Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
hydrology (1).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
134.14 Кб
Скачать

Методичні вказівки:

Солоність відмічається на горизонтальній осі, температура — на вертикальній. Графік зміни to замерзання зобразіть суцільною лінією, графік зміни to найбільшої густини — пунктирною лінією. Визначте, при якій солоності to замерзання води залишається нижчою, ніж to найбільшої густини, а при якій — вищою. Коли указані to є однаковими.

Рекомендований масштаб солоності в 1см – 4%; масштаб температури в 1см – 1*С.

При якій солоності температура найбільшої густини вища, ніж температура замерзання?

При якій солоності вони співпадають, а при якій – t* найбільшої густини нижча, ніж t* замерзання.

Література:

Основна: [1], c.206-214; [2], c.213-221; [3], c.124-126; [4] c.146-149; [6] c.23-41; 58-82; [7] c.147-154; [8] c.164-170; [9] c. 16-34

Додаткова: [2], [14], [15], [36], [52], [54], [58], [62], [63], [66], [78], [91].

ТЕМА 2

ЛАБОРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ №3-4

Тема: світовий океан. Фізико-хімічні властивості океанічної води

Мета: вивчити основні фізико-хімічні властивості океанічної води та їх географічний розподіл, термічний режим Океану, вдосконалювати вміння аналізувати графіки.

Обладнання: фізична карта світу; практикум Неклюкової Н.П.; дидактичні роздаткові матеріали “Властивості океанічної води”.

Питання для співбесіди:

  1. Назвіть фізико-хімічні властивості океанічної води.

  2. Охарактеризуйте солоність океанічної води.

  3. Охарактеризуйте газовий склад океанічної води.

  4. Поясніть тепловий баланс Океану.

Завдання:

Завдання 1.

На основі аналізу меридіональних профілів солоності (роздаткові матеріали) виявіть і поясніть закономірність розподілу солоності води в Океані:

а) на поверхні;

б) з глибиною.

В -І - Атлантичний океан

В - II - Тихий океан

В - III - Індійський океан.

Методичні вказівки

На меридіональних профілях солоності на вертикальній шкалі показані глибина (ціна поділки – 1000м), на горизонтальній шкалі – географічна широта (ціна поділки – 10*). Солоність океанічної води показана ізогалинами – лініями, що з’єднують точки з однаковою солоністю. Ізогалини проведені через 0,1%.

Характеристику розподілу солоності у поверхневому шарі води слід проводити за таким планом: причини, що впливають на солоність, її величина в екваторіальних, тропічних, помірних та полярних широтах.

Аналіз розподілу солоності з глибиною теж слід проводити по широтно з вказанням конкретних кількісних показників. На яких глибинах солоність змінюється швидко, а на яких повільно?

Завдання 2.

На основі аналізу карт середньорічних на поверхні Світового океану — (роздаткові матеріали, рис…) виявіть і поясніть закономірність розподілу тепла у шарі поверхневих вод Світового океану.

Методичні вказівки:

Слід з’ясувати відмінності зміни температури води і пояснити його причини. Які відхилення від загальної закономірності зміни температури води та її причини?

Аналіз проведіть за таким планом: а) чинники, що впливають на температуру океанічної води; б) загальна закономірність зміни температури води (один або кілька напрямків зменшення досліджуваного показника); в) де поверхневі води мають найвищу температуру, а де — найнижчу; г) де і чому спостерігається відхилення ізотерм від субширотного напрямку.

Завдання 3.

На основі аналізу меридіональних профілів температури вод Океану — (роздаткові матеріали) виявіть і поясніть закономірність зміни температури океанічних вод з глибиною.

В -І - Атлантичний океан

В - II - Тихий океан

В - III - Індійський океан.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]