисту бакалаврської кваліфікаційної роботи на засіданні ДЕК необхідно використовувати ілюстративні матеріали, які у графічному або табличному вигляді розкривають основні положення кваліфікаційної роботи.

Ілюстративний матеріал включає таблиці, графіки, діаграми, схеми, розрахунки, тощо та виготовляється студентом технічними засобами для демонстрації за допомогою мультимедійного проектора. Один примірник ілюстративних матеріалів підшивається разом із кваліфікаційною роботою після додатків. Спочатку вставляють чистий листок з надписом в правому верхньому кутку “Додаток …” з відповідною йому літерою (наступної за алфавітом до позначення попереднього додатку), рядком нижче посередині пишуть “Ілюстративний матеріал”, надпис роблять малими жирними з першої великої літерами 14 шрифту. На кожному аркуші в правому верхньому кутку, з першої великої літери пишуть “Лист …”, якщо матеріал для демонстрації розміщується на кількох сторінках, то на другій сторінці вказують “Продовження листа …”, якщо сторінок більше, ніж дві – на останній зазначають “Закінчення листа …”. Рядком нижче надпису “Лист …”, по центру рядка, друкують великими, прописними жирними літерами 14-го шрифту назву демонстраційного матеріалу, під нею розміщують діаграму, таблицю, рисунок, тощо.

При оформленні листів можна використовувати шрифт 10 – 14 розміру.

Якщо на одному листі розміщено таблицю з числовими даними та діаграму, то спочатку пишуть назву листа великими прописними жирними літерами, далі: через один рядок - назву таблиці (звичайними малими не жирними літерами з першої великої); в наступному рядку - саму таблицю; через три комп’ютерні інтервали (двічі натискають клавішу Enter) - назву діаграми (оформляють аналогічно до назви таблиці); нижче саму діаграму (послідовність таблиці і діаграми не є регламентованими).

Якщо ілюстративний матеріал містить таблицю, що розміщується на декількох сторінках, то в правому верхньому кутку ставлять номер листа, нижче його назву (великими прописними жирними літерами), рядком нижче у правому верхньому куті друкують “Таблиця 1”, в наступному рядку зазначають назву таблиці (малими не жирними звичайними з першої великої літерами 14-го шрифту), нижче розміщують саму таблицю (в якій зазначають номери колонок). На наступній сторінці друкують “Продовження листа …”, під ним – “Продовження табл. 1”, замість назв граф проставляють їх порядкові номери, якщо таблиця розміщується більш, ніж на двох сторінках, на останній зазначають: “Закінчення листа …”, рядком нижче – “Закінчення табл. 1”. На всіх листах проставляють номери сторінок, а в змісті зазначають лише номер сторінки на котрій розміщений надпис “Ілюстративний матеріал”. Інформацію на аркуші слід розмістити в зручній для ознайомлення формі, тобто щоб для вивчення матеріалу сторінку можна було б повернути за годинниковою стрілкою.

Приклади оформлення ілюстративного матеріалу наведено в додатку 11.

Крім того, членам ДЕК можна запропонувати примірники ілюстративних матеріалів у паперовому вигляді на аркушах формату А4. Обсяг ілюстративного матеріалу має містити 4-5 листів.