Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт_літо_2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
81.92 Кб
Скачать

Звіт

Керівника гуртків «Юні акваріумісти» та «Юні лісівники-дендрологи» Качалова Івана Андрійовича по організації та проведенні літньої польової практики та роботі ланок за літній період 2012 р.

Літо – це завжди бажана пора року! Саме влітку ми відпочиваємо і набираємося сил. Літо приносить нам щедрий урожай та радує своїм різнобарв’ям. Але краса літа не тільки в цьому. Для юннатів станції юних натуралістів – літо, крім усього ще й час для нових вражень та відкриттів. Це час для екскурсій та експедицій у природу. Активної роботи на шкільній навчально-дослідній земельній ділянці, у лабораторіях, у дендрарії тощо. Літо – це найбільш сприятливий час для науково-дослідницької, експериментальної і пошукової роботи. Не виключенням стало й літо 2012 року на Жовтневій СЮН.

Планування та організація літньої роботи ланок, як і в минулому році, базувалася в першу чергу на науково-педагогічній проблемі керівника гуртка: «Становлення творчої особистості шляхом практичної науково-дослідницької діяльності та проектної діяльності». Саме на практичній спрямованості базувалися заняття та екскурсії з обов’язковим залученням гуртківців до дослідницько-експериментальної роботи.

Інструктивно-методична робота

Будь який наш крок зазвичай потребує ретельного планування. Проведення літньої практики особливо вимагає ґрунтовного підходу. Адже втрачений час не вернеш. Літо пройде а робота буде не виконана.

Тому влітку окрім іншого було заплановано та виконано на 80% наступні заходи:

  • Планування роботи на літо 2012 р.;

  • Розробка тематик дослідів для літньої польової практики та НДР;

  • Підготовка конспектів занять та наочних посібників для учнів;

  • Оформлення документації гуртків;

  • Розробка методичних посібників;

  • Планування роботи на 2012-2013 н.р.;

  • Оформлення журналів, комплектування груп другого року навчання;

  • Підготовка і оформлення матеріалів до атестації закладу;

  • Звітування за літо 2012.

Методична робота

З метою організації та обліку роботи керівника гуртка було розроблено:

  • Журнал обліку гуртково-методичної роботи на літній період 2012 року ланки «Дендрологи-пошуковці»;

  • Методичні рекомендації та інструктивні картки до майстер класу «Визначення рН води – це дуже просто».

  • Методична розробка майстер-класу з методики виготовлення учнівського гербарію.

Організаційно-масова робота

З метою організації змістовного дозвілля і відпочинку учнів на Жовтневій станції юних натуралістів, а також з метою залучення їх до обласних та Всеукраїнських природоохоронних конкурсів і акцій, були організовані екскурсійні майданчики для учнів шкіл не тільки Жовтневого, а й Саксаганського і Тернівського районів, які з радістю виявили бажання відвідати нас та поспілкуватися з великою кількістю тварин, а також відвідати дендрарій і квітники, які кожного року чарують наших гостей.

На екскурсійних майданчиках учні могли відвідати тематичні екскурсії: «Вода – основа життя гідробіонтів», «Риби та земноводні живого куточка СЮН», «Підводний світ». Крім того усі бажаючі могли прийняти участь у майстер-класах: «Визначення рН води – це дуже просто», «Дизайн акваріуму», «Основи виготовлення учнівського гербарію». Загалом майстер-класи та екскурсії відвідало 234 учнів 3-8 класів з КЖЛ, КГ 49, КЗШ № 36, 62, 57, 111, 125, 126, 109, 124, 74, 55, 51.

Крім вищезгаданих заходів діти з радістю приймали участь у іграх на свіжому повітрі, конкурсах малюнків, брейн-рингах.

Особливо дітям сподобалося проявити свої творчі здібності під час конкурсу малюнків «Дерева – наші друзі» та «Увага дорога».