Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GENITAL_NI_KhARAKTERI.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
126.46 Кб
Скачать

Фалічно-нарцистичний характер

При догннітальній фіксації чоловіки та жінки переживають подібні проблеми, відмінності тут не мають великого значення. А генітальні проблеми дівчаток і хлопчиків, на думку Лоуена, відрізняються. Хоча основна поведінка представників будь-якої статі визначається ригідним аффектом, патерн поведінки визначається статевою приналежністю. Відмінності між кампульсивним, істеричним та фалічно-нарцистичним характером, котрі робив Райх, засновані на особливостях характеру, а не на відмінностях енергетичних поцесів. Тому, на мою думку, ці відмінності викликані гендерними стереотипами та їх впливом на соціальні вимоги щодо представників різної статі, а значить, із зменшенням впливу гендерних стереотипів та виявів сексизму у суспільстві, можливе стирання і цих відмінностей.

Райх вважав, що термін «фалічно-нарцистичний» позначає тип характеру, котрий можна розмістити «між кампульсивним неврозом та істерією». Проте істерія, на його думку, ─ це не тип характреру, а симптом. Утворення симптому залежить від особливих умов, а стоуктура характеру є постійною. Він писав: «Якщо кампульсивному характеру притаманні стримуання імпульсів, самоконтроль та депресивність, істеричному ─ нервозність, живість, стурбованість і лабільність, то типовий фалічно-нарцистичний характер самовпевнений, часто високомірний, гнучкий, енергічний, та виразний». Ці риси, на його думку, не завжди вдається розмежувати. Люди з чітко вираженими кампульсивними рисми часто бувають високомірними, а живість і гнучкість часто теж пов’язані. Ця плутанина призводить до того, що в зовнішньому вигляді фалічно-нарцистичного характеру, зокрема в обличчі, можуть зустрічатися жіночні, навіть дівочі, риси при атлетичній статурі. Опис чоловіка з таким характером подібний до змішаного пасивно-жіночого типу. Кампульсивний характер, по суті є «європейським» типом. Лоуен вважає, що обидва ці типи можуть сприйматися як різновиди фалічно-нарцистичного характеру. З біоенергетичної точки зору ці характери є ригідними і мають панцир, а відрізняються лише ступенем їх ригідності.

Поскільки цей тип характеру найбільше відповідає гендерним стереотипам та стереотипам успішності у Європі, Лоуен вважає, що такі люди взагалі рідко звертаються до психолога. З мого досвіду можу зазничити, що в нашій культурі, найчастіше вони мають проблеми з алкогольною залежністю.

Зовнішній вигляд

Загальний вигляд. Як правило середный чи високий зрст, пропорційна фігура з широкими плечами, вузькими талією і стегнами та довгими ногами. Рухи швидкі та рішучі, проте граціозні. З віком люди цього типу схильні втрачати волосся на голові.

Обличчя виразне: живі та ясні очі, готовий до посмішки рот, тверда та рішуча нижня щелепа, проте часто вловлюється якась настороженість. Обличчя, як і вся голова, вузьке. Чоло напружене.

Шия тонша, ніж це виглядало б доречним, і спазмована. Часто має місце блок в горлі на рівні плечового поясу.

Плечі високі та квадратні. Потік агресивних виявів блокується в спині на рівні сьомого шийного хребця. Якщо ці блоки дуже силні, то це призводить до появи пасивно-жіночного характеру.

Спина і таз. Таз відведений назад, стиснений. Спина ригідна на рівні попереку. М’язи спини напруженя і, поріняно з передньою частиною тіла, неподатливі.

Плечі шия і голова часто нахилені до переду, ніби людина несе вантаж.

Ноги. Счасто скаржаться на тремор ніг.

Зап’ястя, кисті рук, щиколотки та стопи дуже міцні.

Дихання. Має тенденцію дихати животом. Груди ригідні, навіть при вдосі нерухомі. Коли вони, на вимогу психолога, намагаються дихати грудьми, на обличчі з’являється вираз стривоженості.

Панцир. Щоб підтримати силу «Я», м’язи стискаються утворюючи довкола тіла щось подібне до труби. Панцир також може мати форму кисари (пластинчатий панцир) чи кольчуги. Це подібне до панцирів істеричного характеру.

Функціонування. Часті напади жовтухи, дискінезія жовчевивідних шляхів. Проблеми енурезу. Статевий орган постійно в тонусі. Часто мають потребу помочитися до і після статевого акту. Можлива передчасна еякуляція. Інколи сім’явиверження не є пульсуючим, а у вигляді безперервного витікання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]