Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сертифікація продукції.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
100.35 Кб
Скачать

Третій крок

Необхідно подати до органу із сертифікації заявку, документи й укласти договір на проведення робіт із сертифікації. Заповнюючи заявку замовник повинен вказати:

  • в якій лабораторії будуть проведені випробування;

  • за якою схемою потрібно провести сертифікацію.

Обидва ці питання потрібно погодити з органом із сертифікації до укладення договору. Орган із сертифікації може рекомендувати випробувальну лабораторію для проведення сертифікаційних випробувань. Однак, замовник може самостійно її вибирати. Як правило, простіше працювати з однією організацією, з тією, яка в своїй структурі має як орган із сертифікації так і випробувальну лабораторію. Схему сертифікації потрібно вибирати в залежності від кількості і термінів постачання обладнання. Для одинарного постачання економічно доцільно буде сертифікувати один зразок або окрему партію. За такої схеми сертифікації обладнання може бути перевірене фахівцями випробувальної лабораторії як на заводі виробника, так і у вантажоодержувача. Якщо обладнання буде перевірене у виробника, то вантажоодержувач може мати діючий сертифікат відповідності ще до перетину кордону того чи іншого обладнання. При такому варіанті певні витрати на сертифікацію бере на себе виробник, що є загальновизнаним правилом у світовій практиці. Якщо ж обладнання планується сертифікувати у вантажоодержувача, то йому бажано завчасно укласти договір на сертифікацію, а під час прибуття обладнання на митницю представити митниці довідку органу із сертифікації про те, що договір на сертифікацію укладений, і терміни проведення сертифікації визначені. У цьому випадку митниця видає обладнання вантажоодержувачу для проведення його монтажу і сертифікаційних випробувань. Для обладнання, що регулярно поставляється в Україну доцільніше провести роботи із сертифікації обладнання з отриманням сертифіката відповідності на два і більше років. За такою схемою сертифікації, крім випробувань обладнання сертифікаційна служба проводить обстеження виробництва і видає сертифікат відповідності на 2 роки або проводить сертифікацію системи якості у виробника на відповідність стандартам серії ISO 9000 і видає сертифікат на 3 роки.

Четвертий крок

Після того, як визначена випробувальна лабораторія, схема сертифікації й укладений договір, залишаються тільки технічні питання - як підготувати обладнання до проведення сертифікаційних випробувань. Досвід роботи органів із сертифікації показує, що сучасне обладнання, яке відповідає вимогам Європейських стандартів з безпеки, не потребує будь-якої спеціальної підготовки. Досить правильно змонтувати, підключити обладнання, запросити працівників випробувальної лабораторії і провести випробування.

П'ятий і останній крок

Після позитивних результатів випробувань треба отримати в органі з сертифікації сертифікат відповідності і представити його або його копію митній службі для остаточного оформлення документів. Згідно з чинним законодавством, основою для митного оформлення є сертифікат відповідності або його копія, які виконані на спеціальному бланку з метою захисту сертифікатів від підробок.