Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моделі та види державної служби. Зарубіжний дос...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
60.42 Кб
Скачать

2.Види та особливості державної служби деяких зарубіжних країн

Державна служба має структуру, яка складається з декількох видів служби:

  • цивільної (служба в державних органах);

  • мілітаризованої (військова служба, служба в органах Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, тощо).

Так у Франції існує інститут публічної служби, до якого входять публічна державна служба і публічна служба місцевих співтовариств (місцевого самоврядування). Розрізняють два види публічної державної служби: цивільну та міліарну.

До цивільного виду служби належать чотири категорії: керівники (клас А), виконавці (клас В), спеціалісти (клас С), допоміжні та технічні службовці (клас Д).

Мілітарні службовці – це військові, службовці поліції, жандармерії тощо.

У ФРН до державних службовців зараховують три категорії осіб, які працюють на державу:

- чиновники (власне державні службовці, які пов’язані з федеральними, земельними та самоврядними органами публічно-правовими відносинами, наділені владними повноваженнями, призначаються на посади довічно, отримують оплату праці у вигляді грошового утримання, розмір якого залежить від рангу і категорії, посади, після відставки отримують державні пенсії з федерального чи земельного бюджету);

- службовці, які пов’язані з федеральними, земельними чи самоврядними органами, установами приватно-правовими відносинами за строковими трудовими угодами, отримують оплату праці згідно з тарифними угодами; після досягнення пенсійного віку отримують пенсії за соціальним страхуванням);

- працівники (наймані технічні працівники, які: пов’язані з федеральними, земельними, самоврядними органами, установами чи підприємствами приватно-правовими відносинами, за строковими трудовими угодами, отримають оплату праці згідно з тарифними угодами: після досягнення пенсійного віку отримують пенсії за соціальним страхуванням).

Відповідно до Федерального закону до чиновників належать: відповідальні співробітники державного апарату, судді, викладачі шкіл та вищих навчальних закладів, військовослужбовці, службовці органів внутрішніх справ. Відповідальні співробітники пошти, залізниці, державних банків, тощо. Чиновники поділяються на чотири категорії та шістнадцять рангів.

У США до держслужбовців належать працівники апарату міністерств,та їх місцевих органів, військовослужбовців, судді, співробітники ФБР, ЦРУ, федеральної поштової служби, тощо.

До української державної служби належать таки її види:

- загальнодержавна служба – служба в органах державної влади та їх апаратів, тобто служба в органах виконавчої влади, апараті Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, Адміністрації Президента України.

- спеціалізована служба – різновиди державної служби, що регулюються спеціальними НПА України, тобто служби в судових органах, органах прокуратури, Податкової адміністрації, Митної служби, МВС, СБУ, в Збройних силах України, у Національному банку України, служба в органах місцевого самоврядування, дипломатична служба та ін.

- цивільна служба (не передбачена чинним законодавством але має елементи пенсійного забезпечення схожі на пенсійне забезпечення державної служби. В майбутньому служби в державних чи комунальних закладах культури, науки, освіти, охорони здоров’я може бути включена до складу державної служби.)