Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моделі та види державної служби. Зарубіжний дос...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
60.42 Кб
Скачать

Моделі та види державної служби. Зарубіжний досвід. План.

  1. Моделі зарубіжної державної служби.

  2. Види та де яки особливості державної служби деяких державних країн.

  3. Основні напрямки реформування зарубіжної державної служби.

1.Моделі зарубіжної державної служби

Ознайомлення з зарубіжним досвідом державних служб демократичних режимів показує, що їм притомні: політичний нейтралітет; територіальна децентралізація; наділення службовців повноваженнями, обов’язками та гарантіями; підконтрольність адміністративного апарату парламенту, суду та громадській думці.

Моделі систем державної служби класифікується за декількома важливими критеріями:

- організація державної служби;

- відкритість системи, регіональні особливості характеру відносин між службовцем та державою.

Виділяють три групи моделі:

- організаційні моделі;

- група моделей за рівнем відкритості;

Регіональні моделі державної служби.

Організаційні моделі державної служби поділяють за критерієм організації системи державної служби на централізовану та децентралізовану.

Централізована модель державної служби є системою з жорсткою організаційною структурою управління державно службою. (Розробка єдиної системи та форм оплати праці для всіх державних органів, координація організації праці та кадрового забезпечення, аж до централізованого добору кандидатів та їх підготовки чи перепідготовки тощо.)

Типовим прикладом централізованої моделі є система державної служби Великої Британії, Франції.

Переваги такої моделі – системність і послідовність в організації та розвитку державної служби у всіх органах влади. ЇЇ недоліками є неповоротність, консервативність, відірваність широких повноважень центрального органу в часті кадрового забезпечення від відповідальності за результати роботи державних службовців.

Децентралізована модель державної служби є системою з розосередженою організаційною структурою управління державною службою, делегуваннями широких прав кадрових повноважень всім міністерствам, відомствам та іншим державним органам.

Типовим прикладом децентралізованої моделі є система державної служби США.

Переваги такої моделі є гнучкість, динамічність, чіткий зв'язок між повноваженнями керівників державних органів у частині кадрового забезпечення та відповідальністю за результатами роботи державних службовців.

ЇЇ недоліки – це відсутність системності та послідовності в організації та розвитку державної служби.

Значна кількість держав застосовує змішані моделі.

Моделі державної служби за рівнем відкритості:

Кар’єрна модель державної служби (закрита) системою з високими вимогами до загальної освіти та універсальних здібностей претендентів на державну службу, соціально обмеженим доступом нових працівників, гарантованого зайнятістю, низкою мобільністю і високою захищеністю службовців.

Для кар’єрної моделі характерні:

- підготовка нових державних службовців у нечисленних елітних навчальних закладах, які надають широку загальну підготовку, що дає змогу працювати на різноманітних посадах протягом службової кар’єри;

- обмежений доступ до державної служби нових управлінців;

- прийняття на державну службу за конкурсом через суворі вступні іспити;

- вузька спеціалізація й обмеженні повноваження державних службовців;

- політична нейтральність та соціальна захищеність державних службовців;

- низька мобільність переміщень державних службовців;

- підвищення як результат досвіду та високої кваліфікації;

- гарантована (довічна) зайнятість державних службовців;

- суровий кодекс поведінки та моральних норм державних службовців.

Типовим прикладами кар’єрної (закритої) моделі є система державної служби більшості західноєвропейських країн (Велика Британія, Іспанія, Франція, ФРН) та Японія.

Посадова (відкрита) модель державної служби є системою з високими вимогами до вузькофахових знань, потрібних на конкурентній посаді, високою мобільністю службовців, їх широкими повноваженнями та відсутністю соціальних обмежень для потенційних службовців.

Для посадової моделі характерні:

- відсутність соціальних обмежень для вступу на державну службу;

- підготовка майбутніх державних службовців у широкому колі навчальних закладів;

- надання широких повноважень державним службовцям;

- застосування методик оцінки діяльності державних службовців;

- висока мобільність переміщень державних службовців;

- підвищення, як результат конкретних результатів та заслуг;

- можливість звільнення за незадовільними результатами роботи.

Типовим прикладом посадової моделі є система державної служби США та Швеції.

Регіональні моделі (англосаксонська і континентальна) визначаються регіональними особливостями характеру відносин між державним органом – роботодавцем і державним службовцем.

Континентальна модель державної служби є системою з тривалим чи довічним наймом службовців, яка сформувалася в країнах Західної та Центральної Європи. Для континентальної моделі характерна система кар’єрної державної служби. Вона передбачає, що службовці вступають на державну службу на весь період своєї професійної кар’єри, під час якої вони поступово просуваються по службі. Так у Франції, ФРН чиновники призначаються довічно, а зі службовцями та працівниками укладаються дострокові трудові угоди.

Англосаксонська модель державної служби є системою строковим контрактам наймом службовців, яка формувалася в англосаксонських країнах (Велика Британія, Канада, США). Для англосаксонської моделі характерна державна служба за контрактом. Службовці призначаються на контрактні посади для виконання конкретних завдань.

В Україні поступово створюється комбінована система державної служби, в якій переважають елементи централізованої кар’єрно-посадової континентальної моделі з декількома видами служби.