Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GENITAL_NI_KhARAKTERI.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
126.46 Кб
Скачать

Психологічні вияви

Фалічно-нарцистичний характер може варіювати від майже повного здоров’я до тяжкого неврозу. Особливістю, що привертає увагу в першу чергу є їх амбіційність. Вони ніколи не допускають невдач ні в роботі, ні в коханні. Вони досягають цього завдяки наполегливості. Якщо такі люди намагаються досягнути чогось важливого, вони не можуть відпочивати, поки не почувають, що зробили все можливе, для успіху. Рішучість, з якою вони борються за успіх, заснована з одного боку на страху перед невдачою, а з другого ─ на винагороді, котру цей успіх приносить. Ці рамки поведінки є доволі широкими, щоб забезпечити можливість гнучкої повдінки. Думка про невдачу викликає велику тривогу, і людина подвоює зусилля, щоб досягнути бажаного. Проте, коли це не приносить успіху, невдачі, завдяки механізму зміни міри важливості мети, сприймаються без виявів тривоги. Райх відмічав, що «відносно здорові представники цього типу характеру соціально активні, імпульсивні, енергічніі, як правило, продуктивні, однак, чим невротичніший характер, тим своєріднішими та односторонніми бувають дії таких людей».

Якщо напір та рішучість таких людей є факторами, яким завдячують їх соціальні та професійні досягнення, то вони ж є відповідальними за головний аспект їх неврозу. Люди цього типу намагаються досягнути спонтанних почуттів також наполегливими зусиллями. Вони впадають у славнозвісне протиріччя і «намагаються розслабитися». Зазвичай, вони остерігаються глибоких почуттів до жінок. Та й роботі вони ніколи не віддаються повністю. Не вміють плакати за жодних обставин. Часто вони вважають плач ознакою слабкості чи жіночності. Але навіть якщо вони не дотримуються такої точки зору, то плакати їм боляче в прямому фізіологічному значенні. Сльний спазм в горлі викликає біль. Ридання супроводжуються больовими відчуттями у кишечнику. Особливо важко їм дається висловлення смутку. Часто для таких людей характерною є уретральна і сексуальна агресія. Зустрічаються непоодинокі вияви аббесії, чи інакше видінь. Інколи такі чоловіки неперонсять натовпу і людей, що знаходяться позаду них.

\АНАМНЕЗ ТА БІОЕНЕРГЕТИЧНА КАРТИНА.

Страх невдачі у таких людей пов’язаний із почуттям відповідальності. Їх потяг до успіху має за мету задоволення бажань батьків і найглибша мотивація ─ це бажання отримати їх любов та схвалення, перш за все материнські.

Такі пацієнти часто розповідають випадки на зразок наступного. Батько дуже сварив сина за те, що він витягнув пеніс. Наступного дня, залишившись вдома без батьків, хлопець в знак помсти напісяв на підлогу у тому місці вітальні, де це відбулося. Інший випадок. В перші дні навчання у школі батько сказав, що дуже засмутиться, якщо його син не отримуватиме найвищих оцінок. Пацієнт був настільки шокований цією заявою, що вирішив не повертатися додому у разі, якщо він буде погано вчитися. В усіх випадках проглядається прихована злість на батьків.

Щоб пояснити більшість виявів фалічно-нарцистичного характеру необхідно проаналізувати структуру панциря. Так як порушення, що визначає характер з’являється доволі пізно, після трьох-чотирьох років, генітальність вже проявлена і тиск у вигляді фрустрації чи покарання призводить до регідності. Це той самий процес, що і при істеричному характері. Ригідна трубоподібна структура, спрямовує потік енергії в мозок і геніталії, надмірно їх заряджаючи. Надмірна зарядженість сприяє тому, що енергетичний потік, переливаючись через край, потрапляє в природні енергетичні резервуари, найширші області людського тіла ─ область тазу внизу і голова вгорі, які примикають до найвужчих частин тіла ─ шиї і талії.

Наявність сформованих природніх резервуарів, які забезпечують потік енергії від геніталій догори в мозок, попереджує надмірну зарядженість геніалій та передчасну їх розрядку. Мозок також діє подібно до резервуара, що утримує імпульс для того, щоб щоб критично оцінити його зі сторони Я. Через вузькість резервуару голови особи з ригідною структурою, будуть проявляти надмірну імпульсиність. Коли йдеться про агресію, фалічний чоловік проявляє найбільшу імпульсивність з поміж всіх невротичних характерів. Це стосується і його імпульсивності стосовно досягнення матеріальних успіхів, і генітальної агресії, яка супроводжується передчасною еякуляцією. Статева розрядка теж відбувається задовго до того, як весь надлишок енергії опуститься вниз і досяне геніталій. Тому, щоб розрядити напруження одного статевого акту є недостатньо. Фалічний чоловік думає, що у нього велика потенція, так як він здатний здійснити декілька статевих актів за одну ніч. Проте, в дійсності його оргазмічна потенція, тобто здатність переживати задоволення, пропорційно цьому знижена. В цьому і причина того, що фалічний чоловік, як правило, отримує мало задоволення від сексуальних переживань. Новий партнер може принести йому більше задоволення. В пориві збудження, викликаного гонитвою за новими стосунками, задоволення стає повнішим. Коли ж ці обставини зникають, сексуальне задоволення знижується і починається нова гонитва. Фалічний чоловік, чим би він не займався, ніколи не знаходить глибокого задоволення, і тому він докладає зусиль для гонитви за новими завоюваннями. Подібну амбіційність необхідно відрізняти від творчої діяльнсті здорового індивіда.

Проблема передчасного сім’явиверження ─ один із найважливіших симптомів ригідної чоловічої структури. Зустрічаються і інші, не такі розповсюджені, та і вони можуть бути пояснені на тій же основі. Феномен аббесії ─ це переливання надлишкової енергії через верхній край труби.

Зв’язок між уретральною еротикою й агресією та амбіційністю фалічного характеру не викликає сумніву. Достатньо згадати як хлопчаки стають в ряд та визначают, хто із них попісяє найдалі. Функція сечоспускання може бути і виявом агресії Найкращою іллюстрацією в цьому випадку є поведінка мавп в зоопарку, котрі виражають свою роздратованість на зівак, що дуже прискіпливо їх розглядають, помочившись у їх бік.

Що ж пов’язує фалічну амбіційність з уретральною еротикою? Ми влаштовані за принципом хробака ─ труба всередині труби. В природньому стані ця труба здатна стискатися в сегментарних діаметрах. Будь-яке збільшення кількості енергії всередині ригідної труби одразу викликає тиск у обох її кінціх. Втрата еластичності призводить до того, що труба випрямляється, вкорочується і прогинається вгорі наперід, а внизу ─ назад. Фіксація тазу відведеним назад також сприяє цьому вкороченню. Тиск енергії в ригідній трубі миттєво передається вниз і відчувається розташованими там органами. Через ретракцію тазу тиск передається у сечовий міхур і виникає бажання помочитися. Уретральна еротика у фалічного чоловіка пов’язана, таким чином, з сексуальним збудженням. Власне тому йому необхідно відвести сечу до і після статевого акту. Дитині перешкодили маструбувати, і вона напісяла на підлогу. В тому віці це не могло бути сідомою та наміреною дією. Радше, енергія, доступ котрої до геніталій був заблокований, зарядила сечовий міхур. Ретракція тазу підштовхнула сечовий міхур на лінію енергетичного потоку. Потік енергії, рухаючись під тиском по ригідній трубі, буде постійно розряджатися через овір уретри. Якщо труба еластична енергія пульсує і викид проходить з перервами.

Але таз, щоб звільнити сечовий міхур від тиску, може бути також і висунутим вперед. Інший клієнт із заблокованим і нерухомим тазом, розповідав, що навчився справлятися з енурезом, висуваючи таз вперед. Рух високозаряджених рідин крові та сім’яної рідини пульсуючий. Сеча переміщається без пульсації. Коли еякуляція відбувається в режимі безперервного витікання, це сприймається як сечоспускання. Тобто коли переміщають геніталії на енергетичне місе уретри шляхом висування тазу вперед, у них зберігається тип енергетичної розрядки характерний для уретральної.

Ще один частий симптом ─ тремор ніг, теж може бути пояснений біоенергетично. Енергія, що перетікає в нижню частину тіла, може бути розрядженою або через генітальні отвори, або черезноги ─ в землю. Якщо генітальний вихід заблокований, ноги стають надмірно зарядженими і можуть розряджатися тільки через рух. Тремтіння ніг, з біоенергетичної точки зору, аналогічне тремтінню, коли нас морозить під час того як ми переживаємо страз чи злість. В кожному із цих випадків тремор розряджає енергію, що не може вивільнитися черезспрямовану дію, і кожний раз тремтіння виступає в якості запобіжного клапана. Тремор, як і аббесія, виникає у осіб з сильним генітальним конфліктом. Зокрема через суворе релігійне виховання. Кли генітальний імпульс розріджається через маструбацію, і тремор і аббесія помітно зеншуються. Моральність ─ проблема, що викликає труднощі і у фалічного чоловіка, і у істеричної жінки. Оральний та мазохістський характери рідко конфліктують із сексуальними імпульсами свідомо чи підсвідомо.

Товщина «рицарських обладунків» у вигляді панцира та діаметр труби можуть бути різними. Ригідність буває трубоподібною і суцільною. Власне она відрізняє фалічно- нарцистичний характер від кампульсивного.

Проблема аббесії тісно пов’язана з кампульсивністю. Вони об’єднуються спільною назвою «аббесивно-компульсивна поведінка». Компульсивність патологічніша ніж аббесія, хоча і турбує менше. Аналітики вважають, що компульсивність ─ це реакція захисту від аббесії. Компульсивна поведінка ─ це також і крайня форма ригідності на психологічному та тілесному рівнях. Таке випрямлення природніх вигинів тіла призводить до регресії вихідних отворів. Енергетичний маятник перестає розкачуватися від геніталій до чола. В результаті цього надмірно заряджається верх голови і анус. Через те, що енергія не розряджається через нормальні вихідні отвори, її доводиться стримувати. Людина з кампульсивним характером вміє стримувати імпульси як ніхто інший. Вгорі внаслідок напруждення вона втрачає волосся, а внизу виявляється стисненим анус. Внаслідок чого виникають важкі запори, з якими навіть не борються, та проявляється типовий педантизм, жадність і аккуратність, котрі добре описані при кампльсивному характері. «В своїх зовнішніх виявах така людина надміру стримана і тримає себе під контролем..., який в межових випадках повністю блокує аффект».

Було б помилкою вважати, що компульсивний харктер відмовляється від своєї генітальності, як думав Фройд. Ще Райх вказував, що «при типовому кампульсивному неврозі розвиток безсумнівно переходить у фалічну фазу», хоча і помилково вважав, що генітальність «була активована, проте від неї знов відійшли у регрес на анальну фазу». Лоуен стверджує, що без відходу від реальності від генітальності відмовитися не можна, а кампульсивні чоловіки дуже добре дають собі раду із труднощами джиття. В дійсності, на його думку, людина з кампульсивним харктером може знизити генітальний заряд до тієї точки, коли його функція перестає домінувати в поведінці індивіда. Це питання міри, котре не визначає основні структури Я. Всередині широкого спектру ригідних стуктур деколи генітальність може протистояти анальнсті. Чим менше харкатер генітальний, тим більше він анальний.

Отже, можна описати два крайні варіанти рігіднї структури характеру. Обидва вони є невротичними. Один із них ─ невисокий чоловік із доволі вузьким обличчям та тілом, що провадить інтенсивне емоційне життя, тобто з високим афективним зарядом. В його організмі на невелику масу тіла припадає багато вільної енергії. Він має значну генітальну активність.

На відміну від цього існує ригідний тип з більше видовженим тілом, костистим скелетом та значно розвиненішими м’язами. Такі індивіди мають мають важку агресивно випнуту вперед нижню щелепу; плечі у них широкі, талія вузька, стегна закріпачені. Будова тіла справляє враження сили і твердості. В межових виявах нагадує скелю. Жорсткість структури не допускає ніякої спонтанності рухів та експресії, що надіє рухам певної механістичності. Генітальна активність має ту ж силу, проте у ній немає тго заряду, який притаманний індивіду фалічно-нарцистичного характеру.

Один із цих крайніх типів схильний до аббесії, інший ─ до компульсивності. Істинний компульсивний характер виявляє як пасивні тенденції, так і тенденції до підсвідомої гомосексуальної поведінки. Фалічний чоловік агресивніший і більше ідентифікований із своєю генітальною функцією. Ніхто із цих людей не страждає на імпотенцію, тобто ерекція. як це буває у мазохістів, не пропадає.

Так як обидва типи досягнуи генітальної стадіїпсихосексуального розвтку, повстає запитання, які ж фактори спричинили таку відмінність у їх еволюції. Лоуен вважає, що це залежить від того, хто із батьків мав більший фруструючий вплив на дитину.

У разі, якщо більша загроза відходила від батька, у дитини розвивається гострий комплекс кастрації, і тоді високий генітальний заряд блокується страхом перед покаранням. Бажання перевершити батька стає іншим психологічним факторм в генезі її амбіційності. Фалічний чоловік ідентифікується з батьком, якого він сприймає як ворога.

Якщо основна фрустрація відходила від матері, виникає ще сильніше пригнічення сексуальності. Генітальна активність блокується страхом втратити любов і підтримку матері. Мова йде про домінуючу матір. Батько, що в таких випадках, схильний підтримуати позицію матері та додавати свою владу і авторитет, збиває дитину і її генітальної позиції. На поверхні виглядає що є ідентифікація з батьківським авторитетом, проте вона тільки приховує ідентифікацію з фруструючою матір’ю.

В обох випадках ключовим моментом неврозу є страх покарання за генітальну активність. Незважаючи на цей страх фалічний чоловік поводить себе зарозуміло, бунтує і виявляє агресію, котра тим паче надтдетермінована і дозволяє зрозуміти як далеко він може зайти, перш ніж отримає удар у відповідь. З іншого боку, компульсивний індивід підпорядковує і пристосовує свою поведінку до вимог авторитету. Він відходить від генітальної активності , проте не відмовляється від генітальної позиції. Його підкорення ніколи не буває настільки повним, щоб чоловік не міг від нього відмовитися, він просто стає жорстким і черствим. Якщо у людини з компульсивним характером проривається агресія, то вона проявляється у вигляді садизму., спрямованого проти жінок. Фалічний же чоловік здатний почувати ніжні почуття до жінок.

11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]