Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бакалавры Методичні вказівки доповн редактиров...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
98.82 Кб
Скачать

2. Визначення вихідних даних для формування колекції

Вихідні дані, необхідні для вироблення творчої концепції колекції, можуть бути наслідком аналізу першоджерела та опрацьованої літератури і включають:

  • тип колекції (перспективна, промислова, авторська);

  • характеристику споживача (вік, стать, соціальна належність, загальнокультурний рівень, ставлення до моди, до одягу);

  • концепція створюваного асортименту (призначення, сезон, розмірна характеристика, ступінь відповідності модним тенденціям);

  • матеріали (склад сировини, фактура, фізико–механічні, художньо–естетичні та гігієнічні особливості).

Вихідні дані погоджуються з викладачем та оформлюються як художньо – технічне завдання ( 3 – 4 стор.).

3. Аналіз теоретичного матеріалу за темою бакалаврського проекту

Аналіз теоретичного матеріалу за темою розробки колекції моделей – це своєрідний літературний огляд з вивченням матеріалів семінарів, музеїв, показів мод, виставок, наукової та науково-популярної літератури, ресурсів интернет, огляд вітчизняних та зарубіжних журналів мод.

Теоретична частина обов’язково включає коротке дослідження сучасних тенденцій моди в області костюму, які відповідають характеру теми бакалаврського проекту. В цій частині визначаються вимоги до проектування, узагальнення отриманої інформації, логічне обгрунтовання розвитку особистої ідеї-образу та вибору авторської теми. (5 – 6 стор.).

  1. Проектно – композиційний розділ

Проектно – композиційний розділ займає центральне місце у бакалаврському проекті та є найбільш важливою частиною роботи. Він спирається на результати та висновки попередніх загальнотеоретичних розділів. Проектно-композиційний розділ повинен розкривати образ колекції, її функції, структуру та композиційний принцип побудови. Тут потрібно надати розгорнуту характеристику споживачу, якому вона призначена, стиль, в якому витримана колекціїя. Необхідно обумовити та описати способи формоутворення (геометрія форми, симетрія, асиметрія, тощо), які були обрані для створення колекції, методи моделювання в об’ємі або на площині, які були застосовані для виконання моделей в матеріалі.

Графічна частина бакалаврської роботи виконується в оригінальній техніці в чорно–білому зображенні на аркушах формату А3. В дизайнерській графіці подаються ескізи колекції моделей одного еталонного ряду (10-15 одиниць), об’єднаних спільною ідеєю теми. Розкриття цієї теми в костюмі повинно бути логічно підпорядковане цільовому напрямку розробки колекції і единому образу, сформованому на базі даної ідеї. Розроблені моделі еталонного ряду повинні відзначатись індивідуальністю і завершеністю художнього образу. Модельний ряд колекції повинен включати не менше 10 ескізів з виглядом спереду та ззаду кожної моделі - пропозиції, з зазначенням форми-символу, як основи побудови всього ряду та кольорової палітри колекції. Розробка графічних пропозицій може бути реалізована в системах «симейство», «гарнітур» „комплект” або «ансамбль». Проектно-композиційний розділ повинен містити засоби формоутворення, характеристику пропорційних співвідношень, кольорове рішення, особливості конструктивних рішень, розподіл акцентів за конструктивними поясами, а також дані про використані матеріали, оздоблення, їх узгодження в костюмі. Методика відбору тканин проводиться згідно їх фізико–механічних, гігієнічних та художньо-естетичних властивостей, які повинні бути описані студентом. Види тканин та оздоблення, призначених для вибору, подаються на аркушах формату А4.

В проектно–композиційному розділі необхідно визначити, яка із трьох основних функцій костюму домінує в запропонованому асортименті моделей та чому. Всі моделі в еталоному ряді частіше всього виконуються в одному кольоровому напрямку і є спільними за характером композиції. Вони повинні бути побудовані на одній базовій формі, в одному стилі, для однієї вікової групи, для одного типу та образу. Кожна модель з ряду повинна мати композиційний центр. Із 10-15 моделей для виконання в матеріалі обираються три базові модели, що мають найбільш вдале художньо-конструктивне рішення з обгрунтованням такого вибору. Вибір моделей може диктуватись новизною художньо-конструктивного рішення, або використанням нетрадиційних матеріалів та оздоблень, кольорових з`єднань або інших композиційних особливостей. Ескізи моделей обрані до виконання в матеріалі обов’язково підписуються керівником.

До виконаних в матеріалі моделей додаються чистові ескізи в кольорі на аркуші формату А2 , в вигляді трьохфігурної композиції в будь-якій манері та техніці виконання (за можливістю додаються фотографії моделей у двох ракурсах).

До вибраних для виконання в матеріалі моделей будується комплект первинних робочих лекал, за якими створюються макети моделей. Форма моделей або окремих їх елементів можуть бути побудовані методом наколки із макетної тканини на манекені або фігурі для уточнення композиційного рішення. Макети моделей повинні демонструвати не тільки силует та крій, але і форму, розмір, місце розташування на моделях всіх конструктивно-декоративних деталей та оздоблення, кольорові контрасти та нюанси, якщо вони присутні в їхньому композиційному рішенні. Після уточнення форми моделей та їх декоративних елементів під час роботи над макетами коригуються первинні лекала для їх подання до захисту бакалаврської роботи в вигляді комплекту кінцевих робочих лекал в натуральну величину.

Проектно – композиційний розділ повинен містити художньо-технічний опис моделіей з доданням схем їх технічного моделювання на конструктивній основі у масштабі 1:4 (формат А4), якщо моделі отримані шляхом технічного моделювання базової або типової конструкції на площині.

За остаточними робочими лекалами із тканин, які призначені для проектування, розроблюються моделі, відшиваються в лабораторії інституту за участю та під контролем лаборантів, учбових майстерів. Примірки проводяться в присутності керівника проекту.

Виконані в матеріалі моделі демонструється під час захисту бакалаврської роботи на фігурі манекенниць або на манекенах. (15 – 20 стор.)