Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ВКР 2010 БАКАЛАВР 01-12-2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
920.58 Кб
Скачать

1.2. Вибір теми бакалаврської кваліфікаційної роботи

Тема бакалаврської кваліфікаційної роботи є важливим і відправним моментом, правильний вибір якої значною мірою визначає її успішне виконання і захист. На кафедрі обліку та аналізу застосовується підхід, за яким тема кваліфікаційної роботи повинна бути актуальною з позиції розвитку обліково-аналітичних засад на загальнодержавному рівні і потреб господарської практики базового підприємства, на матеріалах якого виконується робота.

Тема бакалаврської кваліфікаційної роботи обирається студентом самостійно з орієнтацією на пропоновану кафедрою тематику (додаток 7), що враховує потреби і передумови розвитку та вдосконалення вітчизняної методики обліку.

Поряд з цим допускається коригування (доповнення, уточнення, розширення) тем відповідно до наукових інтересів чи фахових спрямувань студента, особливостей діяльності чи галузевої належності базового підприємства тощо.

Тему погоджують з керівником бакалаврської кваліфікаційної роботи, розглядають на засіданні кафедри обліку та аналізу й затверджують наказом ректора Національному університету „Львівська політехніка”.

Для затвердження теми бакалаврської кваліфікаційної роботи студент подає секретарю державної екзаменаційної комісії (ДЕК) заяву за формою, наведеною у додатку 1 і належно оформлений від базового підприємства лист-клопотання (додаток 2).

Бакалаврську кваліфікаційну роботу виконують на матеріалах базового підприємства (виконання роботи на абстрактну (теоретично-описову) тему без використання і аналізу матеріалів, які характеризують обліково-аналітичну діяльність підприємства, не допускається). Заохочується виконання тем з детальним поглибленням обліково-аналітичних аспектів, що характеризують особливості і галузевий характер базового підприємства.

Не рекомендується обирати і затверджувати тему, зорієнтовану на мінімально наявні на підприємстві об’єкти (наприклад, досліджувати методику обліку, аналізу і аудиту виробничих запасів на нематеріаломістких підприємствах; досліджувати методику обліку об’єктів, які для базового підприємства носять несуттєвий характер тощо), що спричинює передумови теоретично-описового характеру кваліфікаційної роботи.

1.3. Базове підприємство

Базовим є підприємство (організація), на матеріалах якого виконується бакалаврська кваліфікаційна робота і яке має відповідати таким вимогам:

  • вид його діяльності відповідає темі бакалаврської кваліфікаційної роботи;

  • функціонує не менше трьох років;

  • може надати необхідні матеріали за темою кваліфікаційної роботи;

За необхідності студент може отримати на кафедрі письмове скерування на підприємство для отримання інформації, необхідної для виконання роботи.

Студенти заочної форми навчання виконують бакалаврську кваліфікаційну роботу, здебільшого, на матеріалах підприємства, на якому вони працюють.

2. Структура та зміст бакалаврської кваліфікаційної роботи

Орієнтовний обсяг бакалаврської кваліфікаційної роботи становить 50-60 сторінок комп’ютерного тексту без додатків.

Структура бакалаврської кваліфікаційної роботи наступна:

  • пояснювальна записка (стандартний бланк у додатку 3);

  • завдання (стандартний бланк у додатку 4);

  • анотація;

  • зміст;

  • перелік умовних позначень (за необхідності);

  • вступ;

  • основна частина;

  • висновки;

  • список використаних джерел;

  • додатки.

Приклад структури бакалаврської кваліфікаційної роботи та оформлення її змісту наведено у додатку 9.

Вимоги до складових елементів бакалаврської кваліфікаційної роботи.

В анотації, яку оформляють українською та однією з іноземних мов (переважно англійською, німецькою, французькою) подають короткий зміст виконаної роботи. Приклад анотації, обсяг якої не повинен перевищувати однієї сторінки, наведений у додатку 5.

У змісті роботи вказують найменування та номери початкових сторінок усіх розділів та підрозділів.

Зміст має об’єднувати усі заголовки, які є в роботі, починаючи зі вступу і закінчуючи списком використаних джерел та додатками. При цьому у змісті окремо наводиться назва кожного додатка та номер сторінки, на якій його розміщено. Приклад оформлення змісту бакалаврської кваліфікаційної роботи наведено в додатку 9.

Вступ повинен містити обґрунтування змісту теми бакалаврської кваліфікаційної роботи, мету і завдання, які ставляться до роботи, а також наводиться опис її структури. Обсяг – дві-три сторінки. Приклад розкриття вступу наведений у додатку 6.

Основна частина бакалаврської кваліфікаційної роботи переважно складається з трьох розділів. Обсяг – 40-46 сторінок.

Перший розділ бакалаврської роботи передбачає розкриття теоретико-нормативних та регламентаційних основ об'єкта дослідження. У цьому розділі розглядають економічну сутність об'єкта дослідження, характерні ознаки та класифікації, аналізують та узагальнюють теоретичну інформацію, здійснюють поглиблений аналіз чинної нормативної бази та огляд навчальної і спеціальної літератури з обраної теми.

У першому підрозділі студенту необхідно розкрити економічну природу об’єкта, що складає базис кваліфікаційної роботи. При цьому необхідно навести, узагальнити і систематизувати змістові і класифікаційні ознаки об’єкта, виходячи із засад їх облікового відображення.

У другому підрозділі, при аналізі нормативної бази узагальнюють і систематизують законодавчі норми стандартизації і регламентації облікового процесу об’єкта роботи: чинні закони України, постанови Верховної Ради України, укази Президента України, накази Міністерства фінансів України та інших органів державного управління. Нормативно-інструктивні акти потрібно розглядати стосовно об’єкта дослідження (наприклад, ті, що визначають поняття об’єкта дослідження, його різновиди), а також стосовно організації та ведення бухгалтерського обліку об’єкта дослідження за темою роботи). Цей підрозділ бакалаврської кваліфікаційної роботи також повинен містити огляд підручників, навчальних посібників та іншої навчально-методичної літератури. Загальна кількість опрацьованих літературних джерел повинна становити не менше 35.

У третьому підрозділі студенту потрібно розкрити і теоретично обґрунтувати правила наведення у різних формах звітності інформацію про об’єкт, який складає тему роботи.

Перший розділ бакалаврської кваліфікаційної роботи переважно повинен містити три підрозділи. Загальний обсяг першого розділу основної частини бакалаврської кваліфікаційної роботи – 10-12 сторінок. Теоретичні матеріали, викладені у першому розділі бакалаврської кваліфікаційної роботи повинні мати наскрізний характер, їх потрібно розкрити прикладним характером у наступних розділах роботи.

Другий розділ бакалаврської кваліфікаційної роботи має містити три підрозділи.

У першому підрозділі наводять коротку характеристику базового підприємства, зокрема основних видів його діяльності, форми власності, організаційної структури управ­лін­ня підприємством і його обліково-аналітичної служби, визначають її основні функції. Така характеристика базового підприємства не має обмежуватися інформацією з його ста­туту.

Для кількісної оцінки результатів господарської діяльності базового підприємства в ана­лі­тич­ній таблиці наводять основні економічні показники його діяльності за два останні роки. Орієнтовний перелік економічних показників для промислового підприємства подано в табл. 2.1. При формуванні переліку показників має бути врахована специфіка базового підприємства, тому система показників може бути доповнена чи змінена.

Таблиця 2.1

Динаміка основних економічних показників ВАТ “…” за 20хх –20хх рр.

Показники

Період

Відхилення

попередній

звітний

абсолютне

відносне, %

Доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), тис. грн

Чистий доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), тис. грн

Витрати операційної діяльності, тис. грн

Витрати на одну гривню реалізованої продукції, коп./грн

Середньооблікова кільність працівників, осіб,

з них:

– робітників

Середньорічний виробіток продукції на одного працівника, тис. грн

Середньорічний виробіток продукції одним робітником, тис. грн

Фонд оплати праці, тис. грн

Середньорічна оплата праці одного працівника, грн

Середньорічна вартість основних засобів,тис. грн

Фондовіддача основних засобів,

грн/грн

Матеріальні витрати, тис. грн

Матеріаловіддача, грн/грн

Середньорічна вартість активів, тис. грн

Середні залишки оборотних засобів, тис. грн

Середня вартість власного капіталу, грн

Коефіцієнт оборотності оборотних засобів

Коефіцієнт автономії

Продовження табл.. 2.1

Коефіцієнт загальної ліквідності

Чистий прибуток, тис. грн

Чиста рентабельність продажу продукції, %

Чиста рентабельність активів (капіталу), %

Примітка. Частина поданих у таблиці показників є інтервальними, а решта моментними, тому їх приведено до порівняльного вигляду.

Після таблиці подають аналітичні висновки, в яких зазначають стан і тенденції зміни показників, окреслюють шляхи їх можливого поліпшення.

У другому підрозділі бакалаврської кваліфікаційної роботи, реалізують методику аналізу певного об’єкта відповідно до вибраної теми на основі зібраної економічної інформації за два роки. Тут мають бути представлені розрахунки показників, аналітичні таблиці, графіки та аргументовані висновки відповідно до мети аналізу.

У третьому підрозділі розкривають облікову політику базового підприємства, яку варто характеризувати виключно стосовно об’єкта дослідження з можливими рекомендаціями щодо її покращення, уникаючи простого копіювання наказу про облікову політику.

Загальний обсяг другого розділу бакалаврської роботи 14-16 сторінок.

У третьому розділі роботи розкривають питання організації та методики бухгалтерського обліку (документування, аналітичного та синтетичного обліку і порядку відображення об'єкта дослідження у фінансовій звітності тощо). Матеріал цього розділу бакалаврської кваліфікаційної роботи не повинен бути описовим (як у розділі 1), а мати практичне (прикладне) спрямування, тобто відображати процеси обліку на базовому підприємстві.

В одному з підрозділів третього розділу бакалаврської кваліфікаційної роботи необхідно розглянути питання використання комп’ютерних технологій для обробки облікової інформації на базовому підприємстві та можливості використання інформаційної системи для комп’ютеризації облікових робіт. Якщо ж на підприємстві немає жодних засобів для машинної обробки інформації, то необхідно, виходячи зі специфіки роботи підприємства, запропонувати на перспективу можливий варіант автоматизації облікових робіт та описати його.

Третій розділ бакалаврської роботи має містити три-чотири підрозділи. Загальний обсяг третього розділу основної частини бакалаврської роботи – 16-18 сторінок.

Усі розділи основної частини бакалаврської кваліфікаційної роботи мають закінчуватись аргументованими висновками, що не виділяються за текстом. Тут у стислій формі наводять результати дослідження окремих аспектів теми та вказують можливі напрями їх вдосконалення (розвитку).

У висновках узагальнюють результати, отримані в процесі виконання бакалаврської кваліфікаційної роботи. Обсяг - 2-3 сторінки. Приклад написання висновків наведено в додатку 7.

У списку використаних джерел наводять перелік законодавчо-нормативних актів, навчальної, фахової та спеціальної літератури і інших джерел інформації.

У додатках до бакалаврської кваліфікаційної роботи подають допоміжний матеріал, який потрібний для повнішого сприйняття виконаної роботи, зокрема фінансову звітність (обов’язково), облікові регістри, первинні документи (обов’язково заповнені), розрахунки, інструкції і методики, описання алгоритмів, ілюстрації допоміжного характеру тощо.

Копії звітів, регістрів та первинних документів мають бути завірені підприємством.

Додаткові вимоги щодо змісту та структури бакалаврської кваліфікаційної роботи, за необхідності, визначаються кафедрою обліку та аналізу, про що студентів повідомляють під час отримання завдання на бакалаврську кваліфікаційну роботу.