Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tts-pos-p2.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

3.2.4. Укладання алгоритму програми пошуку

ефективних технічних розв’язків на І-АБО-дереві

Загальна послідовність пошуку на І-АБО-дереві найефективніших варіантів ТР має такий вигляд: спочатку на дереві видаляються вершини, які заздалегідь не задовольняють ТЗ на шуканий ТР, а також умовам сумісності із іншими вершинами, далі за допомогою дерева, що відповідає вказаним вимогам та умовам синтезують допустимі та ефективні ТР.

Алгоритм програми пошуку ефективних ТР містить такі кроки.

Крок 1

Проводиться порівняння параметрів І-вузлів загального дерева та відповідних основних параметрів списку вимог. У випадках недопустимих відхилень від заданих значень невідповідні вузли разом зі всіма об’єднуваними вершинами, позначаються як тимчасово видалені і підлягають (якщо це доцільно) додатковому проробленню з удосконаленням елементів та корегуванням їх конструктивних ознак. Якщо і після корегувань та удосконалень параметри І-вузла не відповідають заданим він остаточно замінюється або видаляється з дерева.

Крок 2

Несумісні вершини в таблицях сумісності разом із АБО-вузлами, до яких вони відносяться, позначаються як тимчасово видалені. При наявності можливості та необхідності здійснюється їх корегування або заміна до виконання всіх умов сумісності.

Крок 3

З елементів та конструктивних ознак загального дерева синтезується перший варіант ТР, визначаються його параметри та проводиться їх порівняння із відповідними додатковими параметрами списку вимог. Варіант заноситься до списку допустимих ТР під номером 1. Далі формується другий варіант ТР і проводиться визначення та порівняння його параметрів із допустимими параметрами списку вимог. Якщо за результатами порівняння другий варіант виявиться ефективнішим ніж перший він займає місце останнього у списку допустимих ТР, тоді як перший варіант отримує номер 2. Описана послідовність синтезу та аналізу ТР реалізується до визначення порядкових номерів всіх варіантів у списку допустимих ТР.

Крок 4

Для найефективніших варіантів (наприклад, перших трьох в списку допустимих ТР) подається автоматизований опис у словесній формі та роздруковується конструкторська документація (складальне креслення, специфікації, деталювання).

3.3. Послідовність розв’язання задач автоматизованого

синтезу ефективних технічних розв’язків

Загальна послідовність розв’язання задач автоматизованого синтезу ТР показана на рис. 3.8.

Користувач за допомогою загального списку вимог, викликаного на дисплей монітора, формує ТЗ: список вимог до шуканого ефективного ТР з формулюваннями та відповідними параметрами, а також список у математичній формі (3.1).

Згідно із введеним завданням комп’ютер синтезує (знаходить на І-АБО-дереві) допустимі ТР і визначає їх число. Якщо дане число виявляється занадто великим, користувач посилює основні вимоги і тим самим зменшує множину допустимих ТР. В іншому випадку, при недостатніх кількості та оглядовості допустимих ТР, слід, навпаки, послабити окремі вимоги або усунути їх з ТЗ.

В результаті декількох описаних ітерацій отримують оптимальне (оглядове) число допустимих ТР, серед яких обирають найкращі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]