Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 5.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
40.73 Кб
Скачать

Лекція 5. Правове регулювання роздрібного продажу продовольчих товарів

  1. Правила роздрібної торгівлі продовольчими товарами.

  2. Правила роздрібної торгівлі картоплею і плодоовочевою продукцією.

  3. Правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

  4. Правила роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

Основним нормативним актом в даній області є Правила роздрібної торгівлі продовольчими товарами, утв. наказом Мінекономіки і по питаннях європейської інтеграції України N 185 від 11.07.2003 р. (зарег. у Мінюсті України 23.07.2003 р., N 628/7949) (далі - Правила продовольчі).

Вони складаються з двох розділів: 1. Загальні положення. 2.

Особливості продажу окремих груп товарів.

Відповідно до абз.1 п.1 Загальних положень сьогодення Правила регламентує порядок прийому, зберігання, підготовки до продажу і продаж продовольчих товарів через роздрібну торгову мережу, а також визначають вимоги по дотриманню прав споживачів щодо якості і безпеки товару і рівня торгового обслуговування. Також, даний нормативний акт може застосовуватися в оптових договорах купівлі-продажу.

Згідно абз. 1 п.З Загальних положень роздрібний продаж продовольчих товарів здійснюється через спеціалізовані підприємства (всі продовольчі магазини, закінчуючи кіосками), заклади (підприємства) громадського харчування.

Згідно цим же правилам, торгово-технологічне устаткування, використовуване при роздрібному продажі продовольчих товарів, повинне забезпечувати збереження їх якості і товарного вигляду впродовж всього терміну їх реалізації. Запрещается приймати, зберігати і продавати швидкопсувні продовольчі товари без використання холодильного устаткування. Транспортні засоби для перевезення харчових продуктів повинні мати санітарний паспорт, який видається санепідемстанцією кожні полгода, а для швидкопсувних продуктів - кожні 3 місяці, бути чистими, в справному стані. Кузов автомашини повинен мати спеціальне покриття, що легко піддається миттю (там же, п.8).

Працівники, що здійснюють транспортування, зберігання і продаж продуктів харчування, повинні мати спеціальну освіту (підготовку). Кожен працівник повинен мати особисту медичну книжку встановленого зразка. Працівники, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не допускаються.

Працівники суб'єкта господарської діяльності повинні бути одягнені у фірмову або інший одяг, що відповідає санітарним вимогам (там же, п.9).

(Таким чином, не тільки продавець, але і шофер-експедитор або експедитор зобов'язані мати при собі особисту медичну книжку і спецодяг, строго дотримувати правила особистої гігієни і правила транспортування харчових продуктів.)

Окрім вказаних документів, господарюючий суб'єкт повинен мати санітарні правила, зареєстрований санітарний журнал і так далі Реалізація харчових продуктів на підприємствах роздрібної торгівлі вирішується тільки протягом термінів їх придатності до споживання, які визначені нормативними документами для певних видів продуктів. Не дозволяється продавати зіпсовані продукти з будь-якою знижкою.

У 2 розділі Правил розглядаються особливості продажу окремих видів продовольчих товарів:

  1. хліба і хлібобулочних виробів;

  2. кондитерських виробів і меду;

  3. круп, макаронних виробів, муки, крохмалю, цукру і кухонної солі;

  4. м'яса І м'ясопродуктів;

  5. молока, молокопродуктів, майонезу, морозива, харчових жирів, сирів, яєць курячих харчових;

  6. риби і рыботоваров;

  7. безалкогольних і слабкоалкогольних напоїв.

(Правила роздрібної торгівлі картоплею і плодоовочевою продукцією, алкогольними напоями і тютюновими виробами, регулюються окремими правилами.)

Стосовно деяких видів продуктів приведені терміни придатності до вживання за певних умов зберігання.

Продаж хліба і хлібобулочних виробів.

Суб'єкти господарської діяльності, що здійснюють продаж хліба і хлібобулочних виробів, можуть додатково продавати у відособлених місцях (відділах, секціях) інші продовольчі товари: кондитерські вироби, цукор, чай, каву, какао, муку, крупи, макаронні вироби, сухі продукти дитячого харчування і харчові концентрати, а в магазинах, що мають кафетерії, - гарячі напої (чай, кава, какао, молоко), борошняні кондитерські вироби, цукерки і тому подібне (п.1.14). Якщо в тій або іншій місцевості немає хлібного магазина, то можна там продавати хліб з лотків і машин, але тільки в упакованому вигляді. Також в даних правилах указуються порядок прийому хліба (окремі майданчики, закриті від дощу, і так далі)

Хліб - продукт швидкопсувний, тому кожна партія продукції повинна супроводжуватися документами про якість і безпеку, в яких указуються дата виготовлення і час витягання хліба з печі, від якого відлічується термін придатності (п.1.3). Для кожного виду продукції встановлені свої терміни зберігання, починаючи від 72 годин і закінчуючи 16 годинами.

Після закінчення цих термінів продаж хліба і хлібобулочних виробів забороняється, хліб підлягає вилученню з продажу.

Нестандартні, а також вилучені з продажу вироби, відповідно до П.1.7 Правив продовольчих, повертають постачальникові в узгоджені терміни згідно з угодою. Залишки хліба, сухарні і хлібні крихти, випадково забруднені вироби збирають в ємності з написом «санітарний брак» і здають в установленому порядку.

При відпустці хліба і хлібобулочних виробів продавцем, а також при самостійному відборі виробів покупцями необхідно користуватися щипцями, ложечками, лопатками, вилками або смужками чистого паперу.

Забороняється відпустка неупакованого хліба і хлібобулочних виробів працівниками, які проводять розрахунки за готівку (приймають гроші) (там же, п.1.12).

Небажання часом продавців продати покупцеві частину хліба не зовсім правомірно, оскільки у відповідності с п. 1. 13 Правив продовольчих штучний хліб і хлібобулочні вироби масою 0,5 кілограма і більш за замовленням споживачів дозволяється різати на дві-чотири рівні частини і продавати без зважування.

Продаж кондитерських виробів і меду.

При продажі кондитерських виробі можуть додатково продаватися у відособлених місцях (відділеннях, секціях) інші прод. товари: кава, чай, какао, кавові напої, мед, варення, повидло, джем, цукор, хлібобулочні вироби (там же, п.2.8).

У відповідності с п. 2. 1 Правив продовольчих прийом кондитерських виробів здійснюється за якістю, маркіровці, кількості місць і вазі.

Перевірку якості кондитерських виробів проводять по: зовнішньому вигляду, формі, стану поверхні, узору, запаху, консистенції.

Прийому не підлягають: (тобто, не повинні продаватися) кондитерські вироби деформовані, забруднені, з невластивим запахом і сторонніми домішками, неприємним присмаком, плямами на поверхні, мокрою липучою поверхнею, сірим нальотом (на виробах, глазурованих шоколадом), грубою зацукрованою консистенцією. Також, там великий перелік забороненого до прийому і продажу товару (що підгорів, зіпсований, фальсифікований і так далі)

Торти і тістечка з кремовою або фруктовою прикрасою під час вступу до торгового залу розміщують в холодильних шафах і вітринах.

Продаж круп, макаронних виробів, муки, крохмалю, цукру і кухонної

солі

Суб'єкти господарської діяльності, що здійснюють продаж даних товарів можуть додатково продавати у відособлених місцях (відділах, секціях) інші продтовари: крохмаль, харчові концентрати, дріжджі, фруктові і овочеві консерви, рослинні масла, прянощі, приправи, чай, кава, какао (там же, п.З.І1).

Сипкі товари повинні бути сухими, без грудок, однорідними за кольором, блиску і смаку, властивими для кожного виду і сорту.

Прийому не підлягають:

сипкі товари - намоклі, забруднені, з дефектами.

Цукор і крупи ізолюють від що сильно пахнуть, а також вологих продуктів. Сіль зберігається окремо від всіх інших продуктів.

При зберіганні більше двох тижнів мішки з мукою перекладають для попередження злежування і зігрівання.

при продажі забороняється додавати до покупки відходи від продажу сипких товарів і макаронних виробів (крихти, пил, кошторисів) і домішки іншого сорту.

Продаж м 'яса і м 'ясопродуктів.

Суб'єкти господарської діяльності, що продають даний товар, можуть додатково продавати у відособлених місцях (від ділах, секціях) вироби з м'яса і супутні товари: ковбасні вироби, мясокопчености, напівфабрикати м'ясні всіх видів, кулінарні вироби, консерви м'ясні, м'ясорослинні, сало, боби, жири топлені, спеції, прянощі і соуси. У розфасованому вигляді (майонез, гірчицю, хрін, томат-пасту і тому подібне).

Забороняється приймати м'ясо і м'ясопродукти без клейма ветеринарного нагляду, недоброякісні, забруднені, пошкоджені гризунами і шкідниками, з неякісною технологічною обробкою, з наявністю льоду або сніжного нальоту, з ознаками повторного заморожування, із зміненим кольором, з ознаками несвіжісті і невластивим запахом.

На кожну партію (гашу) продовольчої сировини, призначеної для реалізації на підприємствах роздрібної торгівлі в межах адміністративного району, окрім документа, підтверджуючого їх якість і безпеку, повинна бути ветеринарна довідка, а для реалізації в межах України - ветеринарне свідоцтво.

Також в даних правилах вказано, що не повинен прийматися товар, неправильно оброблений, погано очищений (якщо це м'ясо, від шерсті і тому подібне), деформований, без етикеток (консерви) і так далі

Також, в даних правилах указується порядок підготовки даних товарів до продажу, тобто, він повинен бути очищений, якщо це м'ясо, то за згодою покупця, продавець може кинути вам не більше двох доважків (не більше 10% від загальної ваги).

За замовленням покупця продавець зобов'язаний нарізувати ковбасу, копченину, шинку і ін.

Продаж молока, молокопродуктів, майонезу, морозива, харчових жирів, сирів, яєць курячих харчових.

Продавці даного товару, можуть спільно продавати: хліб, дитяче і дієтичне харчування, ковбаси варені, майонез, кондитерські вироби, торти, морозиво, цукор, сіль і інші розфасовані продукти без специфічного запаху.

Молоко, харчові жири і інші молокопродукти приймають по кількості місць і вагою нетто. Одночасно перевіряють свіжість продукту, ступінь термообробки (холодом, теплом), дату і годину виготовлення, а також кінцевий термін продажі, які повинні відповідати даним, вказаним в супровідних документах про якість і безпеку, на маркувальних ярликах, товарних етикетках. На кожну партію свіжого молока, призначену для реалізації в межах адміністративного району, окрім документа, підтверджуючого якість і безпеку продукції, повинна бути ветеринарна довідка, а для реалізації в межах України - ветеринарне свідоцтво.

Відповідно до ЗУ «Про молоко і молочні продукти» при виробництві національних кисломолочних продуктів забороняється використовувати жири і білки немолочного походження, а також будь-які стабілізатори і консерванти. Це також потрібно враховувати при прийомі цих продуктів. Яйця курячі харчові перевіряють на наявність штампу категорії, забрудненість і цілісність шкаралупи, вагу, фортецю жовтка, густину білка, розмір повітряної камери і не приймають ті з них, які мають ознаки "дефектів бою)) (там же, п.5.7). Забороняється продаж технічних і харчових неповноцінних курячих яєць і яєць качок і гусаків.

Яйця курячі зберігають окремо від пахучих і відкритих (не захищених обгорткою, упаковкою, герметичною розфасовкою) товарів, які легко передають запахи і можуть забруднюватися патогенними мікроорганізмами. Яйця, які вже зберігалися в холодильниках і на складах, повторному охолоджуванню не підлягають.

Яйця не курячі розфасовані покупець відбирає самостійно або за допомогою продавця, який не проводить розрахунки за готівку.

Продаж риби і рыботоваров.

Суб'єкти господарської діяльності, що здійснюють продаж риби і рыботоваров, можуть додатково продавати у відособлених місцях (відділах, секціях) інші товари: спеції, прянощі, соуси, рослинне масло в

розфасованому виде/

Через специфіку даного товару до його перевезення, зберігання і продажу пред'являються особливі вимоги. Так, перівозят рибу і рыботовары спеціальним транспортом із закритим кузовом, внутрішня поверхня якого повинна бути покрита антикорозійними матеріалами. На кожну партію свіжій риби і ін. рыботоваров, призначених для реалізації в межах адміністративного району, повинна бути ветеринарна довідка, а для реалізації в межах України - ветеринарне свідоцтво (п.6.1).

Живу рибу, що поступила в продаж, розміщують в акваріуми з водою, обладнані пристроями для збагачення води киснем. Забороняється годувати живу рибу хлібом, крупою і іншими видами корму в акваріумах.

Продаж безалкогольних і слабкоалкогольних напоїв.

Суб'єкти господарської діяльності, що здійснюють продаж мінеральної води, безалкогольних і слабкоалкогольних напоїв, зокрема пива, можуть додатково продавати у відособлених місцях (відділах, секціях) супутні товари: морозиво, кондитерські вироби, фрукти, солоні морепродукти, тютюнові вироби і тому подібне продаж лікувальних мінеральній вод може здійснюватися через аптеки.

Так, при перевірці якості напоїв застосовують специфічні показники: різкість - для квасу; насиченість і виділення вуглекислого газу - для газованих мінеральних і питних вод, безалкогольних напоїв і слабкоалкогольних напоїв; консистенція - для сиропів, концентратів і екстрактів; висота піни і пеноустойчивость - для пива. На етикетці біля розливного крана автоцистерни і бочки указують: назва напою; назву підприємства-виготівника і його підлеглість, дату виготовлення і термін придатності або кінцевий термін реалізації, температуру зберігання; позначення нормативного документа, відповідно до якого виготовлений напій.

Безалкогольні і слабкоалкогольні напої, напої бродіння зберігають при температурі Об град. С... +20 град. С. У правилах вказані окремі температури зберігання для різних видів напоїв.

Продаж безалкогольних і слабкоалкогольних напоїв здійснюють на винесення, на розлив в посуд покупців, а також для споживання на місці. Пінисті напої наливають в мірні ємності так, щоб після осідання пеньї рівень рідини знаходився напроти мірного позначення (риски).

Крім Загальних положень Правив продовольчих до норм загального характеру в даній області регулювання можна віднести ряд інших. Велике значення зберігають для торгівлі Санітарні правила для підприємств продовольчої торгівлі Санпін 5781-91, утв. наказом Мінохоронздоров’я СРСР N5781-91 від 16.04.91 р.

Згідно п. 1 цих Правил вони розповсюджуються на всі існуючі підприємства продовольчої торгівлі, до яких відносяться: продовольчі бази, склади, сховища, продовольчі магазини, дрібнороздрібні підприємства, незалежно від їх відомчої приналежності (окрім холодильників).

Зберігають свою дію норми природного спаду на продовольчі товари, утв. наказом N 88 Міністерств торгівлі колишнього СРСР від 02.04.87 р.

Цим наказом затверджені норми природного спаду на м'ясо і м'ясні товари, рибу і рибні товари, молочні і жирові товари, хлібобулочні товари, кондитерські товари, бакалійні товари, норми втрат продовольчих товарів на підприємствах торгівлі і інструкції по їх застосуванню.

Природний спад (дані - ЕУ) виникає в результаті зменшення маси або об'єму товарів унаслідок усихання, утруски, розпилювання і тому подібне, що виникають за нормальних умов транспортування, зберігання і реалізації товарів. Наприклад, зерномучньїе товари (мука, крупа) при транспортуванні, розфасовці розпилюються.

У вказаному документі приведені конкретні граничні норми ЕУ на кожен вид товару або групу товарів залежно від періоду (сезону). Списання ЕУ товарів проводиться тільки після інвентаризації. ЕУ списується на витрати звернення при встановленні фактичної недостачі товарно- матеріальних цінностей, але не вище встановлених норм.

Існують також Норми додаткових втрат товарів в магазинах самообслуговування, встановлені наказом Міністерства торгівлі СРСР від 23.03.84 р. N2 75 «О затвердженні диференційованих розмірів списання втрат непродовольчих і продовольчих товарів в магазинах (відділах, секціях) самообслуговування" (далі - Наказ N 75).

Застосування норм, встановлених Пріказом N 75, можливо тільки у випадку, якщо за наслідками проведеної інвентаризації виявлена недостача і сума нарахованих втрат (бою) не покриває суму товарів, які не вистачає.

Норми додаткових втрат в супермаркеті застосовуються тільки до тих товарів, які в міжінвентаризаційному періоді були реалізовані методом самообслуговування, за винятком великогабаритних товарів, перерахованих в додатку N 5 до Інструкції, затвердженої Пріказом N 75, - до них ці норми не застосовуються.