Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 8 скороч.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
50.18 Кб
Скачать

8.3. Ревізія формування та використання коштів позабюджетних фондів.

У сільських Радах ревізією слід охопити позабюджетні фонди, що створені відповідно до законів України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про бюджетну систему України", інших чинних нормативних актів.

При цьому необхідно перевірити:

1. Чи забезпечено дотримання чинних нормативних актів при створенні позабюджетних фондів сільської Ради.

2. Які позабюджетні фонди створені та відкриті рахунки при відповідних сільських Радах. Хто прийняв рішення про створення фондів та відкриття рахунків. Чи затверджені положення про фонди. Ким. Чи розглядались звіти про використання позабюджетних коштів. Хто затверджував такі звіти.

3. Джерела утворення позабюджетних коштів, зокрема, відповідність доходних джерел цих фондів переліку, встановленому законодавством; чи не зараховувались на позабюджетні рахунки платежі, що згідно з класифікацією доходів та видатків державного і місцевих бюджетів мають зарахуватись у відповідні бюджети; чи не надходили на позабюджетні рахунки платежі, що встановлені сільськими Радами всупереч чинному законодавству.

8.4.Оформлення результатів ревізій та вжиття заходів щодо усунення виявлених порушень фінансової дисципліни та недоліків у бюджетній роботі.

Про виявлені ревізією порушення фінансової дисципліни та недоліки в бюджетній роботі сільської ради та її установ складається акт, який підписується ревізуючим, сільським головою, головним бухгалтером централізованої бухгалтерії або секретарем сільської ради. Перед підписанням акту ревізії з його змістом необхідно ознайомити керівників установ, що перебувають на сільському бюджеті, у діяльності яких виявлені фінансові недоліки, порушення чи зловживання, про що вони повинні поставити свої підписи. (В матеріалах ревізії обов’язково повинні бути пояснення керівників установ, де допущені недоліки і порушення.)

При наявності заперечень або зауважень по акту сільський голова та інші особи, які підписують акт, роблять про це відмітки перед своїми підписами та подають письмові заперечення чи зауваження. Матеріали ревізії, якими виявлені зловживання, негайно передаються правоохоронним органам для відповідного реагування.

Проміжні акти складаються також за результатами ревізії кас та матеріальних цінностей, підписуються вони ревізуючими та відповідними посадовими особами, що відповідають за збереження грошових коштів та матеріальних цінностей. Один примірник акту вручається під розписку на першому примірнику акту сільському голові.

Результати ревізії викладаються в акті на підставі перевірених даних та фактів, які випливають з документів та інших матеріалів, що знаходяться в сільській раді, а також даних, одержаних при проведенні зустрічних перевірок.

В акті ревізії приводяться:

— загальні дані про виконання бюджету, фінансових планів, про виконання єдиних кошторисів;

Якщо ревізією виявлені зловживання (привласнення грошових коштів і матеріальних цінностей тощо) ревізуючий повинен вилучити документи, які це підтверджують, і повідомити про це правоохоронним органам. Вилучені документи зберігаються до закінчення ревізії, а після цього, відповідно до чинного законодавства, повертаються керівництву сільської ради чи за письмовим рішенням правоохоронних органів передаються їм для проведення по них розслідування.

При цьому у справах контрольно-ревізійного органу повинні бути в наявності: копія акту ревізії, копії пояснень посадових осіб сільської ради, що винні в порушеннях та зловживаннях, копії документів, що підтверджують зазначені в акті порушення та зловживання.

За наслідками ревізії (перевірки) вживаються заходи по відшкодуванню виявлених незаконних витрат, недостач, розтрат, крадіжок, притягненню винних осіб до адміністративної і кримінальної відповідальності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]