Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 8.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
113.66 Кб
Скачать

4. Зовнішньоторговельні угоди з купівлі-продажу об’єктів інтелектуальної власності

В цій групі зовнішньоторговельних угод розрізняють:

  • угоди з торгівлі результатами науково-технічних досліджень;

  • угоди з торгівлі об’єктами авторського права.

Операції з торгівлі науково-технічними знаннями пов’язані з обміном результатами виробничих, наукових досліджень і розробок, які мають не тільки наукову, але й комерційну цінність. В ролі товару тут виступають продукти інтелектуальної праці, у вигляді патентів, ліцензій, товарних знаків, промислових зразків, які представляють собою частину так званої промислової власності, а також технічні знання і досвід, які об’єднуються поняттям “ноу-хау”, що передбачає передачу знань і досвіду шляхом представлення технічної документації, креслень, таємниць виробництва, які не підлягають патентуванню.

Научно-технічні знання поступають в міжнародний обіг на основі або відносин купівлі-продажу, (при продажу патентів), або відносин, які виникають в зв’язку з отриманням тимчасового права користування результатами наукової діяльності на базі міжнародних ліцензійних договорів.

Ліцензійні операції - це надання права стороною-патентовласником, який називається ліцензіаром, іншій стороні - особі чи фірмі, - яка називається ліцензіатом, на промислове і комерційне використання винаходу, який користується патентним захистом, протягом обговореного терміну і за певну винагороду.

Іншу групу зовнішньоторговельних угод з купівлі-продажу результатів творчої діяльності утворюють угоди по зворотному обміну результатами науково-дослідницьких робіт в галузі науки, промислового виробництва, медицини, тощо. Змістом вказаних угод являється виконання спільних і замовлених науково-дослідницьких і проектно-конструкторських робіт, виконання замовлень на підготовку науково-технічної документації, наукового обладнання і дослідних зразків виробів і матеріалів, проведення научно-технічних експертиз, консультацій, тощо.

Зовнішньоторговельні угоди з об’єктів авторського права охоплюють сферу духовного життя і конкретизуються в операціях з поступок і здобутті прав на переклад і друк наукової і технічної літератури, виконання музичних творів, спільну постановку кінофільмів, прокат і обмін кінофільмами і телепрограмами.

В зовнішньоекономічній комерційній діяльності використовують звичайні для міжнародної торгівлі способи оформлення зовнішньоторговельних угод. Порядок підписання і форма зовнішньоторговельної угоди регулюється міжнародним правом і внутрішнім законодавством країни. Згідно прийнятому в даний час порядку, зовнішньоторговельні угоди повинні укладатись в письмовій формі. Письмова форма угоди - це не тільки оформлення одного документу (контракту), але й обмін листами, телеграмами, телексами, підписаними представниками направляючої їх сторони.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]