Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод практик фін анал МОА 2012 практика 1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
230.4 Кб
Скачать

2. Основні етапи фінансового аналізу

Можна виділити такі основні етапи фінансового аналізу підприємства:

1. Збір і підготовка вхідної інформації

2. Аналітична обробка

3. Аналіз, оцінка і інтерпретація результатів

4. Підготовка висновків і рекомендацій

На 1-му етапі проводиться збір внутрішньої і зовнішньої інформації, оцінка її достовірності. На цьому етапі з’ясовують особливості облікової політики підприємства, відбирають необхідні форми бухгалтерської звітності та проводять їх звірку, збирають статистичну інформацію.

На 2-му етапі здійснюють переведення типових форм бухгалтерської звітності в аналітичні форми, які дозволять проаналізувати структуру звітів і динаміку змін, проводять розрахунок і групування показників по основних напрямках аналізу.

На 3-му етапі проводиться аналіз структури і динаміки змін основних показників фінансових звітів, виявляють взаємозв'язки між основними показниками, здійснюють інтерпретацію отриманих результатів.

На 4-му етапі готують висновок щодо фінансового стану підприємства, виявляють "вузькі" місця і резерви підвищення ефективності діяльності, розробляють рекомендації щодо поліпшення фінансового стану підприємства.

3. Інформаційна база фінансового аналізу

Інформація – зібрані оброблені і розподілені дані.

Фінансова інформація - зібрані оброблені і розподілені дані щодо системи економічних відносин, які пов’язані з формуванням, розподілом і використанням грошових коштів у процесі їх кругообігу.

Інформація для фінансового аналізу підприємства - зібрані оброблені і розподілені дані щодо фінансових ресурсів підприємства і їх потоків, фінансового стану й основних результатів фінансової діяльності підприємства.

До інформації, використовуваної у фінансовому аналізі, пред'являються наступні основні вимоги:

·значимість;

·повнота;

·вірогідність;

·своєчасність;

·зрозумілість.

Формування інформаційної бази фінансового аналізу і менеджменту на підприємстві являє собою процес цілеспрямованого підбора відповідних інформативних показників для використання в процесі аналізу, планування і прийняття управлінських рішень. Ці показники формуються за рахунок зовнішніх (що знаходяться поза підприємством) і внутрішніх джерел інформації.

Формування системи інформативних показників фінансового менеджменту за рахунок зовнішніх і внутрішніх джерел інформації зв'язано з галузевими особливостями підприємств, їхньою організаційно-правовою формою, обсягом і ступенем диверсифікованості господарської діяльності і поруч інших умов. При цьому вся сукупність показників, що включаються в інформаційну базу фінансового менеджменту, вимагає проведення попередньої класифікації.

Показники, формовані з зовнішніх джерел інформації, поділяються на три основні групи:

·показники, що характеризують загальноекономічний розвиток країни;

·показники, що характеризують кон'юнктуру фінансового ринку;

·показники, що характеризують діяльність контрагентів і конкурентів.

Загальна характеристика зовнішніх джерел інформації буде розглянута у питанні 5 цієї лекції.

Показники, формовані з внутрішніх джерел інформації, поділяються на дві основні групи:

·показники фінансового обліку підприємства;

·показники управлінського обліку підприємства.

Показники фінансового обліку підприємства. Система показників цієї групи складає основу інформаційної бази фінансового менеджменту. На основі цієї системи показників виробляється аналіз, прогнозування, планування і прийняття оперативних управлінських рішень в усіх напрямках фінансової діяльності підприємства. Перевагою показників цієї групи є їхня уніфікованість (що дозволяє використовувати типові технології й алгоритми фінансових розрахунків), регулярність формування (не рідше одного разу в квартал) і високий ступінь надійності (звітність, формований на базі фінансового обліку, представляється зовнішнім користувачам і підлягає зовнішньому аудиту).

Показники управлінського обліку підприємства. Цей вид обліку розвивається у зв'язку з переходом підприємств України до загальноприйнятої у міжнародній практиці системи бухгалтерського обліку.

У фінансовому менеджменті в процесі організації управлінського обліку на підприємстві використовуються показники окремих видів витрат і фінансових результатів, формовані по наступним блокам:

·по сферам діяльності;

·по видам продукції;

·по регіонам діяльності;

·по "центрам відповідальності" (тобто по окремим структурним одиницям і підрозділам).

Управлінський облік будується індивідуально на кожному підприємстві. Склад його показників і регулярність їхнього представлення визначаються конкретними задачами фінансового менеджменту. Результати управлінського обліку використовуються для контролю поточної фінансової діяльності й оцінки її ефективності, формування фінансової стратегії і політики по окремим аспектам фінансового розвитку підприємства.

Самостійне вивчення: законспектувати питання "Фінансовий аналіз та інші економічні науки"