Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 5.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
40.73 Кб
Скачать
  1. Правила роздрібної торгівлі тютюновими виробами

Ці Правила затверджені наказом Мінекономіки і по питаннях європейської інтеграції України N 218 від 24.07.2002 р. (зарег. у Мінюсті України 20.08.2002 р., N 679/6967). Вони встановлюють перелік дозволених пунктів роздрібної торгівлі тютюновими виробами в цілому такий же, як і для роздрібної торгівлі алкогольними напоями. Проте, на відміну від останньої, роздрібна торгівля тютюновими виробами заборонена в пересувній дрібнороздрібній торговій мережі. Не потрібно також мати торгового приміщення (будова) площею не менше 20 квадратних метрів.

Згідно п.5 Правив суб'єкт підприємницької діяльності повинен разом з виконанням ряду вимог до торгового приміщення забезпечити «наявність складських приміщень». При цьому вони повинні бути внесені до Єдиного державного реєстру місць зберігання (далі - Єдиний реєстр), незалежно від того, кому належить це місце зберігання або згідно заяві якого СПД воно внесене до Єдиного реєстру (ч.22 ст.15 Закону "Про державне

регулювання»). Єдиний реєстр ведеться органами ГНСУ і містить зведення про місцезнаходження місця зберігання і заявнику (абз.18 ст.1 Закону).

Приміщення для зберігання тютюнових виробів повинні бути відокремлені від торгового залу протипожежними перегородками, оснащені охоронною і протипожежною сигналізацією, бути сухими, чистими, добре вентильованими, затемненими, з відносною вологістю повітря 60-70% і без різких коливань температури.

Ввезення, зберігання і реалізація на території України тютюнових виробів, на яких немає марок акцизного збору встановленого зразка, забороняється.

Роздрібна торгівля тютюновими виробами здійснюється за наявності сертифікату відповідності (копії) або свідоцтва про визнання відповідності (копії) на захищених бланках.

Роздрібна торгівля тютюновими виробами забороняється в тих же місцях і випадках, що і алкогольними напоями, проте з полиць самообслуговування вирішується продаж тютюнових виробів в блоках, а поштучно - продаж сигар.

Маркіровка тютюнових виробів передбачає наявність наступної інформації:

  • на кожній одиниці тютюнової вироби - власна назва; - на кожній пачці, коробці або сувенірній коробці - найменування підприємства - виготівника або тютюнової компанії, загальна і власна назва, наявність мундштука, що фільтрує, к-ть одиниць в пачці, зведення про зміст смол, нікотину в одиниці продукції, попередження про шкідливість тютюну (причому певних розмірів і темноти букв), штриховий код.

  • на блоці або упаковці - загальна і власна назва, кількість одиниць продукції в упаковці, штриховий код.

  • на транспортній тарі - загальну і власну назву, найменування і місцезнаходження підприємства - виготівника, кількість, дата виготовлення, позначення норм, документа (для укр. продукції, яка продаватиметься на території України).

Максимальний вміст смол і нікотину в сигаретах, які виготовлялися або реалізовувалися на території України складає:

для сигарет з фільтром - смол 0 15 міліграм., нікотину —1,3 міліграм в диму однієї сигарети;

для сигарет без фільтру - смол - 22 міліграми., нікотину - 1,5 міліграм, у диму однієї сигарети.

Ці відомості наносяться на бічну частину пачки і повинні займати не менше 10% її площі.

Згідно п.24 Правив тютюнові вироби належної якості обміну і поверненню не підлягають (так само як і алкогольні напої).

Умови роздрібної торгівлі тютюновими виробами схожі з умовами роздрібної торгівлі алкогольними виробами.