Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поняття державного управління.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
50.41 Кб
Скачать

Принципи державного управління:

Соціально-політичні принципи

  1. Широка участь громадськості в державному управлінні.

  2. Централізм в управлінні.

  3. Рівноправність громадян.

  4. Додержання законності.

  5. Позапартійність.

Організаційні принципи

  1. Організаційні принципи побудови апарату управління

  1. Галузевий принцип.

  2. Територіально-виробничий принцип.

  3. Лінійний принцип.

  4. Функціональний принцип.

  5. Принцип подвійного підпорядку-вання

  1. Принципи діяльності системи управління

  1. Раціональний розподіл повноважень.

  2. Відповідальність органів управління.

  3. Поєднання колегіальності і єдино-начальництва.

Побудова і функціонування системи державного управління згідно зазначених принципів служить забезпеченню належного правопорядку в державі, розвитку економіки і політики, зростанню міжнародного авторитету України.

Висновки

Державне управління, є функцією держави, якою володіють спеціальні органи, які являють собою систему органів державного управління, що діють від імені держави. До цієї системи входять дві складові: державні та недержавні органи.

Перші в цій системі є основними і їхня сукупність є частиною апарату держави. В цих органах на оплатній основі працюють державні службовці.

Другі можуть здійснювати державне управління лише в тому разі, якщо держава делегує їм відповідні повноваження.

Державне управління містить характеристики соціального управління, так як воно є його складовою частиною. Але державне управління має свої притаманні тільки йому одному риси, що являють нам його специфіку і дають нам право детермінувати його як окремий, самостійний вид управління.

Проявляють себе ці особливості в компонентах системи державного управління (суб’єкті, об’єкті, управлінському впливі) та інтегративних властивостях, що притаманні йому як системному управлінню.

Система спеціальних органів, що представляє державу, являє собою суб’єкт державного управління. Особливості цих органів, як безпосередніх суб’єктів державного управління полягають в тому, що вони утворюються державою, наділені державно-владними повноваженнями і здійснюють управлінські функції від імені держави.

Об’єкта ж, вирізняє те, що ним є організоване суспільство в цілому. Розподіляється вплив на об’єкти, сферами державного управління суб’єктів.

Визначальними особливостями управлінського впливу є притаманний йому державно-владний характер, що виявляється у правовій, переважно адміністративно-правовій формі, та має безперервний характер.

Принципи державного управління прийнято поділяти на такі групи:

соціально-політичні – демократизм; народність; рівноправність осіб різних національностей; рівність усіх перед законом; законність; гласність; об’єктивність.

організаційні принципи побудови апарату державного управління – галузевий; функціональний; територіальний.

Організаційні принципи функціонування апарату державного управління – нормативність діяльності; єдиноначальність; колегіальність; поділ управлінської праці; відповідальність за прийняті рішення; оперативна самостійність.

Соціально-політичні принципи – це загальні принципи управлінської сфери, що поширюються на всі види виконавчо-розпорядчої діяльності та всі функціонуючі в державі управлінські структури.

Організаційні принципи побудови державного управління забезпечують найбільш раціональний вибір суб’єктів управлінської діяльності. Виходячи з цих принципів і враховуючи конкретні соціальні та економічні умови, здійснюється розподіл компетенції управлінських структур. Вони повинні максимально ефективно розподілити управлінську працю і усунути паралелізм у діяльності у діяльності центральних та місцевих органів, вищестоящих і нижчих ланок апарату.