Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 8.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
113.66 Кб
Скачать

3. Зовнішньоторговельні угоди з купівлі-продажу послуг

В сучасних умовах угоди купівлі-продажу послуг є, в більшості випадків, самостійними операціями, відокремленими від угод з купівлі-продажу товарів.

Виділяються дві групи угод купівлі-продажу послуг: основні та обслуговуючі купівлю-продаж товарів.

До основних угод купівлі-продажу послуг відносяться:

  • угоди з надання виробничо-технічних послуг;

  • орендні угоди;

  • угоди з експорту та імпорту туристичних послуг;

  • угоди з консультаційних послуг та в області інформації і удосконалення управління.

Виробничо-технічні послуги, що отримали в міжнародній практиці назву інжинірингу являють собою комплекс послуг комерційного характеру з підготовки і забезпечення процесу виробництва і реалізації продукції, обслуговування будівництва і експлуатації промислових, інфраструктурних, сільськогосподарських та інших об’єктів.

Надання на основі договору про інжиніринг повного комплексу послуг і поставок необхідних для будівництва нового об’єкта, називається комплексним інжинірингом. Він включає три окремих види інженерно-технічних послуг, кожен з яких може бути самостійним об’єктом угоди:

  • консультаційний інжиніринг пов’язаний головним чином з інтелектуальними послугами при проектуванні об’єктів, розробці проекту будівництва і контролю за проведенням робіт;

  • технологічний інжиніринг, що означає надання замовнику технології, необхідної для будівництва промислового об’єкта і його експлуатації, розробку проектів по енерго- і водопостачанню, транспорту;

  • будівельний і/або загальний інжиніринг передбачає поставки обладнання, техніки та монтаж обладнання, включаючи у випадку необхідності інженерні роботи.

Інженерно-консультаційні послуги надаються у вигляді технічної документації, результатів досліджень, вихідних даних для будівництва, економічних розрахунків, схем, рекомендацій. Згідно з тлумаченням ЄЕК ООН, сюди входять наступні послуги:

  • проведення попередніх техніко-економічних обґрунтувань і досліджень, пов’язаних з загальним проектуванням;

  • планування і підготовка креслень і схем витрат;

  • планування і створення програми фінансування;

  • підготовка попередніх ескізів, проектної документації, детальних креслень і специфікацій;

  • підготовка технічних умов для участі в торгах і надання рекомендацій по поступаючи пропозиціях, оцінка пропозицій про будівництво об’єктів;

  • контроль за будівництвом, виготовленням обладнання, монтуванням, налагодженням і запуском обладнання в експлуатацію;

  • надання сертифікатів про якість проведених робіт.

Орендні угоди – це здача в найм товару іноземному контрагенту. Одна із сторін угоди – орендодавець - надає іншій стороні – орендатору – предмет оренди у виключне користування на встановлений термін за певну винагороду. Найбільше розповсюдження в міжнародній комерційній практиці набула довгострокова оренда, яка називається лізингом. Об’єктами лізингу частіше всього є стандартно-промислове обладнання, авіаційні двигуни, судна, літаки, ЕОМ.

Існує два різновиди лізингових операцій: фінансовий лізинг і оперативний.

Фінансовий лізинг це орендна угода на термін, близький до терміну служби обладнання, протягом якого проходить повне погашення всіх витрат орендодавця і забезпечення йому встановленого прибутку за рахунок орендних відрахувань. Особливістю фінансового лізингу є неможливість розірвання договору протягом так званого основного терміну оренди, тобто терміну, необхідного для погашення витрат орендодавця.

В угоді фінансового лізингу беруть участь три сторони: орендатор, орендодавець і постачальник обладнання. Орендодавець, який виконує в цій угоді чисто фінансові функції, укладає два договори: про лізинг – з орендатором і контракт на закупку обладнання – з постачальником. Надане в оренду обладнання залишається власністю орендодавця, орендатор має право лише на його тимчасове використання. Орендатор і постачальник обладнання не зв’язані між собою договірними відносинами, проте орендатор сам вибирає постачальника.

Оперативний лізинг це угода, яка не передбачає компенсації витрат орендодавців, пов’язаних з придбанням наданого в оренду обладнання, протягом основного терміну оренди. Терміни цієї угоди, як правило, значно менші термінів фізичного зношення обладнання, що передбачає неодноразову здачу в оренду предмету оперативного лізингу. В оперативному лізингу орендні ставки вищі, ніж в фінансовому, оскільки орендодавець не маючи гарантій щодо повної окупності витрат, вимушений враховувати можливості комерційного ризику, підвищуючи ціни на послуги.

Туристичні послуги – широко поширений в сучасних умовах вид діяльності. Міжнародний туризм охоплює категорію осіб, які виїжджають за кордон і не займаються там діяльністю, яка оплачується.

Види туристичних послуг, які пропонуються в ролі товару на міжнародному ринку, різноманітні і включають:

  • послуги по розміщенню туристів (в готелях, мотелях, пансіонатах, кемпінгах);

  • послуги по переміщенню туристів до країни призначення і по країні – об’єкту туризму різними видами пасажирського транспорту;

  • послуги по забезпеченню туристів харчуванням;

  • послуги, по задоволенню культурних потреб туристів (відвідування театрів, концертних залів, музеїв, спортивних змагань, знайомство з пам’ятками історії і культури);

  • послуги, по задоволенню ділових інтересів туристів (участь в конгресах, наукових конференціях, ярмарках і виставках);

  • послуги туристам торгових підприємств (продаж сувенірів, листівок);

  • послуги туристам по оформленню документації (паспорти, візи).

Туристичні послуги надаються або по окремих їх видах за вибором, або в комплексі, в рамках так званих інклюзив-турів або пекідж-турів.

Інклюзив тури використовуються найчастіше при авіаційних перевезеннях, причому вартість перевезення туриста до місця призначення і назад визначається на основі спеціально розроблених інклюзив-тарифів, які інколи наполовину нижчі звичайних. Вони включають також вартість розміщення туриста в готелі, харчування (повне або часткове) й інші послуги, які надаються на певну кількість днів, протягом яких турист перебуває в країні призначення. Загальна ціна інклюзив-туру повинна бути не нижча звичайного тарифу (тобто вартості транспортування до даної країни).

Пекідж-тури також передбачають надання клієнту повного комплексу послуг, який, проте може і не включати транспортні витрати. Як правило, пекідж-тури організовуються за певною, раніше розрекламованою програмою.

Інша група угод по купівлі-продажу послуг включає операції по обслуговуванню товарообігу. До цього виду угод відносяться операції:

  • по міжнародних перевезеннях вантажів;

  • транспортно-експедиторські;

  • по зберіганню вантажів;

  • по страхуванню вантажів;

  • по міжнародних розрахунках і ряд інших.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]