Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 8 скороч.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
50.18 Кб
Скачать

Тема 8.Порядок проведення комплексних ревізій щодо виконання бюджету. План лекційних заннять

8.1. Завдання ревізії виконання бюджету.

8.3. Ревізія формування і виконання бюджету.

8.4. Ревізія формування та використання коштів позабюджетних фондів.

8.5. Перевірка стану обліку і звітності.

8.6.. Оформлення результатів ревізій та вжиття заходів щодо усунення виявлених порушень фінансової дисципліни та недоліків у бюджетній роботі.

8.1.Завдання ревізії виконання бюджету.

Порядок проведення комплексних ревізій виконання бюджету розглянемо на прикладі ревізій роботи сільських, селищних та міських (міст районного підпорядкування) Рад по виконанню бюджету

Завданнями ревізій та перевірок роботи сільських, селищних та міських рад по виконанню бюджетів є перевірка:

— дотримання при формуванні і виконанні бюджету чинних нормативних та законодавчих актів щодо фінансів, бюджету та фінансово-бюджетної дисципліни;

— здійснення заходів по забезпеченню повноти та своєчасності надходження доходів бюджету,

— повноти обліку доходів та обґрунтованості відповідними розрахунками витрат бюджету;

— забезпечення своєчасності фінансування заходів, передбачених бюджетом в міру виконання плану по мережі, штату, контингенту та інших показниках діяльності установ та організацій;

— дотримання режиму економії у витратах та забезпечення збереження коштів бюджету, спеціальних коштів та коштів на рахунку "Суми за дорученнями";

— стану обліку та достовірності звітності щодо витрачання коштів бюджету.

Ревізії роботи сільських рад по виконанню бюджету проводяться не менш одного разу в два роки. У випадках зміни складу працівників сільських рад або при наявності даних про зловживання, грубих порушень бюджетної дисципліни, установленого порядку прийняття, обліку, зберігання і здачі грошових сум і квитанцій по прийманню платежів від населення повинні проводитися позапланові ревізії.

8.2. Ревізія формування і виконання бюджету.

а) Ревізія касових операцій по поточних рахунках

Ревізію роботи сільської ради по виконанню бюджету слід починати з ревізії каси, У випадку відсутності особи, яка здійснює касові операції і неможливості негайної перевірки каси ревізор опечатує сейф і приміщення каси.

При проведенні ревізії касових операцій слід керуватись Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 року №637 та Указом Президента України “Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки” від 12 червня 1995 року, в редакції Указу Президента України № 491/99р. Чи забезпечується дотримання цих нормативних актів.

За результатами перевірки наявності у касі грошей та інших цінностей в той же день складається проміжний акт, який підписується перевіряючим, особою, яка здійснює касові операції, головним бухгалтером централізованої бухгалтерії чи головою виконкому сільської Ради. У випадку виявлення лишків чи нестачі грошей, касир чи підзвітна особа зобов’язані дати пояснення з цієї причини, а перевіряючий — перевірити достовірність пояснень.

Перевіряючий перевіряє також наявність зобов’язань касира про матеріальну відповідальність.

Кількість виданих довідок громадянам по журналу обліку розцінити відповідно до затвердженого прейскуранту та перевірити повноту оприбуткування по касі готівки, одержаної від фізичних і юридичних осіб, та на правильність списання її на витрати.

При перевірці повноти справляння і оприбуткування мита необхідно провести ряд зустрічних перевірок. їх необхідно провести для того, щоб переконатись, що мито і всі інші податкові і неподаткові платежі, які надходили до сільської ради від громадян, оприбутковані по касі повністю

б) Ревізія формування і виконання бюджету, дотримання чинних нормативних актів з фінансово бюджетних питань

виконавчі органи сільських рад формують, планів доходів і кошторисів видатків бюджетних установ та нормативів відрахувань від загальнодержавних податків, зборів та інших обов’язкових платежів, встановлених місцевою радою вищого рівня (районною радою)

Наявність єдиного зведеного кошторису доходів і видатків сільської ради та індивідуальних єдиних кошторисів окремих її установ (які знаходяться на самостійних балансах), розроблених і затверджених у встановленому порядку. Правильність формування доходних і видаткових частин єдиних кошторисів (зведеного і індивідуальних).

Ревізією виконання бюджету необхідно встановити: — чи забезпечено повне і своєчасне надходження передбачених бюджетом доходів та спрямування їх відповідно до затверджених бюджетом призначень;

При перевірці повноти та своєчасності надходження доходів та правильності їх зарахування до сільського бюджету передусім необхідно з’ясувати:

— чи не мають місця факти невиконання доходів як в цілому так і по окремих джерелах їх надходження. Причини невиконання доходної частини бюджету по окремих джерелах доходів. Що робила сільська рада, щоб домогтись виконання доходної частини бюджету по кожному джерелу надходження. Облік доходів сільського бюджету ведеться у книзі "Журнал—головна" без розподілу їх по видах доходів, а у книзі доходів для кожного виду доходів передбачається окрема графа.

Під час перевірки повноти та своєчасності надходжень доходів та правильності їх зарахувань у сільський бюджет необхідно також установити:

— своєчасність та повноту надходжень доходів, обумовлених відповідними договорами (плата за оренду приміщень та ін.), для чого слід порівняти дані про наявність належних сільській Раді житлових та торговельно-складських приміщень з даними особових рахунків та встановити, чи не має випадків незаконного, безкоштовного користування цими приміщеннями;

— чи не було випадків зарахування до сільського бюджету коштів, що належать іншим бюджетам;

У сільській раді та бюджетних установах ревізуючі повинні перевірити правильність витрачання коштів на заробітну плату, чи немає перевитрати фонду заробітної плати, та встановити, чи не порушується штати та ставки заробітної плати, чи немає випадків виплати посадових окладів і надбавок до них у більших розмірах, ніж це встановлено законодавством, чи немає випадків виплати премій при перевитраті фонду заробітної плати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]