Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 9.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
109.57 Кб
Скачать

2. Комісійна угода

При комісійній угоді агент-комісіонер продає товари принципала (комітента) від свого імені, але за рахунок комітента. Комітент продовжує залишатися власником товарів до моменту продажу їх комісіонером третій особі. Комісіонер не купує товари принципала і здійснює операції з безпосереднім покупцем за рахунок принципала.

Як правило, при комісійній угоді товари, що підлягають продажу не передаються комісіонеру, він пропонує товари третім особам по специфікації комітента, в якій вказані мінімальні ціни продажу.

Комісійний договір використовується для реалізації переважно випадкових відносин сторін. Це є непрямим представництвом. Третя особа не вступає у юридичні відносини з комітентом і може навіть не знати, що має справу з його представником, оскільки комісіонер при вступі в угоду не зобов'язаний оповіщати про свій статус посередника.

Комісійний договір застосовується при купівлі-продажу товарів, цінних паперів, транспортних операціях.

У сучасних умовах комісійні операції такого типу (коли товар залишається до продажу в країні експорту) використовуються досить рідко. Більш широке поширення отримала форма комісійної операції, при якій товари передаються у володіння (але не у власність) комісіонера, договір комісії, при якому комісіонер здійснює продаж товарів, що належать комітенту зі свого складу, називається консигнаційною угодою.

Консигнаційна угода. Консигнаційна операція використовується при продажу таких товарів, які вимагають попереднього огляду майбутнім покупцем, його ознайомлення з правилами користування машинами, обладнанням, засобами транспорту. Велика роль, яка відводиться на сучасному ринку машин і обладнання технічному обслуговуванню, також сприяє широкому застосуванню консигнаційних операцій. Оскільки з консигнаційних складів продаються запасні частини, постільки консигнатор часто організовує станції технічного обслуговування, ремонтні майстерні, консультації фахівців з експлуатації проданих машин, обладнання і засобів транспорту.

Основні умови консигнаційних угод:

1. Визначення території. В договорі обумовлюється територія, на якій консигнатор має право продавати консигнаційні товари. При цьому він не тільки не має права продавати товари поза договірною територією без згоди консигнанта, але часто і зобов'язаний включати цей пункт в свої договори купівлі-продажу з покупцями.

2. Терміни консигнації і дії договору. В договорі вказуються терміни консигнації, тобто час, протягом якого поставлений на консигнацію товар повинен бути проданий. Терміни консигнації на практиці зустрічаються різні, але, як правило, вони коливаються між 6 і 24 місяцями.

Термін дії договору звичайно більше терміну консигнації. В більшості угод він складає від 1 року до 5 років.

3. Право власності на товари, що поставляються на консигнацію. Товари, що продаються на консигнацію, залишаються власністю консигнанта до моменту їх продажу третім особам.

4. Умови по ціні. В договорі встановлюються мінімальні ціни продажу, нижче яких консигнатор не може продавати товар без попередньої письмової згоди консигнанта.

5. Платежі. Оскільки платежі за товари, що продаються з консигнаційного складу, повинні переводитися по мірі реалізації товарів покупцям, тому найбільш зручними є календарні платежі по відкритому рахунку з наданням консигнатором банківської гарантії на середню суму реалізації товарів за 2-3 календарних періоди, встановлених для розрахунків.

6. Повернення нереалізованих товарів. З метою підвищення впевненості в збуті товарів нарівні з простою консигнацією застосовують частково зворотну і беззворотну консигнації. Частково зворотна консигнація передбачає, що консигнатор приймає зобов'язання після закінчення терміну купити у консигнанта по твердому рахунку не менше узгодженої кількості з нереалізованих до цього терміну товарів. Наприклад, поставлена 1 тисяча холодильників терміном на 1 рік з умовою неповернення 200 холодильників. Якщо реалізовано 700 виробів, то він має право повернути тільки 100, а 200 повинен купити сам.

Повністю беззворотна консигнація передбачає, що консигнатор позбавляється права повернення і весь непроданий після закінчення терміну товар повинен купити сам.

В обох випадках потрібно отримувати гарантію платежів за частину товару, що не повертається. Ними можуть бути банківська гарантія, векселі і тратти.

Якщо ж принципал зацікавлений знайти вихід при не реалізації товарів, то в такому випадку можуть бути передбачені зниження цін, більш сприятливі кредитні умови.

7. Порядок виплати винагороди. В договорі точно визначаються вид, розмір і порядок виплати винагороди консигнатору. Він може бути встановлений у вигляді певного відсотку від вартості проданих товарів.

8. Обов'язки консигнатора. Як правило, в договір включаються наступні обов'язки консигнатора:

  • підготовка приміщення для консигнаційного складу, наймання персоналу для роботи на ньому, отримання дозволу на ввезення товару в свою країну (імпортної ліцензії);

  • забезпечення повного збереження якості товарів під час знаходження їх на консигнаційному складі, оплата всіх витрат по організації і утриманню консигнаційного складу;

  • страхування товарів, що знаходяться на консигнаційному складі, на користь консигнанта;

  • надання з метою забезпечення інтересів консигнанта гарантії першокласного банку;

  • здійснення реклами, показ товарів в демонстраційних залах і післяпродажне технічне обслуговування;

  • своєчасне надання звітів консигнанту про хід реалізації і про запаси товарів на складі, а також інформація про стан кон'юнктури ринку і про рівень цін на аналогічні товари у конкурентів.

9. Обов'язки консигнанта. У договорі, як правило, встановлюються наступні обов'язки консигнанта:

постачання до обумовленого терміну на консигнаційний склад товарів в зумовленому асортименті і кількості, і надалі підтримка запасів товарів на певному узгодженому рівні;

забезпечення агента технічною документацією, каталогами, необхідною для технічного обслуговування;

відправлення в країну імпортера фахівців для навчання національних кадрів.

10. Порядок повернення товарів. В угоді передбачається, хто і в якій мірі несе витрати по поверненню товару у випадку, якщо він не буде проданий протягом встановленого терміну консигнації.

В деякі консигнаційні угоди включаються монопольні обмовленості, згідно з якими, фірма приймає на себе виняткове право представництва як агента по продажу на консигнаційних засадах (а іноді й по здачі в оренду) вказаного в угоді обладнання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]