Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Застосування загальнодидактичних принципів в організації занять з розвитку математичних уявлень

.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
241.68 Кб
Скачать

Зміст.

1.       Загальнодидактичні принципи навчання дошкільників елементам математики: розвиваючого (виховуючого) навчання; його науковості; зв’язку з життям; доступності для дітей; начності; систематичності, послідовності і міцності засвоєння знань; індивідуального підходу до дітей: свідомості і активнсті засвоєння знань.

2.       Зміст математичного розвитку дошкільніків.

3.       Роль дидактичних засобів в математичному розвитку дітей. Методи навчання елементам математики: практичні (вправи, досліди, ігри), наочні (демонстрація об’єктів та ілюстрація, спостереження. показ, розгляд таблиць, моделей); словесні (розповідання, бесіда, пояснення, словесні дидактичні ігри).

4.       Прийоми: демонстрація вихователем способу дії в поєднанні с поясненням, інструкція по виконанню самостійних завдань; пояснення, роз’яснення, вказівки; запитання; словесні звіти дітей; контроль і оцінка.

 

1.Загальнодидактичні принципи навчання дошкільників елементам математики: розвиваючого (виховуючого) навчання; його науковості; зв’язку з життям; доступності для дітей; начності; систематичності, посліовності і міцності засвоєння знань; індивідуального підходу до дітей: свідомості і активнсті засвоєння знань.

 

У методичній літературі з математичного розвитку загальновизнаною є наступна система дидактичних принципів:

1.         Принцип виховання в розвитку математичних уявлень.

2.         Принцип науковості у навчанні математики.

3.         Принцип свідомості, активності та самостійності в розвитку математичних уявлень.

4.         Принцип систематичності і послідовності у розвитку математичних уявлень.

5.         Принцип доступності в розвитку математичних уявлень.

6.         Принцип наочності у розвитку математичних уявлень.

7.         Принцип індивідуального підходу до учнів у розвитку математичних уявлень.

Загальною метою виховання у дитячому садку є підготовка до всебічного розвитку особистості, здатної побудувати і захистити суспільство. Реалізація загальної мети виховання вимагає тому рішення більш приватних завдань, які розглядаються в якості складових частин або сторін виховання: трудове, моральне, розумове, естетичне і фізичне виховання. Виділення складових частин виховання спирається на об'єктивні вимоги суспільства в розвитку певних властивостей (якостей) особистості. Але виховання в процесі навчання взагалі і математики зокрема як принцип навчання має і свою змістовну спрямованість, яка визначається формуванням світогляду і моралі. Щоб кожна дитина могла діяти відповідно до принципів світогляду і моралі, він повинен сформувати в себе такі риси характеру, як працьовитість, сила волі, скромність, чесність по відношенню до самого себе й інших людей. Світогляд, що базується на науковому знанні і практичному життєвому досвіді, пов'язує в єдине ціле ці властивості особистості.

Отже, у формуванні переконань зростає роль процесу засвоєння знань. У зв'язку з цим у розвитку математичних уявлень (як і кожного розділу освітньої програми) необхідно підвищувати активність дітей і порушувати в них інтерес до питань, які мають світоглядне значення. Важливу роль в цьому набуває висвітлення у викладанні математики нових ідей сучасної науки.

В організації занять з розвитку математичних уявлень дошкільнят у педагогів є багато можливостей показати закономірності процесу пізнання. Саме тому в процесі навчання основам математики ширше повинні впроваджуватися проблемне навчання і різноманітні методи дослідження.

У процесі реалізації принципу науковості вихователь повинен дотримуватись також принцип доступності, щоб зміст, форми і методи навчання враховували реальні можливості вихованців. При цьому необхідно враховувати і те, що принцип доступності передбачає навчання на досить високому рівні труднощі. Однак це можна досягти лише при найкращому поєднанні індивідуальних і колективних форм пізнавальної діяльності дошкільників у навчанні.

Принцип систематичності і послідовності

Не можна опанувати наукою, не вивчаючи її в певній системі. У такій же мірі не можна успішно розвивати пізнавальні та творчі здібності дошкільнят без строго продуманої системи їх навчання і виховання.

Систематичність у розвитку математичних уявлень передбачає дотримання певної послідовності у вивченні навчального матеріалу і поступове оволодіння основними поняттями дошкільного курсу математики.

Послідовність у навчанні математики означає, що навчання здійснюється відповідно до правил навчання: а) від простого до складного; б) від легкого до важкого; в) від відомого до невідомого;

г) від уявлень до понять; д) від знання до вміння, від нього до навички. [7]

Принцип доступності

Принцип доступності в навчанні випливає з вимог обліку вікових і індивідуальних особливостей дітей дошкільного віку. Він лежить в основі складання навчальних планів і програм.

Принцип доступності вимагає, щоб обсяг і зміст пропонованого вихователем матеріалу були під силу вихованцям, відповідали рівню їх розумового розвитку та наявного в них запасу знань, умінь і навичок.

Реалізація принципу доступності в розвитку математичних уявлень передбачає виконання таких дидактичних умов: а) дотримуватися в навчанні від простого до складного; б) від легкого до важкого; в) від відомого до невідомого. [6]

Звідси випливає, що суворе дотримання в навчанні принципу систематичності і послідовності зумовлює успішну реалізацію принципу доступності.

Принцип доступності в дошкільній освіті привертає до себе особливу увагу також у зв'язку з проблемою індивідуального підходу до вихованців в умовах масового навчання в дитячому саду.

Принцип свідомості, активності і самостійності

Даний принцип полягає в цілеспрямованому активному сприйнятті досліджуваних явищ, їх осмислення, творчої переробки та застосуванні. Він випливає з цілей і завдань дошкільної освіти, а також з особливостей процесу навчання, що вимагає осмисленого і творчого підходу до досліджуваного матеріалу.

Реалізація принципу свідомості, активності та самостійності в навчанні передбачає виконання наступних умов:

а) відповідність пізнавальної діяльності дітей закономірностям процесу навчання;

б) пізнавальна активність вихованців у процесі заняття;

в) усвідомлення дошкільниками процесу придбання знань, умінь і навичок;

г) оволодіння дітьми дошкільного віку методами розумової роботи в процесі пізнання нового.

Свідомість розуміється в дидактиці як оволодіння учнями даними науки, навчальним матеріалом, осмислення його, вміння користуватися отриманими знаннями на практиці в нових умовах, перетворення знань у переконання, в керівництво до дії.  

Принцип наочності

Теоретичне обгрунтування принципом наочності вперше було дано чеським педагогом Я.А. Коменським, який висунув вимогу вчити людей пізнавати самі речі, а не тільки чужі свідоцтва про них.

Принцип наочності випливає із сутності процесу сприйняття, осмислення та узагальнення дітьми досліджуваного матеріалу.

Говорячи про значення принципу наочності і про його роль в процесі навчального пізнання, дидактика стверджує, що наочність є вихідним моментом навчання основам математичних знань головним чином в дошкільному віці і в молодших класах.

Наочність застосовується і як засіб пізнання нового, і для ілюстрації думки, і для розвитку спостережливості, і для кращого запам'ятовування матеріалу. Засоби наочності використовуються на всіх етапах процесу навчання: при поясненні нового матеріалу вихователем, при закріпленні знань, формуванні умінь і навичок, при виконанні самостійних завдань, при контролі засвоєння навчального матеріалу.

Принцип наочності, за висловом Я.А. Коменського, є "золотим правилом дидактики". Він вимагає поєднання наочності і уявних дій, наочності і слова. [1]

Принцип індивідуального підходу

Підвищення ефективності навчання безпосередньо пов'язано з тим, наскільки повно враховуються особливості кожної дитини. Важливою індивідуальною особливістю дітей, в тому числі і дошкільного віку, є їх здатність до засвоєння знань.

Як показали численні психолого-дидактичні дослідження, якщо вирівняти багато факторів, що впливають на рівень засвоєння нових знань, а саме: забезпечити однаковий вихідний мінімум знань у всіх вихованців, позитивне ставлення їх до заняття, бажання як можна краще засвоїти матеріал, ретельно розробити методику введення нового матеріалу, то, незважаючи на рівність цих умов, нові знання будуть засвоєні по різному.

Слід зауважити, що вивчення різних сторін розумової діяльності дозволило психологам зробити припущення про те, що не всяке засвоєння знань означає зсув у розумовому розвитку учня. Цей зсув відбувається тоді, коли навчання забезпечує оволодіння не тільки змістом знань, але й методами, способами їх придбання, завдяки чому діти можуть самостійно здобувати нові знання. [11]

Зазначені вище явища, що мають місце в розвитку математичних уявлень дошкільників, показали неможливість створити в навчанні систему, так само оптимальну для кожного вихованця. Ця обставина привела до необхідності реалізації в навчанні принципу індивідуального підходу до кожної дитини.

Таким чином, з урахуванням усього перерахованого вище, впевнено можна говорити про те, що міцне і свідоме засвоєння елементарних математичних уявлень дітьми дошкільного віку можливо лише у разі застосування в організації занять з розвитку математичних уявлень загальнодидактичних принципів.

 

2. Зміст математичного розвитку дошкільніків.

 

Математичний розвиток дітей дошкільного віку здійснюється як у результаті придбання дитиною знань у повсякденному житті (насамперед, у результаті спілкування з дорослим), так і в результаті цілеспрямованого навчання на заняттях з формування елементарних математичних знань. Саме елементарні математичні знання й уміння дітей треба розглядати як головний засіб математичного розвитку.

У процесі навчання в дітей розвивається здатність точніше й повніше сприймати навколишній світ; виділяти ознаки предметів і явищ; розкривати їхні зв'язки; зауважувати властивості; інтерпретувати; формувати розумові дії; створювати внутрішні умови для переходу до нових форм пам'яті, мислення та уяви [3].

Психологічні експериментальні дослідження й педагогічний до- спід свідчать про те, що при систематичному навчанню дошкільників математики у них формуються сенсорні, перцептивні, розумові, иербальні, мнемічні та інші компоненти загальних і спеціальних здібностей. Задатки індивіда перетворюються в конкретні здібності за допомогою навчання [9].

Різниця в рівнях розвитку дітей, як показує досвід, виражається головним чином, у тому, якими темпами і з якими успіхами вони опановують знаннями.

Однак, при всьому важливому значенні навчання в психічному розвитку особистості останнє не можна зводити до навчання. Розпиток не вичерпується тими змінами особистості, що є прямим наслідком навчання [1]. Воно характеризується тими «розумовими поворотами», що відбуваються в голові дитини, коли вона навчається мистецтву говорити, читати, рахувати, засвоює соціальний досвід, переданий йому дорослим.

Як свідчать дослідження, розвиток іде далі того, що засвоюється в той чи інший момент навчання [9]. У процесі навчання й під ііого впливом відбувається цілісна, прогресуюча зміна особистості; її поглядів, почуттів, здібностей. Завдяки навчанню, розширюються можливості подальшого засвоєння нового, більш складного матеріа¬лу, створюються нові резерви навчання. Між навчанням і розвитком є взаємний зв'язок. Навчання не тіль¬ки активно сприяє розвитку дитини, але й саме значно спирається на її рівень розвитку. У цьому процесі багато чого залежить від того, наскільки навчання націлено на розвиток.

Навчання може по-різному розвивати дитину в залежності від його змісту й методів. Саме зміст і його структура є гарантами математич¬ного розвитку дитини.

У методиці питання «чому вчити?» завжди було й залишається одним з основних питань. Чи давати дітям основи наукових знань, чи озброювати їх тільки набором конкретних умінь, за допомогою яких вони мали б деяке практичне орієнтування — це важлива проблема дидактики дитячого садку.

Зміст математичного розвитку подано в Програмі вивчання дітей математики, й умовно можна його розділити на три напрямки:

• уявлення й поняття;

• залежності й відносини;

• математичні дії.

Під змістом навчання розуміється обсяг і характер знань, умінь і навичок, якими повинні опанувати діти в процесі організації різних видів діяльності.

Аналіз різних (варіативних) Програм з математики в дитячому садку дає змогу визначити, що основним у змісті є досить різноманітне коло уявлень і понять; кількість, число, множина, підмножина, величина, міра, форма предмета й геометричні фігури; уявлення й поняття про простір (напрямок, відстань, взаємне розташування предметів у просторі) і час (одиниці виміру часу, деякі його особливості).

При цьому кожне математичне поняття формується поступово, поетапно за лінійно-концентричним принципом. Різні математичні поняття тісно пов'язані між собою. Так, у роботі з чотирирічними дітьми основна увага приділяється формуванню знань про множину. Діти вчаться порівнювати «контрастні» й «суміжні» множини (багато й один; більше (менше) на один). Надалі, у групах з п'яти- шестирічними дітьми знання про множину поглиблюються: діти порівнюють множини за кількістю елементів, розділяють множину на підмножини, встановлюючи залежність між цілим і його частинами та ін.

На основі уявлень про множину у дітей формуються уявлення й поняття про числа, величини та ін. Засвоюючи поняття про числа, дитина вчиться абстраговувати кількісні відносини від усіх інших особливостей множини (величина предметів, колір, форма). При цьому діти повинні вміти виділяти окремі властивості предметів, порівнювати, узагальнювати, робити висновки.

Формування понять про величину тісно пов’язано з розвитком у дітей чмслових уявлень. Сформованість оцінок величини, знань про число позитивно впливає на формування знань про форму предметів (у квадрата 4 сторони, всі сторони рівні, а в прямокутника — тільки протилежні й т.д.).

У дошкільному віці основні математичні поняття вводяться описово. Так, при ознайомленні з числом діти лічать конкретні предмети, реальні й намальовані (рахують дівчинок і хлопчиків, зайчиків і лисичок, кола й квадрати), разом з цим ознайомлюються з найпростішими геометричними фігурами, без означень і навіть описів цих понять. Так само діти засвоюють поняття: більше, менше; один, два, гри; перший, другий, останній і т.д.

Кожне поняття вводиться наочно, шляхом спостереження за конкретними предметами чи на основі практичного оперування з ними.

Слід виділити вимоги до формування в дітей деяких математичних дій: накладання, прикладання, перерахування, відрахування, вимірювання і т.д. Оволодіння діями значно впливає на розвиток дітей.

У методиці виділяються дві групи математичних дій:

• основні (лічба, вимірювання, обчислення);

• додаткові, пропедевтичні, сконструйовані в дидактичних цілях (практичне порівняння, накладання, прикладення, зрівнювання й комплектування зіставлення [3;4].

Вихователь проводить заняття відповідно до плану. Кожне заняття незалежно від його тривалості й форми проведення — це організаційно, логічно й психологічно завершене ціле. Організаційна цілісність і завершеність заняття полягає в тому, що воно починається й скінчується в чітко відведений для цього час.

Логічна цілісність полягає в змісті заняття, в логічних переходах під одного пункту заняття до другого.

Психологічна цілісність характеризується досягненням мети, почуттям задоволення, бажанням продовжувати роботу далі.

 

3.Роль дидактичних засобів в математичному розвитку дітей. Методи навчання елементам математики: практичні (вправи, досліди, ігри), наочні (демонстрація об’єктів та ілюстрація, спостереження. показ, розгляд таблиць, моделей); словесні (розповідання, бесіда, пояснення, словесні дидактичні ігри).

 

Джерелом пізнання дошкільника є чуттєвий досвід. Спонтанно накопичений почуттєвий та інтелектуальний досвід може бути об'ємним, але не впорядкованим, неорганізованим. Направити його в потрібне русло покликаний педагог, який не тільки знає, чому вчити дитину, але і як навчати, щоб навчання було розвиваючим.

У формуванні елементарних математичних уявлень провідним прийнято вважати практичний метод. Сутність його полягає в організації практичної діяльності дітей, спрямованої на засвоєння певних способів дій з предметами або їх замінниками (зображеннями, графічними малюнками, моделями і т.д.), на базі яких виникають елементарні математичні уявлення.

Практичний метод у найбільшій мірі відповідає специфіки та особливостей елементарних математичних уявлень, що формуються у дошкільників, так і віковим можливостям, рівню розвитку їх мислення, в основному наочно-дієвого і наочно-образного. У мисленні маленької дитини відбивається, перш за все, те, що спочатку відбувається в практичних діях з конкретними предметами, їх зображеннями або умовними позначеннями. Відповідно до теорії П.Я. Гальперіна відбувається це таким чином: практичні та матеріалізовані зовнішні дії дітей, відбиваючись в усному мовленні, переносяться у внутрішній план, в думку. Розвиток думки проходить ряд етапів. На кожному з них з різною глибиною відбувається відображення практично виробленого матеріалізованого дії. Характерними особливостями практичного методу при формуванні елементарних математичних уявлень є: виконання різноманітних практичних дій, які є основою для розумових дій; широке використання дидактичного матеріалу; виникнення уявлень як результату практичних дій з дидактичним матеріалом; вироблення навичок рахунки, вимірювання, обчислення та міркування в самій елементарній формі; широке використання елементарних математичних уявлень у практичній діяльності, побуту, грі, праці, тобто в інших видах діяльності.

Практичний метод передбачає організацію вправ. У процесі вправ дитина неодноразово повторює практичні та розумові дії. Вправи можуть пропонуватися дітям у вигляді завдань, організовуватися як дії з демонстраційним матеріалом або протікати у вигляді самостійної роботи з роздатковим дидактичним матеріалом. Використовуються як колективні (виконуються усіма дітьми одночасно), так і індивідуальні (біля столу вихователя) форми виконання вправ.

Колективні вправи, крім засвоєння і закріплення знань, можуть використовуватися для контролю. Індивідуальні вправи, виконуючи ті ж функції, служать зразком, на який діти орієнтуються в колективній діяльності. Взаємозв'язок між ними визначається не тільки спільністю функцій, але і постійним чергуванням, закономірною зміною один одного. Вправи повинні диференціюватися за ступенем складності з урахуванням індивідуальних особливостей дітей.

Ігрові елементи включаються в вправи у всіх вікових групах: у молодших - у вигляді сюрпризну моменту, імітаційних рухів, казкового персонажа і т. д.; у старших - набувають характер пошуку, вгадування, змагання. У таких випадках говорять про ігрових вправах чи вправах в ігровій формі. З віком дітей вправи ускладнюються: вони вже складаються з більшого числа ланок, навчально-пізнавальне зміст виступає в них прямо, не маскуючись практичної або ігровий завданням, у багатьох випадках для їх виконання потрібно прояв кмітливості, кмітливості.

Найбільш ефективні комплексні за характером вправи, які дають можливість одночасно вирішувати кілька програмних завдань з різних розділів, органічно поєднуються один з одним, наприклад: «кількість і рахунок» і «величина», «кількість і рахунок» і «Геометричні фігури» і т. д . Такі вправи підвищують коефіцієнт корисної дії заняття, збільшують його щільність. Змістовність вправ забезпечує достатньо високий рівень розумового навантаження на дошкільнят в процесі всього заняття. При підборі вправ враховується не тільки їх «сполучуваність» в одному занятті, а й подальша перспектива. Система вправ на одному занятті повинна органічно вписуватися в загальну систему різноманітних вправ, проведених протягом року. [11] Вправи можуть бути репродуктивними, заснованими на відтворенні способу дії, в яких дії дітей повністю регламентуються вихователем у вигляді зразка, приписи, вимог, інструкції, правил (алгоритмів), що визначають, що і як треба робити. Хід і результат вправи знаходиться під безпосереднім наглядом і контролем вихователя, який своїми вказівками, поясненнями, безпосередньою допомогою коригує дії дітей. Навчання рахунку, вимірюванню, найпростішим обчислень і пов'язаних з ними міркуваннями вимагає великої кількості таких вправ. [10] Продуктивні вправи характеризуються тим, що спосіб дії діти повинні повністю або частково відкрити самі. Вони розвивають самостійність мислення, виробляють цілеспрямованість і цілеспрямованість. Вихователь зазвичай говорить, що треба робити, але не повідомляє і не демонструє способу дії. При виконанні вправ дитина вдається до розумовим і практичним проб, висуває припущення і перевіряє їх, мобілізує наявні знання, вчиться використовувати їх у новій ситуації, проявляє кмітливість, кмітливість. При виконанні таких вправ вихователь надає допомогу лише в непрямій формі, пропонує дітям подумати ще раз спробувати, схвалює правильні дії, нагадує про аналогічні вправах, які дитина вже виконував і т.д. [11] Проте зайве використання практичних методів, затримка на рівні практичних дій може негативно позначатися на дитині. [13]

 

4.Прийоми: демонстрація вихователем способу дії в поєднанні с поясненням, інструкція по виконанню самостійних завдань; пояснення, роз’яснення, вказівки; запитання; словесні звіти дітей; контроль і оцінка.

 

Наочні і словесні методи в навчанні математики не є самостійними. Вони супроводжують практичним і ігровим методам. Але це аж ніяк не зменшує їх значення у математичному розвитку дітей.

До наочним методам навчання відносяться: демонстрація об'єктів і ілюстрацій, спостереження, показ, розгляд таблиць, моделей. До словесних методів належать: розповідь, бесіда, пояснення, пояснення, словесні дидактичні ігри. [13]

Демонстрація вихователем способу дії в поєднанні з поясненням. Це основний засіб навчання, він носить наочно-дієвий характер, виконується за допомогою різноманітних дидактичних засобів, дає можливість формувати навички та вміння у дітей. До нього, як правило, висувають такі вимоги:

·        чіткість, «покрокова» розчленованість демонстрації;

·        узгодженість дій з словесними поясненнями;

·        точність, стислість і виразність мови, що супроводжує показ способів дії;

·        активізація сприйняття, мислення і мовлення дітей.

Цей прийом найчастіше використовується при повідомленні нових знань.

Інструкція з виконання самостійних завдань (вправ). Прийом пов'язаний з показом вихователем способів дії і випливає з нього. Інструкція повідомляє, що, як і в якій послідовності треба робити, щоб вийшов необхідний результат.

У старших групах інструкція носить цілісний характер, дається повністю до виконання завдання, у молодших - поєднується з ходом його виконання, випереджаючи кожне нове дію.

Пояснення, роз'яснення, вказівки. Ці словесні прийоми використовуються вихователем при демонстрації способів дії або в ході виконання дітьми завдання, щоб попередити помилки, подолати труднощі і т. д. Вони повинні бути короткими, конкретними, живими і образними. [13]

Питання до дітей. Це одне з основних прийомів формування елементарних математичних уявлень у дітей у всіх вікових групах. Вони можуть бути:

·        репродуктивно - мнемічні (Що це таке? Якого кольору прапорці? І т. д.)

·        репродуктивно - пізнавальні (Скільки буде на полиці кубиків, якщо я поставлю ще один? І т. д.)

·        продуктивно - пізнавальні (Що треба зробити, щоб гуртків стало порівну? І т. д.) [8]

Питання активізують сприйняття, пам'ять, мислення, мова дітей. При формуванні елементарних математичних уявлень зазвичай використовується серія питань, починаючи від більш простих, спрямованих на опис конкретних ознак, властивостей предметів, результатів практичних дій, тобто констатують факти, до більш складних, що вимагають встановлення зв'язків, відносин, залежностей, їх обгрунтування і пояснення, використання простих доказів. Найчастіше такі питання задаються після демонстрації зразка вихователем або виконання завдання дитиною. [6]

Різні за характером питання викликають різний тип пізнавальної діяльності: від репродуктивної, що відтворює вивчений матеріал, до продуктивної, спрямованої на вирішення проблемних завдань.

Деякі основні вимоги до питань вихователя як методичного прийому:

·        точність, конкретність і лаконізм;

·        логічна послідовність;

·        різноманітність формулювань, тобто про одне й те ж слід питати по-різному;

·        оптимальне співвідношення репродуктивних і продуктивних питань залежно від віку дітей, що вивчається;

·        питання повинні будити думку дитини, розвивати його мислення, змушувати замислюватися, аналізувати, порівнювати, зіставляти, узагальнювати;

·        кількість питань має бути невеликим, але достатнім, щоб досягти поставленої дидактичну мету;

·        слід уникати підкажуть і альтернативних питань.

Існують також методичні вимоги до відповідей дітей. Відповіді повинні бути:

·        коротким або повним в залежності від характеру питання;

·        самостійними і усвідомленими;

·        точними, ясними, досить голосними;

·        граматично правильними

У роботі з дошкільнятами вихователю часто доводиться вдаватися до прийому переформулювання відповідей, надаючи їм правильну форму. [11

Система запитань і відповідей дітей у педагогіці називається бесідою. [1]

Словесні звіти дітей. Цей методичний прийом складається із запитання вихователя, що вимагає після виконання дітьми розповісти, що і як вони робили і що вийшло в результаті, і власне дитячих відповідей на запитання. Слово допомагає вичленувати дію, осмислити результат. На перших порах педагог допомагає дітям, дає зразок звіту, поступово вони самостійно розповідають про свої дії, оперуючи математичними уявленнями.