Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАХИСТ ВІД ЕЛЕКТРОМАГНІТНИХ ВИПРОМІНЮВАНЬ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
813.57 Кб
Скачать

ЗАХИСТ

ВІД ЕЛЕКТРОМАГНІТНИХ ВИПРОМІНЮВАНЬ

6.1. Джерела електромагнітних полів

Джерелами електромагнітних полів (ЕМП) є: атмосферна електрика; радіовипромінювання; електричне та магнітне поля Землі; штучні джерела; потужи телевізійні та радіомовні станції; установки високочастотного нагрівання тощо.

Струми високої частоти використовуються для термічної обробки металів. В медицині та в радіотехніці використовуються струми ультрависокої та надвисокої частоти.

Джерелами випромінювань електромагнітної енергії радіочастотного діапазон; є також різні вимірювальні, контрольні і лабораторні прилади різноманітного призначення. Електромагнітна енергія (ЕМЕ) випромінюється через неекрановані оглядові вікна, отворів жалюзі, щілини, нещільності. В установках індукційного нагрівання джерелам] випромінювання є індуктори, високочастотні трансформатори, конденсатори, лінії передач. В установках діелектричного нагрівання електромагнітну енергію випромінюють робочі конденсатори та фільтри, в радіоапаратурі — блоки передавачів, розподільні фільтри фідери, антенні комутатори, антенні системи тощо.

Високочастотні струми створюють у повітрі випромінювання електромагнітної"! походження, що аналогічні інфрачервоному, видимому, рентгенівському та гамма випромінюванням. Різниця полягає лише в довжині хвилі та частоті коливань.

Електромагнітні поля, створені людиною, в багатьох випадках у сотні разів перевищують середнє природне поле. В сучасних умовах на організм людини впливають різноманітні радіопередавальні пристрої, електрифіковані транспортні лінії та ліні електропередач.

Впливу електромагнітних полів зазнає сільське населення, що проживає в районам проходження високовольтних ліній електропередач (ЛЕП) і вирощує сільськогосподарську продукцію в зонах дії випромінювань. Проблема біологічної дії електричних полів промислової частоти в умовах населених місць пов'язується зі спорудженням потужних ліній електропередач надвисокої напруги (500, 750, 1150 кВ), Згідно з діючими нормами ці лінії електропередач не проходять на території населених пунктів. У окремих випадках вони перетинають дачні селища, сади, городи тощо. Близько 80% ліній електропередач проходять через орні угіддя, де періодично знаходяться люди. В місцях найбільшого провисання проводів і на відстані 5 м від лінії напруженість складає для ліній електропередач 500 кВ — 8 кВ/м, 750 кВ — понад 15 кВ/м.

ЗАХИСТ ВІД ЕЛЕКТРОМАГНІТНИХ ВИПРОМІНЮВАНЬ

Населення, що зазнає впливу електромагнітних полів, поділяється на 3 групи: І група — особи, які зазнають впливу ЕМП до ЗО хв/добу; II група — до 120 хв/добу; III група — майже цілодобово.

де с = 3* 108 м/с — швидкість поширення радіохвиль, рівна швидкості світла; / — частота коливань, Гц;

Спектр електромагнітних коливань лежить у межах від міліметрів до десятків кілометрів у діапазоні від 3 • 104 Гц до 3 • 1011 Гц (рис. 6.1).

Електромагнітне поле характеризується довжиною хвилі Я, м, або частотою коливань /, Гц:

Електромагнітні поля, які виникають при використанні струмів високої частоти є шкідливими, тому необхідно вдаватися до запобіжних заходів щодо обмеження цього впливу на людей.