Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник екологічне право.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
323.07 Кб
Скачать

Завдання

1. Виробнича діяльність фірми «Кронус» (засновником якої є громадянин Германії), що займається вирощуванням поголів’я свиней на придбаних виробничих площах, здійснюється без застосування очисних споруд, що призводить до подальшого забруднення ґрунтів. Райдержадміністрація звернулася до власника фірми з вимогою призупинити роботу до приведення у відповідність до екологічних нормативів системи видалення техногенних стоків. Однак керівництво фірми вказану вимогу проігнорувало. Громадський інспектор з охорони довкілля, який неодноразово спільно з працівниками органів Міністерства екології та природних ресурсів України проводив рейди та перевірки, склав протокол про адміністративне правопорушення на підставі виявлення порушень природоохоронного законодавства. Райдержадміністрація звернулася до суду.

Вирішіть справу. Вкажіть коло прав та обов’язків громадських інспекторів з охорони довкілля.

2. Харківська обласна державна адміністрація прийняла рішення про затвердження комплексної Програми охорони навколишнього природного середовища в Харківській області на 2011-2015 роки та на перспективу до 2020 року та звернулась до Харківської обласної ради за фінансуванням зазначеної Програми із обласного бюджету на реалізацію передбачених заходів.

Вирішить справу. Зазначте мету та основні умови розроблення та прийняття державних цільових та інших екологічних програм? Визначте порядок розроблення та виконання державної цільової екологічної програми.

3. Інспектор Державної екологічної інспекції у Харківській області, на підставі перевірки приватного підприємства «Норд» видав припис директору фірми про суворе дотримання вимог екологічного законодавства, посилаючись на те, що підприємство своєчасно не надало відповідні матеріали спостереження за станом навколишнього природного середовища та рівнем його забруднення до Держекоінспекції. Директор підприємства оскаржив дії інспектора та пояснив, що підприємство не зобов’язано надавати зазначені матеріали, крім того, всі відомості, зокрема, статистичні дані про відходи, було передано в Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області.

Вирішить справу. Вкажіть повноваження Державної екологічної інспекції та Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області. З чого складається державна система моніторингу довкілля, визначте порядок її створення та функціонування.

4. Кабінет Міністрів України відповідно до Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» прийняв постанови про утворення Національного природного парку та регіонального ландшафтного парку. Президент України скасував зазначені постанови, посилаючись на те, що відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд України», рішення про створення об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення приймаються Президентом України. Одночасно Президент України звернувся до Конституційного Суду України з поданням щодо конституційності постанов Кабінету Міністрів України.

Вирішить справу. Чи є законними постанови уряду та дії Президента України? Яке рішення має прийняти Конституційний Суд України? Визначте компетенцію Кабінету Міністрів України та Президента України щодо створення (оголошення) об’єктів природно-заповідного фонду.

5. Виконавчий комітет харківської міської ради прийняв рішення та затвердив проект будівництва олійноекстракційного заводу, врахувавши громадські інтереси, посилаючись на позитивний висновок громадської екологічної експертизи. Представники Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області подали позов до суду у зв’язку з тим, що проект будівництва олійноекстракційного заводу не пройшов громадських слухань і не може бути реалізований.

Вирішіть справу. Вкажіть підстави проведення та наслідки громадської екологічної експертизи. Чи необхідно проводити державну екологічну експертизу при будівництві олійноекстракційного заводу? Визначте підстави та порядок проведення громадських слухань.