Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UMPS_ZM_3_Pr_4-6.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
72.19 Кб
Скачать

Практичне заняття № 6

Етикет службового листування (2 год)

Теоретична частина:

  1. Класифікація листів.

  2. Реквізити листа та їх оформлення.

  3. Етикет ділового листування.

  4. Різні типи листів. Специфіка їх мовного оформлення.

Практична частина:

Прочитайте текст документа. Визначте, який це документ за: а) найменуванням, б) призначенням, в) походженням, г) місцем виконання, ґ) формою, д) складністю. Назвіть його реквізити. З’ясуйте, які реквізити відсутні.

      1. 34/5-78

Про виготовлення бланків

Просимо виготовити бланки індивідуальних планів роботи викладачів на папері видавництва у кількості 1 (однієї) тисячі штук протягом І кварталу 2013 року. Оплату гарантуємо.

Напишіть лист, в якому ви просите вибачення за те, що не прийшли на ділову зустріч, про яку домовлялися не особисто, а через секретаря. Поясніть, що помилка сталася через непорозуміння.

Зредагуйте словосполучення та речення: заказний лист, накладна плата, до востребованія, почтовий ящик, відкритка, ми переписуємося, ви принесли лист не по адресу, подай правильний адрес, получив перевод на гроші, мова йде про саме важне, в письмовій формі, бланки на ісході, подати запрос, в порядку винятку, в остаточнім рахунку, привілейоване положення, для підтримки престижу, наздогнати упущене, згідно листа, запутана справа.

Поясніть значення слів: адреса, адрес, адресат, адресант.

Зредагуйте текст листа:

Шановні панове!

Ми просимо надіслати нам прескуранти (прайсси) на всі види вашої продукції. Ваша фірма являється головним дістрібютором з продажу паперу для друкуючих пристроїв в Україні. Ото ж просимо насамперед повідомити, на яких умовах Ви могли б заключити довгостроковий договор поставки.

Напишіть лист-подяку організації, яка фінансово підтримала важливу доброчинну акцію.

Випишіть із „Практичного словника синонімів української мови” Святослава Караванського синоніми до кожної лексеми. Прокоментуйте вживаність цих лексичних одиниць у сучасній українській мові.

Лист, листівка, листовний, листуватися.

Поставте іменники у формі кличного відмінка. Поясніть відмінкові закінчення.

А. Ігор Ярославович, Петро Михайлович, Людмила Василівна, голова зборів, доповідач, пан директор, шановний президент компанії, адвокат, високоповажний суддя, засновник фірми, редактор.

Б. Поетеса, вчителька, секретар, референт, перекладач, уповноважена особа, посередник, економіст, громада.

9. Запишіть приклади іменників (20 лексем) на означення професії, звання, посади та поставте їх у формі кличного відмінка. Поясніть закінчення цих іменників.

10. Складіть пам’ятку „Як запобігти помилкам у звертаннях”.

Чи відомо Вам, що…

  • у міжнародній практиці писати довгі листи не прийнято, але якщо лист більше ніж на одну сторінку, то в кінці аркуша треба поставити „далі буде”;

  • службові листи друкуються на машинці, комп’ютері, пере­даються факсом, ширина поля з лівого боку - не менше від 2 см. Сам текст листа друкується через 2 чи 1,5 інтервала. Абзац з крайнього рядка - 5 інтервалів, а звертання до адресата пишеться без абзацу;

  • лист складається текстом усередину. Найважливіші ділові листи бажано не перегинати, а надсилати у великих цупких конвертах. Менш офіційні листи можна складати;

  • у вітальних листівках, за етикетом, підпис прийнято стави­ти лише на офіційному привітанні. Особиста листівка повинна мати хоча б кілька рядків;

  • на телеграфний запит треба дати відповідь упродовж трьох днів, на лист - протягом 10 днів. Якщо запит вимагає детального розгляду, то протягом трьох днів слід повідомити, що лист узято до відома і дати остаточну відповідь упродовж 30 днів;

  • бездоганно оформлена ділова кореспонденція - це свідчення вашої поваги до адресата.

6

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]