Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник екологічне право.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
323.07 Кб
Скачать

Список літератури та основних нормативних актів

  1. Екологічне право України: Підруч. / за ред. А.П. Гетьмана та м.В. Шульги. – х.: Право, 2009. – с. 121-142.

  2. Андрейцев В.І. Право екологічної безпеки: Навч. та наук.-практ. посіб. – К., Знання-Прес, 2002. – 332.

  3. Заржицький О.С. Актуальні проблеми правового забезпечення екологічної політики України (теоретичні аспекти): монографія. – Д.: Національний гірничий ун-т, 2012. – 200 с.

  4. Краснова Ю.А. Правове забезпечення екологічної безпеки в галузі цивільної авіації: монографія. – К.: Вид.-полігр. центр «Київський ун-т», 2011. – 188 с.

  5. Правове забезпечення радіаційної безпеки в Україні / За ред. Г.І. Балюк. – К.: ВГЛ «Обрії», 2010. – 272 с.

  6. Закон України “Про об'єкти підвищеної небезпеки” від 18 січня 2001 р. № 2245-ІІІ // Відомості Верховної Ради України. –2001. – № 15. – Ст.73.

  7. Закон України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” від 24 лютого 1994 р. № 4004-ХП // Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 27. – Ст. 218.

  8. Закон України “Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру” від 8 червня 2000 р. № 1809-ІІІ // Відомості Верховної Ради України. – 2000. – № 40. – Ст. 337.

  9. Закон України “Про зону надзвичайної екологічної ситуації” від 13 липня 2000 р. 1908-ІІІ // Відомості Верховної Ради України. – 2000. – № 42. – Ст. 248.

Т е м а 6. Правове регулювання поводження з відходами

Завдання

17. АТ «Радон» здійснювало підприємницьку діяльність щодо ввезення на територію України відходів виробництва з Німеччини та займалося їх захороненням. Міська рада, на території якої розміщене АТ «Радон» прийняла рішення про заборону його діяльності, бо вона суперечить чинному законодавству України в частині завезення на її територію токсичних та і особливо небезпечних відходів і порушення порядку їх захоронення та утилізації. Юридична особа звернулася з позовом до суду про визнання рішення міської ради незаконним, бо воно обмежує його діяльність.

Чи підлягає позов задоволенню? Розгляньте ситуацію, що склалася. Який порядок поводження з виробничими відходами? Надайте правову класифікацію відходів.

18. Місцевою державною податковою інспекцією була отримана інформація від екологічної інспекції про те, що КП «Водограй» здійснює протягом 3-х років розміщення твердих побутових відходів на міське несанкціоноване сміттєзвалище, без відповідного дозволу. Документів на право користування земельною ділянкою під сміттєзвалищем КП «Водограй» не має, сума збору, який має сплачуватись за проведення даної діяльності, не обчислена, і екологічний податок не сплачується. До того ж місцеві жителі почали скаржитись на погане самопочуття у зв‘язку із забрудненням атмосферного повітря навколо сміттєзвалища.

На основі проведеної перевірки до КП було застосоване зобов‘язання припинити діяльність по розміщенню відходів, відшкодувати жителям шкоду здоров’ю у зв’язку із забрудненням навколишнього природного середовища.

КП «Водограй» звернулось до суду з позовом про скасування рішення державної екологічної інспекції та податкової інспекції, мотивуючи свої дії тим, що не є власником відходів.

Дайте правову характеристику ситуації. Вирішіть справу. Охарактеризуйте правовий режим поводження з відходами.

19. Під час транспортування рідких відходів хімічного виробництва водій вантажного автомобіля Ф. не впорався з керуванням, автомобіль потрапив у кювет і перекинувся. При цьому відбувся витік рідини, яка потрапила із дощем у ставок.

У ході розслідування ДТП було встановлено, що вини водія немає, оскільки аварія виникла через невлаштованість дорожнього покриття.

На суді у якості співвідповідачів було залучене обласне управління по будівництву та експлуатації автомобільних доріг, представники якого зазначили, що не несуть відповідальності за вказаний випадок, оскільки дана ділянка є аварійно-небезпечною, про що стоїть попереджувальний дорожній знак, до того ж, як наполягають представники облавтодору, вантажівка належить не їм, а тому вони не можуть нести відповідальність за джерело підвищеної небезпеки незалежно від вини.

Представник АТ “Заграва”, якому належить автомобіль, заявив, що, якби не дефекти покриття дороги, то такий випадок взагалі б не трапився.

Визначити коло суспільних правовідносин. Чи обґрунтовані заяви відповідачів? Чи підлягає позов задоволенню? Вирішити справу.

20. При перетині української митниці був затриманий вантаж, який містив небезпечні відходи. З пояснень особи, яка супроводжувала вантаж, відомо, що частина небезпечних відходів направлялася на територію України з метою їх захоронення, інша частина - на територію Росії з метою їх зберігання.

     Які відходи є небезпечними?  Які правила ввезення і перевезення небезпечних відходів через Україну?  Якими документами повинен супроводжуватися  такий небезпечний вантаж?  

21. Під час розвантаження з автомобілю промислових відходів у лісоохоронній зоні був затриманий водій комбінату, який був притягнутий до адміністративної відповідальності за порушення екологічного законодавства. У подальшому з’ясувалось, що про скиди відходів у невстановлених місцях був повідомлений інженер комбінату.

Визначити, хто із суб’єктів і до якої відповідальності може бути притягнутий у зв’язку зі скоєнням зазначеного правопорушення?