Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економетрія ч2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

Порядок знаходження транспонованої матриці в ет Exсel

1. Відмічаємо діапазон комірок, де має знаходитись транспонована матриця.

2. Відкриваємо діалогове вікно Мастер функций, вибираємо функцію ТРАНСП у полі категорій Ссылки и масивы і натискуємо на кнопку ОК для переходу в наступне діалогове вікно.

3. У другому діалоговому вікні відмічаємо діапазон комірок, у яких знаходяться елементи вихідної матриці і натискуємо клавішу ОК.

4. Натискуємо клавішу F2, а потім одночасно клавіші Ctrl+Shift+Enter.

Порядок знаходження добутку двох матриць в ет Exсel

1. Відмічаємо діапазон комірок, де має знаходитись матриця, яка є результатом добутку двох матриць. розмір цієї матриці визначається розмірами матриць, які перемножуються. Якщо, наприклад, розмір матриці — 315, розмір матриці — 153, тоді розмір матриці буде 33. (якщо C = AB, де розмір матриць: A — (mk), B — (kn), то розмір матриці C — (mn)).

2. Відкриваємо діалогове вікно Мастер функций (натискаємо на fx), вибираємо функцію МУМНОЖ у полі категорії Математические і натискаємо на кнопку ОК для переходу у наступне діалогове вікно.

3. У діалоговому вікні МУНОЖ відмічаємо: у першому рядку діапазон комірок, в яких знаходяться елементи першої матриці, у другому рядку діапазон комірок, в яких знаходяться елементи другої матриці. Натискаємо клавішу ОК.

4. Натискаємо клавішу F2 і одночасно клавіші Ctrl+Shift+Enter.

Порядок знаходження оберненої матриці в ет Exсel

1. Відмічаємо діапазон комірок, де має знаходитись обернена матриця.

2. Відкриваємо діалогове вікно Мастер фунций (натискуємо на кнопку fx на панелі інструментів) Вибираємо функцію МОБР у полі категорій Математические і натискаємо на кнопку ОК для переходу у діалогове вікно МОБР.

3. У діалоговому вікно МОБР вказуємо діапазон комірок, у яких знаходяться елементи вихідної матриці. Натискуємо кнопку ОК.

4. Натискаємо клавішу F2 і одночасно клавіші Ctrl+Shift+Enter.

Оцінки параметрів регресії можна знайти, використовуючи вбудовану статистичну функцію ЛИНЕЙН.

Опишемо порядок знаходження оцінок параметрів регресії з використанням функції ЛИНЕЙН:

1. Відмічаємо блок, де мають знаходитись розрахункові дані: ширина блоку дорівнює числу оцінюваних параметрів, а висота дорівнює п’яти рядкам.

2. Відкриваємо діалогове вікно Мастер функций, вибираємо функцію ЛИНЕЙН у полі категорії СТАТИСТИЧЕСКИЕ і натискаємо на кнопку Далее> для переходу в наступне діалогове вікно.

3. У другому діалоговому вікні вводимо: в перший рядок (в перше поле) блок даних результативного показника, вказуючи діапазон комірок або ім’я блоку даних; у другий рядок — блок даних факторів або ім’я цього блоку; в третій рядок вводиться слово ИСТИНА , якщо а0 не дорівнює нулю, і слово ЛОЖЬ, якщо а0 дорівнює нулю; в четвертий рядок вводиться слово ИСТИНА, якщо необхідно знайти не лише параметри лінії регресії, а й додаткову регресійну статистику. Якщо необхідно знайти лише параметри лінії регресії, то вводимо слово ЛОЖЬ і натискаємо на кнопку ГОТОВО для отримання розрахункових даних.

4. Для того щоб у блоці розрахункових даних було видно не лише значення першої комірки, натискуємо клавішу F2, потім Ctrl+Shift+Enter.

Опишемо розрахункові дані:

У першому рядку справа наліво знаходяться оцінки параметрів множинної лінійної регресії відповідно .

У другому рядку справа наліво знаходяться середні квадратичні відхилення оцінок параметрів .

У третьому рядку в першій комірці знаходиться коефіцієнт детермінації, а в другій комірці — середнє квадратичне відхилення показника.

У четвертому рядку в першій комірці знаходиться розрахункове значення F-статистики, в другій комірці знаходиться k — число ступенів вільності.

У п’ятому рядку в першій комірці знаходиться сума квадратів відхилень розрахункових значень показника від його середнього значення, в другій комірці — залишкова сума квадратів.

Таблиця розрахункових значень додаткової регресійної статистики має вигляд: