Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП Процессы.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
692.29 Кб
Скачать

3.Сучасний стан гірничих робіт

Кар'єр розташовано в 0,5 км на захід від стовбура ш. «Гігант». З півночі він граничить з кар'єром «Південний» ШУ ВАТ "Арселор Міттал Кривий Ріг", з півдня - з міськими землями. Довжина кар'єру (з півдня на північ) 1870 м, ширина до 760 м, глибина - 208 м (гор. – 130 м).

Основні проектні показники гірських робіт кар'єру "Північний" по виробничій потужності наступні: по сирій руді – 700 000 т/рік; по товарній руді – 550 000 т/рік; по розкривних породах – 2 200 000 м3/рік.

Відповідно, коефіцієнт розкриву складає 3,14 м3

До складу кар'єру входять наступні виробничі одиниці:

- гірнича ділянка;

- бульдозерна ділянка;

- ділянка по ремонту гірничого устаткування;

- ДСФ;

- енергослужба;

- інші допоміжні служби.

Режим роботи кар'єру на добувних ділянках прийнятий відповідно до технології і режиму роботи устаткування, на розкривних - з врахуванням забезпечення необхідного об'єму підготовлених запасів.

В таблиці 3.1 представлено режим роботи кар’єра.

Таблиця 3.1

Найменування

Добувні роботи

Розкривні роботи

Кількість робочих днів на рік

355

355

Кількість змін на добу

2

2

Кількість робочих змін на рік

710

710

Тривалість зміни, год.

12

12

Продуктивність, м³/зм

480

3098

Продуктивність, т/зм

1 536

9295

З врахуванням гірничо-геологічних умов залягання корисної копалини і типу масиву, прийнята углубочна транспортна система розробки з паралельним посуванням фронту робіт і комбінованим відвалоутворенням в зонах рекультивації.

Родовище розкрито двома капітальними траншеями внутрішнього закладання, розташовані в південно-східній частині кар'єру, призначеній для транспортування корисної копалини на дробильно-сортувальну фабрику, і західної, призначеної для транспортування розкривних порід для рекультивації згідно робочого проекту «Гірничотехнічна рекультивація порушених земель».

В даний час гірські роботи досягли відмітки -130 м в північній частині і -80 м в південній частині. Видобувні роботи ведуться на горизонтах з +20 м до -130 м, уступами заввишки 10 метрів.

Технологічна схема видобувних робіт включає попереднє розпушення корисної копалини за допомогою буро-вибухових робіт методом свердловинних зарядів з подальшою екскавацією гірської маси і перевезення її на дробильно-сортувальну фабрику автомобільним транспортом.

Вибухові свердловини буряться по сітці 6×6 або 6,5×6,5м. Підривання здійснюється грамонітом 79/21, ігданітом і ЕВР. Розташування свердловин 3 - 5 рядне, підривання - поскважинне. Фактична питома витрата ВР складає 0,52 - 0,74 кг/м³. Буріння шпурів в негабаритах і вирівнювання підошви уступів здійснюється ручними перфораторами типу ПР-25.

Для забезпечення стійкого положення неробочих і тимчасово неробочих бортів кар'єру використовується технологія контурного підривання, за допомогою якої формуються стійкі укоси скельних порід під проектними кутами.

Технологія контурного підривання полягає в наступному: по лінії проектного контуру кар'єру створюється щілинний екрануючий вруб, який перешкоджає поширенню хвиль напруги за контурний масив.

Підривання контурних бурових свердловин здійснюється окремо від технологічних бурових свердловин. Оббурювання масиву при постановці уступу в проектне положення здійснюється згідно з нижче приведеною схемою. Екрануючий вруб формується за допомогою бурових свердловин, пробурених верстатами СБШ-250МН, пневмо-ударними верстатами типу Atlas Copco, Titon під кутом 60°.

Контурні бурові свердловини буряться на відстані 3м одна від одної. Зарядка контурних бурових свердловин здійснюється зарядами ВР заданої лінійної щільності, які ініціюються за допомогою ДШ. Предконтурний ряд бурових свердловин підривається відповідно до параметрів БВР. Підривання контурних і технологічних бурових свердловин може здійснюватися спільно, при цьому інтервал уповільнення між підриванням контурних і приконтурних бурових свердловин повинен бути більшим чи рівним 100мсек.

Вантаження гірської маси здійснюється екскаваторами ЕКГ–5А в автосамоскиди БЕЛАЗ-7548 (40т), БЕЛАЗ-7547 (45т), БЕЛАЗ-7555 (55т). Застосовується схема з нижньою погрузкою автосамоскида на одному горизонті з екскаватором з тупиковою одиночною схемою подачі автосамоскида під погрузку.

На допоміжних роботах і при відвалоутворенні використовуються бульдозери Т-330, ДЕТ-250, Т-25.

Висота уступу по скельних породах не повинна перевищувати полуторної висоти черпання екскаватора, по рихлих - висоту черпання екскаватора. Виходячи з прийнятого типу екскаватора висота уступів складає 10 м. Довжина фронту залежить від продуктивності екскаватора, способу транспортування і ведення буро-вибухових робіт. Вона має бути достатньою для забезпечення безперебійної подачі гірської маси на дробильно-сортувальній фабриці.

Мінімальна довжина активного фронту робіт на один екскаватор – 500м. Мінімальна ширина робочої площадки в скельних породах 26 м. Мінімальна ширина робочої площадки в рихлих породах 28 м. Ширина транспортних берм при двосмуговому русі - 24,0 м.

В таблицю 3.2 зведені відомості про протяжність фронту гірничих робіт та стан робочих площадок за станом гірничих робіт на 01.01.2010р

Таблиця3.2

Довжина діючого фронту робіт, км

Проектна ширина мінімальних робочих площадок, м

Середня ширина мінімальних робочих площадок, м

усього

у тому числі

загальний

активний

за скальними породами

за пухкими породами

за скальними породами

за пухкими породами

за скальними породами

за пухкими породами

загальний

активний

загальний

активний

Усього

1,2

1,2

0,7

0,7

0,5

0,5

38,0

31,0

41,0

32,0

Відповідно до інструкцій, що діють, дослідження процесу зрушення гірських порід і стійкості бортів кар'єрів, відвалів здійснюється маркшейдерською службою кар'єру і відповідними організаціями за допомогою інструментальних спостережень, якими передбачено виконання наступного комплексу вимірів:

- прив'язка опорних реперів профільних ліній до пунктів опорного маркшейдерського обґрунтування і періодичний контроль за їх нерухомістю в період проведення спостережень за допомогою супутникової радіонавігаційної системи (GPS);

- проведення початкової серії спостережень для визначення вихідного положення реперів в горизонтальній і вертикальній площині;

- проведення систематичних спостережень за положенням реперів і визначення їх зсувів в горизонтальній і вертикальній площині.

Результати польових спостережень підлягають аналітичній і графічній обробці. Камеральна обробка результатів спостережень виконується безпосередньо після закінчення кожної серії вимірів і полягає в наступному:

а) перевірці польових журналів;

б) обчислення висотних відміток всіх реперів наглядової станції;

в) обчислення координат і довжин інтервалів між реперами (опорним і робочим);

г) складання по кожній профільній лінії відомостей:

- вертикальних зсувів реперів;

- горизонтальних зсувів реперів;

- горизонтальних деформацій (розтягування і стискання);

- величин зсуву;

- швидкостей зсуву реперів по напряму векторів зсувів.

д) складання і поповнення графічних матеріалів:

- поповнення плану наглядової станції і кар'єру;

- вертикальних розрізів по кожній профільній лінії з уточненням положення гірських робіт на момент закладки станції і на момент спостереження тріщин, які з'явилися;

- графіків вертикальних і горизонтальних зсувів і деформацій по кожній профільній лінії;

- графіків швидкостей зсуву реперів по напряму векторів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]