Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт 2011.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
37.53 Кб
Скачать

Звіт

Керівника гуртка «Акваріумісти» та «Лісівники-дендрологи» Качалова Івана Андрійовича за 2011 рік Інструктивно-методична робота керівника гуртка

Проблема: Становлення творчої особистості шляхом практичної науково-дослідницької та проектної діяльності;

Вивчення передового досвіду:

а) Побудова учбового процесу з урахуванням міжпредметних зв’язків природничого циклу під час учбової та науково дослідницької діяльності, на що у свій час було звернено увагу А. Дістервегом, Я.А. Каменський, Д. Локк, Й. Песталоцці, Ж.Ж. Руссо, В.О. Сухомлинським, К.Д.Ушинським та іншими (дослідження та втілення досвіду використання міжпредметних зв’язків було розглянуто керівником гуртка у кваліфікаційній роботі: «Методика реалізації міжпредметних зв’язків на уроках біології», 2008р.);

б) Вивчення та запровадження досвіду В.О. Сухомлинського, щодо виховання дитини на лоні природи;

в) Вивчення та використання нових технологій роботи з обдарованими дітьми (проектна, дослідно-експериментальна та інші).

Дидактичне забезпечення гурткової роботи:

а) Наочність (таблиці, схеми, роздаткові картки, гербарні листки, колекції грунту);

б) Посібники з акваріумістики та дендрології у друкованому та електронному вигляді;

в) Навчальні відеофільми на DVD (Невидимая жизнь растений, голубая планета, бездна, подводный мир, открытый океан, замерзшие моря, сезонные моря, коралловые моря, приливные моря, побережье и др.);

г) Каталог Інтернет ресурсів для гуртківців та пам’ятка користувача мережі Інтернет для кожної вікової групи (дошка оголошень).

Форми і методи роботи:

  • ігрові (квести, вікторини, дилеми, загадки);

  • групові (практичні заняття, екскурсії);

  • індивідуальні (консультації, допомога в написання науково-дослідницьких робіт);

Форми самоосвітньої діяльності:

  • Опрацювання літературних джерел;

  • Відвідування виставок та конференцій.

Керівником гуртка самоосвіта здійснюється у наступних напрямках:

  • поглиблення і розширення знань за фахом (ландшафтна архітектура і дизайн, дендрологія, зелене будівництво, педагогіка, психологія);

Ведеться вивчення досвіду англійського дизайнера Джона Брукса з проектування та створення комфортної середи існування людини, а саме садів (міських, сільських, на даху) та Розмарі Александер, американської дизайнерки, яка звертає увагу на розробку проекту (даються основи з креслення, основ композиції, кольоропередачі та ландшафтної графіки) та саду з урахуванням індивідуальних потреб. Також ведеться опрацювання літератури по вивченню дерев і кущів нашого регіону. Робота по цих напрямках ведеться систематично з 2006р.

За час розробки та опрацювання цих тем керівником гуртка опрацьовано наступні літературні джерела (основні):

    • Плэттс Роджер. Традиционные сады/ Пер. с англ.- М.: БММ АО, 2005р. – 144с.:ил.

    • Брукс Джон. Краткая Энциклопедия садового дизайна/ Пер. с англ.- М.: ЗАО «БММ», 2008р. – 224с.:ил.

    • Александер Розмари. Настольная книга садового дизайнера/ Пер. с англ. - М.: ЗАО «БММ», 2008р. – 292с.:ил.

    • Плотникова Л.С. Декоративные деревья и кустарники. Иллюстрированный определитель/ М.: БММ АО, 2005р. – 152с.:ил.

    • Профільні журнали: Ландшафтный дизайн (Москва), Любимая дача и Мой прекрасный сад (Украина).

  • вивчення і запровадження передового педагогічного досвіду по можливості у своїй роботі (проектна та дослідно-експериментальна технології, використання ТЗН).

У 2007 році розпочато вивчення досвіду з запровадження ТЗН у навчально-виховному процесі ВУЗа та школи.

З 2004 року керівником гуртка ведеться самоосвітня діяльність у галузі психології, а саме з вікової та соціальної психології.

У 2008 році керівником гуртка розроблена тема: «Особистісні передумови професійного становлення майбутнього педагога», де розглянуто роль темпераменту та характеру в становленні педагога та схильності до педагогічної праці, дано вичерпні рекомендації.

У 2011 році розпочато детальний огляд наукових публікацій присвячених проблемі методик наукових досліджень. З цією метою ведеться формування папки – «На допомогу юному науковцю», де будуть зібрані усі матеріали, що стосуються наукових та польових досліджень. Вже опрацьовані методики кількісної екології (дослідження стану ґрунту, води, повітря; збір та вивчення комах, популяційні дослідження, аут екологічні та син екологічні дослідження)та біологічних досліджень (за Тейлором, 1999, 2004р.). Моніторинг довкілля (за М.О.Клименко, 2006р.). Біоіндикація стану оточуючого середовища, моніторинг водних об’єктів, моніторинг ґрунтового покрову (за А.И. Федорова, 2001р.).

У 2012 році планується реалізація інформаційно-комунікативного проекту «СЮН у мережі Internet», згідно плану роботи керівника гуртка на 2011-2012 н.р.

Розробці інформоційно-комунікативного проекту «СЮН у мережі Internet» послужило те, що пріоритетом розвитку сучасної освіти України є впровадження сучасних інформаційних технологій, що забезпечує подальше вдосконалення освітнього процесу, доступність та ефективність освіти.

До основних напрямків підвищення інформаційної компетентності належить активне використання засобів телекомунікації: мобільний зв'язок, чати, форуми, соціальні мережі, інформаційні та навчальні портали, електронні бібліотеки та бази даних, віртуальні та інтерактивні музеї на лабораторії і багато іншого.

Усі вони реалізовують обмін інформаційними ресурсами (теоретичні відомості, практичні завдання, ілюстрації, схеми, таблиці, відео та аудіо матеріали) на рівні спілкування та обміну інформацією через комп’ютерні мережі (локальні та глобальні) для організації самоосвіти, дистанційного навчання, інформаційного маркетингу, проектної діяльності.

Нові інформаційні технології відкривають учневі доступ до нетрадиційних джерел інформації, підвищують ефективність самоосвіти, дають цілком нові можливості для творчості.

Завдання СЮН на 2011-2012 навчальний рік:

  1. Розробити проект об’єднання навчальних кабінетів у локальну мережу СЮН для обміну інформації між працівниками СЮН за допомогою дротового та бездротового (за технологією WI-FI) обміну даних;

  2. Створити на території будівлі СЮН WI-FI зону з можливістю вільного доступу до мережі Internet;

  3. Створити сприятливі умови для безперешкодної роботи гуртківців у мережі Internet, з метою розширення знань з біологічних дисциплін, залучення учнів до міжнародних дитячих екологічних проектів, роботи у електронних бібліотеках під час написання науково-дослідницьких робіт;

  4. І надалі висвітлювати роботу гуртків на форумах та освітніх порталах;

  5. Розробити на утілити у життя проект «СЮН ВКонтакте», з метою об’єднання гуртківців у групу, де кожний учень може отримати свіжу інформацію про природоохоронні конкурси та акції та долучитися до них;

  6. Впорядкувати список посилань на сайти, які будуть ефективними у організації навчального процесу СЮН та у написанні науково-дослідницьких робіт.

Ведеться розробка еколого-біологічного проекту «Створення штучної екосистеми. Декоративна водойма» у рамках одноіменної науково-дослідницької роботи.

Вода завжди приваблювала людину, з водою на пряму пов’язано її життя. Вода надихає, захоплює. Тому зрозуміло чому люди прагнуть оточити себе різноманітними водними елементами: струмки, фонтани, озера та ін.

Декоративна водойма являє собою штучну екологічну систему, яка складається з живих та не живих компонентів. Як відомо штучна екосистема не може існувати без постійного контролю людини.

Тому на етапі проектування декоративної водойми необхідно врахувати еколого-біологічні особливості рослин та тварин які її населяють.

Метою проекту є створення декоративної водойми на території СЮН та дослідження еколого-біологічних процесів у створеній штучній екосистемі. Створення колекції водних рослин гідрофітів, гігрофітів та мезофітів та їх еколого-ботанічна характеристика.

Завдання І етапу на 2011-2012 навчальний рік:

  1. Провести теоретичні дослідження, щодо створення декоративних водойм

  2. Вивчити питання створення водойми у науковій, періодичній літературі та мережі Іnternet.

  3. Ознайомитися з сучасними підходами проектування та дизайну у працях відомих Європейських Ландшафтних дизайнерів та архітекторів.

  4. Розробити проект розміщення декоративної водойми на території СЮН.

  5. Підібрати та описати рослинний посадковий матеріал. Вивчити еколого-біологічні особливості зростання водних рослин.

Завдання другого етапу на 2012-2013 н.р. – реалізація проекту.

Наразі ведеться вивчення досвіду використання проектної та дослідно-експериментальної технології навчання.