Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екон. теорія. тести.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

Розділ 2 Основи макроекономіки

Задачі рівня складності A

2A1 Економічна політика це: А) заходи, спрямовані на вирішення економічних проблем; Б) конкуренція різних економічних ідей; В) здатність управляти економічними процесами; Г) здатність приймати ефективні господарські рішення; Д) вірна відповідь відсутня.

2A2 Макроекономіка вивчає: А) глобальні тенденції економічного розвитку людства; Б) національну економіку як ціле; В) роль держави в господарському житті; Г) виробничі відносини; Д) вірна відповідь відсутня.

2A3 Речовий фактор виробництва –це:

А) предмети праці; Б) знаряддя праці; В) засоби праці; Г) засоби виробництва і робоча сила; Д) засоби виробництва.

2A4 Ресурси, які мають виробниче призначення називають: А) предметами споживання виробництва; Б) засобами виробництва; В) предметами споживання; Г) засобами праці; Д) предметами праці.

2A5 До предметів праці належать: А) сировина та матеріали; Б) обладнання та інструмент; В) робоча сила; Г) машини та обладнання; Д) правильно вказано у п.Б), Г).

2A6 До предметів праці не належать: А) сировина та матеріали; Б) обладнання та інструмент; В) робоча сила; Г) машини та обладнання; Д) правильно вказано у п.Б), В), Г).

2A7 До засобів праці належить: А) сировина та матеріали; Б) обладнання та інструмент; В) робоча сила; Г) виробничі будівлі; Д) правильно вказано у п.Б), Г).

2A8 До засобів праці не належить: А) сировина та матеріали; Б) обладнання та інструмент; В) робоча сила; Г) виробничі будівлі; Д) правильно вказано у п.А), В).

2A9 Особистий фактор виробництва –це:

А) предмети праці; Б) робоча сила; В) засоби праці; Г) засоби виробництва і робоча сила; Д) засоби виробництва.

2A10 ВВП на душу населення розраховують для:

А) оцінки купівельної спроможності кожного громадянина; Б) визначення рівня економічного розвитку країни; В) визначення обсягів спожитої продукції певного виду кожним окремим громадянином; Г) оцінки рівня забезпеченості; Д) цілей, перерахованих в п.п. А) і Г).

2A11 Узагальнюючим показником оцінки добробуту нації виступає: А) рівень освіти населення; Б) прогнозована тривалість життя жителів країни; В) рівень забруднення навколишнього середовища; Г) величина ВВП на одну особу; Д) обсяг спожитої електроенергії на одну особу.

2A12 Показник розміру ВВП на одну особу використовується: А) для визначення динаміки національного виробництва; Б) для розрахунку продуктивності праці; В) для розрахунку і зіставлення умов життя і рівнів добробуту населення; Г) для зіставлення величини реальних доходів різних категорій населення; Д) для оцінки купівельної спроможності кожного окремого громадянина.

2A13 Для того, щоб порівняти рівень життя у різних країнах за показником ВВП на душу населення, його необхідно: А) скоригувати на індекс цін в попередньому (або базовому) році; Б) помножити на індекс інфляції у поточному році; В) порівняти з величиною споживчого кошика; Г) скоригувати залежно від купівельної спрможності грошової одиниці відповідних країн; Д) послідовно виконати операції, перелічені в п.п. Б) і В).

2A14 ООН для оцінки досягнутого країною загального рівня розвитку розробила показник: А) індекс людського розвитку; Б) ВВП на душу населення; В) національний дохід на душу населення; Г) величина особистого доходу у використанні; Д) немає правильної відповіді.

2A15 Індекс людського розвитку не включає такі елементи: А) тривалість життя населення; Б) рівень освіти; В) стан навколишнього середовища; Г) реальний ВВП на душу населення, скоригований залежно від купівельної спроможності грошової одиниці; Д) вказані в п.п. Б) і В).

2A16 Значення індекса людського розвитку коливається в межах: А) від 0 до 1; Б) від –1 до +1; В) від –1 до 0; Г) від 0 до +∞; Д) не має чітко визначених меж.

2A17 Показник “індекс людського розвитку” використовується ООН для: А) визначення рівня життя населення; Б) оцінки досягнутого країною загального рівня розвитку; В) оцінки екологічного стану навколишнього середовища в країні; Г) визначення досягнутого рівня розвитку науки в країні; Д) цілей, перелічених в п.п. А) і В).

2A18 Національну економіку складає сукупність:

А) усіх галузей господарства; Б) підприємств легкої промисловості; В) стратегічно важливих підприємств; Г) підприємств харчової та металургійної промисловості; Д) правильно вказано в п.п. В) і Г).

2A19 У виробничу інфраструктуру господарства не входять: А) промисловість; Б) освіта; В) торгівля; Г) зв’язок; Д) фінансово-кредитні установи.

2A20 У виробничу інфраструктуру господарства не входять: А) зв’язок; Б) торгівля; В) побутове обслуговування; Г) промисловість; Д) немає правильної відповіді.

2A21 У соціальну інфраструктуру господарства не входять: А) охорона здоров’я; Б) освіта; В) культура; Г) зв’язок; Д) немає правильної відповіді.

2A22 Система національних рахунків використовується для: А) розрахунку прибутку підприємства; Б) розрахунку макроекономічних показників соціально-економічного розвитку країни; В) обчислення обсягу випуску продукції фірми; Г) нарахування заробітної плати найманим працівникам; Д) обсягу реалізації продукції підприємств важкої промисловості.

2A23 Концепції та терміни Системи національних рахунків передбачають, що економіка функціонує на основі дії: А) ринкових законів; Б) командно-адміністративних умов господарювання; В) економічної системи соціалізму; Г) немає значення в якій саме економічній системі; Д) немає правильної відповіді.

2A24 Система національних рахунків – це:

А) система, яка використовується виключно в Україні; Б) система, яку використовують лише у країнах Західної Європи; В) система міжнародно визнаних правил обміну економічної діяльності; Г) виключно Американська система; Д) вірні відповіді Б) і Г).

2A25 Національне багатство – це сукупність матеріальних благ, нагромаджених суспільством:

А) за останні 10 років господарювання; Б) за останні 100 років господарювання; В) за один календарний рік; Г) за весь період існування; Д) за період від закінчення другої світової війни до сьогоднішніх днів.

2A26 Національним багатством володіє:

А) кожна країна світу; Б) лише високорозвинуті країни; В) країни з середнім рівнем розвитку; Г) вірні відповіді Б) і В); Д) ті країни, на території яких є корисні копалини.

2A27 Основна проблема, яка виникає при розрахунку ВВП – це: А) проблема подвійного рахунку (коли одна і та ж операція врахована двічі; Б) неоднакова розмірність величин, які використовуються для розрахунку; В) неможливість врахувати індекс інфляції; Г) невизначеність періоду, за який здійснюється розрахунок; Д) всі вищеперелічені проблеми.

2A28 Які з методів переважно не використовуються для розрахунку ВВП: А) виробничий метод (за виробленою продукцією); Б) метод кінцевого використання (за витратами); В) метод найменших квадратів; Г) метод ланцюгових підстановок; Д) методи перелічені в п.п. В) і Г)

2A29 Валовий внутрішній продукт (ВВП) – це:

А) індекс, який показує зміну рівня цін на споживчі товари; Б) показник, який використовується для визначення сукупного обсягу випуску продукції підриємствами легкої та харчової промисловостей; В) показник, який використовується для визначення сукупного обсягу випуску продукції підриємствами важкої промисловості; Г) показник ринкової вартості всіх кінцевих товарів і послуг, вироблених в країні за певний проміжок часу; Д) показник ринкової вартості засобів виробництва, вироблених в країні за певний проміжок часу

2A30 При розрахунку ВВП необхідно враховувати:

А) повну вартість товарів і послуг на всіх стадіях їх виробництва; Б) кінцеву вартість готового продукту; В) додану вартість, яка створюється на кожній окремій стадії виробництва; Г) вірні відповіді у п.п. Б) і В); Д) вірної відповіді немає.

2A31 Які з нижчеперелічених елементів не впливають на зміну ВВП: А) купівля-продаж акцій, облігацій; Б) валові приватні інвестиції; В) державні виплати соціально незахищеним верствам населення (пенсіонерам, багатодітним сім’ям, інвалідам тощо); Г) допомога родичам; Д) елементи, перелічені в пунктах А), В), Г).

2A32 Які з нижчеперелічених елементів не входять у ВВП: А) кінцеві споживчі витрати домогосподарств на товари та послуги; Б) державні витрати на утримання армії, апарату управління, виплату заробітної плати працівникам державного сектора економіки; В) чистий експорт; Г) валові інвестиції; Д) немає правильної відповіді.

2A33 Які операції не змінюють величину ВВП:

А) виплата заробітної плати; Б) одержання дивідендів; В) виплата рентної плати; Г) купівля-продаж побутової техніки, яка була у використанні; Д) всі операції впливають на зміну ВВП.

2A34 Валовий внутрішній продукт (ВВП) – це: А) сукупна вартість усіх кінцевих товарів та послуг, створених впродовж року національним капіталом; Б) сукупна ринкова вартість створених кінцевих продуктів, які розподіляються і використовуються в національному господарстві впродовж року; В) додана вартість, яка створена в країні впродовж поточного року; Г) сума вартостей кінцевих товарів у поточних ринкових цінах; Д) всі визначення правильні.

2A35 Чистий експорт – це:

А) різниця між експортом та імпортом; Б) доходи держави від зовнішньоекономічної діяльності; В) втрати держави від зовнішньоекономічної діяльності; Г) сума коштів, яку держава отримує від продажу товарів і послуг за кордон; Д) сума коштів, яку держава отримує від продажу товарів і послуг іноземного виробництва.

2A36 При розрахунку ВВП методом кінцевого використання до сукупних витрат не включають:

А) чистий експорт; Б) орендна плата; В) державні витрати; Г) непрямі податки; Д) елементи, перелічені в п.п. Б) і Г).

2A37 Валовий національний продукт характеризує:

А) сукупну ринкову вартість товарів і послуг, створених за певний період вітчизняними підприємствами в країні і за її межами; Б) сукупну вартість кінцевих товарів і послуг, створених за певний період вітчизняними підприємствами в країні і за її межами; В) сукупну ринкову вартість товарів і послуг, створених за певний період вітчизняними та іноземними підприємствами в середині країни; Г) сукупну вартість кінцевих товарів і послуг, створених за певний період вітчизняними та іноземними підприємствами в середині країни; Д) сукупну вартість кінцевих товарів і послуг, створених за певний період іноземними підприємствами на території даної країни.

2A38 ВВП визначений у поточних (фактичних) цінах, називається: А) номінальним; Б) реальним; В) абсолютним; Г) відносним; Д) інтегрованим.

2A39 ВНП, розрахований за виробництвом, показує внесок кожного виробника і національного виробництва в цілому і розраховується за: А) витратами; Б) прибутком; В) доходами; Г) доданою вартістю; Д) граничними величинами.

2A40 Особистий дохід – це:

А) частина національного доходу, яка надходить підприємцям у вигляді прибутку; Б) частина національного доходу, яка надходить домогосподарствам; В) частина національного доходу, яка надходить державі у вигляді податків; Г) дохід, який залишається у домогосподарств після сплати податків; Д) всі твердження вірні.

2A41 Національне багатство – це: А) сукупність благ, якими володіє нація; Б) сукупність благ, які виробляє країна на протязі року; В) сукупність всіх факторів виробництва, якими володіє суспільство; Г) всі розвідані запаси корисних копалин країни; Д) правильно вказано в пунктах А) і В).

2A42 Система національних рахунків використовується для того, щоб визначити: А) стан автомобільних доріг країни; Б) якість продуктів харчування; В) екологічний стан навколишнього середовища; Г) рівень і якість життя населення; Д) стан житлово-комунального господарства.

2A43 Визначаючи обсяг ВВП, економісти не враховують:

А) вартість продукту матеріального виробництва; Б) вартість послуг освіти і медицини; В) результати праці в експортноорієнтованих галузях; Г) результати праці по утриманню домашнього господарства; Д) вартість послуг театрів, кіноконцертних залів.

2A44 На ВНП не впливають: А) доходи корпорацій; Б) доходи від купівлі-продажу цінних паперів; В) заробітна плата; Г) рентні платежі; Д) амортизаційні відрахування.

2A45 Які з наведених показників враховуються при розрахунку ВНП країни поточного року?

А) видача мамою дочці кишенькових грошей; Б) закупка державою нових літаків для армії; В) видача державою субсидій на оплату комунальних послуг; Г) фірма купує новий комп’ютер; Д) показники, наведені в п.п. Б) і Г).

2A46 Які з наведених показників враховуються при розрахунку ВНП країни поточного року?

А) студент отримав стипендію; Б) дохід перукаря; В) послуги будівельника, який збудував собі гараж; Г) показники, наведені в п.п. А) і Б); Д) всі показники.

2A47 Чистий національний продукт розраховується як:

А) ВНП мінус амортизаційні відрахування; Б) ВВП мінус амортизаційні відрахування; В) ВНП плюс амортизаційні відрахування; Г) ВВП мінус ВНП; Д) немає вірної відповіді.

2A48 Економічна ефективність передбачає:

А) Зростання обсягів виробництва за рахунок використання додаткових ресурсів. Б) Створення однакових стартових умов для всіх верств населення. В) Зростання експортної складової у ВВП. Г) Застосування таких способів господарювання, які забезпечують найкращі результати від використання ресурсів. Д) Всі відповіді вірні.

2A49 Який ринок найбільше відповідає умовам монополістичної конкуренції? А) ринок цінних паперів; Б) роздрібна торгівля; В) сільське господарство; Г) комунальні послуги; Д) ринок побутових електроприводів.

2A50 Із вищенаведених причин виділіть ті, які зумовлюють існування монополії: А) наявність патентних прав; Б) контроль над природними ресурсами; В) економія на масштабах виробництва; Г) наявність авторських прав; Д) правильно вказано у А) і Г).

2A51 Природний рівень безробіття - це ситуація, коли в країні існує тільки: А) фрикційне і сезонне безробіття; Б) фрикційне безробіття; В) структурне і циклічне безробіття; Г) структурне і фрикційне безробіття; Д) фрикційне і циклічне безробіття.

2A52 Економічне зростання характеризується:

А) зростанням вартості споживчого кошика; Б) збільшенням номінального ВВП; В) зростанням номінальних доходів громадян; Г) збільшенням реального ВВП; Д) правильно вказано в п.п. А) і Г).

2A53 Екстенсивний тип економічного зростання передбачає розширення обсягів виробництва за рахунок:

А) використання додаткових ресурсів; Б) підвищення продуктивності праці; В) впровадження досягнень НТП; Г) раціонального використання ресурсів; Д) правильно вказано в п.п. Б), В) і Г).

2A54 Інтенсивний тип розвитку передбачає:

А) статичний стан економіки; Б) збільшення обсягів виробництва за рахунок використання додаткових ресурсів; В) збільшення обсягів виробництва за рахунок підвищення продуктивності праці; Г) збільшення обсягів виробництва за рахунок підвищення продуктивності праці та залучення додаткових ресурсів; Д) збільшення обсягів виробництва за рахунок збільшення розвідки і видобування корисних копалин.

2A55 Інтенсивний тип економічного зростання не передбачає: А) раціонального використання ресурсів; Б) підвищення продуктивності праці; В) додаткового залучення капіталу; Г) впровадження передових технологій; Д) немає правильної відповіді.

2A56 Інтенсивний тип розвитку суспільного виробництва передбачає зростання обсягів випуску продукції за рахунок:

А) впровадження “ноу-хау”; Б) додаткового залучення робочої сили; В) збільшення обсягів використання капіталу; Г) раціонального використання ресурсів на основі досягнень НТП; Д) правильно вказано в п.п. А) і Г).

2A57 Екстенсивний тип розвитку суспільного виробництва передбачає зростання обсягів випуску продукції за рахунок:

А) впровадження “ноу-хау”; Б) додаткового залучення робочої сили; В) підвищення ефективності використання капіталу; Г) раціонального використання ресурсів на основі досягнень НТП; Д) правильно вказано в п.п. Б) і В).

2A58 Для того, щоб збільшити виробництво пшениці, фермер Онищенко на 10 га розширив посівні площі та додатково найняв 5 робітників. Це приклад:

А) інтенсивного типу виробництва; Б) екстенсивного типу виробництва; В) наукомісткого виробництва; Г) натурального виробництва; Д) посередницької діяльності.

2A59 Інвестиції – це:

А) частина доходів підприємств, спрямованих на розширення виробництва; Б) витрати підприємств; В) частина державних видатків, спрямованих на збільшення величини ВВП; Г) вклади домогосподарств у нерухомість; Д) всі відповіді вірні.

2A60 Інвестиції здійснюються за рахунок:

А) витрат виробництва; Б) споживання; В) заощаджень; Г) раціонального розподілу; Д) всі відповіді вірні.

2A61 Економічні коливання – це:

А) спад ділової активності в економіці; Б) періодичні зміни обсягів виробництва, рівня зайнятості, доходів економічних агентів; В) то зменшення, то зростання обсягів реалізованої продукції; Г) безперервні зміни у структурі національного господарства; Д) немає правильної відповіді.

2A62 Тривалість всіх економічних циклів однакова і становить: А) 10 років; Б) 50 років; В) 100 років; Г) 75 років; Д) немає правильної відповіді.

2A63 Розрізняють такі фази економічного циклу:

А) виробництво, розподіл і споживання; Б) виробництво, розподіл, обмін і споживання; В) розробка, впровадження, зростання, зрілість, спад; Г) спад(криза), депресія, пожвавлення і піднесення; Д) немає правильної відповіді.

2A64 Діловий цикл починається з: А) депресії; Б) кризи; В) піку; Г) пожвавлення; Д) піднесення.

2A65 На фазі спаду виробництва відбувається:

А) збільшення безробіття; Б) зменшення безробіття; В) збільшення капіталовкладень; Г)нагромадження значного резерву ліквідних активів; Д) підвищення мінімальних заробітних плат.

2A66 У період економічного пожвавлення:

А) збільшується зайнятість населення; б) збільшується безробіття; в) скорочуються доходи домашніх господарств і попит на товари першої необхідності; г) знижуються ціни на товари і послуги; д) правильно вказано в п. п. А) і Г).

2A67 Спад – це фаза економічного циклу, в якій:

А) населення нарощує обсяг споживання, особливо товарів тривалого користування; Б) скорочуються запаси як сировини і матеріалів, так і готової продукції на складах; В) зростають інвестиції у будівництво; Г) обсяги виробництва скорочуються, зростає безробіття, зменшується зарплата; Д) немає правильної відповіді.

2A68 Для спаду, як фази економічного циклу не характерно: А) зменшення споживчих витрат населення; Б) скорочення товарних запасів на складах фірм; В) зростання рівня безробіття; Г) скорочення інвестицій у будівництво; Д) зменшення прибутків підприємств.

2A69 Депресія – це: А) перша фаза економічного циклу; Б) досягнення нижньої точки спаду; В) досягнення природної норми безробіття в економіці; Г) початок покращення обсягів виробництва; Д) немає правильної відповіді.

2A70 Пожвавлення – це одна з фаз економічного циклу, для якої характерно: А) швидке нарощення обсягів виробництва до межі, що перевищує величину ВВП до початку спаду; Б) досягнення природної норми безробіття в економіці; В) рівність потенційного і фактичного ВВП; Г) нарощування обсягів виробництва і рівня зайнятості до межі, з якої розпочався спад; Д) немає правильної відповіді.

2A71 Піднесення – це: А) перехід до виробництва, що перевищує докризовий рівень; Б) фаза економічного циклу, яка супроводжується зниженням рівня цін; В) період зниження обсягів споживання; Г) час, з якого починається новий економічний цикл; Д) правильно вказано в п. Б) і В).

2A72 Які з перелічених явищ властиві спаду: А) збільшення кількості безробітних; Б) зменшення товарних запасів; В) зростання прибутків фірм; Г) зниження інвестицій у виробництво; Д) правильно вказано в пунктах А) і Г).

2A73 Основною причиною кризи (спаду) є:

А) перевищення обсягу національного виробництва над сукупними видатками; Б) перевищення сукупних видатків над сукупними доходами; В) зростання доходів населення; Г) підвищення цін на нерухомість; Д) зростання цін на споживчі товари.

2A74 Що не є умовою конкуренції? А) свобода входження на ринок; Б) значний контроль над цінами; В) свобода виходу з ринку; Г) велика кількість покупців; Д) велика кількість продавців.

2A75 Конкуренція –це:

А) війна всіх проти всіх; Б) боротьба між капіталами за отримання максимального прибутку; В) боротьба між фірмами за один і той же сегмент ринку; Г) усі відповіді правильні; Д) правильна відповідь відсутня.

2A76 Суперництво між виробниками певної галузі за найвигідніші умови виробництва і продажу продукції, отримання максимального прибутку –це:

А) чесна конкуренція; Б) цінова конкуренція; В) внутрішньогалузева конкуренція; Г) міжгалузева конкуренція; Д) нецінова конкуренція.

2A77 Чесна конкуренція передбачає:

А) домовленість між продавцями про ціну; Б) зниження собівартості продукції і поліпшення її якості; В) встановлення продавцями вищої ціни за ринкову; Г) збільшення собівартості продукції і поліпшення її якості; Д) правильно вказано у А) і В).

2A78 Із нищенаведеного виділіть форми цінової конкуренції: А) надання товару кращих технічних характеристик; Б) надання покупцям знижок цін; В) підвищення якісних характеристик товару; Г) продовження строку продажу в кредит; Д) правильно вказано у Б) і Г).

2A79 Із нищенаведеного виділіть форми нецінової конкуренції: А) надання товару кращих технічних характеристик; Б) надання покупцям знижок цін; В) підвищення якісних характеристик товару; Г) продовження строку продажу в кредит; Д) правильно вказано у А) і В).

2A80 До методів нечесної конкуренції відносять:

А) необґрунтоване підвищення цін на товари; Б) дезінформація покупця про товари і послуги; В) поширення неправдивої інформації про товари конкурентів; Г) надання покупцям знижок цін; Д) правильно вказано у Б) і В).

2A81 Наявність дуже великої кількості незалежних виробників притаманно: А) досконалій конкуренції; Б) монополістичній конкуренції; В) олігополії; Г) чистій монополії; Д) правильна відповідь відсутня.

2A82 Визначіть характерні ознаки досконалої конкуренції: А) значний контроль над цінами; Б) відсутня нецінова конкуренція; В) кілька фірм, що виробляють продукт; Г) умови входження на ринок блоковані; Д) правильно вказано у Б) і В).

2A83 Яка ознака характеризує тільки досконалу конкуренцію? А) фірма максимізує прибуток; Б) фірма привласнює економічний прибуток; В) фірма не може впливати на ціну; Г) фірма застосовує нецінову конкуренцію; Д) усі відповіді неправильні.

2A84 Який товарний ринок найбільше відповідає умовам досконалої конкуренції? А) сталі; Б) послуг; В) тракторів; Г) бензину; Д) цінних паперів.

2A85 Олігополія –це така структура ринку, в якій:

А) є один великий виробник і продавець продукту; Б) існує велика кількість фірм- конкурентів; В) декілька фірм-конкурентів виробляють значну частку конкретного продукту; Г) велика кількість фірм-конкурентів виготовляє диференційований продукт; Д) панує повний контроль над цінами збоку однієї фірми.

2A86 Як називається ринкова структура, в якій домінує кілька фірм, а входження нових виробників на ринок ускладнене? А) монополія; Б) олігополія; В) досконала конкуренція; Г) монополістична конкуренція; Д) правильна відповідь відсутня.

2A87 Натуральне господарство – це: А) спосіб господарювання, за якого продукти виробляються для купівлі-продажу на ринку; Б) спосіб господарювання, за якого продукти виробляються для обміну на інші продукти; В) спосіб господарювання, за якого продукти виробляються тільки для власного споживання, а не для продажу та обміну; Г) спосіб господарювання, за якого продукти виробляються за допомогою ремісничої технології, заснованої на ручній праці; Д) спосіб господарювання, за якого продукти виробляються за допомогою машинної технології.

2A88 В повсякденному житті ми щоденно є учасниками діяльності: А) валютних ринків; Б) ринків природних ресурсів; В) товарних ринків; Г) ринків цінних паперів; Д) правильно вказано у п. В) і Г).

2A89 Предметами продажу на товарних ринках виступають: А) сільськогосподарські продукти, ліквідні активи сільськогосподарських підприємств; Б) засоби виробництва і предмети споживання; В) валюта інших країн; Г) державні цінні папери; Д) трудові та природні ресурси

2A90 До інфраструктури ринку належать:

А) товарні, фондові, валютні біржі та грошові ринки; Б) інформаційно-консультативні фірми, аудиторські та податкові установи, товариства захисту споживачів; В) товарні та фондові біржі, банки, служби зайнятості, фінансово-кредитні посередники; Г) всі державні і приватні установи, які беруть участь у діяльності ринку; Д) правильно вказано у п.А) і Б).

2A91 Сегментування ринку — це:

А) визначення потреб певної групи споживачів; Б) поділ його на частини з урахуванням певних особливостей споживачів, які однаково реагують на однакові товари; В) орієнтація підприємства на кілька груп споживачів; Г) сполучення таких ринкових сегментів, які найбільшою мірою реалізують ринкові можливості та інтереси фірми; Д) правильна відповідь відсутня.

2A92 До якого сегменту споживчого ринку відносяться одяг і взуття? А) товарів довгострокового користування; Б) товарів повсякденного користування; В) товарів ретельного вибору; Г) престижних товарів; Д) непрестижних товарів.

2A93 Роздрібна торгівля — це:

А) діяльність з продажу речей або послуг невеликими партіями безпосередньо кінцевим споживачам для їхнього особистого споживання; Б) продаж предметів праці і засобів праці підприємствам і організаціям, приватним особам; В) продаж будь-яких товарів або послуг невеликими партіями; Г) продаж товарів народного споживання через систему державних та приватних універмагів, спеціалізованих магазинів, невеликих крамниць, ларьків, кіосків тощо; Д) правильна відповідь відсутня.

2A94 Фондова біржа це: А) організація, яка сприяє купівлі-продажу цінних паперів; Б) акціонерне товариство, яке випускає акції; В) інвестиційна компанія; Г) кредитна установа; Д) організація, яка надає кредити.

2A95 До поняття "фінансовий ринок" входять:

А) грошовий ринок та ринок цінних паперів; Б) ринок патентів та ринок капіталів; В) ринок робочої сили; Г) ринок кредитних послуг та ринок валюти; Д) ринок товарів і послуг.

2A96 Фондовий ринок – це: А) позабіржовий ринок; Б) ринок з купівлі-продажу цінних паперів; В) система фондових бірж; Г) ринок інвестицій; Д) ринок товарів і послуг.

2A97 На ринку цінних паперів відбувається обіг:

А) акцій та облігацій; Б) грошей та капіталів; В) засобів виробництва та предметів споживання; Г) іноземної валюти; Д) товарів і послуг.

2A98 Цінний папір, який свідчить про внесення певного паю в капітал підприємства, дає право на отримання частки прибутку і дає змогу приймати участь в управлінні підприємством, називається: А) акція; Б) облігація; В) вексель; Г) чек; Д) державне казначейське зобов’язання.

2A99 Цінний папір, який приносить доход у формі відсотка і не надає права власності на майно підприємства, називається: А) акція; Б) облігація; В) вексель; Г) чек; Д) державне казначейське зобов’язання.

2A100 Цінний папір, який свідчить про внесення його власником коштів до бюджету держави й дає право на одержання фінансового доходу, називається: А) акція; Б) облігація; В) вексель; Г) чек; Д) державне казначейське зобов’язання.

2A101 Цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов’язання сплатити після певного терміну його власникові визначену суму грошей: А) акція; Б) облігація; В) вексель; Г) чек; Д) державне казначейське зобов’язання.

2A102 Фінансові установи, шо здійснюють операції з кредитування промислових, торговельних та інших підприємств, здебільшого за рахунок тих коштів, які вони отримують у вигляді внесків на рахунок, називаються: А) біржами; Б) комерційними банками; В) центральним та комерційними банками; Г) ломбардами; Д) брокерськими фірмами.

2A103 Двома рівнями банківської системи виступають:

А) комерційні банки і кредитні установи; Б) центральний банк і комерційні банки, фінансово-кредитні установи; В) центральний банк і ощадний банк; Г) комерційні банки та інвестиційні банки; Д) правильна відповідь відсутня.

2A104 Доход, який отримує власник такого економічного ресурсу, як грошовий капітал, називається:

А) рентою; Б) заробітною платою; В) прибутком; Г) відсотком; Д) правильна відповідь відсутня.

2A105 Дивіденд - це:

А) доход на облігацію; Б) доход на банківський вклад; В) доход на акцію; Г) доход на депозит; Д) доход на вексель.

2A106 Доход, що отримується власниками землі за рахунок її використання, називається: А) орендною платою; Б) відсотком; В) прибутком; Г) рентою; Д) вірна відповідь відсутня.

2A107 Звичайні акціонери отримують свою частку прибутків корпорацiї у вигляді: А) відсотка. Б) заробітної плати. В) дивідендів. Г) частки основних фондів. Д) премії.

2A108 Прибуток - це винагорода, яку отримує власник: А) землі; Б) капіталу; В) грошей; Г) цінних паперів; Д) землі.

2A109 Позичковий процент є: А) винагородою, яку отримує власник грошей за те, що надав їх підприємцям або приватним особам для користування; Б) винагородою, яку отримує власник капіталу від своєї гос­подарської діяльності; В) доходи власника землі, шо надав її в оренду іншим особам; Г) винагородою, яку отримує власник цінних паперів; Д) правильна відповідь відсутня.

2A110 Якщо ваша сім'я володіє акціями відкритого акціонерного товариства, то вона може отримати по них:

А) прибуток; Б) ренту; В) орендну плату; В) дивіденди. Г) відсотки.

2A111 Позичковий процент є: А) винагородою, яку дістає власник грошей за те, що надав їх підприємцям або приватним особам для користування; Б) винагородою, яку отримує підприємець за свої підприємницькі здібності; В)винагородою, яку отримує власник цінних паперів як частину підприємницького доходу; Г)винагородою власника землі, яку він передає в оренду сільськогосподарським виробникам; Д) вірна відповідь відсутня.

2A112 Економічна сутність дивіденду полягає в тому, що він є: А) часткою прибутку акціонерного товариства, який виплачується володарям акцій за рішенням загальних зборів акціонерної компанії; Б) часткою в акціонерному капіталі, яка свідчить про право власності в компанії і дає можливість отримати прибуток; В) документом, який свідчить про право володіння майном, виробничим фондом, готовим товаром; Г) платою, яку вносять володарі цінних паперів біржовим агентам за право купівлі-продажу на фондовій біржі акцій та облігацій; Д) вірна відповідь відсутня.

2A113 Дивіденд – це: А) вид послуг; Б) грошовий інструмент; В) частина прибутку корпорації; Г) вид податку; Д) правильні відповіді А), Б), Д).

2A114 Інвестор – це особа: А) яка реєструє випуск цінних паперів; Б) яка випускає цінні папери; В) яка купує інвестиційні цінні папери; Г) яка є депозитарієм цінних паперів; Д) яка випускає цінні папери.

2A115 Головною функцією комерційних банків є: А) випуск цінних паперів; Б) емісія кредитних грошей; В) надан-ня позик для придбання нерухомості; Г) надання короткотер-мінових позик підприємцям; Д) вірні відповіді А),В).

2A116 Магазин пропонує Вам придбати телевізор, за який Ви можете сплачувати протягом року частинами. Це: А) комерційний кредит; Б) торговельний кредит; В) споживчий кредит; Г) банківський кредит; Д) міжнародний кредит.

2A117 Різниця між акцією та облігацією полягає у тому, що облігація: А) не має ризику;Б) більш цінна;В) є кредитом наданим корпорації;Г) продається тільки один раз;Д) не має вірної відповіді.

2A118 Короткострокові кредити, як правило, використо-вуються, для: А) будівництва нових підприємств; Б) видачі зарплати; В) фінансування фундаментальних досліджень; Г) купівлі машин і устаткування; Д) купівлі устаткування.

2A119 Центральним банком в Україні виступає:

А) Державний банк України; Б) Національний банк України; В) Центральний банк України; Г) Центральний банк України; Д) Комерційний банк.

2A120 Процентна ставка – це:

А) «ціна» грошей, що складається від впливом попиту на гроші та пропозиції грошей на ринку грошей; Б) та частка грошей, яку «з’їдає» інфляція; В) ті гроші, які кредитор сплачує позичальнику, щоб заохотити його взяти кредит; Г) та резервна сума грошей, яку домогосподарства можуть відкласти «про всяк випадок»; Д) немає вірної відповіді.

2A121 Відстрочка платежу, яку продавець товару надає покупцеві товару, носить назву: А) банківський кредит;Б) іпотечний кредит;В) комерційний кредит;Г) страховий поліс;Д) міжнародний кредит.

2A122 Головне призначення комерційного банку – це:

А) страховий захист власних майнових інтересів; Б) посередництво в переміщенні грошових засобів від кредиторів до позичальників; В) соціальне забезпечення фізичних та юридичних осіб; Г) забезпечення перевищення доходів держбюджету над його видатками; Д) соціальне забезпечення юридичних осіб.

2A123 Банківська система країни складається з двох рівнів, а саме: А) Центральний банк – перший рівень, а комерційний, ощадні, іпотечні тощо банки – другий рівень; Б) пенсійні фонди, страхові компанії – перший рівень, недержавні банки – другий рівень; В) комерційні банки – перший рівень, а ощадні банки – другий рівень; Г) в банківській системі країни не виділяють ніяких рівнів; Д) ощадні банки – перший рівень, пенсійні фонди - другий рівень

2A124 Основними операціями комерційних банків є:

А) активні, пасивні та комісійні операції; Б) операції по купівлі-продажу іноземної валюти; В) операції по придбанню нерухомості; Г) операції по наданню соціальної допомоги населенню; Д) операції по продажу іноземної валюти.

2A125 Гроші – це: А) загальний еквівалент, через який вимірюється вартість усіх товарів і послуг; Б) золото і срібло, які використовуються для обміну на інші товари; В) будь-який товар, який може обмінюватися на будь-який інший товар; Г) платіжний засіб, який декларується державою; Д) правильна відповідь відсутня.

2A126 Яке з визначень грошей ви вважаєте найбільш прийнятним? А) гроші — це ті функції, які вони виконують; Б) гроші — це любий товар, який здатний до обміну; В) гроші — це товар, загальний еквівалент, який має вла­стивість обмінюватися на будь-який інший товар; Г) гроші — це золото, коштовності, валюта найбільш роз­винутих країн світу; Д) правильно вказано у п. Б) і В).

2A127 Гроші виконують функцію обігу тоді, коли:

А) один товар обмінюється на любий інший товар; Б) коли суспільство вибирає їх в якості універсального засобу обміну; В) коли в якості грошей з'являється золото, на яке є можливість обміняти який завгодно товар або послугу; Г) коли руху товарів і виробничих ресурсів протистоїть зворотний рух грошей; Д) коли суспільство нагромаджує і зберігає гроші.

2A128 На фондових біржах продаються: А) акції, облігації та інші цінні папери; Б) сільськогосподарські продукти, метали, енергоносії; В) валюта іноземних держав; Г) цінні папери, гроші та капітали; Д) робоча сила.

2A129 “Грошові агрегати” М1, М2, М3 застосовуються для визначення: А) купівельної спроможності грошей; Б) курсу національної валюти; В) обсягу грошової маси; Г) рівня інфляції в країні; Д) номінальної вартості грошової одиниці.

2A130 Гроші - це: А) особливий вид товару, який виконує функцію загального еквівалента; Б) товар, який має властивості обмінюватись на будь-який інший товар; В) товар, що виконує функції засобу обігу; Г) товар, що виконує функції засобу нагромадження; Д) немає правильної відповіді.

2A131 Функція грошей як засобу обігу полягає в тому, що гроші: А) служать еквівалентом вартості всіх товарів; Б) служать посередником в обміні; В) виступають як резерв багатства; Г) забезпечують погашення боргових зобов’язань; Д) забезпечують міжнародні розрахунки.

2A132 Функція грошей як засобу нагромадження полягає в тому, що гроші: А) служать еквівалентом вартості всіх товарів; Б) служать посередником в обміні; В) виступають як резерв багатства; Г) забезпечують погашення боргових зобов’язань; Д) забезпечують міжнародні розрахунки.

2A133 Функція грошей як засобу платежу полягає в тому, що гроші: А) служать еквівалентом вартості всіх товарів; Б) служать посередником в обміні; В) виступають як резерв багатства; Г) забезпечують погашення боргових зобов’язань; Д) забезпечують міжнародні розрахунки.

2A134 Функція грошей як світових грошей полягає в тому, що гроші: А) служать еквівалентом вартості всіх товарів; Б) служать посередником в обміні; В) виступають як резерв багатства; Г) забезпечують погашення боргових зобов’язань; Д) забезпечують міжнародні розрахунки.

2A135 Служачи еквівалентом вартості всіх товарів, гроші виконують функцію: А) міри вартості; Б) засобу обігу; В) засобу нагромадження; Г) засобу платежу; Д) світових грошей.

2A136 Служачи резервом багатства, гроші виконують функцію: А) міри вартості; Б) засобу обігу; В) засобу нагромадження; Г) засобу платежу; Д) світових грошей.

2A137 Забезпечуючи погашення боргових зобов’язань, гроші виконують функцію:

А) міри вартості; Б) засобу обігу; В) засобу нагромадження; Г) засобу платежу; Д) світових грошей.

2A138 Забезпечуючи міжнародні розрахунки, гроші вико-нують функцію: А) міри вартості; Б) засобу обігу; В) засобу нагромадження; Г) засобу платежу; Д) світових грошей.

2A139 Недоліком продуктових грошей є: А) велика вага металу, з якого вони виготовлені; Б) неможливість їх поділу і тривалого зберігання; В) швидка зношуваність; Г) не виконують функції грошей; Д) правильна відповідь відсутня.

2A140 Біметалічна система передбачає використання в ролі грошей: А) золота і міді; Б) золота і срібла; В) латуні і срібла; Г) алюмінію і ванадію; Д) срібла та нікелю.

2A141 Монометалічна система передбачає використання в ролі грошей: А) міді; Б) золота і срібла; В) срібла; Г) золота; Д) паперових грошей.

2A142 Продуктові гроші - це:

А) гроші, матеріальне тіло яких виготовлене з певного металу; Б) гроші, які є лише знаками вартості, виготовленими з паперу; В) гроші, які являють собою боргові зобов’язання суб’єктів економіки і виконують роль знаків вартості в обігу; Г) які існують у формі записів на банківському рахунку; Д) гроші, представлені певними споживчими продуктами.

2A143 Металеві гроші - це:

А) гроші, матеріальне тіло яких виготовлене з певного металу; Б) гроші, які є лише знаками вартості, виготовленими з паперу; В) гроші, які являють собою боргові зобов’язання суб’єктів економіки і виконують роль знаків вартості в обігу; Г) які існують у формі записів на банківському рахунку; Д) гроші, представлені певними споживчими продуктами.

2A144 Паперові гроші - це:

А) гроші, матеріальне тіло яких виготовлене з певного металу; Б) гроші, які є лише знаками вартості, виготовленими з паперу; В) гроші, які являють собою боргові зобов’язання суб’єктів економіки і виконують роль знаків вартості в обігу; Г) які існують у формі записів на банківському рахунку; Д) різновид депозитних грошей, які існують у вигляді електронного запису в пам’яті банківського комп’ютера.

2A145 Кредитні гроші - це:

А) гроші, матеріальне тіло яких виготовлене з певного металу; Б) гроші, які є лише знаками вартості, виготовленими з паперу; В) гроші, які являють собою боргові зобов’язання суб’єктів економіки і виконують роль знаків вартості в обігу; Г) які існують у формі записів на банківському рахунку; Д) різновид депозитних грошей, які існують у вигляді електронного запису в пам’яті банківського комп’ютера.

2A146 Депозитні гроші - це:

А) гроші, матеріальне тіло яких виготовлене з певного металу; Б) гроші, які є лише знаками вартості, виготовленими з паперу; В) гроші, які являють собою боргові зобов’язання суб’єктів економіки і виконують роль знаків вартості в обігу; Г) які існують у формі записів на банківському рахунку; Д) різновид депозитних грошей, які існують у вигляді електронного запису в пам’яті банківського комп’ютера.

2A147 Електронні гроші - це:

А) гроші, матеріальне тіло яких виготовлене з певного металу; Б) гроші, які є лише знаками вартості, виготовленими з паперу; В) гроші, які являють собою боргові зобов’язання суб’єктів економіки і виконують роль знаків вартості в обігу; Г) які існують у формі записів на банківському рахунку; Д) різновид депозитних грошей, які існують у вигляді електронного запису в пам’яті банківського комп’ютера.

2A148 Гроші, представлені певними споживчими продуктами - це: А) електронні гроші; Б) депозитні гроші; В) продуктові гроші; Г) паперові гроші; Д) металічні гроші.

2A149 Гроші, матеріальне тіло яких виготовлене з певного металу - це: А) електронні гроші; Б) депозитні гроші; В) продуктові гроші; Г) паперові гроші; Д) металічні гроші.

2A150 Гроші, які є лише знаками вартості, виготовленими з паперу - це: А) електронні гроші; Б) депозитні гроші; В) кредитні гроші; Г) паперові гроші; Д) металічні гроші.

2A151 Гроші, які являють собою боргові зобов’язання суб’єктів економіки і виконують роль знаків вартості в обігу - це: А) електронні гроші; Б) депозитні гроші; В) кредитні гроші; Г) паперові гроші; Д) металічні гроші.

2A152 Гроші, які існують у формі записів на банківсько-му рахунку - це: А) електронні гроші; Б) депозитні гроші; В) кредитні гроші; Г) паперові гроші; Д) металічні гроші.

2A153 Зайняті - це частина працездатного населення, яка:

А) залишається, якщо від чисельності працездатного населен­ня відняти чисельність працездатних, але непрацюючих; Б) залишається, якщо від чисельності працездатного населен­ня відняти безробітних; В) залишається, якщо від чисельності працездатного населен­ня відняти тих праuездатних, які не працюють і не хочуть працювати; Г) дорівнює чисельності економічно активного населення без безробітних; Д) залишається, якщо від чисельності населення відняти економічно неактивне населення.

2A154 Якщо ціни зростають на протязі року на 20-200%, то така інфляція називається:

А) помірною; Б) гіперінфляцією; В) галопуючою; Г) cтагфляцією; Д) немає правильної відповіді.

2A155 Інфляція - це явище: А) масового зниження цін; б) масового зростання цін; в) підвищення цін на товари першої необхідності; г) зростання курсу національної валюти; д) зростання купівельної спроможності грошової одиниці.

2A156 Інфляція супроводжується:

А) підвищенням цін на товари окремих галузей, шо випуска­ють товари народного споживання; Б) процесом зниження загального рівня цін; В) процесом стабілізації загального рівня цін; Г) процесом підвишення загального рівня цін; Д) підвищенням цін на імпортні товари.

2A157 Рівень інфляції:

А) показує на скільки знизились ціни. Б) характеризує зміни, які відбуваються в державному регулюванні цін. В) показує швидкість зростання цін за певний період. Г) показує на скільки зросли ціни. Д) правильно вказано в п. п. В) і Г).

2A158 Грошово-кредитна політика здійснюється

А) Урядом країни; Б) комісією з бюджету та фінансів Верховної Ради; В) Міністерством фінансів; Г) Національним банком України; Д) Міністерством економіки.

2A159 До функцій Національного банку України не належить: А) розрахунково-касове обслуговування населення; Б) забезпечення стабільності розвитку банківської системи; В) встановлення норм обов'язкових резервів; Г) продаж державних цінних паперів; Д) емісія грошей.

2A160 Вкажіть, що є номінальною вартістю монети:

А) вартість матеріалу з якого зроблена монета; Б) вартість товару, який можна на неї придбати; В) втрата на її виробництво; Г) зазначена на ній сума; Д) монета не має номінальної вартості.

2A161 Зниження загального рівня цін – це: А) дефляція; Б) девальвація; В) інфляція; Г) стагнація; Д) нуліфікація.

2A162 Підвищення загального рівня цін – це: А) дефля-ція; Б) девальвація; В) інфляція; Г) стагнація; Д) нуліфікація.

2A163 Продукт (благо) – це: А) товар, призначений для продажу; Б) продукт праці, призначений для власного споживання; В) суспільне благо; Г) продукт праці, призначений для обміну; Д) правильна відповідь відсутня.

2A164 Безробітним вважається: А) людина, яка не бажає працювати; Б) працездатна людина, яка з незалежних від неї причин не має заробітку через відсутність роботи; В) пра-цездатна людина, яка навчається в навчальному закладі; Г) не-працездатна людина; Д) правильно вказано в п. п. А), Б), В).

2A165 Товар – це: А) товар, призначений для продажу; Б) продукт праці, призначений для власного споживання; В) суспільне благо; Г) продукт праці, призначений для обміну; Д) правильна відповідь відсутня.

2A166 Властивостями товару є:

А) виробництво для задоволення власних потреб; Б) продукт праці; В) споживна і мінова вартості; Г) мінова вартість; Д) правильно вказано у п. А) і Г).

2A167 Споживна вартість товару – це:

А) вартість, яка проявляється у суспільних відносинах; Б) корисний ефект діяльності живої праці; В) здатність обмінюватися на інший товар; Г) корисність товару, здатність задовольняти потреби людей; Д) ринкова ціна товару.

2A168 Мінова вартість товару – це:

А) вартість, яка проявляється у суспільних відносинах; Б) корисний ефект діяльності живої праці; В) здатність обмінюватися на інший товар; Г) корисність товару, здатність задовольняти потреби людей; Д) ринкова ціна товару.

2A169 Суть закону вартості полягає в тому, що цей закон: А) регулює еквівалентний обмін товарів відповідно до кількості втіленого в них суспільно необхідного робочого часу; Б) визначає кількість грошей, необхідну в обігу для реалізації суспільного продукту; В) в умовах розвинутого виробництва діє як закон цін; Г) є рушійною силою розвитку продуктивних сил; Д) правильна відповідь відсутня.

2A170 Конкурентоспроможність товару – це:

А) найвищий у світі рівень якості товару; Б) здатність товару конкурувати на світовому ринку; В) здатність товару конкурувати з аналогами на конкретному ринку в певний період часу; Г) сукупність кількісних та якісних параметрів товару; Д) найнижча собівартість цього товару.

2A171 Ціна споживання – це: А) сума витрат, пов’язаних з експлуатацією товару, і його ціни; Б) сукупність технічних і економічних параметрів товару; В) ціна, яка залежить від терміну експлуатації товару; Г) ціна, яка, як правило, є нижчою від продажної ціни; Д) правильно вказано у п. А) і Г).

2A172 Розрізняють такі етапи життєвого циклу товару:

А) виробництво, розподіл і споживання; Б) виробництво, розподіл, обмін і споживання; В) впровадження, зростання, зрілість, спад; Г) спад(криза), депресія, пожвавлення і піднесення; Д) немає правильної відповіді.

2A173 На якому етапі життєвого циклу товару підприємство отримує максимальний прибуток? А) впровадження; Б) зростання; В) зрілість; Г) спад; Д) правильно вказано у п. Б) і В).

2A174 На якому етапі життєвого циклу товару підприємство не отримує прибутки? А) впровадження; Б) зро-стання; В) зрілість; Г) спад; Д) правильно вказано у п. А),Г).

2A175 На якому з етапів життєвого циклу товару основними споживачами товару є консерватори?

А) впровадження; Б) зростання; В) зрілість; Г) спад; Д) правильно вказано у п. А) і Г).

2A176 На якому з етапів життєвого циклу товару основними споживачами товару є новатори?

А) впровадження; Б) зростання; В) зрілість; Г) спад; Д) правильно вказано у п. А) і Г).

2A177 Який з етапів життєвого циклу товару характеризується помітним зменшенням обсягу продажу товару? А) впровадження; Б) зростання; В) зрілість; Г) спад; Д) правильно вказано у п. В) і Г).

2A178 Економічно активним населенням є громадяни, які

А) навчаються або підвищують свою кваліфікацію у вищих навчальних закладах; Б) забезпечують пропозицію робочої сили на ринку праці та отримують доходи в результаті господарської діяльності; В) тимчасово не працюють, але активно шукають роботу; Г) володіють необхідними фізични-ми і розумовими здібностями для роботи в національному господарстві; Д) Правильно вказано в п. п. Б) і В).

2A179 Якщо людина працює неповний робочий день або на чверть ставки (в нашій країні – робітники культури), то це є ознакою: А)фрикційного безробіття; Б) прихованого безробіття; В) структурного безробіття; Г) сезонного безробіття; Д) немає правильної відповіді.

2A180 Економічно активне населення країни - це:

А) сукупність усіх зайнятих і усіх безробітних; Б) частина населення країни, яка бажає і вміє працювати; В) частина населення, яка зайнята на виробництві й отримує майбутні професії в навчальних закладах країни і за її межами; Г) сукупність зайнятих в усіх сферах господарства країни; Д) частина населення країни працездатного віку.

2A181 Первинною називають зайнятість: А) за суміс-ництвом; Б) при якій людина працює протягом робочого дня; В) за основним місцем роботи; Г) що здійснюється без укладання трудового договору і ґрунтується на взаємній довірі робітника і роботодавця; Д) всі відповіді вірні.

2A182 Під трудовими ресурсами розуміють: А) економічно активне населення; Б) економічно активне населення разом з безробітними, які шу­кають роботу; В) все населення країни працездатного віку; Г) частину громадян, які тимчасово не працюють в зв'язку з навчанням, лікуванням, відпочинком тощо; Д) немає правильної відповіді.

2A183 Жінка, яка займається виключно власним домашнім господарством, належить до категорії: А) безро-бітних; Б) не включається до робочої сили; В) зайнятих; Г) тих, хто зневірився у пошуках роботи; Д) частково зайнятих.

2A184 Рівень безробіття розраховується як процентне відношення: А) чисельності безробітних до чисельності зайнятих; Б) чисельності непрацюючих до робочої сили; В) чисельності безробітних до чисельності працездатного населення; Г) чисельності безробітних до чисельності робочої сили; Д) чисельності безробітних і економічно неактивних до населення країни.

2A185 Безробіттям називається ситуація в економіці:

А) коли частина працездатного населення не бажає працювати; Б) коли частина працездатного населення не може знайти роботи; В) коли держава не може забезпечити частину працездатного населення високооплачуваними робочими місцями; Г) коли в країні не створюються нові робочі місця; Д) правильно вказано в А) і В).

2A186 Безробітні - це: А) частина економічно активного населення, яка залишаєть­ся після віднімання кількості зайнятих; Б) частина працездатного, але не працюючого населення, яка залишається після віднімання кількості осіб, що не бажають працювати; В) непрацююча частина працездатного населення; Г) фізичні особи, які бажають працювати, але не праюють у зв’язку із поганим станом здоров’я; Д) правильно вказано в п.п. А) і Г).

2A187 Природний рівень безробіття - це:

А) сума рівнів фрикційного і структурного безробіття; Б) сума рівнів структурного і циклічного безробіття; В) сума рівнів фрикційного і циклічного безробіття; Г) сума рівнів сезонного і циклічного безробіття; Д) сума рівнів сезонного, фрикційного і структурного безробіття.

Задачі рівня складності B

2B1 Частка промисловості у ВВП умовної країни складає 52%, а частка сільського господарства 48%. Це приклад:

А) загальноекономічної пропорції; Б) міжгалузевої пропорції; В) територіальної пропорції; Г) внутрішньо-галузевої пропорції; Д) немає правильної відповіді.

2B2 Припустимо, що громадянин А вирішив продати свій автомобіль, яким він користувався вже 5 років, за 15 тис.грн. Натомість, він планує придбати новий – за 25 тис.грн. Якщо громадянину А вдасться здійснити задумане, то ВВП України в поточному період: А) збільшиться на 15 тис.грн.; Б) збільшиться на 25 тис.грн.; В) збільшиться на 40 тис.грн.; Г) не зміниться; Д) збільшиться на 10 тис.грн.

2B3 Кожного місяця батьки дають учениці Оксані 100 грн. на її власні потреби. Внаслідок цієї операції ВВП за поточний рік: А) зросте на 100 грн.; Б) зросте на 1200 грн.; В) зменшиться на 1200 грн.; Г) не зміниться; Д) зменшиться на 100 грн.

2B4 Знайдіть помилкове твердження: А) ВВП – це ринкова вартість всіх кінцевих товарів і послуг, які вироблені в країні за рік; Б) ВВП – це ринкова вартість всіх товарів і послуг, які вироблені в країні за рік; В) ВВП – це сума вартостей, доданих на кожній стадії виробництва товарів, що виробляються в країні за рік; Г) ВВП – це річна сума витрат домашніх господарств, плюс інвестиції фірм, плюс державні витрати на купівлю товарів і послуг, плюс чистий експорт; Д) ВВП – це сума всіх видів факторних доходів, а також двох компонентів, які не є доходами (амортизаційних витрат і непрямих податків на бізнес.

2B5 ВВП по витратах можна визначити так:

А) державні видатки + амортизація + валові інвестиції + чистий експорт + споживчі витрати; Б) чисті інвестиції + споживчі інвестиції + державні інвестиції + чистий експорт; В) чистий експорт + державні видатки + амортизація + споживчі витрати + чисті інвестиції; Г) чисті інвестиції + державні видатки + орендна плата + чистий експорт + споживчі витрати; Д) валові інвестиції + державні видатки + експорт + імпорт + споживчі витрати.

2B6 Валовий національний продукт – це:

А) аналогічний показник до ВВП; Б) ВВП + доходи, отримані громадянами країни з-за кордону; В) ВВП - доходи, отримані громадянами країни з-за кордону; Г) ВВП + доходи, отримані громадянами країни з-за кордону у зв’язку із їхньою участю у виробництві ВВП інших країн - доходи, виплачені громадянам інших країни у зв’язку із їхньою участю у виробництві ВВП даної країни; Д) ВВП + доходи, отримані громадянами країни з-за кордону у зв’язку із їхньою участю у виробництві ВВП інших країн + доходи, виплачені громадянам інших країни у зв’язку із їхньою участю у виробництві ВВП даної країни.

2B7 Відмінність між ВНП і ВВП полягає в тому, що:

А) при визначенні їх величини застосовуються різні методики розрахунків; Б) ВНП враховує тільки вартість матеріальних благ і не враховує вартість нематеріальних послуг; В) ВВП враховує все, що створено громадянами та іноземцями з використанням власних і залученихззовні ресурсів на території країни, але не враховує того, що громадяни країни створюють за її межами; Г) ВНП враховує все, що створено громадянами країни та іноземцями на території країни і все, що створено громадянами країни за кордоном; Д) між ВВП і ВНП немає ніякої різниці.

2B8 У звітному році результати соціально-економічного розвитку держави були представлені наступними макроекономічними показниками: чисті інвестиції – 29 млн.грош.од., амортизація – 10 млн.грош.од., споживчі витрати – 50 млн.грош.од., державні видатки – 15 млн.грош.од., чистий експорт – (-4) млн.грош.од., непрямі податки – 5 млн.грош.од., трансфертні платежі – 10 млн.грош.од. Виходячи з цього: А) ВНП = 100 млн.грош.од., НД = 90 млн.грош.од.; Б) ВНП = 90 млн.грош.од., ЧНП = 80 млн.грош.од.; В) ЧНП = 80 млн.грош.од., НД = 85 млн.грош.од.; Г) ЧНП = 90 млн.грош.од., ВНП = 100 млн.грош.од.; Д) вірної відповіді немає.

2B9 Визначте, яким буде ВВП країни, якщо кінцева вартість виготовлених в країні товарів і послуг за рік становить 640 млн.грош.од., а сума ПДВ – 112 млн. грош.од.:

А) 752 млн.грош.од.; Б) 640 млн.грош.од.; В) 528 млн. грош.од.; Г) 1280 млн.грош.од.; Д) вірної відповіді немає.

2B10 Якщо величина ВВП країни 750 грош.од., споживчі витрати – 420 грош.од., валові інвестиції – 180 грош.од., державні видатки – 120 грош.од., імпорт – 60 грош.од., тоді експорт країни дорівнює:

А) 30 грош.од.; Б) 60 грош.од.; В) 90 грош.од.; Г) 120 грош.од.; Д) вірної відповіді немає.

2B11 ВВП країни становить 5000 грош.од. Споживчі витрати – 3200 грош.од., державні видатки – 900 грош.од., чистий експорт – 80 грош.од. Визначте величину валових інвестицій (ВІ), обсяг імпорту (І), ЧВП, якщо чисті внутрішні інвестиції – 640 грош.од., а експорт – 110 грош.од.:

А) ВІ=460 грош.од.; І=140 грош.од.; ЧВП=4890 грош.од.; Б) ВІ=820 грош.од.; І=30 грош.од.; ЧВП=4820 грош.од.; В) ВІ=640 грош.од.; І=110 грош.од.; ЧВП=4820 грош.од.; Г) ВІ=820 грош.од.; І=140 грош.од.; ЧВП=4890 грош.од.; Д) вірної відповіді немає.

2B12 Визначте ВВП країни, якщо відомі наступні дані: державні видатки – 620 млн.грош.од., процент – 50 млн.грош.од., імпорт - 350 млн.грош.од., амортизація – 160 млн.грош.од., зарплата – 180 млн.грош.од., експорт – 420 млн.грош.од., споживчі витрати – 1100 млн.грош.од., чисті внутрішні інвестиції – 750 млн.грош.од.:

А) ВВП = 2700 млн.грош.од.; Б) ВВП = 2540 млн.грош.од.; В) ВВП = 3400 млн.грош.од.; Г) ВВП = 3240 млн.грош.од.; Д) вірної відповіді немає.

2B13 Додана вартість складаєтьс з:

А) вартості сировини, паливно-мастильних матеріалів, електроенергії; Б) зарплати працівників; В) вартості основних фондів підприємства; Г) правильна відповідь відсутня; Д) входять елементи, перелічені в п.п. Б), В)

2B14 ВВП України у 1991 році склав 295,4 млрд.крб., а кількість зайнятих в економіці – 25 млн.чол. Тоді, продуктивність праці в економіці становила: А) 11816 чол.; Б) 11816 крб; В) 7385 крб; Г)295,4 крб.; Д) немає вірної відповіді.

2B15 ВВП України у 1992 році склав 254,9 млрд.крб., а кількість зайнятих в економіці – 24 млн.чол. Тоді, продуктивність праці в економіці становила:

А) 10621 чол.; Б) 10621 крб.; В) 6117,6 крб.; Г) 254,9 крб.; Д) немає правильної відповіді.

2B16 ВВП України у 1991 році склав 295,4 млрд.крб., а у 1992 році – 254,9 млрд.крб. Кількість зайнятих в економіці у 1991 році – 25 млн.чол., у 1992 – 24 млн.чол. Тоді, у 1992 році в порівнянні з 1991 продуктивність праці:

А) не змінилась; Б) змешилась на 40,5 млрд. крб.; В) зменшилась на 1195 крб.; Г) збільшилась на 1195 крб.; Д) немає правильної відповіді.

2B17 ВНП умовної країни у 2000 році дорівнював 520 млрд.гр.од. Сума непрямих податків становила 40 млрд.гр.од., а амортизаційні відрахування 63 млрд.гр.од. Тоді ЧНП країни дорівнюватиме: А) 480 млрд.гр.од.; Б) 457 млрд.гр.од.; В) 543 млрд.гр.од.; Г) 417 млрд.гр.од.; Д) немає вірної відповіді.

2B18 За наступними даними розрахуйте валовий національний про­дукт (ВНП) у млрд. грн.:

- споживчі витрати ..................................................... 256

- державні закупівлі ..................................................... 84

- чисті інвестиції…………........................................... 33

- чистий експорт .......................................................... 17

- амортизація……………………....…………………. 20

- імпорт…….…………………………………………. 25

А) 390 млрд.грн.; Б) 410 млрд.грн.; В) 340 млрд.грн.; Г) 430 млрд.грн.; Д) 435 млрд.грн.

2B19 За наступними даними обчисліть національний дохід (НД) у млрд. грн.:

- рента.......................................................................... 5

- прибуток................................................................... 13

- процент .................................................................…18

- зарплата ....................................................................39

- непрямі податки…………………………………….6

А) 75 млрд.грн.; Б) 81 млрд.грн.; В) 69 млрд.грн.; Г) 62 млрд.грн.; Д) 56 млрд.грн.

2B20 За наступними даними розрахуйте валовий національний продукт (ВНП) методом потоку доходів в млрд. грн.:

- амортизація.................................................................. 80

- рента............................................................................ 54

- прибуток...................................................................... 62

- процент ....................................................................... 36

- зарплата .................................................................... 128

- непрямі податки ........................................................ 45

А) 405 млрд.грн.; Б) 325 млрд.грн.; В) 280 млрд.грн.; Г) 440 млрд.грн.; Д) 485 млрд.грн.

2B21 За наступними даними розрахуйте чистий національний продукт (ЧНП) в млрд. грн.:

- амортизація................................................................. 80

- рента........................................................................... 54

- прибуток..................................................................... 62

- процент ...................................................................... 36

- зарплата ................................................................... 128

- непрямі податки ........................................................ 45

А) 405 млрд.грн.; Б) 325 млрд.грн.; В) 280 млрд.грн.; Г) 360 млрд.грн.; Д) вірна відповідь відсутня.

2B22 За наступними даними розрахуйте національний дохід (НД) в млрд. грн.:

- амортизація................................................................ 80

- рента.......................................................................... 54

- прибуток.................................................................... 62

- процент ..................................................................… 36

- зарплата ................................................................... 128

- непрямі податки ........................................................ 45

А) 405 млрд.грн.; Б) 325 млрд.грн.; В) 280 млрд.грн. Г) 360 млрд.грн.; Д) вірна відповідь відсутня.

2B23 Номінальний валовий національний продукт дорівнює 2500 млн. гри­вень, реальний ВНП становить 2250 млн. гривень. Чому дорівнює індекс цін, на який був скорегований номінальний ВНП? А) 111,11 млн.грн.; Б) 90%; В)111,11%; Г) 22,5%; Д) 25%.

2B24 Номінальний ВНП дорівнює 500 млрд. грн., індекс цін стано­вить 200%. Розрахуйте, чому дорівнює реальний ВНП. А) 250 млрд.грн.; Б) 250%; В) 1000 млрд.грн.; Г) 400 млрд.грн.; Д) немає вірної відповіді.

2B25 Номінальний валовий національний продукт дорівнює 4800 млн.гр.од., реальний ВНП становить 2550 млн.гр.од. Чому дорівнює індекс цін, на який був скорегований номінальний ВНП? А) 188,24 млн.грн.; Б) 53%; В)188,24%; Г) 25,5%; Д) 48%.

2B26 Номінальний ВНП дорівнює 390 млрд.гр.од., індекс цін стано­вить 130%. Розрахуйте, чому дорівнює реальний ВНП. А) 390 млрд.гр.од.; Б) 300 млрд.гр.од.; В) 507 млрд.гр.од.; Г) 897 млрд.гр.од.; Д) немає вірної відповіді.

2B27 Номінальний валовий національний продукт дорівнює 2000 млн.гр.од., реальний ВНП становить 1480 млн.гр.од. Чому дорівнює індекс цін, на який був скорегований номінальний ВНП? А) 74%; Б) 135,14%; В) 20%; Г) 14,8%; Д) немає вірної відповіді.

2B28 Номінальний ВНП дорівнює 3500 млрд.гр.од., індекс цін становить 250%. Розрахуйте, чому дорівнює реальний ВНП.

А) 35 млрд.гр.од.; Б) 8750 млрд.гр.од.; В) 1400 млрд.гр.од.; Г) 875 млрд.гр.од.; Д) немає вірної відповіді.

2B29 Головне статистичне управління країни на основі даних із регіонів обчислило ВВП країни за 2001 р. у розмірі 720 млрд. гр. од. Після цього надійшли запізнілі поправки ще з одного регіону країни про наступні операції:1) за понаднормову працю сталевари отримали додатково 20 тис. гр. од. зарплати; 2) колективне підприємство КУС обміняло автомобіль на два комп'ютери, вартістю 10 тис. гр. од.; 3) прибуток консервного заводу зріс на 22 тис. гр. од. за рахунок зменшення його товарних запасів. На яку суму стат. управлінню потрібно змінити показник ВВП за 2001 рік, враховуючи наступні дані?

А) збільшити на 20 тис.грн.; Б) збільшити на 30 тис.грн.; В) збільшити на 52 тис.грн.; Г) збільшити на 42 тис.грн.; Д) зменшити на 10 тис.грн.

2B30 Головне статистичне управління країни на основі даних із регіонів обчислило ВВП країни за 2001 р. у розмірі 720 млрд. гр. од. Після цього надійшли запізнілі поправки ше з одного регіону країни про наступні операції: 1) вкладники банку "АКВА" отримали додатково 12 тис. гр. од. доходу; 2) студенти коледжу отримали 6 тис. гр. од. стипендії; 3) прибуток меблевої фабрики зріс на 30 тис. гр. од. за раху­нок зменшення її тованих запасів. Отже, показник ВВП за 2001 рік, враховуючи наступні дані, необхідно:

А) збільшити на 12 тис.грн.; Б) збільшити на 30 тис.грн.; В) зменшити на 6 тис.грн.; Г) збільшити на 42 тис.грн.; Д) залишити без змін.

2B31 На Одеському нафтопереробному заводі (НПЗ) працюють українські робітники та інженери та російські менеджери. Виробничі фонди заводу належать Росії. Діяльність НПЗ:

А) збільшує валовий внутрішній продукт (ВВП) Росії і ВВП України; Б) збільшує валовий національний продукт (ВНП) Росії і ВВП України; В) збільшує ВНП Росії, ВВП Росії і ВНП України; Г) збільшує ВВП Росії і ВНП України; Д) немає правильної відповіді.

2B32 Вкажіть, який вид витрат не ввійде до складу ВВП України поточного року:

А) в магазині було куплено холодильник вітчизняного виробництва за 1200 грн.; Б) за зачіску зроблену в перукарні клієнтка заплатила 25 грн.; В) колекціонер придбав у іншого колекціонера старовинну марку за 3000 грн.; Г) за пошиття костюму в ательє клієнт заплатив 120 грн.; Д) вірна відповідь відсутня.

2B33 Вкажіть, який вид витрат не ввійде до складу ВВП України поточного року: А) Ви придбали новий автомобіль вітчизняного виробництва за 45 тис. грн.; Б) Ви придбали в кіоску тістечко для молодшого брата; В) за ремонт телевізора Ви заплатили 75 грн.; Г) Ваш товариш придбав потриманий автомобіль за 25 тис. грн.; Д) Ви придбали поштову марку на конверт за 35 коп.

2B34 Визначте , до якого типу ринкових структур відноситься фірма “Арго”, якщо Ви зібрались відпочити в Карпатах і вияснили, що такі тури організовує лише ця фірма. Крім того , у місті є ще фірма “Вояж”, яка організовує тури на Кримський півострів. А) є монополістом на ринку туристичних послуг; Б) діє на олігополістичному ринку туристичних послуг; В) діє на ринку досконалої конкуренції; Г) є прикладом природної монополії; Д) працює в умовах монополістичної конкуренції.

2B35 Формою власності підприємства, пакет акцій якого розподіляється таким чином: 30% належить колективу, 45% – державі, 25% – продано на ринку іншим фізичним та юридичним особам, буде: А) державна; Б) акціонерна; В) приватна; Г) особиста; Д) правильна відповідь відсутня.

2B36 Визначте найбільш вірогідний курс акції номіналом 1 тис. грн, якщо інформації про наступний попит і пропозицію немає. Розмір очікуваного через рік дивіденду складатиме 25%, а ставка банківського відсотка – 20%. А) 650 грн.; Б) 1500 грн.; В) 1000 грн.; Г) 1250 грн.; Д) 1350.

2B37 Визначте найбільш вірогідний курс акції номіналом 500 грн, якщо інформації про наступний попит і пропозицію немає. Розмір очікуваного через рік дивіденду складатиме 10%, а ставка банківського відсотка – 5%. А) 550 грн.; Б) 1500 грн.; В) 1000 грн.; Г) 1500 грн.; Д) 2000.

2B38 Визначте найбільш вірогідний курс акції номіналом 300 грн, якщо інформації про наступний попит і пропозицію немає. Розмір очікуваного через рік дивіденду складатиме 20%, а ставка банківського відсотка – 10%. А) 600 грн.; Б) 2500 грн.; В) 1000 грн.; Г) 5000 грн.; Д) 1500

2B39 Визначте найбільш вірогідний курс акції номіналом 2000 грн, якщо інформації про наступний попит і пропозицію немає. Розмір очікуваного через рік дивіденду складатиме 25%, а ставка банківського відсотка – 10%.

А) 50 грн.; Б) 2500 грн.; В) 1000 грн.; Г) 5000 грн.; Д) 1500

2B40 Номінальна вартість акції 200 грн, дивіденд -20 грн, депозитна ставка становить 5%. Курс акції складає: А) 400 грн. ; Б) 1200 грн.; В) 4000 грн. ; Г) 40000 грн. ; Д) 40 грн.

2B41 Номінальна вартість акції 500 грн, дивіденд -50 грн, депозитна ставка становить 5%. Курс акції складає: А) 2000 грн.; Б) 1000 грн.; В) 4000 грн.; Г) 525 грн.; Д) 550грн.

2B42 Номінальна вартість акції 350 грн, дивіденд -10%, депозитна ставка становить 10%. Курс акції складає: А) 1000грн.; Б) 750 грн.; В) 700 грн.; Г) 350 грн.; Д) 550 грн.

2B43 Торгівля за ф’ючерсними угодами – це...

А) придбання права купити або продати у майбутньому товар за певною ціною, що визначена товарною біржею; Б) зобов'язання продавця здійснити постачання певної кількості товару певної якості у зазначений час; В) право купити або продати товар за певною ціною, шо відмінна від ціни ф'ючерсних контрактів; Г) зобов'язання продавця здійснити продаж певної партії товару за біржовою ціною; Д) правильна відповідь відсутня.

2B44 До кого необхідно звернутися вашій сім’ї, якщо вона бажає придбати цінні папери відкритого акціонерного товариства «Медобора»? А)маклера; Б) дистриб'ютора; В) ділера; Г) брокера; Д) правильна відповідь відсутня.

2B45 Угода за опціоном — це:

А) угода, розрахунок за якою відбувається у найкоротший термін (протягом 1-14 днів); Б) придбання права купити або продати акцію за певною ціною у певний час; В) угода, яка укладається з приводу продажу в майбутньому цінних паперів за попередньо визначеною ціною; Г) угода, здійснення якої обумовлене певним терміном; Д) вірна відповідь відсутня.

2B46 Обсяг пропозиції робочої сили визначається:

А) зміною частки людей працездатного віку; Б) фазою промислового циклу; В) технологічними зрушеннями у виробництві, що пов'язані з науково-технічним прогресом; Г) кризовими явищами в країнах, що переходять до ринкової економіки; Д) рівнем міграції населення.

2B47 Російське акціонерне товариство "Лукойл" придбало акції декількох українських нафтопереробних заводів. Ця подія відбулась: А) на фондовому ринку; Б) на товарному ринку; В) на валютному ринку; г) на первинному ринку цінних паперів; Д) правильна відповідь відсутня.

2B48 В більшості країн світу банківська система має два рівні: А) комерційні банки, інвестиційні фонди, страхові компанії; Б) центральний банк і комерційні банки; В) центральний банк, комерційні банки і спеціалізовані кредитно-фінансові інститути; Г) інвестиційні фонди, довірчі товариства та пенсійні фонди; Д) правильна відповідь відсутня.

2B49 В функції Національного банку України входить:

А)залучення депозитних вкладів населення; Б) інвестування соціально-економічних проектів загальнодержавного значення; В) забезпечення Міністерства фінансів необхідними коштами для виконання державного бюджету; Г)здійснення операцій на відкритому ринку; Д) правильна відповідь відсутня.

2B50 Різниця між ділером і брокером полягає в тому, що:

А) брокер надає біржові послуги тільки членам біржі, а ділер може продавати біржові послуги і стороннім юридичним і фізичним особам; Б) ділери здійснюють операції за свій рахунок і на свою користь, а брокери — тільки за рахунок і на користь інших членів біржі; В) брокери можуть здійснювати операції за свій рахунок і на свою користь, а ділери позбавлені цього права; Г) ділер купляє місце на біржі за свій рахунок, а брокер отримує його безкоштовно за рахунок біржі; Д) між ділером і брокером різниці немає.

2B51 Сенс діяльності страхових компаній та пенсійних фондів полягає в тому, що вони:

А) отримують дохід у вигляді різниці між отриманими і сплаченими коштами; Б) акумулюють кошти тих, хто купує страхові поліси або сплачує страхові внески; В) виплачують допомогу людям у випадку стихійного лиха, пожежі, хвороби, нещасних випадків тощо; Г) за рахунок створення накопичувальних рахунків дозволяють збільшити розміри пенсій страхових полісів і забезпечити прийнятний рівень життя своїм вкладникам; Д) правильна відповідь відсутня.

2B52 Українське державне акціонерне товариство "Нафтогаз" закупило в Росії велику партію нафти. Ця подія відбулась на: А) фондовій біржі; Б) валютній біржі; В) біржі праці; Г) товарній біржі; Д) правильна відповідь відсутня.

2B53 Активні операції банків спрямовані на:

А) використання ресурсів банків (надання позик) ; Б) залучення коштів; В) надання комерційних послуг клієнтам банку; Г) посередницьку діяльність з обслуговування платежів клієнтів; Д)правильно вказано у п.А) і Б).

2B54 Пасивні операції банків спрямовані на:

А) використання ресурсів банків (надання позик); Б) залучення коштів; В) надання комерційних послуг клієнтам банку; Г) посередницьку діяльність з обслуговування платежів клієнтів. Д) правильно вказано у п. А) і Б).

2B55 На величинy реальної ставки позичкового процента впливає. А) конкуренція на ринку; Б) рівень оподаткування; В) ступінь ризику щодо повернення кредитних коштів; Г) рівень інфляції; Д) правильно вказано у п. Б) і В).

2B56 Якою буде ставка позичкового процента, якщо, взявши в кредит 2000 грн., ви маєте повернути через місяць 2500 грн.? А)80%; Б)20%; В)25%; Г) 11,1%; Д) 35%.

2B57 Яку суму отримає власцик 100000 грн. через місяць, якщо позичить іх під 24% річних із щомісячною виплатою відсотків? А)124000 грн.; Б) 24000 грн.; В) 2000 грн.; Г)102000 грн.; Д)200000 грн.

2B58 Якою буде величина відсотка, отриманого наприкінці року, якщо Ви дасьте в борг 500 тис. грош. одиниuь. а Вам повернуть 540 тис. грош. одиниць?

А)8%; Б)20%; В)25%; Г) 10%; Д) 5%.

2B59 Пенсійний фонд купив 10 000 акцій ЗАТ "Точприбор" після їх емісії на суму 2,0 млн. грн. Через рік пенсійний фонд отримав 500 тис. грн. дивідендів.Номінальна вартість акції становить: А)124 грн.; Б) 400 грн ; В) 200 грн ; Г)100 грн ; Д) 2000 грн.

2B60 Пенсійний фонд купив 10 000 акцій ЗАТ "Точприбор" після їх емісії на суму 2,0 млн. грн. Через рік пенсійний фонд отримав 500 тис. грн. дивідендів. Банківський відсоток -12% Курсова вартість акції становить: А)216,6 грн.; Б) 416,6 грн.; В) 200 грн.; Г)100грн.; Д) 2000 грн.

2B61 Реальна ставка позичкового процента дорівнює:

А) номінальній мінус рівень інфляції; Б) кількісному вираженню процентної ставки за поточ­ним курсом грошової одиниці; В) ставці, що її встановлюють комерційні банки, виходя­чи з величини попиту та пропозиції грошей; Г) ставці Національного банку України плюс рівень інф­ляції; Д) правильна відповідь відсутня.

2B62 Принципова відмінність привілейованої акції від звичайної полягає в тому, що:

А)дивіденд, який отримують по привілейованих акціях, завжди нищий, ніж дивіденд, який приносять звичай­ні акції; Б) привілейована акція не надає права голосу на зборах акціонерів; В) при банкрутстві акціонерного товариства в першу чергу розраховуються з володарями звичайних акцій і лише після цього — з господарями привілейованих акцій; Г) вірна відповідь А) і Б); Д) вірна відповідь А) і Г).

2B63 Клієнти поклали в банк "Аваль" 3 млн грн. на депозитні рахунки за 15% річних. Із них 2,5 млн грн. банк видав у вигляді позик за 25% річних. Який вид прибутку характеризує така ситуація? А) рента; Б) прибуток; В) заробітна платня; Г) відсоток; Д) вірна відповідь відсутня.

2B64 Клієнти поклали в банк "Аваль" 3 млн грн. на депозитні рахунки за 15% річних. Із них 2,5 млн грн. банк видав у вигляді позик за 25% річних. Який прибуток отримає банк від цих операцій? А) 450000грн.; Б) 750000грн.; В) 625000грн.; Г) 175000грн.; Д) 155000грн.

2B65 Визначте ставку позичкового процента, якщо клієнт взяв у банку кредит у розмірі 50 тис. грн.. строком на рік, а повернути має 58 тис. грн..

А) 10%; Б) 25%; В) 16%; Г) 20%; Д) 15%.

2B66 Яку суму отримає власник 1 млн. грн., якщо позичить їх під 50% річних на 3 місяці?

А)125 тис.грн.; Б) 500 тис. грн.; В) 150 тис. грн.; Г) 333 тис. грн.;Д) 15тис. грн.

2B67 Вексель є одним із видів: А) електронних грошей; Б) депозитних грошей; В) кредитних грошей; Г) паперових грошей; Д) металічних грошей.

2B68 Купюра в 100 гривень є одним із видів: А) електронних грошей; Б) депозитних грошей; В) кредитних грошей; Г) паперових грошей; Д) металічних грошей.

2B69 Монета в 25 копійок є одним із видів: А) електронних грошей; Б) депозитних грошей; В) кредитних грошей; Г) паперових грошей; Д) металічних грошей.

2B70 Перевіряючи суму грошей на кредитній карточці, ви отримуєте інформацію про:

А) електронні гроші; Б) депозитні гроші; В) кредитні гроші; Г) паперові гроші; Д) металічні гроші.

2B71 Розплачуючись на ринку за м'ясо картоплею, вирощеною на присадибній ділянці, ви використовуєте:

А) продуктові гроші; Б) депозитні гроші; В) кредитні гроші; Г) паперові гроші; Д) металічні гроші.

2B72 Аналізуючи ціни на товари в різних магазинах, Ви використовуєте функцію грошей:

А) міри вартості; Б) засобу обігу; В) засобу нагромадження; Г) засобу платежу; Д) світових грошей.

2B73 Ставлячи гроші на рахунок в банк, Ви використовуєте функцію грошей:

А) міри вартості; Б) засобу обігу; В) засобу нагромадження; Г) засобу платежу; Д) світових грошей.

2B74 Сплачуючи відсотки за придбаний в кредит автомобіль, Ви використовуєте функцію грошей:

А) міри вартості; Б) засобу обігу; В) засобу нагромадження; Г) засобу платежу; Д) світових грошей.

2B75 Купляючи булочку в студентському кафе, Ви використовуєте функцію грошей:

А) міри вартості; Б) засобу обігу; В) засобу нагромадження; Г) засобу платежу; Д) світових грошей.

2B76 Першим етапом розвитку грошей був:

А) знаково -грошовий; Б) товарно-металево-грошовий; В) товарно-продуктово-грошовий; Г) кредитно-паперово-знаковий; Д) правильна відповідь відсутня.

2B77 Другим етапом розвитку грошей був:

А) знаково-грошовий; Б) товарно-металево-грошовий; В) товарно-продуктово-грошовий; Г) кредитно-паперово-знаковий; Д) правильна відповідь відсутня.

2B78 Третім етапом розвитку грошей є:

А) знаково-грошовий; Б) товарно-металево-грошовий; В) товарно-продуктово-грошовий; Г) кредитно-паперово-знаковий; Д) правильна відповідь відсутня.

2B79 Товарно-металево-грошовий етап розвитку грошей включав такі підетапи:

А) металево-монетний та кредитно-паперово-знаковий; Б) кредитно-знаковий та паперово-знаковий; В) товарно-продуктовий та продуктово-грошовий; Г) металево-зливковий та металево-монетний; Д) правильна відповідь відсутня.

2B80 Знаково-грошовий етап розвитку грошей включав такі підетапи: А) металево-монетний та кредитно-паперово-знаковий; Б) паперово-знаковий та кредитно-паперово-знаковий; В) товарно-продуктовий та продуктово-грошовий; Г) металево-зливковий та металево-монетний; Д) правильна відповідь відсутня.

2B81 Сучасним етапом розвитку грошей є:

А) металево-монетний Б) кредитно-знаковий; В) продуктово-грошовий; Г) кредитно-паперово-електронно-грошовий; Д) правильна відповідь відсутня.

2B82 Грошовий агрегат М0 являє собою:

А) готівку в обігу (паперові гроші і монети); Б) готівка та чекові безстрокові депозити; В) готівку, чекові безстрокові депозити, заощаджувальні вклади, дрібні строкові вклади; Г) готівку, чекові безстрокові депозити, заощаджувальні вклади, дрібні строкові вклади та великі (понад 100 тис. дол.) строкові депозити; Д) правильна відповідь відсутня.

2B83 Грошовий агрегат М1 являє собою:

А) готівку в обігу (паперові гроші і монети); Б) готівка та чекові безстрокові депозити; В) готівку, чекові безстрокові депозити, заощаджувальні вклади, дрібні строкові вклади; Г) готівку, чекові безстрокові депозити, заощаджувальні вклади, дрібні строкові вклади та великі (понад 100 тис. дол.) строкові депозити; Д) правильна відповідь відсутня.

2B84 Грошовий агрегат М2 являє собою:

А) готівку в обігу (паперові гроші і монети); Б) готівка та чекові безстрокові депозити; В) готівку, чекові безстрокові депозити, заощаджувальні вклади, дрібні строкові вклади; Г) готівку, чекові безстрокові депозити, заощаджувальні вклади, дрібні строкові вклади та великі (понад 100 тис. дол.) строкові депозити; Д) правильна відповідь відсутня.

2B85 Грошовий агрегат М3 являє собою:

А) готівку в обігу (паперові гроші і монети); Б) готівка та чекові безстрокові депозити; В) готівку, чекові безстрокові депозити, заощаджувальні вклади, дрібні строкові вклади; Г) готівку, чекові безстрокові депозити, заощаджувальні вклади, дрібні строкові вклади та великі (понад 100 тис. дол.) строкові депозити; Д) правильна відповідь відсутня.

2B86 Готівка в обігу (паперові гроші і монети) - це:

А) грошовий агрегат М3; Б) грошовий агрегат М2; В) грошовий агрегат М1; Г) грошовий агрегат М0; Д) правильна відповідь відсутня.

2B87 Готівка в обігу (паперові гроші і монети) та чекові безстрокові депозити - це: А) грошовий агрегат М3; Б) грошовий агрегат М2; В) грошовий агрегат М1; Г) грошовий агрегат М0; Д) правильна відповідь відсутня.

2B88 Готівка, чекові безстрокові депозити, заощаджувальні вклади та дрібні строкові вклади - це: А) гро-шовий агрегат М3; Б) грошовий агрегат М2; В) грошовий аг-регат М1; Г) грошовий агрегат М0; Д) вірна відповідь відсутня.

2B89 Готівка в обігу, чекові безстрокові депозити, заощаджувальні вклади, дрібні строкові вклади та великі (понад 100 тис. дол.) строкові депозити - це: А) грошовий агрегат М3; Б) грошовий агрегат М2; В) грошовий агрегат М1; Г) грошовий агрегат М0; Д) правильна відповідь відсутня.

2B90 Обсяг виробництва в країні становить 40000 одиниць продукції при середній ціні за одиницю 5 грн. Гроші за рік здійснюють 10 оборотів. Маса грошей в обігу становить: А) 2000 грн; Б) 4000 грн; В) 20000 грн; Г) 200000 грн; Д) 50000 грн.

2B91 Обсяг виробництва в країні становить 9000 одиниць продукції при середній ціні за одиницю 20 грн. Гроші за рік здійснюють 4,5 оборотів. Маса грошей в обігу становить: А) 4000 грн; Б) 40000 грн; В) 180000 грн; Г) 200000 грн; Д) 90000 грн.

2B92 Обсяг виробництва в країні становить 15000 одиниць продукції при середній ціні за одиницю 60 грн. Маса грошей в обігу становить 300000 грн. Гроші за рік здійснюють: А) 30 оборотів; Б) 10 оборотів; В) 9 оборотів; Г) 3 обороти; Д) 4 обороти.

2B93 Обсяг виробництва в країні становить 35000 одиниць продукції при середній ціні за одиницю 20 грн. Маса грошей в обігу становить 70000 грн. Гроші за рік здійснюють:

А) 30 оборотів; Б) 10 оборотів; В) 9 оборотів; Г) 3 обороти; Д) 4 обороти.

2B94 При інфляційному очікуванні споживачі

А) починають активно вкладати гроші в цінні папери; Б) збільшують заощадження і скорочують поточне споживання; В) скорочують заошадження і збільшують поточне споживання; Г) не міняють своєї поведінки на споживчому ринку; Д) збільшують інвестиції у виробничу сферу.

2B95 Помірна інфляція

А) знижує реальні доходи широких верств населення; Б) спотворює структуру попиту; В) призводить до розбалансування економічної рівноваги; Г) стимулює платоспроможний попит населення; Д) характеризується подорожчанням лише споживчих товарів.

2B96 Характерною ознакою стагфляції є

А) зниження рівня цін із одночасним зменшенням обсягів виробництва; Б) високий рівень зростання цін при стабільних обсягах виробництва; В) надзвичайно високий рівень зростання цін із одночасним зростанням обсягів виробництва; Г) поширений рівень зростання цін із одночасним зменшен­ням обсягів виробництва; Д) немає правильної відповіді.

2B97 Інфляція попиту виникає у тому випадку, коли: А) сукупна пропозиція перевишуватиме сукупний попит; Б) кількість грошей в обігу перевищуватиме вартість вироблених товарів та послуг; В) збільшуються витрати виробництва й зменшується сукупна пропозиція; Г) зменшуються обсяги виробництва інвестиційних товарів; Д) виробничий потенціал країни зростає швидше, ніж сукупний попит.

2B98 Під час економічної кризи 1990-1999 рр., яка охопила всі галузі народного господарства України, в країні спостерігалася: А)інфляція попиту; Б) інфляція витрат; В)одночасна інфляція попиту і витрат; Г) тільки інфляція грошей; Д) немає правильної відповіді.

2B99 Поняття "інфляційна спіраль" означає, що:

А) зростання доходів підштовхує до зростання цін, а це, в свою чергу, підштовхує до зростання доходів; Б) у кожній країні зберігається стійка тенденція для підвищення цін; В) у підвищенні цін винні самі споживачі, тому що постійно зростають їх потреби; Г) тенденція до зростання загального рівня цін обумовлена зростанням цін на сировину і енергоносії; Д) кожен виробник прагне якнайдорожче продати свій товар.

2B100 Якщо в ринковому кругообігу величина грошової маси (за інших рівних умов) збільшується на 7%, то це призведе до того, що: А) ціни зменшаться на 7%; Б) ціни зростуть більше, ніж на 7%; В) інфляція складе 7%; Г) інфляція зменшиться на 7%; Д) змін не відбудеться.

2B101 Вкажіть, як вплине зниження облікової ставки на пропозицію грошей в країні:

А) пропозиція грошей збільшиться; Б) пропозиція грошей не зміниться; В) пропозиція грошей зменшиться; Г) пропозиція грошей не пов'язана з рівнем облікової ставки; Д) правильна відповідь відсутня.

2B102 У випадку, коли лікар отримав заробітну плату, гроші виконують функцію:

А) міри вартості; Б) засобу обігу; В) засобу платежу; Г) засобу нагромадження; Д) світових грошей.

2B103 У випадку, коли учень купив у магазині альбом, гроші виконують функцію:

А) міри вартості; Б) засобу обігу; В) засобу платежу; Г) засобу нагромадження; Д) світових грошей.

2B104 У випадку, коли батьки ознайомилися з цінами у шкільному буфеті, гроші виконують функцію:

А) міри вартості; Б) засобу обігу; В) засобу платежу; Г) засобу нагромадження; Д) світових грошей.

2B105 У випадку, коли робітник поклав гроші на рахунок у банку, гроші виконують функцію:

А) міри вартості; Б) засобу обігу; В) засобу платежу; Г) засобу нагромадження; Д) світових грошей.

2B106 Сім'я Опанасенків перебра­лась з міста Львова у Івано-Франківськ. Під час цієї події дорослі члени сім'ї не працювали. Це форма: А.) сезонного безробіття; Б) структурного безробіття; В) прихованого безробіття; Г) фрикційного безробіття; Д) циклічного безробіття.

2B107 Сезонний робітник, який тимчасово не має роботи, належить до категорії: А) тих, хто не включається до робочої сили; Б) зайнятих; В) безробітних; Г) частково зайнятих; Д) економічно неактивних.

2B108 Столяр передпенсійного віку, який довго шукав роботу і більше цьoгo не робить, належить до категорії:

А) тих, хто не включається до чисельності робочої сили; Б) безробітних; В) тих, які зневірилися знайти роботу; Г) економічно неактивного населення; Д) правильні відповіді А), В) і Г).

2B109 До категорії безробітних належить:

А) автомеханік, який більше не хоче праuювати; Б) друкарка, яка направлена службою зайнятості на курси перукарів; В) будівельник, який не праuює через сильні морози; Г) вчитель фізичного виховання, який не працює через перелом ноги; Д) немає правильної відповіді.

2B110 До категорії зайнятих не належить:

А) перукар-модельєр, зайнятий неповний тиждень; Б) учень 8 класу, який підробляє продажем газет; В) продавеuь супермаркету, який захворів на ангіну; Г) медична сестра, направлена лікарнею доглядати хворого вдома; Д) правильно вказано в п.п. А) і Б).

2B111 Рівень безробіття визначається як: А) відношення кількості безробітних до зайнятого населення; Б) відношення кількості безробітних до всього населення країни; В) відношення кількості безробітних до економічно активного населення; Г) відношення кількості зайнятого населення до економічно активного населення; Д) відношення кількості зайнятого населення до всього населення країни.

2B112 Рівень зайнятості в країні визначається як:

А) відношення кількості зайнятих до всьго населення країни; Б) відношення кількості зайнятих до кількості безробітних; В) відношення кількості зайнятих до дорослого населення країни; Г) відношення кількості зайнятих до економічно активного населення; Д) відношення кількості зайнятих до економічно неактивного населення.

2B113 Якшо робітник звільняється з одного місця роботи і шукає інше, тоді рівень безробіття:

А) підвищується; Б) зменшується; В) залишається без змін; Г) такі події не впливають на рівень безробіття; Д) за цими даними визначити не можна.

2B114 Вчителька, яка хворіє і тимчасово не працює, належить до категорії: А) фрикційних безробітних; Б) структурних безробітних;. В) циклічних безробітних; Г) частково зайнятих; Д) зайнятих.

2B115 Яке із тверджень є правильним? Фрикційне безробіття: А) збільшується за умов зменшення розмірів допомоги по безробіттю; Б) вважається неминучим і певною мірою бажаним для суспільства; В) пов'язане з невідповідніс-тю структури робочої сили струк­турі робочих місць; Г) включає людей, які бажають працювати, але не шукають роботи; Д) виникає виключно у період економічного спаду.

2B116 Диспетчер аеропорту, якого звільнили з роботи у зв'язку із спа­дом в економіці, збільшує рівень:

А) фрикційного безробіття; Б) циклічного безробіття; В) структурного безробіття; Г) природного безробіття; Д) сезонного безробіття.

2B117 Якщо чисельність безробітних зменшиться, а чисельність зайнятих залишиться без змін, то рівень безробіття: А) знизиться; Б) не зміниться; В) підвищиться; Г) недостатньо даних для визначення рівня безробіття; Д) зросте, але незначно.

2B118 Циклічне безробіття властиве:

А) для країн, які не переживають загальний економічний спад; Б) для високорозвинених країн світу, які здійснюють страктурну перебудову своєї економіки; В) для країн з перехідною економікою, які реформують свої економічні системи; Г) будь-якій країні світу, економіка якої знаходиться в стадії депресії; Д) для всіх країн світу незалежно від фази економічного циклу, в якій вони знаходяться.

2B119 Фрикційне безробіття включається до: А) фактичного рівня безробіття; Б) природного рівня безробіття; В) рівня безробіття при повній зайнятості; Г) суспільно необхідного рівня безробіття; Д) всі відповіді правильні.

2B120 Структурне безробіття виникає:

А) у зв'язку із постійною плинністю трудових ресурсів; Б) у фазі спаду виробництва, коли скорочення попиту на товари і послуги зумовлює скорочення попиту на працю; В) через зміни у технології виробництва, в зв'язку з чим зменшується потреба в одних професіях і з'являється потреба в інших; Г) у зв'язку із тим, шо деяка частина працездатного населення вимушена працювати неповний робочий день або неповний робочий тиждень; Д) у зв'язку із тим, шо завжди існує населення, яке змінює місце проживання, роботу.

2B121 Рівень фрикційного безробіття може бути збільшений за рахунок: А) стимулювання зростання експорту; Б) заохочення іноземних інвестицій в економіку країни; В) створення умов для зростання кількості малих і середніх підприємств; Г) ліквідації чинників, шо знижують мобільність робочої сили; Д) всі відповіді вірні.

2B122 Якщо кількіс:гь безробітних в країні становила 35000 чол. і 25% від цієї чисельності охоплює фрикційне і структурне безробіття, то циклічне безробіття нараховує:

А) 26250 чол.; Б) 35000 чол.; В) 8750 чол.; Г) 17500 чол.; Д) 12250 чол.

2B123 Слюсар заводу вийшов на пенсію. В результаті цьoгo рівень безробіття: А) залишиться без змін; Б) знизиться; В) підвищиться; Г) неможливо визначити, можливо він знову почав працювати; Д) неможлтво визначити, оскільки невідомо чи він ще бажає працювати.

2B124 Активне втручання профспілок у взаємовідносини між працюючими і державою може призвести до: А) зменшення структурного безробіття; Б) збільшення попиту на робочу силу; В) зменшення циклічного безробіття; Г) збільшення рівня фактичного безробіття; Д) зростання рівня циклічного безробіття.

2B125 Статистичне управління умовної країни визначило, що на 01.01.2002 р. рівень структурного безробіття становить 3%, фрикційного - 4%, а циклічного - 5%. Яким буде рівень природного безробіття країни

А) 8%; Б) 4%; В) 7%; Г) 12%; Д) 9%.

2B126 Відомо, що у 1998 р. в США рівень безробіття становив 4,8%, тобто безробітними були 6,62млн. чол. Якою була чисельність економічно активного населення?

А) 320 тис. чол.; Б) 137,92 млн. чол.; В) 6,94 млн. чол.; Г) 31,78 млн. чол.; Д) 317,76 млн.чол.

2B127 Визначте чисельність працездатного населення, якщо чисельність зайнятих в усіх галузях економіки складає 23,7 млн. осіб, а кількість безробітних - 1,437 млн. осіб.

А) 23,7 млн. осіб; Б) 22,263 млн. осіб; В) 25,137 млн.осіб; Г) 1,437 млн.осіб; Д) 34,06 млн.осіб

2B128 Визначте рівень безробіття, якщо чисельність зайнятих в усіх галузях економіки складає 23,7 млн. осіб, а кількість безробітних - 1,437 млн. осіб.

А) 1,44%; Б) 23,7%; В) 6,06%; Г) 5,72%; Д) 16,49%.

2B129 Чому дорівнює число безробітних, якщо відомо, що економічно активна частка населення дорівнює 60 млн. чол., а рівень безробіття - 6%?

А) 3,6 млн.чол.; Б) 1000 чол.; В) 6 млн.чол.; Г) 0,36 млн.чол.; Д) 36 млн.чол.

2B130 Чому дорівнює число зайнятих, якщо відомо, що економічно активна частка населення дорівнює 60 млн. чол., а рівень безробіття - 6%?

А) 60 млн.чол.; Б) 1000 чол.; В) 56,4 млн.чол.; Г) 3,6 млн.чол.; Д) 36 млн.чол.

2B131 Громадянин Червоненко у 2003 році отримував заробітну плату в розмірі 520 грн. на місяць і сплачував 20% податку на доходи. З 1 січня 2004 року шкала податку на доходи знизилась до 13%. Таким чином, виграш громадянина Червоненка від зменшення податку становитиме:

А) 36,40 грн.; Б) 67,60 грн.; В) 104 грн.; Г) 52,20 грн.; Д) немає правильної відповіді.

Задачі рівня складності C

2C1 Споживчий кошик родини складається із наступних товарів:

Назва товару

К-сть товару на місяць

Ціна, грн.

Березень

Червень

Жовтень

Хліб

20 кг

1,0

1,1

1,2

Цукор

5 кг

2,5

2,5

2,0

Олія

4 л

5

6

5

М'ясо

10 кг

15,0

16,0

17,0

Крупи

6 кг

1,5

1,3

1,5

Картопля

30 кг

0,8

0,7

0,6

Темп інфляції в жовтні відносно червня становить: А)151%; Б)147,3%; В)2%; Г)98%; Д) немає вірної відповіді.

2C2 Споживчий кошик родини складається із наступних товарів:

Назва товару

К-сть товару на місяць

Ціна, грн.

Березень

Червень

Жовтень

Хліб

20 кг

1,0

1,1

1,2

Цукор

5 кг

2,5

2,5

2,0

Олія

4 л

5

6

5

М'ясо

10 кг

15,0

16,0

17,0

Крупи

6 кг

1,5

1,3

1,5

Картопля

30 кг

0,8

0,7

0,6

Індекс цін в жовтні відносно червня становить А) 251%; Б) 247,3%; В) 102%; Г) 98%; Д) немає правильної відповіді.

2C3 Підприємство має намір отримати позичку для купівлі нового обладнання, яке коштує 60 тис. грн. і має служити один рік. Керівництво підприємства очікує, що завдяки цьому додатковий дохід складе 8000 грн. За якою ставкою банківського відсотка підприємству вигідно вкласти кошти в обладнання?

А) 11%; 12%; Б) 13%; В) 14%; Г) 15%; Д) 16%.

2C4 Підприємець взяв у борг 2000 гр.од. і має повернути через рік 2600 гр.од. Рівень інфляції (річний) . складає 10 %. Розрахуйте номінальний та реальний відсоток за кредит. А) ном.=23%, реал.=33%; Б) ном.=23%, реал.=13%; В) ном.=30%, реал.=30%; Г)ном.=30%, реал.=40%; Д) ном.=30%, реал.=20%.

2C5 На машинобудівному підприємстві працює 1000 робітників. Обсяг продукції, що виробляється, - 10 млн.гр.од. Вартість основного капіталу – 20 млн.гр.од. Вартість перероблених матеріалів – 6 млн. гр. од. Розрахувати показники ефективності виробництва: продуктивності праці, матеріаломісткості та фондовіддачі.

А) 10 тис.гр.од./роб., 6 тис.гр.од./гр.од., 20 тис.гр.од./роб.; Б) 10 тис.гр.од./роб., 14 тис.гр.од./гр.од., 6 тис.гр.од./роб; В) 10 тис.гр.од./роб., 10 тис.гр.од./гр.од., 6 тис.гр.од./роб; Г) 30 тис.гр.од./роб., 20 тис.гр.од./гр.од., 6 тис.гр.од./роб; Д) правильної відповідід немає.

2C6 Необхідний продукт (НП) становить 80 млрд.гр.од., а додатковий продукт (ДП) – 70 млрд.гр.од. Розрахувати вартість чистого продукту (ЧП) та норму ДП. А) 150 млрд.грн., 114%; Б) 10 млрд.грн., 87%; В) 150 млрд.грн., 87%; Г) 10 млрд.грн., 114%; Д) правильної відповіді немає.

2C7 Скільки років треба формувати амортизаційний фонд, щоб збудувати нову виробничу будівлю при її вартості 20 млн.грн. і нормі амортизації 8%? А)1,6 років; Б) 12,5 років; В) 13 років; Г) 2 роки; Д) 13,5 років.

2C8 За якою ціною буде продана акція номінальною вартістю 300 гривень, якщо річна сума дивідендів, яку отримував її власник, дорівнює 200 гривень, а банківський відсоток дорівнює 12%. А) 500 грн.; Б) 1666 грн.; В) 300 грн.;Г) 1324 грн.; Д) правильної відповідід немає.

2C9 Привілейована акція номінальною вартістю 2000 гривень з рівнем дохідності 20% річних продається за курсовою вартістю. За якою ціною вона буде продана при нормі банківського відсотка 10%? А) 4000 грн.; Б) 2000 грн.; В) 2400 грн.;Г) 2200 грн.; Д) правильної відповідід немає.

2C10 Привілейована акція номінальною вартістю 2000 гривень з рівнем дохідності 20% річних продається за курсовою вартістю. За якою ціною вона буде продана при нормі банківського відсотка 12%? А) 4000 грн.; Б) 2000 грн.; В) 3333 грн.;Г) 2200 грн.; Д) правильної відповідід немає.

2C11 Ви отримали позику у розмірі 28000 грн. під 30% річних на 5 років на придбання вантажного автомобіля, який маєте намір здавати в оренду і після 5 років продати за 1 8000 гривень. Яку орендну плату треба встановити?

А) 14000 грн.; Б) 10400 грн.; В) 5600 грн.;Г) 5200 грн.; Д) правильної відповідід немає.

2C12 Курс звичайної акції порівняно з номіналом зріс на 24%. Номінальна вартість акції - 500 гривень, банківський відсоток становить 5%. Які дивіденди отримав власник акції перед її продажем?

А) 25 грн.; Б) 120 грн.; В) 145 грн.;Г) 31 грн.; Д) правильної відповідід немає.

2C13 Ви виграли у національну лотерею 2500 гривень і вирішили покласти гроші в банк на депозит строком на 5 років. У вашому місті є два банки - "Альфа" і „Бета”, перший приймає вклади населення під прості відсотки у розмірі 30% річних, другий - під складний відсоток у розмірі 25% річних. Розрахуйте, скільки грошей Ви отримаєте в кожному банку через п'ять років. А) Альфа - 6250 грн., Бета – 7629 грн.; Б) 6250 грн., 5625 грн.; В) 9282 грн., 7629 грн.; Г) 9282 грн., 5625 грн.; Д) правильної відповідід немає.

2C14 Яку суму грошей треба внести зараз, щоб накопичити 8000 грн. за 10 років, якщо річна ставка проценту дорівнює 12%. А) 8000 грн.; Б) 800 грн.; В) 3636 грн.;Г) 3000 грн.; Д) правильної відповідід немає.

2C15 Приватний підприємець придбав за 25000 гривень, які взяв у кредит під 35% річних на 5 років, нове обладнання. Він вирішує здавати обладнання в оренду. Яку орендну плату йому варто встановити, якщо строк експлуатації обладнання - 5 років? А) 6750 грн.; Б) 5000 грн.; В) 3636 грн.;Г) 3000 грн.; Д) 13750 грн.

2C16 За рівнянням Фішера розрахуйте швидкість обігу грошей в Україні у 1998 році, якщо обсяг номінального внутрішнього продукту становив 103869 млн. гривень, а грошова маса в обігу дорівнювала 10331 млн. грн. А) 9 обертів на рік; Б) 13; В) 11; Г) 12; Д) правильної відповіді немає.

2C17 В базовому році обсяг виробництва в країні становив 250000 одиниць продукції при середній ціні за одиницю 10 грн. Гроші за рік здійснюють 5 оборотів. В звітному році обсяг виробництва зріс на 20%, маса грошей в обігу зросла в 1,5 раз, а кількість оборотів не змінилася. Отже середня ціна за одиницю продукції зросла на:

А) 5 грн; Б) 2,5 грн; В) 0 грн; Г) 1 грн; Д) 4,5 грн.

2C18 В базовому році обсяг виробництва в країні становив 4000 одиниць продукції при середній ціні за одиницю 30 грн. Гроші за рік здійснюють 6 оборотів. В звітному році обсяг виробництва зріс на 25%, маса грошей в обігу зросла на 40%, а кількість оборотів не змінилася. Отже середня ціна за одиницю продукції зросла на:

А) 3,0 грн; Б) 2,5 грн; В) 3,6 грн; Г) 1,8 грн; Д) 4,8 грн.

2C19 В базовому році обсяг виробництва в країні становив 10000 одиниць продукції при середній ціні за одиницю 25 грн. Гроші за рік здійснюють 10 оборотів. В звітному році обсяг виробництва знизився на 2000 одиниць продукції, маса грошей в обігу скоротилася на 20%, а кількість оборотів не змінилася. Отже середня ціна за одиницю продукції зросла на:

А) 3,0 грн; Б) 2,5 грн; В) 3,6 грн; Г) 0,8 грн; Д) 0 грн.

2C20 В базовому році обсяг виробництва в країні становив 50000 одиниць продукції при середній ціні за одиницю 20 грн. Гроші за рік здійснюють 5 оборотів. В звітному році обсяг виробництва знизився на 10000 одиниць продукції, маса грошей в обігу скоротилася на 15000 грн, а кількість оборотів не змінилася. Отже середня ціна за одиницю продукції зросла на: А) 3,005 грн; Б) 3,125 грн; В) 3,625 грн; Г) 0,825 грн; Д) 0 грн.

2C21 В базовому році обсяг виробництва в країні становив 5000000 одиниць продукції при середній ціні за одиницю 3 грн. Гроші за рік здійснювали 7,5 оборотів. Розрахувати, яку масу грошей необхідно додатково випустити в обіг в звітному році щоб середній рівень цін залишився без змін, якщо обсяг виробництва зріс на 1000000 одиниць, швидкість обороту грошей знизилась до 7,2 оборотів за рік. А) 2500000 грн; Б) 2000000 грн; В) 500000 грн; Г) 5000 грн; Д) 20000 грн.

2C22 В базовому році обсяг виробництва в країні становив 35000 одиниць продукції при середній ціні за одиницю 5 грн. Гроші за рік здійснювали 10 оборотів. Розрахувати, яку масу грошей необхідно додатково випустити в обіг в звітному році щоб середній рівень цін залишився без змін, якщо обсяг виробництва зріс на 1000 одиниць, швидкість обороту грошей знизилась до 9 оборотів за рік.

А) 2500 грн; Б) 250000 грн; В) 5000 грн; Г) 500 грн; Д) 2000 грн.

2C23 У звітному році результати соціально-економічного розвитку держави були представлені наступними макроекономічними показниками: імпорт – 18 млн.грош.од., чисті інвестиції – 29 споживчі витрати – 50 млн.грош.од., державні видатки – 15 млн.грош.од., експорт – 14 млн.грош.од., амортизація – 10 млн.грош.од., непрямі податки – 5 млн.грош.од., трансфертні платежі – 10 млн.грош.од. Виходячи з цього, розрахуйте ВНП, ЧНП і НД.

А) ВНП=100 млн.гр.од., ЧНП=90 млн.гр.од., НД=85 млн.гр.од.; Б) ВНП=90 млн.гр.од., ЧНП=80 млн.гр.од., НД=85 млн.гр.од; В) ВНП=105 млн.гр.од., ЧНП=90 млн.гр.од., НД=85 млн.гр.од.; Г) ВНП=110 млн.гр.од., ЧНП=100 млн.гр.од., НД=95 млн.гр.од.; Д) ВНП=100 млн.гр.од., ЧНП=90 млн.гр.од., НД=80 млн.гр.од.

2C24 Обчисліть НД (ВНП розрахуйте методом потоку доходів).

Показник

Млн.гр.од.

Експорт

95

Дивіденди

96

Амортизація

186

Чиста заробітна плата

1536

Державні закупівлі товарів і послуг

455

Рента

21

Непрямі податки

237

Чисті приватні інвестиції

100

Податки на доходи корпорацій

94

Проценти на капітал

148

Доход індивідуальних власників

181

Імпорт

60

Внески на соціальне страхування

265

Нерозподілені прибутки корпорацій

61

Податки на особисті доходи

313

А) ВНП=2683 млн.гр.од., НД=2715млн.гр.од.; Б) ВНП=3138 млн.гр.од., НД=2990 млн.гр.од.; В) ВНП=3138 млн.гр.од., НД=2715млн.гр.од.; Г) ВНП=3117 млн.гр.од., НД=2736млн.гр.од.; Д) ВНП=2952 млн.гр.од., НД=2736млн.гр.од.

2C25 Обчисліть ЧНП (ВНП розрахуйте методом потоку витрат).

Показник

Млн.гр.од.

Експорт

95

Дивіденди

96

Амортизація

186

Чиста заробітна плата

1536

Державні закупівлі товарів і послуг

455

Рента

21

Непрямі податки

237

Чисті приватні інвестиції

100

Податки на доходи корпорацій

94

Проценти на капітал

148

Доход індивідуальних власників

181

Імпорт

60

Внески на соціальне страхування

265

Нерозподілені прибутки корпорацій

61

Податки на особисті доходи

313

А) ВНП=2560 млн.гр.од., ЧНП=2015млн.гр.од.; Б) ВНП=3138 млн.гр.од., ЧНП=2990 млн.гр.од.; В) ВНП=3138 млн.гр.од., ЧНП=2374млн.гр.од.; Г) ВНП=2560 млн.гр.од., ЧНП=2374 млн.гр.од.; Д) ВНП=2952 млн.гр.од., ЧНП=2736млн.гр.од.

2C26 Використовуючи наведені дані національних рахунків країни, знайдіть: ВНП, ЧНП, НД, особистий дохід: особисті споживчі видатки – 2342, трансферні платежі – 418, амортизація – 403, внески на соціальне страхування – 306, експорт – 364, імпорт – 430, непрямі податки – 304, нерозподілені прибутки корпорацій – 118, індивідуальні податки – 435, податки на прибуток корпорацій – 88, державні витрати – 748, валові інвестиції – 637. (Для розрахунку ВНП використайте метод, для якого є всі необхідні дані).

А) ВНП=3243, ЧНП=3258, НД=2954, ОД=2425; Б) ВНП=3243, ЧНП=3125, НД=2954, ОД=2425; В) ВНП=3661, ЧНП=3258, НД=2954, ОД=2425; Г) ВНП=3661, ЧНП=3125, НД=2954, ОД=2425; Д) ВНП=3243, ЧНП=3125, НД=2519, ОД=2425.

2C27 Обчисліть НД (ВНП розрахуйте методом потоку доходів).

Показник

Млн.гр.од.

Експорт

2200

Дивіденди

300

Амортизація

1000

Чиста заробітна плата

4500

Державні закупівлі товарів і послуг

2800

Рента

500

Непрямі податки

1600

Чисті приватні інвестиції

400

Податки на доходи корпорацій

900

Проценти на капітал

200

Доход індивідуальних власників

3300

Імпорт

425

Внески на соціальне страхування

600

Нерозподілені прибутки корпорацій

925

Податки на особисті доходи

2200

А) ВНП=10000 млн.гр.од., НД=7400 млн.гр.од.; Б) ВНП=9500 млн.гр.од., НД=7400 млн.гр.од.; В) ВНП=9200 млн.гр.од., НД=7600 млн.гр.од.; Г) ВНП=9200 млн.гр.од., НД=7400 млн.гр.од.; Д) ВНП=10000 млн.гр.од., НД=7400 млн.гр.од.

2C28 Підприємець взяв у борг 2000 гр.од. і має повернути через рік 2600 гр.од. Рівень інфляції (річний). складає 10 %. Розрахуйте номінальний та реальний відсоток за кредит. А) ном.=23%, реал.=33%; Б) ном.=23%, реал.=13%; В) ном.=30%, реал.=30%; Г) ном.=30%, реал.=40%; Д) ном.=30%, реал.=20%.

2C29 Обчисліть НД (ВНП розрахуйте методом потоку доходів).

Показник

Млн.гр.од.

Дивіденди

300

Амортизація

1000

Чиста заробітна плата

4500

Державні закупівлі товарів і послуг

2800

Рента

500

Непрямі податки

1600

Чисті приватні інвестиції

800

Податки на доходи корпорацій

400

Трансфертні платежі

2300

Проценти на капітал

900

Доход індивідуальних власників

200

Внески у Пенсійний фонд

800

Внески на соціальне страхування

425

Нерозподілені прибутки корпорацій

600

Податки на особисті доходи

925

А) ВНП=10000 млн.гр.од., НД=7400 млн.гр.од.; Б) ВНП=12150 млн.гр.од., НД=9550 млн.гр.од.; В) ВНП=12150 млн.гр.од., НД=9600 млн.гр.од.; Г) ВНП=10000 млн.гр.од., НД=9600 млн.гр.од.; Д) ВНП=11850 млн.гр.од., НД=9850 млн.гр.од.

2C30 Визначте розмір ВНП країни за такими даними:

№ п/п

Показник

Млрд.гр.од.

1

НД

126

2

Споживчі витрати

81

3

Трансфертні платежі

33

4

Валові інвестиції

59

5

Експорт

42

6

Імпорт

45

7

Чисті внутрішні інвестиції

37

8

Індивідуальні податки

30

9

Непрямі податки

28

А) ВНП=176 млрд.гр.од., ЧНП=154 млрд.гр.од.; Б) ВНП=154 млрд.гр.од., ЧНП=143 млрд.гр.од.; В) ВНП=148 млрд.гр.од., ЧНП=126 млн.гр.од.; Г) ВНП= 265 млрд.гр.од., ЧНП=139 млрд.гр.од.; Д) ВНП=176 млрд.гр.од., ЧНП=126млрд.гр.од.

2C31 Майстерня по ремонту взуття, в якій працюють чотири майстра, мала такі обсяги надання послуг у грошовому виразі: в 2002 р. - 35 тис.грн., в 2003 р. – 70 тис.грн., в 2004 р. – 75 тис.грн. Розрахуйте індекс зміни обсягу наданих послуг по роках прийнявши 2002 рік за базовий.

А) І03=2,00, І04=2,14; Б) І03=2,00, І04=1,07;В) І03=1,07,0, І04=2,14; Г) І03=2,14, І04=2,1; Д) І03=1,07, І04=1,07.

2C32 Майстерня по ремонту взуття, в якій працюють чотири майстра, мала такі обсяги надання послуг у грошовому виразі: в 2002 р. - 35 тис.грн., в 2003 р. – 70 тис.грн., в 2004 р. – 75 тис.грн. Розрахуйте індекс зміни обсягу наданих послуг по роках порівняно з попереднім роком.

А) І03=2,00, І04=2,14; Б) І03=2,00, І04=1,07;В) І03=1,07,0, І04=2,14; Г) І03=2,14, І04=2,1; Д) І03=1,07, І04=1,07.

2C33 Розрахуйте продуктивність праці на молокозаводі у натуральному виразі (тис.літрів/чол.) за наступними даними.

Вихідні дані для задачі

Рік

Обсяг випуску продукції за рік (тис. літрів)

Чисельність працівників в середньому за рік (чол.)

2000

50

100

2001

60

125

2002

70

125

2003

75

125

А) ПП00=0,2, ПП01=0,48, ПП02=0,56, ПП03=0,6; Б) ПП00=2, ПП01=2,1, ПП02=1,8, ПП03=1,6; В) ПП00=20, ПП01=48, ПП02=56, ПП03=60; Г) ПП00=20, ПП01=21, ПП02=18, ПП03=16; Д) правильної відповіді немає.

2C34 Підприємство має намір отримати позичку для купівлі нового обладнання, яке коштує 60 тис. грн. і має служити один рік. Керівництво підприємства очікує, що завдяки цьому додатковий дохід складе 8000 грн. За якою ставкою банківського відсотка підприємству вигідно вкласти кошти в обладнання? А) 11%; 12%; Б) 13%; В) 14%; Г) 15%; Д) 16%.

2C35 Випуск продукції у натуральному виразі зріс на 15%, чисельність персоналу зросла на 10%. На скільки відсотків зросла продуктивність праці? А) 25%; Б) 15%; В) 4,5%; Г) 5%; Д) правильної відповідід немає.

2C36 Як змінилась продуктивність праці, якщо за перший рік вона зросла на 15%, за другий рік - на 10%, а за третій рік зменшилась на 9%? А) збільшилась на 26,5%; Б) збільшилась на 15,1%; В) зменшилась на 11,4%; Г) збільшилась на 16%; Д)збільшилась на 34%.

2C37 Як змінилась продуктивність праці за 2 роки, якщо в перший рік вона зросла на 9%, а на другий зменшилась на 9%? А) не змінилась; Б) зменшилась на 18%; В) збільшилась на 18%; Г) зменшилась на 0,7%; Д) зменшилась на 0,8%.

2C38 Як змінилась продуктивність праці за три роки, якщо у перші два роки вона зростала щороку на 5%, а на третій - зменшилася на 9,3%?

А) не змінилась; Б) зменшилась на 4,30%; В) збільшилась на 0,7%; Г) зменшилась на 0,7%; Д) збільшилась на 14,3%.

2C39 Розрахувати фондовіддачу за всіма основними засобами виробничого призначення, активної їх частини. Вихідні дані:

Показник

Грн.

Обсяг випуску продукції

850230

Середньорічна вартість:

Основних виробничих засобів(ОВЗ)

Активної їх частини(АЧ)

Одиниці обладнання

251878

161028

89700

1150

А) ФвОВЗ=0,19, ФвАЧ=0,10; Б) ФвОВЗ=5,3, ФвАЧ=9,5; В) ФвОВЗ=0,19, ФвАЧ=9,5; Г) ФвОВЗ=5,3, ФвАЧ=0,10; Д) ФвОВЗ=5,3, ФвАЧ=8,8.

2C40 Розрахувати фондомісткість за всіма основними засобами виробничого призначення, активної їх частини. Вихідні дані:

Показник

Грн.

Обсяг випуску продукції

850230

Середньорічна вартість:

Основних виробничих засобів(ОВЗ)

Активної їх частини(АЧ)

Одиниці обладнання

251878

161028

89700

1150

А) ФвОВЗ=0,19, ФвАЧ=0,10; Б) ФвОВЗ=5,3, ФвАЧ=9,5; В) ФвОВЗ=0,19, ФвАЧ=9,5; Г) ФвОВЗ=5,3, ФвАЧ=0,10; Д) ФвОВЗ=5,3, ФвАЧ=8,8.

2C41 Чисельність працюючих залишилась без змін, а обсяг випуску продукції зменшився на 5%. Як змінилась продуктивність праці? А) не змінилась; Б) збільшилась на 5%; В) зменшилась на 5%; Г) зменшилась на 10%; Д) правильної відповіді немає.

2C42 Клієнти поклали в банк "Аваль" 33 млн грн. на депозитні рахунки під 15% річних. Із них 25 млн грн. банк видав у вигляді позик під 28% річних. Визначити розмір прибутку, який отримає банк, від цих операцій.

А) 8 млн.грн.; Б) 4,95 млн.грн.; В) 4 млн.грн.; Г) 2,05 млн.грн.; Д) правильної відповіді немає.

2C43 На машинобудівному підприємстві працює 1500 робітників. Обсяг продукції, що виробляється, - 10 млн.гр.од. Вартість основного капіталу – 20 млн.гр.од. Вартість перероблених матеріалів – 6 млн. гр. од. Розрахувати показники ефективності виробництва: продуктивності праці, матеріаломісткості та фондовіддачі.

А) Пп=6666,6гр.од./роб.; Мм=1,7 гр.од./гр.од.; Фв=0,5 гр.од./гр.од.; Б) Пп=150 гр.од./роб.; Мм=1,7 гр.од./гр.од.; Фв=0,5 гр.од./гр.од.; В) Пп=150гр.од./роб.; Мм=1,7 гр.од./гр.од.; Фв=2 гр.од./гр.од.; Г) Пп=150 гр.од./роб.; Мм=0,6 гр.од./гр.од.; Фв=0,5 гр.од./гр.од.; Д) Пп=6666,6гр.од./роб.; Мм=0,6 гр.од./гр.од.; Фв=0,5 гр.од./гр.од.

2C44 За даними Статистичного щорічника України за 1998 рік розрахуйте чистий експорт.

Показник

млн. грн.

Видатки на придбання машин, устаткування

20261

Експорт товарів та послуг

41355

Кінцеві споживчі витрати домашніх господарств і некомерційних організацій, що їх обслуговують

61835

Імпорт товарів та послуг

44504

Кінцеві витрати сектору загальнодержавного управління

23644

Зміна запасів готової продукції на складах

1278

Вартість спожитого капіталу

20048

А) 41355 млн.грн.; Б) 85859 млн.грн.; В) 20480 млн.грн.; Г) 213 млн.грн.; Д) правильної відповідід немає.

2C45 ВВП України у 1991 році склав 295,4 млрд.крб., а у 1992 році – 254,9 млрд.крб. Кількість зайнятих в економіці у 1991 році – 25 млн.чол., у 1992 – 24 млн.чол. Визначте як змінилась продуктивність праці у 1992 порівняно із 1991 роком. А) збільшилась на 1196 млрд.грн./чол.; Б) зменшилась на 1196 млрд.грн./чол.; В) не змінилася; Г) зменшилась на 40 млрд.грн./чол.; Д) збільшилась на 40 млрд.грн./чол.

2C46 Яку суму грошей треба внести зараз, щоб накопичити 10000 грн. за 10 років, якщо річна ставка проценту дорівнює 10%, а прості відсотки нараховуються кожних півроку. А) 5000 грн.; Б) 6666 грн.; В) 10000 грн.; Г) 9524 грн.; Д) правильної відповіді немає.

2C47 Комерційному банку потрібно прийняти рішення: надати бізнесменові позику у розмірі 28 000 грн. під 25% річних або інвестувати у цінні папери із 100-відсотковою гарантією повернення суми під 19% річних. Що робити банку: надавати клієнту позику чи ні?

А) позику клієнту надвати, оскільки Рбіз=35000 грн., Рцп=33320 грн.; Б) позику клієнту не надвати, оскільки Рбіз=35000 грн., Рцп=33320 грн.; В) позику клієнту надвати, оскільки Рбіз=33320 грн., Рцп=35000 грн.; Г) позику клієнту не надвати, оскільки Рбіз=33320 грн., Рцп=35000 грн.; Д) правильної відповіді немає.

2C48 Визначте кількість грошей, необхідну для здійснення усіх комерційних операцій в країні Бетії, якщо річна сума продаж складає 950 млрд. бетів (грошова одиниця країни); угоди в кредит –175 млрд. бетів; платежі, строк погашення яких настав, - 80 млрд. бетів; сума операцій із взаємозаліками - 50 млрд. бетів. Швидкість обігу одного бета 10 разів на рік.

А) 115,5 млрд.бетів; Б) 64,5 млрд.бетів; В) 125,5 млрд.бетів; Г) 80,5 млрд.бетів; Д) 74,5 млрд.бетів.

2C49 В умовній країні склалась макрорівновага. За наведеними показниками її діяльності прибуток підприємців цієї країни становить

№ п/п

Показники

Сума, млрд.гр.од.

1

Споживчі видатки

64

2

Інвестиційні видатки

91

3

Державні видатки

58

4

Експорт

45

5

Імпорт

51

6

Заробітна плата

64

7

Рента

27

8

Амортизація

38

9

Процент

13

10

Прибуток підприємців

?

А) 207 млрд.гр.од.; Б) 51 млрд.гр.од.; В) 142 млрд.гр.од.; Г) 65 млрд.гр.од.; Д) немає правильної відповіді.

2C50 В умовній країні склалась макрорівновага. За наведеними показниками її діяльності сукупні доходи цієї країни становлять:

№ п/п

Показники

Сума, млрд.гр.од.

1

Споживчі видатки

64

2

Інвестиційні видатки

91

3

Державні видатки

58

4

Експорт

45

5

Імпорт

51

6

Заробітна плата

64

7

Рента

27

8

Амортизація

38

9

Процент

13

10

Прибуток підприємців

?

А) 207 млрд.гр.од.; Б) 51 млрд.гр.од.; В) 142 млрд.гр.од.; Г) 65 млрд.гр.од.; Д) немає правильної відповіді.

2C51 В умовній країні склалась макрорівновага і її сукупні доходи і видатки становлять:

№ п/п

Показники

Сума, млн.гр.од.

1

Заробітна плата

320

2

Рента

160

3

Процент

210

4

Амортизація

170

5

Прибуток

340

6

Споживчі видатки

480

7

Інвестиції

400

8

Державні видатки

260

9

Експорт

100

10

Імпорт

?

Отже, сукупні видатки країни дорівнюють

А) 1140 млн.гр.од.; Б) 1200 млн.гр.од.; В) 1240 млн.гр.од.; Г) 2440 млн.гр.од.; Д) немає правильної відповіді.

2C52 В умовній країні склалась макрорівновага і її сукупні доходи і видатки становлять:

№ п/п

Показники

Сума, млн.гр.од.

1

Заробітна плата

320

2

Рента

160

3

Процент

210

4

Амортизація

170

5

Прибуток

340

6

Споживчі видатки

480

7

Інвестиції

400

8

Державні видатки

260

9

Експорт

100

10

Імпорт

?

Отже, імпорт країни дорівнює:

А) 1140 млн.гр.од.; Б) 1200 млн.гр.од.; В) 40 млн.гр.од.; Г) 60 млн.гр.од.; Д) немає правильної відповіді.

2C53 Через несправності в програмі працівники статистичного управління розрахували ВВП неправильно. Розрахований ними ВВП становить 75% від фактичного ВВП. Державні видатки – 620 млн.грош.од., процент – 50 млн.грош.од., імпорт - 350 млн.грош.од., амортизація – 160 млн.грош.од., зарплата – 180 млн.грош.од., експорт – 420 млн.грош.од., споживчі витрати – 1100 млн.грош.од., чисті внутрішні інвестиції – 750 млн.грош.од. Визначте розмір фактичного ВВП країни.

А) ВВП = 3600 млн.грош.од.; Б) ВВП = 3386,67 млн.грош.од.; В) ВВП = 4533,33 млн.грош.од.; Г) ВВП = 4320 млн.грош.од.; Д) вірної відповіді немає.

2C54 За даними таблиці розрахуйте на яку суму збільшиться валовий національний продукт в результаті виробництва і продажу джинсів.

Виробництво

Кінцева сума продажу (грошових одиниць)

Сума вартості товарів, що необхідні для виробництва (грошових одиниць)

Додана вартість (грошових одиниць)

Джинси

110

80

Тканина

80

65

Нитки

65

40

Бавовна

40

20

Насіння,добрива

20

0

А) на 110 гр.од.; Б) на 40 гр.од.; В) на 315 гр.од.; Г) на 195 гр.од.; Д) немає вірної відповіді.

2C55 За даними таблиці розрахуйте на яку суму збільшиться валовий національний продукт в результаті виробництва і продажу альбомів для малювання.

Виробництво

Кінцева сума продажу (грошових одиниць)

Сума вартості товарів, що необхідні для виробництва (грошових одиниць)

Додана вартість (грошових одиниць)

Ліс

1900

0

Деревина

3800

1900

Целюлоза

5400

3800

Папір

7500

5400

Альбом для малювання

8000

7500

А) на 500 гр.од.; Б) на 18600 гр.од.; В) на 8000 гр.од.; Г) на 26600 гр.од.; Д) немає вірної відповіді.

2C56 За даними таблиці розрахуйте на яку суму збільшиться валовий національний продукт в результаті виробництва і продажу шкільних меблів.

Виробництво

Кінцева сума продажу (грошових одиниць)

Сума вартості товарів, що необхідні для виробництва (грошових одиниць)

Додана вартість (грошових одиниць)

Шкільні меблі

1500

750

Деревина

750

500

Лаки, фарби

500

250

Фурнітура

250

60

Інше

60

0

А) на 1560 тис.гр.од.; Б) на 750 тис.гр.од.; В) на 3060 тис.гр.од.; Г) на 1500 тис.гр.од.; Д) немає вірної відповіді.

2C57 За даними таблиці розрахуйте на яку суму збільшиться валовий національний продукт в результаті виробництва і продажу тканини.

Виробництво

Кінцева сума продажу (грошових одиниць)

Сума вартості товарів, що необхідні для виробництва (грошових одиниць)

Додана вартість (грошових одиниць)

Джинси

110

80

Тканина

80

65

Нитки

65

40

Бавовна

40

20

Насіння,добрива

20

0

А) на 80 гр.од.; Б) на 15 гр.од.; В) на 205 гр.од.; Г) на 125 гр.од.; Д) немає вірної відповіді.

2C58 За даними таблиці розрахуйте на яку суму збільшиться валовий національний продукт в результаті виробництва і продажу паперу.

Виробництво

Кінцева сума продажу (грошових одиниць)

Сума вартості товарів, що необхідні для виробництва (грошових одиниць)

Додана вартість (грошових одиниць)

Ліс

1900

0

Деревина

3800

1900

Целюлоза

5400

3800

Папір

7500

5400

Альбом для малювання

8000

7500

А) на 2100 гр.од.; Б) на 18600 гр.од.; В) на 7500 гр.од.; Г) на 11100 гр.од.; Д) немає вірної відповіді.

2C59 За даними таблиці розрахуйте на яку суму збільшиться валовий національний продукт в результаті виробництва і продажу лаків та фарб.

Виробництво

Кінцева сума продажу (грошових одиниць)

Сума вартості товарів, що необхідні для виробництва (грошових одиниць)

Додана вартість (грошових одиниць)

Шкільні меблі

1500

750

Деревина

750

500

Лаки, фарби

500

250

Фурнітура

250

60

Інше

60

0

А) на 310 тис.гр.од.; Б) на 810 тис.гр.од.; В) на 250 тис.гр.од.; Г) на 500 тис.гр.од.; Д) немає вірної відповіді.

2C60 За даними Статистичного щорічника України за 1998 рік розрахуйте обсяг чистого експорту.

Показник

млн. грн.

Видатки на придбання машин, устаткування

20261

Експорт товарів та послуг

41355

Кінцеві споживчі витрати домашніх господарств і некомерційних організацій, що їх обслуговують

61835

Імпорт товарів та послуг

44504

Кінцеві витрати сектору загальнодержавного управління

23644

Зміна запасів готової продукції на складах

1278

А) 85859 млн.грн.; Б) – 3149 млн.грн.; В) 3149 млн.грн.; Г) 41355 млн.грн.; Д) намає вірної відповіді.

2C61 За даними Статистичного щорічника України за 1998 рік розрахуйте обсяг валових внутрішніх інвестицій.

Показник

млн. грн.

Видатки на придбання машин, устаткування

20261

Експорт товарів та послуг

41355

Кінцеві споживчі витрати домашніх господарств і некомерційних організацій, що їх обслуговують

61835

Імпорт товарів та послуг

44504

Кінцеві витрати сектору загальнодержавного управління

23644

Зміна запасів готової продукції на складах

1278

А) 20261 млн.грн.; Б) 21539 млн.грн.; В) 1278 млн.грн.; Г) 23644 млн.грн.; Д) 45183 млн.грн.

2C62 За даними Статистичного щорічника України за 1998 рік розрахуйте валовий внутрішній продукт.

Показник

млн. грн.

Видатки на придбання машин, устаткування

20261

Експорт товарів та послуг

41355

Кінцеві споживчі витрати домашніх господарств і некомерційних організацій, що їх обслуговують

61835

Імпорт товарів та послуг

44504

Кінцеві витрати сектору загальнодержавного управління

23644

Зміна запасів готової продукції на складах

1278

А) 103869 млн.грн.; Б) 102591 млн.грн.; В) 148373 млн.грн.; Г) 191599 млн.грн.; Д) 171338 млн.грн.

2C63 Чистий внутрішній продукт України склав у 1999 році 101998 млн. грн (за даними статистичного щорічника "Україна в цифрах: 1999 рік”). Кінцеві споживчі витрати домашніх госпо­дарств і некомерційних організацій, що їх обслуговують - 76453 млн. грн, кінцеві витрати сектору загальнодержавного управління -24148 млн. грн, валові інвестиції - 25147 млн. грн, чистий експорт - 1378 млн. грн. Розрахуйте обсяг спожитого основного капіталу (амортизацію). А) 76453 млн.грн.; Б) 25147 млн.грн.; В) 25128 млн.грн.; Г) 100601 млн.грн.; Д) немає вірної відповіді.

2C64 Чистий внутрішній продукт України склав у 1999 році 101998 млн. грн (за даними статистичного щорічника "Україна в цифрах: 1999 рік”). Кінцеві споживчі витрати домашніх госпо­дарств і некомерційних організацій, що їх обслуговують - 76453 млн. грн, кінцеві витрати сектору загальнодержавного управління -24148 млн. грн, валові інвестиції - 25147 млн. грн, чистий експорт - 1378 млн. грн. Розрахуйте обсяг ВВП України.

А) 127126 млн.грн.; Б) 125748 млн.грн.; В) 101998 млн.грн.; Г) 100601 млн.грн.; Д) немає вірної відповіді.

2C65 Нижче наведені статистичні дані функціонування економіки Сполучених Штатів Америки за 1993 рік.

Показник

млрд. дол.

Валові приватні інвестиції

882,0

Чистий експорт

- 65,3

Непрямі податки на бізнес

525,3

Державні закупівлі товарів і послуг

1148,4

Видатки на особисте споживання

4378,2

Чисті факторні доходи

4,5

Амортизаційні відрахування

691,1

Виходячи з цих даних, обсяг чистих приватних інвестицій становить

А) 882,0 млрд.дол.; Б) 190,9 млрд.дол.; В) 1573,1 млрд.дол.; Г) 1407,3 млрд.дол.; Д) 2098,4 млрд.дол.

2C66 Нижче наведені статистичні дані функціонування економіки Сполучених Штатів Америки за 1993 рік.

Показник

млрд. доларів

Валові приватні інвестиції

882,0

Чистий експорт

- 65,3

Непрямі податки на бізнес

525,3

Державні закупівлі товарів і послуг

1148,4

Видатки на особисте споживання

4378,2

Чисті факторні доходи

4,5

Амортизаційні відрахування

691,1

Виходячи з цих даних, обсяг валового внутрішнього продукту становить

А) 6343,3 млрд.дол.; Б) 6868,6 млрд.дол.; В) 7559,7 млрд.дол.; Г) 7564,2 млрд.дол.; Д) 7629,5 млрд.дол.

2C67 Нижче наведені статистичні дані функціонування економіки Сполучених Штатів Америки за 1993 рік.

Показник

млрд. доларів

Валові приватні інвестиції

882,0

Чистий експорт

- 65,3

Непрямі податки на бізнес

525,3

Державні закупівлі товарів і послуг

1148,4

Видатки на особисте споживання

4378,2

Чисті факторні доходи

4,5

Амортизаційні відрахування

691,1

Виходячи з цих даних, обсяг ЧВП становить: А) 6343,3 млрд.дол.; Б) 5652,2 млрд.дол.; В) 6873,1 млрд.дол.; Г) 6933,9 млрд.дол.; Д) 6242,8 млрд.дол.

2C68 Нижче наведені статистичні дані функціонування економіки Сполучених Штатів Америки за 1993 рік.

Показник

млрд. доларів

Валові приватні інвестиції

882,0

Чистий експорт

- 65,3

Непрямі податки на бізнес

525,3

Державні закупівлі товарів і послуг

1148,4

Видатки на особисте споживання

4378,2

Чисті факторні доходи

4,5

Амортизаційні відрахування

691,1

Виходячи з цих даних, обсяг національного доходу становить

А) 6343,3 млрд.дол.; Б) 5652,2 млрд.дол.; В) 5126,9 млрд.дол.; Г) 6408,6 млрд.дол.; Д) 6413,1 млрд.дол.

2C69 За даними, наведеними нижче, розрахуйте показник рівня реального ВВП на душу населення.

Рік

ВВП (у фактичних цінах), млн.грн.

Кількість постійного населення, млн.чол.

Індекс цін, у %

1995

54516

51,1

100

1996

81519

50,6

120

1997

93365

50,2

145

А) у 1995 р. – 5451,60 грн.; у 1996 р. – 8151,90 грн.; у 1997 р. – 9336,50 грн.; Б) у 1995 р. – 1066,85 грн.; у 1996 р. – 1611,05 грн.; у 1997 р. – 1859,86 грн.; В) у 1995 р. – 1066,85 грн.; у 1996 р. – 1933,25 грн.; у 1997 р. – 2696,80 грн.; Г) у 1995 р. – 1066,85 грн.; у 1996 р. – 1342,54 грн.; у 1997 р. – 1282,66 грн.; Д) у 1995 р. – 1066,85 грн.; у 1996 р. – 1288,84 грн.; у 1997 р. – 1022,92 грн.

2C70 За даними, наведеними нижче, розрахуйте показник рівня реального ВВП на душу населення.

Рік

ВВП (у фактичних цінах), млн.грн.

Кількість постійного населення, млн.чол.

Індекс цін, у %

1995

93365

50,2

100

1996

102593

49,9

150

1997

127126

49,6

180

А) у 1995 р. – 933,65 грн.; у 1996 р. – 1025,93 грн.; у 1997 р. – 1271,26 грн.; Б) у 1995 р. – 1859,86 грн.; у 1996 р. – 2055,97 грн.; у 1997 р. – 2563,02 грн.; В) у 1995 р. –1859,86 грн.; у 1996 р. – 3083,96 грн.; у 1997 р. – 4613,44 грн.; Г) у 1995 р. – 1859,86 грн.; у 1996 р. – 1027,99 грн.; у 1997 р. – 1281,51 грн.; Д) у 1995 р. – 1859,86 грн.; у 1996 р. – 1370,65 грн.; у 1997 р. – 1423,90 грн.

2C71 За наведеними у таблиці даними розрахуйте валовий національний продукт. Для цього використайте розподільчий метод (за доходами).

Показник

Умовні гр.од.

1. Експорт

95

2. Дивіденди

96

3. Амортизація

186

4. Чиста заробітна плата, яка безпосередньо виплачується працівникам

958

5. Державні закупівлі товарів та послуг

455

6. Рента

21

7. Непрямі податки

237

8. Чисті приватні інвестиції

100

9. Податки на доходи корпорацій

94

10. Трансфертні платежі

500

11. Проценти на капітал

148

12. Доход індивідуальних власників

181

13. Споживчі витрати

1784

14. Імпорт

60

15. Внески на соціальне страхування

265

16. Нерозподілені прибутки корпорацій

61

17. Податки на особисті доходи

313

А) ВНП=96+186+958+21+100+148+181+60+265+61 = 2076; Б) ВНП = +96+186+958+455+21+237+100+94+

+500+148+181+1784+60+265+61+313 = 5554;

В) ВНП = 96+958+21+100+148+181+61 = 1565;

Г) ВНП = 96+186+958+21+237+94+148+181+265+61+313 = 2560; Д) ВНП = 96+186+958+21+237+94+148+181+265+61+313+95+60 = 2715

2C72 За наведеними у таблиці даними розрахуйте валовий національний продукт. Для цього використайте метод кінцевого використання (за витратами).

Показник

Умовні гр.од.

1. Експорт

95

2. Дивіденди

96

3. Амортизація

186

4. Чиста заробітна плата, яка безпосередньо виплачується працівникам

958

5. Державні закупівлі товарів та послуг

455

6. Рента

21

7. Непрямі податки

237

8. Чисті приватні інвестиції

100

9. Податки на доходи корпорацій

94

10. Трансфертні платежі

500

11. Проценти на капітал

148

12. Доход індивідуальних власників

181

13. Споживчі витрати

1784

14. Імпорт

60

15. Внески на соціальне страхування

265

16. Нерозподілені прибутки корпорацій

61

17. Податки на особисті доходи

313

А) ВНП = 95+186+455+237+500+148+1784+60+265+313 = 4043;

Б) ВНП = 95+96+186+958+455+21+237+100+94+

+500+148+181+1784+60+265+61+313 = 5554;

В) ВНП = 455+1784+100+186+(95-60) = 2560;

Г) ВНП = 455+1784+100+186+95+60 = 2680;

Д) ВНП = 455+1784+100+186+(60-95) = 2490.

2C73 За наведеними у таблиці даними розрахуйте чистий національний продукт. Для цього використайте розподільчий метод (за доходами).

Показник

Умовні гр.од.

1. Експорт

95

2. Дивіденди

96

3. Амортизація

186

4. Чиста заробітна плата, яка безпосередньо виплачується працівникам

958

5. Державні закупівлі товарів та послуг

455

6. Рента

21

7. Непрямі податки

237

8. Чисті приватні інвестиції

100

9. Податки на доходи корпорацій

94

10. Трансфертні платежі

500

11. Проценти на капітал

148

12. Доход індивідуальних власників

181

13. Споживчі витрати

1784

14. Імпорт

60

15. Внески на соціальне страхування

265

16. Нерозподілені прибутки корпорацій

61

17. Податки на особисті доходи

313

А) ЧНП = (96+186+958+21+100+148+181+60+265+61) - 186 = 1890;

Б) ЧНП = (96+186+958+21+237+94+148+181+265+61+313) - 186= 2374;

В) ЧНП = (96+958+21+100+148+181+61) +186 = 1751;

Г) ЧНП = (95+96+186+958+455+21+237+100+94+500+148+

+181+1784+60+265+61+313) - 186 = 5368;

Д) ЧНП = (96+186+958+21+237+94+148+181+265+

+61+313+95+60) - 186= 2529

2C74 За наведеними у таблиці даними розрахуйте чистий національний продукт. Для цього використайте метод кінцевого використання (за витратами).

Показник

Умовні гр.од.

1. Експорт

95

2. Дивіденди

96

3. Амортизація

186

4. Чиста заробітна плата, яка безпосередньо виплачується працівникам

958

5. Державні закупівлі товарів та послуг

455

6. Рента

21

7. Непрямі податки

237

8. Чисті приватні інвестиції

100

9. Податки на доходи корпорацій

94

10. Трансфертні платежі

500

11. Проценти на капітал

148

12. Доход індивідуальних власників

181

13. Споживчі витрати

1784

14. Імпорт

60

15. Внески на соціальне страхування

265

16. Нерозподілені прибутки корпорацій

61

17. Податки на особисті доходи

313

А) ЧНП = (455+1784+100+186+(95-60)) - 186 = 2374;

Б) ЧНП = (95+96+186+958+455+21+237+100+94+500+

+148+ +181+1784+60+265+61+313) - 186 = 5368; В) ЧНП = (95+186+455+237+500+148+1784+60+265+313) -186 = 3857; Г) ЧНП = (455+1784+100+186+95+60) + 186 = 2866; Д) ЧНП = (455+1784+100+186+(60-95)) – 186 = 2304.

2C75 За наведеними у таблиці даними розрахуйте національний дохід. Щоб розрахувати ВНП, використайте розподільчий метод (за доходами).

Показник

Умовні гр.од.

1. Експорт

95

2. Дивіденди

96

3. Амортизація

186

4. Чиста заробітна плата, яка безпосередньо виплачується працівникам

958

5. Державні закупівлі товарів та послуг

455

6. Рента

21

7. Непрямі податки

237

8. Чисті приватні інвестиції

100

9. Податки на доходи корпорацій

94

10. Трансфертні платежі

500

11. Проценти на капітал

148

12. Доход індивідуальних власників

181

13. Споживчі витрати

1784

14. Імпорт

60

15. Внески на соціальне страхування

265

16. Нерозподілені прибутки корпорацій

61

17. Податки на особисті доходи

313

А) НД = 1653; Б) НД = 2137; В) НД = 1730; Г) НД = 1559; Д) НД = 2292.

2C76 За наведеними у таблиці даними розрахуйте національний дохід. Щоб розрахувати ВНП, використайте метод кінцевого використання (за витратами).

Показник

Умовні гр.од.

1. Експорт

95

2. Дивіденди

96

3. Амортизація

186

4. Чиста заробітна плата, яка безпосередньо виплачується працівникам

958

5. Державні закупівлі товарів та послуг

455

6. Рента

21

7. Непрямі податки

237

8. Чисті приватні інвестиції

100

9. Податки на доходи корпорацій

94

10. Трансфертні платежі

500

11. Проценти на капітал

148

12. Доход індивідуальних власників

181

13. Споживчі витрати

1784

14. Імпорт

60

15. Внески на соціальне страхування

265

16. Нерозподілені прибутки корпорацій

61

17. Податки на особисті доходи

313

А) НД = 2137; Б) НД = 2067; В) НД = 1973; Г) НД = 2629; Д) НД = 1660.

2C77 За наведеними у таблиці даними розрахуйте особистий використовуваний дохід (особистий дохід після сплати відповідних податків). Щоб розрахувати ВНП, використайте розподільчий метод (за доходами).

Показник

Умовні гр.од.

1. Експорт

95

2. Дивіденди

96

3. Амортизація

186

4. Чиста заробітна плата, яка безпосередньо виплачується працівникам

958

5. Державні закупівлі товарів та послуг

455

6. Рента

21

7. Непрямі податки

237

8. Чисті приватні інвестиції

100

9. Податки на доходи корпорацій

94

10. Трансфертні платежі

500

11. Проценти на капітал

148

12. Доход індивідуальних власників

181

13. Споживчі витрати

1784

14. Імпорт

60

15. Внески на соціальне страхування

265

16. Нерозподілені прибутки корпорацій

61

17. Податки на особисті доходи

313

А) ОВД = 1872; Б) ОВД = 1904; В) ОВД = 1811; Г) ОВД = 1717; Д) ОВД = 1404.

2C78 За наведеними у таблиці даними розрахуйте особистий використовуваний дохід (особистий дохід після сплати відповідних податків). Щоб розрахувати ВНП, використайте метод кінцевого використання (за витратами).

Показник

Умовні гр.од.

1. Експорт

95

2. Дивіденди

96

3. Амортизація

186

4. Чиста заробітна плата, яка безпосередньо виплачується працівникам

958

5. Державні закупівлі товарів та послуг

455

6. Рента

21

7. Непрямі податки

237

8. Чисті приватні інвестиції

100

9. Податки на доходи корпорацій

94

10. Трансфертні платежі

500

11. Проценти на капітал

148

12. Доход індивідуальних власників

181

13. Споживчі витрати

1784

14. Імпорт

60

15. Внески на соціальне страхування

265

16. Нерозподілені прибутки корпорацій

61

17. Податки на особисті доходи

313

А) ОВД = 1872; Б) ОВД = 1904; В) ОВД = 1811; Г) ОВД = 1717; Д) ОВД = 1404.

2C79 За наведеними у таблиці даними розрахуйте валовий національний продукт. Для цього використайте розподільчий метод (за доходами).

Показник

Умовні гр.од.

1. Експорт

2200

2. Дивіденди

300

3. Амортизація

1000

4. Чиста заробітна плата, яка безпосередньо виплачується працівникам

4500

5. Державні закупівлі товарів та послуг

3000

6. Рента

500

7. Непрямі податки

1600

8. Чисті приватні інвестиції

950

9. Податки на доходи корпорацій

400

10. Трансфертні платежі

2300

11. Проценти на капітал

900

12. Доход індивідуальних власників

200

13. Споживчі витрати

7500

14. Імпорт

3300

15. Внески на соціальне страхування

425

16. Нерозподілені прибутки корпорацій

600

17. Податки на особисті доходи

925

А) ВНП = 15300; Б) ВНП = 11350; В) ВНП = 10350; Г) ВНП = 10000; Д) немає правильної відповіді.

2C80 За наведеними у таблиці даними розрахуйте валовий національний продукт. Для цього використайте метод кінцевого використання (за витратами).

Показник

Умовні гр.од.

1. Експорт

2200

2. Дивіденди

300

3. Амортизація

1000

4. Чиста заробітна плата, яка безпосередньо виплачується працівникам

4500

5. Державні закупівлі товарів та послуг

3000

6. Рента

500

7. Непрямі податки

1600

8. Чисті приватні інвестиції

950

9. Податки на доходи корпорацій

400

10. Трансфертні платежі

2300

11. Проценти на капітал

900

12. Доход індивідуальних власників

200

13. Споживчі витрати

7500

14. Імпорт

3300

15. Внески на соціальне страхування

425

16. Нерозподілені прибутки корпорацій

600

17. Податки на особисті доходи

925

А) ВНП = 15300; Б) ВНП = 10000; В) ВНП = 10350; Г) ВНП = 11350; Д) немає правильної відповіді.

2C81 За наведеними у таблиці даними розрахуйте чистий національний продукт. Для розрахунку ВНП використайте розподільчий метод (за доходами).

Показник

Умовні гр.од.

1. Експорт

2200

2. Дивіденди

300

3. Амортизація

1000

4. Чиста заробітна плата, яка безпосередньо виплачується працівникам

4500

5. Державні закупівлі товарів та послуг

3000

6. Рента

500

7. Непрямі податки

1600

8. Чисті приватні інвестиції

950

9. Податки на доходи корпорацій

400

10. Трансфертні платежі

2300

11. Проценти на капітал

900

12. Доход індивідуальних власників

200

13. Споживчі витрати

7500

14. Імпорт

3300

15. Внески на соціальне страхування

425

16. Нерозподілені прибутки корпорацій

600

17. Податки на особисті доходи

925

А) ЧНП = 14300; Б) ЧНП = 11000; В) ЧНП = 10350; Г) ЧНП = 11350; Д) немає правильної відповіді.

2C82 За наведеними у таблиці даними розрахуйте чистий національний продукт. Для розрахунку ВНП використайте метод кінцевого використання (за витратами).

Показник

Умовні гр.од.

1. Експорт

2200

2. Дивіденди

300

3. Амортизація

1000

4. Чиста заробітна плата, яка безпосередньо виплачується працівникам

4500

5. Державні закупівлі товарів та послуг

3000

6. Рента

500

7. Непрямі податки

1600

8. Чисті приватні інвестиції

950

9. Податки на доходи корпорацій

400

10. Трансфертні платежі

2300

11. Проценти на капітал

900

12. Доход індивідуальних власників

200

13. Споживчі витрати

7500

14. Імпорт

3300

15. Внески на соціальне страхування

425

16. Нерозподілені прибутки корпорацій

600

17. Податки на особисті доходи

925

А) ЧНП = 14300; Б) ЧНП = 11000; В) ЧНП = 10350; Г) ЧНП = 11350; Д) немає правильної відповіді.

2C83 За наведеними у таблиці даними розрахуйте національний дохід. Щоб розрахувати ВНП, використайте розподільчий метод (за доходами).

Показник

Умовні гр.од.

1. Експорт

2200

2. Дивіденди

300

3. Амортизація

1000

4. Чиста заробітна плата, яка безпосередньо виплачується працівникам

4500

5. Державні закупівлі товарів та послуг

3000

6. Рента

500

7. Непрямі податки

1600

8. Чисті приватні інвестиції

950

9. Податки на доходи корпорацій

400

10. Трансфертні платежі

2300

11. Проценти на капітал

900

12. Доход індивідуальних власників

200

13. Споживчі витрати

7500

14. Імпорт

3300

15. Внески на соціальне страхування

425

16. Нерозподілені прибутки корпорацій

600

17. Податки на особисті доходи

925

А) НД = 8750; Б) НД = 11950; В) НД = 11350; Г) НД = 10350; Д) НД = 15300.

2C84 За наведеними у таблиці даними розрахуйте національний дохід. Щоб розрахувати ВНП, використайте метод кінцевого використання (за витратами).

Показник

Умовні гр.од.

1. Експорт

2200

2. Дивіденди

300

3. Амортизація

1000

4. Чиста заробітна плата, яка безпосередньо виплачується працівникам

4500

5. Державні закупівлі товарів та послуг

3000

6. Рента

500

7. Непрямі податки

1600

8. Чисті приватні інвестиції

950

9. Податки на доходи корпорацій

400

10. Трансфертні платежі

2300

11. Проценти на капітал

900

12. Доход індивідуальних власників

200

13. Споживчі витрати

7500

14. Імпорт

3300

15. Внески на соціальне страхування

425

16. Нерозподілені прибутки корпорацій

600

17. Податки на особисті доходи

925

А) НД = 10350; Б) НД = 11950; В) НД = 11350; Г) НД = 8750; Д) НД = 15300.

2C85 За наведеними у таблиці даними розрахуйте особистий використовуваний дохід (особистий дохід після сплати відповідних податків). Щоб розрахувати ВНП, використайте розподільчий метод (за доходами).

Показник

Умовні гр.од.

1. Експорт

2200

2. Дивіденди

300

3. Амортизація

1000

4. Чиста заробітна плата, яка безпосередньо виплачується працівникам

4500

5. Державні закупівлі товарів та послуг

3000

6. Рента

500

7. Непрямі податки

1600

8. Чисті приватні інвестиції

950

9. Податки на доходи корпорацій

400

10. Трансфертні платежі

2300

11. Проценти на капітал

900

12. Доход індивідуальних власників

200

13. Споживчі витрати

7500

14. Імпорт

3300

15. Внески на соціальне страхування

425

16. Нерозподілені прибутки корпорацій

600

17. Податки на особисті доходи

925

А) ОВД = 8325; Б) ОВД = 8700; В) ОВД = 7725; Г) ОВД = 7325; Д) ОВД = 6400.

2C86 За наведеними у таблиці даними розрахуйте особистий використовуваний дохід (особистий дохід після сплати відповідних податків). Щоб розрахувати ВНП, використайте метод кінцевого використання (за витратами).

Показник

Умовні гр.од.

1. Експорт

2200

2. Дивіденди

300

3. Амортизація

1000

4. Чиста заробітна плата, яка безпосередньо виплачується працівникам

4500

5. Державні закупівлі товарів та послуг

3000

6. Рента

500

7. Непрямі податки

1600

8. Чисті приватні інвестиції

950

9. Податки на доходи корпорацій

400

10. Трансфертні платежі

2300

11. Проценти на капітал

900

12. Доход індивідуальних власників

200

13. Споживчі витрати

7500

14. Імпорт

3300

15. Внески на соціальне страхування

425

16. Нерозподілені прибутки корпорацій

600

17. Податки на особисті доходи

925

А) ОВД = 8325; Б) ОВД = 7725; В) ОВД = 8700; Г) ОВД = 7325; Д) ОВД = 6400.

2C87 Припустимо національне виробництво включає лише два товари: Х - споживчий товар, Y- засіб виробництва. В поточному році було вироблено 500 одиниць товару Х за ціною 20 г.о. і 20 одиниць товару Y за ціною 100 г.о. Наприкінці поточного року 5 використаних засобів виробництва (одиниць товару Y) мають бути замінені новими. Визначте величину валового національного продукту.

А) 10000 г.о.; Б) 2000 г.о.; В) 12000 г.о.; Г) 6000 г.о.; Д) немає правильної відповіді

2C88 Припустимо національне виробництво включає лише два това­ри: Х - споживчий товар, Y- засіб виробництва. В поточному році було вироблено 500 одиниць товару Х за ціною 20 г.о. і 20 одиниць товару Y за ціною 100 г.о. Наприкінці поточного року 5 використаних засобів виробництва (одиниць товару Y) мають бути замінені новими. Визначте обсяг спожитого капіталу (амортизацію).

А) 2000 г.о.; Б) 500 г.о.; В) 1500 г.о.; Г) 10500 г.о.; Д) немає правильної відповіді

2C89 Припустимо національне виробництво включає лише два товари: Х - споживчий товар, Y- засіб виробництва. В поточному році було вироблено 500 одиниць товару Х за ціною 20 г.о. і 20 одиниць товару Y за ціною 100 г.о. Наприкінці поточного року 5 використаних засобів виробництва (одиниць товару Y) мають бути замінені новими. Визначте величину чистого національного продукту.

А) 11500 г.о.; Б) 9500 г.о.; В) 1500 г.о.; Г) 7500 г.о.; Д) немає правильної відповіді

2C90 Припустимо, національне виробництво включає лише два товари: Х - споживчий товар, Y- засіб виробництва. В поточному році було вироблено:

Показник

Обсяг виробництва (одиниць)

Ціна за 1 одиницю (ум.гр.од.)

Споживчі товари

600

8

Інвестиційні товари

240

16

Крім того, 200 верстатів (товар Y) було замінено на нові. Розрахуйте обсяг ВНП.

А) 5440 ум.гр.од.; Б) 8640 ум.гр.од.; В) 4800 ум.гр.од.; Г) 3840 ум.гр.од.; Д) немає правильної відповіді.

2C91 Припустимо, національне виробництво включає лише два товари: Х - споживчий товар, Y- засіб виробництва. В поточному році було вироблено:

Показник

Обсяг виробництва (одиниць)

Ціна за 1 одиницю (ум.гр.од.)

Споживчі товари

600

8

Інвестиційні товари

240

16

Крім того, 200 верстатів (товар Y) було замінено на нові. Розрахуйте обсяг ЧНП.

А) 5440 ум.гр.од.; Б) 8640 ум.гр.од.; В) 1600 ум.гр.од.; Г) 3840 ум.гр.од.; Д) немає правильної відповіді.

2C92 Припустимо, національне виробництво включає лише два товари: Х - споживчий товар, Y- засіб виробництва. В поточному році було вироблено:

Показник

Обсяг виробництва (одиниць)

Ціна за 1 одиницю (ум.гр.од.)

Споживчі товари

600

8

Інвестиційні товари

240

16

Крім того, 200 верстатів (товар Y) було замінено на нові. Розрахуйте обсяг валових інвестицій.

А) 5440 ум.гр.од.; Б) 8640 ум.гр.од.; В) 640 ум.гр.од.; Г) 3840 ум.гр.од.; Д) немає правильної відповіді.

2C93 Припустимо, національне виробництво включає лише два товари: Х - споживчий товар, Y- засіб виробництва. В поточному році було вироблено:

Показник

Обсяг виробництва (одиниць)

Ціна за 1 одиницю (ум.гр.од.)

Споживчі товари

600

8

Інвестиційні товари

240

16

Крім того, 200 верстатів (товар Y) було замінено на нові. Розрахуйте обсяг чистих інвестицій.

А) 5440 ум.гр.од.; Б) 8640 ум.гр.од.; В) 640 ум.гр.од.; Г) 3840 ум.гр.од.; Д) немає правильної відповіді.

2C94 Визначте розмір ВВП країни, якщо відомі наступні дані:

№ п/п

Показник

Млрд.гр.од.

1

НД

126

2

Споживчі витрати

81

3

Трансфертні платежі

33

4

Валові інвестиції

59

5

Експорт

42

6

Імпорт

45

7

Чисті внутрішні інвестиції

37

8

Індивідуальні податки

30

9

Непрямі податки

28

А) 126 млрд.гр.од.; Б) 154 млрд.гр.од.; В) 176 млрд.гр.од.; Г) 206 млрд.гр.од.; Д) немає правильної відповіді.

2C95 Визначте величину державних видатків, якщо відомі наступні показники економічної діяльності країни:

№ п/п

Показник

Млрд.гр.од.

1

НД

126

2

Споживчі витрати

81

3

Трансфертні платежі

33

4

Валові інвестиції

59

5

Експорт

42

6

Імпорт

45

7

Чисті внутрішні інвестиції

37

8

Індивідуальні податки

30

9

Непрямі податки

28

А) 22 млрд.гр.од.; Б) 39 млрд.гр.од.; В) 72 млрд.гр.од.; Г) 33 млрд.гр.од.; Д) немає правильної відповіді.

2C96 Використовуючи наведені дані національних рахунків країни, знайдіть: ВВП, ЧНП, НД; особистий дохід, використовуваний дохід: особисті споживчі видатки – 2342, трансферні платежі – 418, амортизація – 403, внески на соціальне страхування – 306, експорт – 364, імпорт – 430, непрямі податки – 304, нерозподілені прибутки корпорацій – 118, індивідуальні податки – 435, податки на прибуток корпорацій – 88, державні витрати – 748, валові інвестиції – 637.

а) ВВП=3661; ЧНП=3258; НД=2954; ОД=2860; ВД=2425;

б) ВВП=3661; ЧНП=2954; НД=3258; ОД=2860; ВД=2425;

в) ВВП=4091; ЧНП=3588; НД=3284; ОД=3190; ВД=2755;

г) ВВП=4091; ЧНП=3588; НД=3284; ОД=2658; ВД=3625;

д) ВВП=3661; ЧНП=3258; НД=2954; ОД=2658; ВД=2223.

2C97 Чому дорівнює число зайнятих і безробітних, якщо відомо, що економічно активна частка населення дорівнює 35 млн. чол., а рівень безробіття – 6 % ?

а) зайняті – 32,9 млн. чол.; безробітні – 2,1 млн. чол.;

б) зайняті – 2,1 млн. чол.; безробітні – 32,9 млн. чол.;

в) зайняті – 21 млн. чол.; безробітні – 2,1 млн. чол.;

г) зайняті – 37,1 млн. чол.; безробітні – 2,1 млн. чол.;

д) зайняті – 35 млн. чол.; безробітні – 2,1 млн. чол.

2C98 Підприємець взяв у борг 500 грошових одиниць і має повернути через рік 600 одиниць. Рівень інфляції (річний) складає 10 %. Розрахуйте номінальний та реальний відсоток за кредит.

а) номінальний – 20 %; реальний – 10 %;

б) номінальний – 20 %; реальний – 20 %;

в) номінальний – 10 %; реальний – 20 %;

г) номінальний – 20 %; реальний – 30 %;

д) номінальний – 30 %; реальний – 20 %.

2C99 Визначити рівень інфляції (індекс споживчих цін) за таких умов: припустимо, річний дохід типової сім’ї у базовому році становив 3000 гр. од. Сім’я купує лише п’ять видів товарів. У базовому році на продовольчі товари вона витратила 600 гр. од., житло – 1000 гр. од., одяг – 500 гр. од., медичні послуги – 800 гр. од., книги – 100 гр. од. У розрахунковому році на ту ж кількість товарів і послуг сім’я затратила: продовольчі товари – 680 гр. од., житло – 1500 гр. од., одяг – 520 гр. од., медичні послуги – 860 гр. од., книги – 110 гр. од.

а) 83,1 % ; б) 122,3 % ; в) 116,7 % ; г) 85,7 % ; д) 91,7 %.

2C100 Нехай клієнт поклав в банк на депозитний рахунок 2000 грн. під відсотки, розраховуючи через рік отримати 2100 грн., за нульового рівня інфляції. Але в економіці почалися інфляційні процеси і рівень інфляції сягнув 15 %. Обрахувати втрати.

а) 100 грн.; б) 200 грн.; в) 150 грн.; г) 315 грн.; д) 250 грн.

2C101 У таблиці наведено продовольчий споживчий кошик сім'ї.

№ п/п

Назва товару

Кількість

Ціна одиниці товару, грн.

2002

2003

1

2

3

4

5

6

7

Хліб

М'ясо і м'ясопродукти

Молочні вироби

Овочі

Картопля

Крупи

Фрукти і ягоди

30 буханок

12 кг

10 л

12 кг

12 кг

6 кг

7 кг

1

18

1,8

2,2

1

3,1

2

1,3

18,5

1,9

2,5

1,3

3,3

3,5

Індекс споживчих цін на продовольчі товари у 2003р. по відношенню до 2002р. буде складати

А) 101,4%. Б) 112,2%. В) 110,8%. Г) 110,4%. Д) Немає правильної відповіді.

2C102 За даними статистичного управління області, чисельність зайнятих в області становить 832,3 тис. чоловік. В регіоні існує безробіття з наступною структурою: циклічне - 28,8 тис. чоловік; сезонне - 16,2 тис. чоловік; приховане - 25,3 тис. чоловік; структурне - 17,1 тис. чоловік; фрикційне - 11,4 тис. чоловік. Загальний рівень безробіття в області становитиме:

А) 9,81%. Б) 10,61%. В) 9,42%. Г) 5,6%. Д) Немає правильної відповіді.

2C103 Рівень безробіття в країні становив 6.4% тобто безробітними були 6,62 млн. чоловік. Якою була чисельність працездатного населення?

а) 320 тис.чол. б) 6,94 млн.чол. в) 137,92 млн.чол. г) 31,78 млн.чол. д) правильна відповідь відсутня.

2C104 Розрахуйте рівень безробіття в населеному пункті, якщо чисельність робочої сили – 190 тис. осіб, чисельність безробітних – 10 тис. осіб. Через рік 5 тис. осіб з числа зайнятих в усіх галузях економіки втратили роботу, а 1 тис. осіб з числа офіційно зареєстрованих безробітних припинили пошуки роботи. Визначити за цих умов рівень безробіття на початку року; а також величину робочої сили, кількість безробітних та рівень безробіття в кінці року.

а) 4,9%; 185 тис.; 9 тис.; 5,3%; б) 5,3%; 185 тис.; 10 тис.; 4,9%; в) 5,3%; 184 тис.; 9 тис.; 4,9%; г) 4,9%; 190 тис.; 10 тис.; 5,3%; д) 5,3%; 190 тис.; 10 тис.; 5,3%.

2C105 В регіоні проживає 1800 тис. чол., з них: особи, старші 55 і 60 років – 75 тис. чол.; діти до 16 років – 65 тис.чол. ; економічно неактивне населення – 42 тис.чол.; безробітні – 58 тис.чол. Визначте: 1) чисельність працездатного населення регіону; 2) рівень безробіття; 3) чисельність зайнятих. а) 1618 тис.чол.; 3,6%; 1560 тис.чол. б) 1560 тис.чол.; 3,6%;1618 тис.чол. в) 1660 тис.чол.; 3,5%; 1602 тис.чол. г) 1602 тис.чол.; 3,5%; 1660 тис.чол. д) 1560 тис.чол.; 3,7%; 1502 тис.чол.

2C106 В регіоні проживає 3200 тис. чол., з них: особи, старші 55 і 60 років – 97 тис. чол.; діти до 16 років – 88 тис.чол. ; економічно неактивне населення – 65 тис.чол.; безробітні – 72 тис.чол. Визначте: 1) чисельність працездатного населення регіону; 2) рівень безробіття; 3) чисельність зайнятих. а) 2878 тис.чол.; 2,3%; 2950 тис.чол. б) 3015 тис.чол.; 2,4%; 2943 тис.чол. в) 2950 тис.чол.; 2,4%; 2878 тис.чол. г) 3112 тис.чол.; 2,3%; 3040 тис.чол. д) 3040 тис.чол.; 2,4%; 3112 тис.чол.

2C107 Визначте рівень зайнятості, якщо рівень безробіття дорівнює 8%, а чисельність безробітних - 12 млн. осіб. А) 8%; Б) 92%; В) 12%; Г) 11,04%; Д) визначити неможливо, оскільки немає достатньої кількості даних.

2C108 Чисельність дорослого населення країни дорівнює 80 млн. осіб, зайнятих - 50 млн. осіб, безробітних - 5 млн. осіб. Визначте рівень безробіття.

А) 5%; Б) 10%; В) 9%; Г) 6,25%;Д) 15,25%.

2C109 Управління статистики Христівського краю в річному звіті за 2002 р. подало наступні дані щодо безробіття і зайнятості: 1) станом на 1.01.2002 р. кількість зайнятих - 75430 осіб; безробітних - 3290; 2) на протязі 2002 р.:

- звільнено у зв'язку із банкрутством фермерів-птахівників 215 чол.; - звільнено у зв'язку із виїздом за межі краю - 105 чол.; - звільнено у зв'язку зі зміною спеціалізації швейної фабрики (з пошиття мішків на пошиття військової форми) 40 чол.; - звільнено у зв'язку із закінченням сезону будівельних робіт - 140 чол.; - звільнено у зв'язку із переходом на нову технологію випічки хлібобулочних виробів на хлібозаводі - 260 чол.; - звільнено у зв'язку зі зменшенням попиту на товари і послуги і закриттям 10 дрібних магазинів 38 - чол. Визначте як зміниться кількість структурних безробітних внаслідок подій, які відбулися у 2002 році.

А) не зміниться; Б) зросте на 300 чол.; В) зросте на 255 чол.; Г) зросте на 515 чол.; Д) зросте на 260 чол.

2C110 Управління статистики Христівського краю в річному звіті за 2002 р. подало наступні дані щодо безробіття і зайнятості: 1) станом на 1.01.2002 р. кількість зайнятих - 75430 осіб; безробітних - 3290; 2) на протязі 2002 р.:

- звільнено у зв'язку із банкрутством фермерів-птахівників 215 чол.; - звільнено у зв'язку із виїздом за межі краю - 105 чол.; - звільнено у зв'язку зі зміною спеціалізації швейної фабрики (з пошиття мішків на пошиття військової форми) 40 чол.; - звільнено у зв'язку із закінченням сезону будівельних робіт - 140 чол.; - звільнено у зв'язку із переходом на нову технологію випічки хлібобулочних виробів на хлібозаводі - 260 чол.; - звільнено у зв'язку зі зменшенням попиту на товари і послуги і закриттям 10 дрібних магазинів 38 - чол. Визначте як зміниться кількість циклічних безробітних внаслідок подій, які відбулися у 2002 році.

А) не зміниться; Б) зросте на 38 чол.; В) зросте на 253 чол.; Г) зросте на 178 чол.; Д) зросте на 383 чол.

2C111 Управління статистики Христівського краю в річному звіті за 2002 р. подало наступні дані щодо безробіття і зайнятості: 1) станом на 1.01.2002 р. кількість зайнятих - 75430 осіб; безробітних - 3290; 2) на протязі 2002 р.:

- звільнено у зв'язку із банкрутством фермерів-птахівників 215 чол.; - звільнено у зв'язку із виїздом за межі краю - 105 чол.; - звільнено у зв'язку зі зміною спеціалізації швейної фабрики (з пошиття мішків на пошиття військової форми) 40 чол.; - звільнено у зв'язку із закінченням сезону будівельних робіт - 140 чол.; - звільнено у зв'язку із переходом на нову технологію випічки хлібобулочних виробів на хлібозаводі - 260 чол.; - звільнено у зв'язку зі зменшенням попиту на товари і послуги і закриттям 10 дрібних магазинів 38 - чол. Визначте як зміниться кількість фрикційних безробітних внаслідок подій, які відбулися у 2002 році.

А) не зміниться; Б) зросте на 105 чол.; В) зросте на 140 чол.; Г) зросте на 460 чол.; Д) зросте на 245 чол.

2C112 Управління статистики Христівського краю в річному звіті за 2002 р. подало наступні дані щодо безробіття і зайнятості: 1) станом на 1.01.2002 р. кількість зайнятих - 75430 осіб; безробітних - 3290; 2) на протязі 2002 р.:

- звільнено у зв'язку із банкрутством фермерів-птахівників 215 чол.; - звільнено у зв'язку із виїздом за межі краю - 105 чол.; - звільнено у зв'язку зі зміною спеціалізації швейної фабрики (з пошиття мішків на пошиття військової форми) 40 чол.; - звільнено у зв'язку із закінченням сезону будівельних робіт - 140 чол.; - звільнено у зв'язку із переходом на нову технологію випічки хлібобулочних виробів на хлібозаводі - 260 чол.; - звільнено у зв'язку зі зменшенням попиту на товари і послуги і закриттям 10 дрібних магазинів 38 - чол. Визначте як зміниться і чому буде дорівнювати кількість економічно активного населення (ЕАН) в кінці 2002 року внаслідок подій, які відбулися.

А) не зміниться і ЕАН буде дорівнювати 78720 осіб; Б) не зміниться і ЕАН буде дорівнювати 75430 осіб; В) зменшиться і ЕАН буде дорівнювати 77922 особи; Г) зменшиться і ЕАН буде дорівнювати 74632 особи; Д) зменшиться і ЕАН буде дорівнювати 71342 особи.

2C113 Управління статистики Христівського краю в річному звіті за 2002 р. подало наступні дані щодо безробіття і зайнятості: 1) станом на 1.01.2002 р. кількість зайнятих - 75430 осіб; безробітних - 3290; 2) на протязі 2002 р.:

- звільнено у зв'язку із банкрутством фермерів-птахівників 215 чол.; - звільнено у зв'язку із виїздом за межі краю - 105 чол.; - звільнено у зв'язку зі зміною спеціалізації швейної фабрики (з пошиття мішків на пошиття військової форми) 40 чол.; - звільнено у зв'язку із закінченням сезону будівельних робіт - 140 чол.; - звільнено у зв'язку із переходом на нову технологію випічки хлібобулочних виробів на хлібозаводі - 260 чол.; - звільнено у зв'язку зі зменшенням попиту на товари і послуги і закриттям 10 дрібних магазинів -38 чол. Визначте загальний рівень безробіття за 2001 р. і 2002 р. А) у 2001 р. Рб=4,4%; у 2002 році Рб=5,4%; Б) у 2001 році Рб=4,4%; у 2002 році Рб=5,5%; В) у 2001 році Рб=4,2%; у 2002 році Рб=5,4%; Г) у 2001 році Рб=4,2%; у 2002 році Рб=5,2%; Д) у 2001 році Рб=4,4%; у 2002 році Рб=5,2%.

2C114 У регіоні проживає 2000 тис. чол., з них: - особи, старші 55 (жінки) і 60 (чоловіки) років - 85 тис. чол.; - діти до 16 років - 65 тис. чол.; - економічно неактивне населення - 50 тис. чол.; - безробітні - 58 тис. чол. Визначте чисельність працездатного (економічно активного) населення регіону.

А) 1800 тис.чол.; Б) 2000 тис.чол.; В) 1742 тис.чол.; Г) 1850 тис.чол.; Д) 1650 тис.чол.

2C115 У регіоні проживає 2000 тис. чол., з них:особи, старші 55 (жінки) і 60 (чоловіки) років - 85 тис. чол.; - діти до 16 років - 65 тис. чол.; - економічно неактивне населення - 50 тис. чол.; - безробітні - 58 тис. чол. Визначте рівень безробіття у регіоні. А) 3,2%; Б)3,6%; В)3,5%; Г)3,7%; Д)5,6%.

2C116 У регіоні проживає 2000 тис. чол., з них: - особи, старші 55 (жінки) і 60 (чоловіки) років - 85 тис. чол.; - діти до 16 років - 65 тис. чол.; - економічно неактивне населення - 50 тис. чол.; - безробітні - 58 тис. чол. Визначте чисельність зайнятих у регіоні. А) 1800 тис.чол.; Б) 1742 тис.чол.; В) 1560 тис.чол.; Г) 1716 тис.чол.; Д) 1942 тис.чол.

2C117 У регіоні проживає 1800 тис. чол., з них: - особи, старші 55 (жінки) і 60 (чоловіки) років - 75 тис. чол.; - діти до 16 років - 65 тис. чол.; - економічно неактивне населення - 42 тис. чол.; - безробітні - 58 тис. чол. Визначте рівень зайнятості у регіоні.

А) 89,9%; Б) 90,4%; В) 93,8%; Г) 99,5%; Д) 12,3%.

2C118 Пропозицію праці задано формулою Ls = 150W, а попит на працю Ld = 1000-100W, де W - денна ставка зарплати, а L - кількість робітників. Визначте рівноважну кількість зайнятих (Зр) та рівноважну став­ку заробітної плати (Wp). А) Wр=10 гр.од.; Зр= 1000 чол.; Б) Wр=150 гр.од.; Зр= 22500 чол.; В) Wр=10 гр.од.; Зр= 1500 чол.; Г) Wр=4 гр.од.; Зр= 600 чол.; Д) Wр= 5 гр.од.; Зр= 500 чол.

2C119 Пропозицію праці задано формулою Ls = 150W, а попит на працю Ld = 1000-100W, де W - денна ставка зарплати, а L - кількість робітників. Профспілки добились встановлення денної ставки зарплати на рівні 5 гр. од. Визначте як зміниться кількість безробітних?

А) зросте на 250 чол.; Б) зросте на 400 чол.; В) зросте на 150 чол.; Г) зросте на 100 чол.; Д) на зміниться.

2C120 Пропозицію праці задано формулою Ls = 150W, а попит на працю Ld = 1000-100W, де W - денна ставка зарплати, а L - кількість робітників. Профспілки добились встановлення денної ставки зарплати на рівні 5 гр. од. Визначте як зміниться кількість зайнятих в економіці?

А) зменшиться на 250 чол.; Б) зменшиться на 400 чол.; В) зменшиться на 150 чол.; Г) зменшиться на 100 чол.; Д) на зміниться.

2C121 Уряд зменшує податки з метою

А) зменшення темпів інфляції; Б) уповільнення темпів економічного зростання; В) зменшення інвестиційних видатків; Г) збільшення споживацьких видатків; Д) продовження фази піднесення в економіці.

2C122 Національний банк України має можливість здійснювати вплив на діяльність комерційних банків через

А) визначення величини ставки кредитного процента; Б) визначення обов'язкових норм резервування грошей; В) своїх представників у Раді директорів комерційних банків; Г) операції на відкритому ринку; Д) вірні відповіді А, Б і Г.

2C123 Сусідка запропонувала вам роботу - кожен день 2 год. доглядати за її дитиною за тарифами 2 грн. за годину і обіцяє заплатити всю суму разом через три місяці (вересень, жовтень, листопад). Стат. управління прогнозує середньомісячну інфляцію на цей період - 10%. Якою буде сума ваших втрат від інфляції? (За дитиною ви будете доглядати 91 день). А) 10 грн.; Б) 20 грн.; В) 36,40 грн.; Г) 33,09 грн.; Д) немає правильної відповіді.

2C124 Стимулююча фіскальна політика вимагає:

А) збільшення державних видатків, збільшення податків;

Б) зниження державних видатків, зниження податків;

В) збільшення пропозицій грошей і підвищення відсоткових ставок;

Г) збільшення державних видатків, зниження податків;

Д) зниження державних видатків, збільшення податків.

2C125 Уряд може посилити інфляцію, якщо

А) збільшує податки; Б) збільшує державні видатки та фінансує бюджетний дефіцит за рахунок випуску облігацій державного займу; В) здійснює грошову та кредитну політику для зниження видатків у приватному секторі; Г) емітує гроші з метою фінансування дефіцитних програм держави; Д) правильно вказано в п.п. В) і Г).

2C126 Після двох років профіцитного бюджету, парламент прийняв бюджет на 2003 р. з помірним дефіцитом. Чи можна однозначно стверджувати, що це явище носить негативний характер?

А) так, адже країна знову починає жити в борг; Б) ні, адже ці кошти будуть направлені виключно на виборчу кампанію; В) так, адже це може спричинити кризу фінансово-валютної системи країни; Г) ні, якщо дефіцит бюджету буде супроводжуватись підвищенням життєвого рівня незабезпечених верств населення; Д) так, адже держава сприяє продовженню спаду в економіці.

2C127 Населення одного з регіонів - 15 млн. чол. З них: діти віком до 16 років - 4,5 млн., пенсіонери - 3,2 млн. чол., особи у психіатричних клініках - 0,3 млн., безробітні - 0,7 млн., зайняті неповний робочий день - 1,1 млн. Визначте величину робочої сили (РС) і кількість безробітних (Б) у регіоні.

А) РС=15 млн.чол.; Б=0,7 млн.чол.; Б) РС=10,2 млн.чол.; Б=5 млн.чол.; В) РС=8 млн.чол.; Б=1,8 млн.чол.; Г) РС=7 млн.чол.; Б=0,7 млн.чол.; Д) РС=7 млн.чол.; Б=1,8 млн.чол.

2C128 Які з наступних заходів фіскальної політики будуть сприяти підтриманню високих темпів економічного зростання?

І. Зниження прибуткового податку з громадян; ІІ. Підвищення акцизів; ІІІ. Збільшення державних видатків.

А) тільки І; Б) тільки ІІ; В) тільки ІІІ; Г) тільки І та ІІІ; Д) тільки ІІ і ІІІ.

2C129 Припустімо, що економіка країни характеризується наступним: темп інфляції не перевищує 1% за рік, реальний ВВП знизився за останні три квартали, обсяг приватних капіталовкладень скорочується. Які з наступних фіскальних заходів можуть бути використані в даній ситуації?

А) немає потреби застосовувати будь-які заходи; Б) збільшення державних видатків та трансфертних платежів; В) скорочення державних видатків на будівництво доріг; Г) заклик скоротити споживчі витрати громадян; Д) збільшення податків на всі види доходів.

2C130 Припустимо, що в країні економічний спад. Які заходи фіскальної політики зможуть вивести економіку з цього стану?

Податки

Державні видатки

А)

Знизити

Знизити

Б)

Знизити

Збільшити

В)

Збільшити

Збільшити

Г)

Збільшити

Знизити

Д)

немає правильної відповіді

2C131 Якщо основним завданням є зниження темпів інфляції, то який з наступних заходів фіскальної політики допоможе вирішити це завдання при швидкому зростанні індекса споживчих цін?

І. Скорочення державних видатків на оборону та дослідження космосу; ІІ. Збільшення трансфертних платежів особам, доходи яких знецінились у зв'язку із зростанням цін;

IІІ.Збільшення ставки особистого прибуткового податку.

А) тільки І; Б) тільки ІІ; В) тільки ІІІ; Г) тільки І та ІІІ; Д) тільки ІІ та ІІІ.

2C132 Як вплине зменшення сукупних видатків у короткостроковому періоді на темпи інфляції та рівень безробіття?

Інфляція

Безробіття

А)

Підвищиться

Не зміниться

Б)

Знизиться

Знизиться

В)

Не зміниться

Збільшиться

Г)

Знизиться

Збільшиться

Д)

Збільшиться

Збільшиться

2C133 Продаж Національним банком України облігацій призведе до

А) збільшення грошової маси, падіння відсоткових ставок; Б) збільшення грошової маси, зростання відсоткових ставок; В) скорочення грошової маси, падіння відсоткових ставок; Г) скорочення грошової маси, зростання відсоткових ставок; Д) зростання грошової маси, але не змінить відсоткових ставок.

2C134 Радіозавод випускав 100 телевізорів на день. Після реконструкції головного конвеєра продуктивність праці одного працівника зросла на 10%. Визначте скільки телевізорів на день випускав завод після реконструкції , якщо чисельність працюючих протягом всього періоду була постійною і дорівнювала 400 осіб? А) 100 телевізорів/день; Б) 0,275 телевізорів/день; В) 0,25 телевізорів/день; Г) 110 телевізорів/день; Д) 400 телевізорів/день.

2C135 Радіозавод випускав 100 телевізорів на день. Після реконструкції головного конвеєра продуктивність праці одного працівника зросла на 10%. Визначте продуктивність праці на заводі після реконструкції, якщо чисельність працюючих протягом всього періоду була постійною і дорівнювала 400 осіб? А) 0,25 телевізорів/день; Б) 0,25 телевізорів/1-го робітника; В) 0,275 телевізорів/день; Г) 0,275 телевізорів/1-го робітника; Д) 0,275 %.

2C136 Після реконструкції конвеєра на автомобільному заводі у минулому році продуктивність праці збільшилась. На одного робітника прийшлося 104 автомобілі замість 80 автомобілів. Але у поточному році продуктивність праці впала на 10%. Визначте продуктивность праці у поточному році. А) 80 автомобілів/робітника; Б) 104 автомобілі/робітника; В) ≈94 автомобілі/робітника; Г) ≈11 автомобілів/робітника; Д) ≈14 автомобілів/робітника.

2C137 Після реконструкції конвеєра на автомобільному заводі у минулому році продуктивність праці збільшилась. На одного робітника прийшлося 104 автомобілі замість 80 автомобілів. Але у поточному році продуктивність праці впала на 10%. Визначте загальну зміну продуктивності праці за 2 роки в абсолютному виразі. А) зросте на 14 автомобілів/робітника; Б) зросте на 24 автомобілі/робітника; В) зросте на 11 автомобілів/робітника; Г) зросте на 10 автомобілів/робітника; Д) залишиться без змін.

2C138 Чисельність зайнятих 90 млн. чол., чисельність безробітних 10 млн. чол. Крім цього в країні є зайняті неповний робочий день - 18 млн. чол. Розрахуйте рівень безробіття. А) 8,5%; Б) 11,1%; В) 10%; Г) 9,25% Д) 10,2%.

2C139 У країні - 70 млн. зайнятого населення. Чисельність безробітних - 7 млн. чол. Через біржу праці знайшли роботу 0,5 млн. осіб, а ще 0,5 млн. - перестали шукати роботу. Визначте чисельність зайнятих (З) і безробітних (Б). А) З=70 млн.; Б=7 млн.; Б) З=70,5 млн.; Б=6,5 млн.; В) З=71 млн.; Б=6 млн.; Г) З=70,5 млн.; Б=6 млн.; Д) З=71,5 млн.; Б=6,5 млн.

2C140 У країні - 70 млн. зайнятого населення. Чисельність безробітних - 7 млн. чол. Через біржу праці знайшли роботу 0,5 млн. осіб, а ще 0,5 млн. - перестали шукати роботу. Визначте рівень безробіття після подій, що відбулися. А) 9,2%; Б) 7,8%; В) 8,5%; Г) 8,6%; Д) 10%.

2C141 У країні - 70 млн. зайнятого населення. Чисельність безробітних - 7 млн. чол. Через біржу праці знайшли роботу 0,5 млн. осіб, а ще 0,5 млн. - перестали шукати роботу. Визначте як зміниться рівень безробіття в наслідок подій, що відбулися.

А) не зміниться; Б) зросте на 0,9%; В) зменшиться на 1,3%; Г) зменшиться на 0,6%; Д) зменшиться на 0,5%.

2C142 Визначте загальний рівень безробіття за такими даними: природний рівень безробіття дорівнює 5%, чисельність фрикційних безробітних - 4 млн. осіб, структурних безробітних - 3 млн. осіб, циклічних безробітних - 2,8 млн. осіб. А) 5%; Б) 9,8%; В) 14,8%; Г) 7%; Д) 12%.

2C143 Населення одного з регіонів - 15 млн. чол. З них: діти віком до 16 років - 4,5 млн., пенсіонери - 3,2 млн. чол., особи у психіатричних клініках - 0,3 млн., безробітні - 0,7 млн., зайняті неповний робочий день - 1,1 млн. Визначте рівень безробіття у регіоні.

А) 10%; Б) 0,9%; В) 25,7%; Г) 8,75%; Д) 22,5 %.

2C144 В базовому році обсяг виробництва в країні становив 65000 одиниць продукції при середній ціні за одиницю 8 грн. Гроші за рік здійснювали 10 оборотів. Розра-хувати, яку масу грошей необхідно додатково випустити в обіг в звітному році щоб середній рівень цін залишився без змін, якщо обсяг виробництва зріс на 7000 одиниць, швид-кість обороту грошей знизилась до 9 оборотів за рік. А) 12000 грн; Б) 1200 грн; В) 6400 грн; Г) 640 грн; Д) 5200 грн.

2C145 В базовому році обсяг виробництва в країні становив 450000 одиниць продукції при середній ціні за одиницю 10 грн. Гроші за рік здійснювали 9 оборотів. Розрахувати, яку масу грошей необхідно вилучити з обігу в звітному році щоб середній рівень цін залишився без змін, якщо обсяг виробництва знизився на 50000 одиниць, швидкість обороту грошей зросла до 10 оборотів за рік.

А) 400000 грн; Б) 10000 грн; В) 5000 грн; Г) 50000 грн; Д) 100000 грн.

2C146 В базовому році обсяг виробництва в країні становив 70000 одиниць продукції при середній ціні за одиницю 20 грн. Гроші за рік здійснювали 7 оборотів. Розрахувати, яку масу грошей необхідно вилучити з обігу в звітному році щоб середній рівень цін залишився без змін, якщо обсяг виробництва знизився на 10000 одиниць, швидкість обороту грошей зросла до 7,5 оборотів за рік.

А) 4000 грн; Б) 1600 грн; В) 160000 грн; Г) 40000 грн; Д) 200000 грн.

2C147 В базовому році обсяг виробництва в країні становив 25000 одиниць продукції при середній ціні за одиницю 50 грн. Гроші за рік здійснювали 10 оборотів. Розрахувати, яку масу грошей необхідно вилучити з обігу в звітному році щоб середній рівень цін залишився без змін, якщо обсяг виробництва знизився на 1000 одиниць, швидкість обороту грошей зросла до 12 оборотів за рік.

А) 125000 грн; Б) 100000 грн; В) 25000 грн; Г) 2500 грн; Д) 2000 грн.

2C148 В базовому році обсяг виробництва в країні становив 50000 одиниць продукції при середній ціні за одиницю 50 грн. Гроші за рік здійснювали 10 оборотів. Розрахувати, яку масу грошей необхідно вилучити з обігу в звітному році щоб середній рівень цін залишився без змін, якщо обсяг виробництва знизився на 4%, швидкість обороту грошей зросла до 12 оборотів за рік.

А) 20000 грн; Б) 50000 грн; В) 5000 грн; Г) 2500 грн; Д) 2000 грн.

2C149 Кількість грошей в обігу 50000 грн, сума цін товарів та послуг – 800000 грн, вартість товарів та послуг, по яких наступив термін оплати (здійснені платежі) 200000 грн, швидкість обігу грошей = 18. Розрахувати загальну суму взаємних погашень платежів та товарів і послуг, проданих в кредит. А) 100000 грн; Б) 300000 грн; В) 1000 грн; Г) 10000 грн; Д) 90000 грн.

2C150 Кількість грошей в обігу 24000 грн, сума цін товарів та послуг – 520000 грн, вартість товарів та послуг, по яких наступив термін оплати (здійснені платежі) 160000 грн, сума взаємних погашень платежів рівна 55000 грн., сума товарів і послуг, проданих в кредит 25000 грн. Швидкість обігу грошей рівна: А) 30 оборотів; Б) 20 оборотів; В) 25 оборотів; Г) 3 обороти; Д) 15 оборотів.

2C151 Кількість грошей в обігу 40000 грн, сума цін товарів та послуг – 750000 грн, вартість товарів та послуг, по яких наступив термін оплати (здійснені платежі) 150000 грн, сума взаємних погашень платежів рівна 40000 грн., сума товарів і послуг, проданих в кредит 60000 грн. Швидкість обігу грошей рівна: А) 30 оборотів; Б) 20 оборотів; В) 25 оборотів; Г) 3 обороти; Д) 15 оборотів.

2C152 Сума цін товарів та послуг в країні становить 4525000 грн, вартість товарів та послуг, по яких наступив термін оплати (здійснені платежі) - 475000 грн, сума взаємних погашень платежів рівна 220000 грн., сума товарів і послуг, проданих в кредит 180000 грн. Гроші за рік здійснюють 10 оборотів. Кількість грошей в обігу рівна: А) 100000 грн; Б) 640000 грн; В) 4525000 грн; Г) 4525000 грн; Д) 90000 грн.

2C153 Сума цін товарів та послуг в країні становить 45000 грн, вартість товарів та послуг, по яких наступив термін оплати (здійснені платежі) - 5000 грн, сума взаємних погашень платежів рівна 2000 грн., сума товарів і послуг, проданих в кредит 8000 грн. Гроші за рік здійснюють 8 оборотів. Кількість грошей в обігу рівна: А) 10000 грн; Б) 3000 грн; В) 4000 грн; Г) 5000 грн; Д) 50000 грн.

2C154 Сума цін товарів та послуг в країні становить 650000 грн, сума взаємних погашень платежів рівна 90000 грн., сума товарів і послуг, проданих в кредит 60000 грн. Кількість грошей в обігу - 55000 грн. Гроші за рік здійснюють 10 оборотів. Вартість товарів та послуг, по яких наступив термін оплати (здійснені платежі) становить: А) 50000 грн; Б) 650000 грн; В) 100000 грн; Г) 10000 грн; Д) 90000 грн.

2C155 Сума цін товарів та послуг в країні становить 340000 грн, сума взаємних погашень платежів рівна 55000 грн., сума товарів і послуг, проданих в кредит 65000 грн. Кількість грошей в обігу - 30000 грн. Гроші за рік здійснюють 8 оборотів. Вартість товарів та послуг, по яких наступив термін оплати (здійснені платежі) становить: А) 5000 грн; Б) 20000 грн; В) 30000 грн; Г) 10000 грн; Д) 120000 грн.

2C156 Сума цін товарів та послуг – 400000 грн, вартість товарів та послуг, по яких наступив термін оплати (здійснені платежі) 25000 грн, швидкість обігу грошей = 10 оборотів за рік, загальна сума взаємних погашень платежів рівна 10000 грн, сума товарів і послуг, проданих в кредит становить 15000 грн. Розрахувати необхідну величину додаткової емісії грошей, якщо швидкість обігу грошей знизиться до 8 (все інше – без змін). А) 5000 грн; Б) 20000 грн; В) 30000 грн; Г) 10000 грн; Д) 120000 грн.

2C157 Сума цін товарів та послуг – 1250000 грн, вартість товарів та послуг, по яких наступив термін оплати (здійснені платежі) 250000 грн, швидкість обігу грошей = 12 оборотів за рік, загальна сума взаємних погашень платежів рівна 210000 грн, сума товарів і послуг, проданих в кредит становить 90000 грн. Розрахувати необхідну величину додаткової емісії грошей, якщо швидкість обігу грошей знизиться до 10 (все інше – без змін). А) 5000 грн; Б) 20000 грн; В) 30000 грн; Г) 10000 грн; Д) 120000 грн.

2C158 Горизонтальний відрізок лінії сукупної пропозиції відображає: А) економіку у стані підйому, коли ресурси використані повно і виробники конкурують за їх перерозподіл; Б) стан, у якому підвищення цін супроводжується зростанням обсягів національного виробництва; В) економіку у стані депресії, коли обсяги пропозиції не залежать від динаміки цін на товари і послуги; Г) стан економіки у період спаду, коли ресурси використовуються неповно, тому для їх додаткового залучення немає потреби збільшувати плату за них, і, відповідно, ціни; Д) немає правильної відповіді.

2C159 Якщо обсяг реального ВВП перевищує сукупні видатки, то в економіці спостерігається

А) зростання інвестицій у запаси; Б) скорочення обсягів виробництва; В) зростання рівня зайнятості; Г) правильно вказано в п.п. А) і Б); Д) правильно вказано в п.п. А, Б і В.

2C160 Якщо сукупні видатки перевищують реальний обсяг ВВП, то це означає, що: А) інвестиції більші, ніж заощадження; Б) зростає рівень безробіття; В) економіка нарощує обсяги виробництва; Г) зростають товарні заапси; Д) правильно вказано в п.п. А і В.

2C161 Споживчі витрати зростуть, якщо: А) зменшаться доходи населення; Б) держава збільшить податки на доходи населення; В) очікується значне зростання цін; Г) очікується зростання прибутків на вкладений капітал; Д) правильно вказано в п.п. В і Г.

2C162 Споживчі витрати зменшаться, якщо: А) зростуть доходи населення; Б) держава збільшить податки на доходи населення; В) очікується значне зростання цін; Г) очікується зростання прибутків на вкладений капітал; Д) правильно вказано в п.п. Б і Г.

2C163 Інвестиційні витрати в економіці зростуть, якщо

А) очікуються високі прибутки на вкладений капітал; Б) ставка за кредитом знизилась з 45% до 25%; В) держава підвищила податки на прибутки підприємств; Г) зросли ціни на нове обладнання; Д) правильно вказано в п.п. Б і Г.

2C164 Інвестиційні витрати в економіці зменшаться, якщо: А) очікуються високі прибутки на вкладений капітал; Б) ставка за кредитом знизилась з 45% до 25%; В) держава зменшила податки на прибутки підприємств; Г) зросли податки на прибутки підприємств; Д) правильно вказано в п.п. Б і Г.

2C165 Припустимо, що споживчий кощик родини складається із наступного набору товарів:

Назва товару

Кількість, кг

Ціна в 2000 р., грн.

Ціна в 2001 р., грн.

Хліб

10

1,0

1,5

М'ясо

12

10,0

16,0

Овочі

24

1,0

1,0

По цих даних індекс цін у 2001 порівняно 2000 роком становитиме: А) 231%; Б) 154%; В) 66,7%; Г) 150%; Д) немає правильної відповіді.

2C166 Припустимо, що споживчий кошик родини складається із наступного набору товарів:ї

Назва товару

Кількість, кг

Ціна в 2000 р., грн.

Ціна в 2001 р., грн.

Хліб

10

1,0

1,5

М'ясо

12

10,0

16,0

Овочі

24

1,0

1,0

Згідно цих даних темпи інфляції становить: А) 131%; Б) 54%; В) 66,7%; Г) 50%; Д) немає правильної відповіді.

2C167 Споживчий кошик родини складається із наступних товарів:

Назва товару

К-сть товару

Ціна, грн.

На місяць

Березень

Червень

Жовтень

Хліб

20 кг

1,0

1,1

1,2

Цукор

5 кг

2,5

2,5

2,0

Олія

4 л

5

6

5

М'ясо

10 кг

15,0

16,0

17,0

Крупи

6 кг

1,5

1,3

1,5

Картопля

30 кг

0,8

0,7

0,6

Індекс цін в червні відносно березня становить:

А) 105%; Б) 205%; В) 95,2%; Г) 247,3%; Д) немає правильної відповіді.

2C168 Споживчий кошик родини складається із наступних товарів:

Назва товару

К-сть товару

Ціна, грн.

На місяць

Березень

Червень

Жовтень

Хліб

20 кг

1,0

1,1

1,2

Цукор

5 кг

2,5

2,5

2,0

Олія

4 л

5

6

5

М'ясо

10 кг

15,0

16,0

17,0

Крупи

6 кг

1,5

1,3

1,5

Картопля

30 кг

0,8

0,7

0,6

Темп інфляції в червні відносно березня становить:

А) 105%; Б) 5%; В) 95,2%; Г) 147,3%; Д) немає правильної відповіді.

2C169 Споживчий кошик родини складається із наступних товарів:

Назва товару

К-сть товару

Ціна, грн.

На місяць

Березень

Червень

Жовтень

Хліб

20 кг

1,0

1,1

1,2

Цукор

5 кг

2,5

2,5

2,0

Олія

4 л

5

6

5

М'ясо

10 кг

15,0

16,0

17,0

Крупи

6 кг

1,5

1,3

1,5

Картопля

30 кг

0,8

0,7

0,6

Індекс цін в жовтні відносно березня становить:

А) 251%; Б) 235,5%; В) 107%; Г) 93,4%; Д) немає правильної відповіді.

2C170 Споживчий кошик родини складається із наступних товарів:

Назва товару

К-сть товару

Ціна, грн.

На місяць

Березень

Червень

Жовтень

Хліб

20 кг

1,0

1,1

1,2

Цукор

5 кг

2,5

2,5

2,0

Олія

4 л

5

6

5

М'ясо

10 кг

15,0

16,0

17,0

Крупи

6 кг

1,5

1,3

1,5

Картопля

30 кг

0,8

0,7

0,6

Темп інфляії в жовтні відносно березня становить:

А) 151%; Б) 135,5%; В) 7%; Г) 93,4%; Д) немає правильної відповіді.