Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UMPS_ZM_3_Pr_4-6.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
72.19 Кб
Скачать

Практичне заняття № 4

Довідково-інформаційні документи – І (2 год)

Теоретична частина:

  1. Прес-реліз. Види прес-релізів. Реквізити та вимоги до оформлення.

  2. Звіт. Види звітів та їх реквізити.

  3. Довідка. Особисті та службові довідки, їх реквізити.

Практична частина:

  1. Напишіть прес-реліз, в якому анонсується проведення Всеукраїнської студентської наукової конференції „Українська мова вчора, сьогодні, завтра”.

  2. Прочитайте заголовки звітів. Зредагуйте їх, якщо потрібно. Допишіть відсутні відомості.

1) Про проведення тижня українського кіно у м. Києві голови Спілки українських кінематографістів з 14.01.2012 до 20.01.2012; 2) студентки Інституту філології та журналістики Мельник Тетяни Олександрівни; 3) про виробничу практику студента Науменка С. В.; 4) про результати літньої екзаменаційної сесії за 2012 рік; 5) студентки 3 курсу Нечипорук Оксани Петрівни про педагогічну практику, що проходила у ЗОШ № 2 з 1 березня по 9 квітня 2012 року.

  1. Запишіть речення відповідно до правописних норм. Визначте характер помилок.

1. Згідно з планом кафедри, було проведено заняття та подано для обговорення плани конспекти занять. 2. Упродовж звітного періоду, відвідувала відкриті заняття викладачів кафедри. 3. За час педагогічної практики проводила позакласну роботу зі спеціальності, лінгвістичну вікторину, тиждень української мови. 4. Практика допомогла виробити практичні уміння й навички проводити уроки різних типів, перевіряти будь які види письмових робіт. 5. Педагогічна практика поглибила і закріпила знання здобуті в університеті з фахових і психолого-педагогічних дисциплін, випробувати себе, як класний керівник.

  1. Прочитайте документ. З'ясуйте відсутні реквізити, зредагуйте текст та запишіть, дотримуючись правил оформлювання.

Довідка

Дана довідка видана для підтвердження того, що Щуревський С. А. дійсно проживає і зареєстрований в м. Луцьк по адресу: просп. Волі, 7, кв.15. Вона видається по місцю вимоги.

Начальник ЖЕКу М. С. Ковальчук (підпис)

  1. Чи можна вважати людину знавцем української мови, якщо вона так переклала синтаксичні конструкції? Виправте помилки, уникайте калькування з російської мови.

В значительной степени - в значній мірі, бывший директор - бувший директор, быть на хорошем счету - бути на хорошому рахунку, подъем уров­ня производства - підйом рівня виробництва, работать на общественных началах - працювати на суспільних началах, приступать к производству - приступати до виробництва, рассмотреть следующие вопросы - розгляну­ти слідуючі питання, самый лучший результат - самий кращий результат, профессиональный уровень - професіональний рівень, трудовые споры - тру­дові суперечки, находиться в прекрасной форме - знаходитися в прекрасній формі, занимать призовые места - займати призові місця, допускать возмож­ность - допускати можливість, соискатель ученой степени - співшукач ученої ступені, понести убытки - понести збитки, считать необходимым - рахувати за необхідне, выполнить большой объем работы - виконати великий об'єм роботи, относится к языку - відноситися до мови, принять следующие реше­ния - прийняти наступні рішення.

  1. Перепишіть речення. Виправте помилки, поясніть їх.

1. По слідуючому питанню виступить голова комісії. 2. Необхідно додержуватись регламенту. 3. Представники делегацій заключили договір про співробітництво. 4. Цей тезис не суперечить раніше затвердженому рішенню. 5. Керівництво нашого підприємства рахує, що ваша фірма невчасно розраховується за представлені послуги. 6. Промовець, плануючи виступати, наближається до трибуни. 7. Ще одна стаття розходів нашого об'єднання — охорона оточуючого середовища. 8. У засіданні приймали участь представники вищестоящих організацій. 9. Не дивля­чись на тяжкі погодні умови, аграрне підприємство добилося певних ре­зультатів. 10. Підвести підсумки дискусії про присвоєння вченої ступені поручили голові ДАК. 11. В обов'язки секретарші входить ведення докумен­тації. 12. Сучасні форми переписки склалися понад сто п'ят­десят років тому.

  1. З’ясуйте значення чужомовних прикметників: аудіовізуальний, легітимний, літерний, меркантильний, лабільний, лояльний, мажоритарний, презентабельний.

  2. Запишіть словосполучення, дібравши з поданих у дужках по­трібний прийменник, вжити його з відповідною формою іменника.

З'ясувалося (при, під час - обговорення), екзамен (з, по - мова), дбати (про, за - рідні), прийшов (по, у - справа), звернутися (по, за, на - адреса), списати (по, за - акт), зустрітися (в, о - дванадцята година), обміняти (за, по - курс банку), накреслені заходи (щодо, по, для - проведення урочистостей), працювати (протягом, на протязі, упродовж - рік), телефонувати (по, за, на - номер), діяти (по, за, згідно з - закон).

  1. Користуючись словниками, довідниками з культури мови, з'ясуйте, чи з однаковим значенням уживаються подані прийменники.

Для - задля, за - під (редакція), відповідно до - згідно з, з - за (ініціати­ва), з-за (допомога), щодо - стосовно (проблема), незважаючи на - попри (обставини).

  1. Запишіть назви мешканців таких населених пунктів: Луцьк, Володимир-Волинський, Ковель, Шацьк, Біла Церква, Кам’янець-Подільський, Івано-Франківськ, Переяслав-Хмельницький, Воля-Любитівська, Кривий Ріг, Козачий Брід, Камінь-Каширський.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]