Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 2 банки.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
114.69 Кб
Скачать

4. Інші податки, збори та обов’язкові платежі сплачувані комерційними банками

Податок з доходів фізичних осіб. Відповідно до Розділу IV «Про податок на доходи фізичних осіб» з 1 січня 2015 р. в Україні здійснюватиметься оподаткування процентів на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок (у тому числі картковий рахунок), а також процентний або дисконтний дохід за іменним ощадним (депозитним) сертифікатом.

Податковим агентом платника податку при нарахуванні (сплаті) на його користь процентних доходів є особа, яка здійснює таке нарахування, в даному випадку банк. Загальна сума податків, утриманих протягом звітного податкового місяця з таких нарахованих (сплачених) процентів платнику податку, сплачується (перераховується) до бюджету у строки, визначені законом для місячного податкового періоду.

Податковий агент, який нараховує проценти, надає податковий розрахунок загальної суми нарахованих процентів та загальної суми утриманих з них податків у складі податкової декларації з податку на прибуток підприємств у строки, встановлені законом для такого податку. При цьому інформація щодо окремого банківського вкладного (депозитного) або поточного (у тому числі карткового) рахунку фізичної особи, суми нарахованих на нього процентів, а також відомостей щодо такої фізичної особи-вкладника не надається.

Форма зазначеного податкового розрахунку встановлюється у порядку, визначеному законом та для банків узгоджується з НБУ.

Решта податків і зборів сплачуються банківською установою на загальних підставах згідно законодавства України.

5. Взаємовідносини банків з органами дпс при здійсненні податкового контролю

У процесі своєї діяльності банки співпрацюють з різними державними фінансовими установами, а саме Міністерством фінансів України, Державним Казначейством України, Державною податковою адміністрацією тощо.

Банки відкривають і закривають рахунки зареєстрованим в установленому чинним законодавством порядку юридичним та фізичним особам-суб’єктам підприємницької діяльності, філіям, представництвам, відділенням та іншим відокремленим підрозділам, виділеним у процесі приватизації, представницьким органам юридичних осіб нерезидентів, іноземним інвесторам та фізичним особам.

Повідомлення про відкриття/закриття рахунку в установі банку СПД направляють до державного податкового органу, де вони взяті на податковий облік протягом трьох робочих днів з дня відкриття або закриття рахунку в банку, включаючи день відкриття або закриття рахунку в банку особисто або поштою з повідомленням про вручення.

Банківські установи, які обслуговують бюджетні рахунки зобов’язані щодня подавати до відповідних місцевих органів ДПС (податкових інспекцій в районах, містах крім Києва та Севастополя, у районах у містах):

  1. Відомості про зарахування податків, обов’язкових платежів та зборів, про повернення надмірно сплачених сум у вигляді електронного реєстру розрахункових документів.

  2. Паперову копію електронного реєстру розрахункових документів про сплату платежів до бюджету за підписом відповідного працівника банку та відтиском печатки банку.

  3. Відомість відрахувань до бюджетів від загальнодержавних податків, зборів та інших обов’язкових платежів.

  4. Щоденну банківську звітність в електронному вигляді, що відображає надходження доходів на рахунки державного бюджету за символами звітності банку.

Такий обмін встановлено і з Пенсійним фондом України.

Банки зобов’язані вимагати від своїх клієнтів повну інформацію про експортні, імпортні та лізингові операції, розрахунки за якими проводяться через ці банки.

Банк реєструє зазначені операції своїх клієнтів у спеціальних, заведених з цією метою журналах.

Банки надсилають усі повідомлення про стан розрахунків та заборгованості по операціях клієнтів в іноземній валюті до 5 числа кожного місяця податковим органам за місцем реєстрації резидентів. У разі закриття резидентом рахунку в одному банку і переходу його на обслуговування до іншого, надсилається інформація про незавершені експортні, імпортні та лізингові операції на адресу податкового органу протягом трьох банківських днів з дня закриття рахунку.

11