Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод практик фін анал МОА 2012 практика 1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
230.4 Кб
Скачать

Завдання вивчення дисципліни

В системі управління виробництвом фінансовий аналіз є поєднуючою ланкою між збором інформації та прийняттям управлінських рішень. Його значення полягає в тому, що він є засобом виявлення резервів підвищення ефективності операційної, фінансової і інвестиційної діяльності, удосконалення механізму господарювання.

Основним завданням вивчення фінансового аналізу є формування у студентів навичок системного, комплексного вивчення виробничо-господарської і фінансової діяльності підприємства з метою об'єктивної оцінки досягнутих результатів та встановлення реальних шляхів подальшого підвищення ефективності виробництва.

Вимоги щодо знань, вмінь набутих внаслідок вивчення дисципліни

Після вивчення дисципліни "Фінансовий аналіз" студенти повинні знати: методологію і методику фінансового аналізу з урахуванням досягнень науки, практики й міжнародних стандартів в умовах розвиненої ринкової економіки

Студенти повинні:

- набути навичок аналізу майна та оборотних активів, формування капіталу підприємства, ліквідності і платоспроможності, фінансової стійкості, прибутковості та рентабельності підприємства, виявлення резервів підвищення ефективності виробництва та поліпшення фінансового стану підприємства

- вміти застосувати одержані знання у проведенні якісного комплексного аналізу усіх показників господарсько-фінансової діяльності, який відповідає сучасним вимогам. Результати такого аналізу дадуть можливість виробити рекомендації щодо прийняття оптимальних управлінських рішень.

Зв'язок дисципліни з попередніми і наступними дисциплінами

"Фінансовий аналіз" базується на знаннях, отриманих при вивченні циклу дисциплін природничо-наукової та загальноекономічної підготовки: "Політична економія", "Мікроекономіка", "Макроекономіка", "Економіка підприємств, "Економічний аналіз", "Статистика", "Економічний аналіз підприємств різних організаційних форм", "Звітність підприємства", "Бухгалтерський облік", "Фінансовий облік І", "Фінансовий облік ІІ" та "Управлінський облік".

Тематика практичних занять

Тема 1

Значення, зміст та методи фінансового аналізу

Предмет фінансового аналізу. Мета аналізу. Методи фінансового аналізу. Види фінансового аналізу. Основні етапи фінансового аналізу. Можливості і значення фінансового аналізу. Інформаційна база фінансового аналізу. Фінансовий аналіз та інші економічні науки.

Тема 2

Загальна оцінка фінансового стану підприємства. Експрес аналіз фінансової звітності. Поглиблений аналіз фінансової стану підприємства

Комплекс і класифікація показників оцінки фінансового стану підприємства. Методика побудови системи показників в залежності від виду аналізу. Експрес-аналіз фінансового стану. Методика поглибленого аналізу фінансового стану господарюючого суб'єкта. Критерії і принципи оцінювання фінансових показників. Методика підготовки аналітичного висновку і звіту про проведений аналіз.

Тема 3

Аналіз майнового стану підприємства

Значення й методи аналізу майна підприємства. Аналіз структури майна підприємства. Аналіз динаміки майна підприємства. Класифікація, порядок розрахунку та методи оцінки показників, що характеризують стан використання майна підприємства. Основні напрямки поліпшення використання майна підприємства та оптимізації джерел його формування.

Тема 4

Показники та оцінка фінансової стійкості підприємства

Сутність фінансової стійкості підприємства та її значення для оцінки його фінансового стану. Аналіз джерел формування капіталу. Основні показники фінансової стійкості підприємства та їх оцінка. Типи фінансової стійкості. Оцінка запасу фінансової стійкості (зони безпеки підприємства).

Тема 5

Аналіз платоспроможності та ліквідності підприємства

Сутність платоспроможності та ліквідності. Аналіз ліквідності балансу.

Показники ліквідності та платоспроможності та їх оцінка.

Тема 6

Аналіз грошових потоків

Поняття грошового потоку та його значення для фінансової діяльності підприємства. Класифікація грошових потоків підприємства та їх характеристика і аналіз. Аналіз грошових коштів від основної, інвестиційної і фінансової діяльності. Звіт про рух грошових коштів. Прямий і непрямий методи складання звіту про рух грошових коштів. Поняття чистого грошового потоку. Розрахунок чистого грошового потоку від різних видів діяльності. Аналіз грошових потоків із застосуванням системи коефіцієнтів. Ліквідний грошовий потік. Розрахунок ліквідного грошового потоку. Принципи управління грошовими потоками. Прогнозування надходження та вибуття грошових коштів. Розрахунок коефіцієнтів інкасації. Дефіцит і надлишок грошових коштів. Шляхи поліпшення управління грошовими потоками.