Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 7.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
196.1 Кб
Скачать

Лекція 7

Побудова мережі зв’язку з використанням синхронної цифрової ієрархії

  1. Перетворення та інформаційні структури в сці

Приведення вхідних цифрових потоків ПЦІ до схеми синхронного мультиплексування, тобто формування модуля STM-1 відбувається відповідно до схеми

Рисунок 1 - Європейська схема перетворень СЦІ

На вході і виході схеми розміщуються такі інформаційні структури як:

- контейнери Сn. В них попередньо розміщуються сигнали, що підлягають передаванню. Всі операції з контейнером відбуваються незалежно від їх вмісту, що дає можливість передавати різні види сигналів (ПЦІ, АТМ і т.д.).

- віртуальні контейнери VСn. Формуються шляхом додавання до Сn трактового заголовка РОН. Формування та розформування їх відбувається в точках закінчення трактів. Трактовий заголовок дає змогу контролювати якість трактів й передавати аварійну та експлуатаційну інформацію. Тракти нижчих порядків відповідають контейнерам 1 та 2 рівнів–VС-11, VС-12, VС-2, а вищих порядків – 3 і 4 рівнів - VС-3, VС-4. Для полегшення введення/виведення сигналів в межах групового сигналу для кожного конкретного VС використовують відповідний йому покажчик PTR.

- TU-nкомпонентний блок або субблок. Формується шляхом додавання до віртуального контейнера нижчого рівня (1-3) покажчика розміром 1 байт.

- TUG-n – група компонентних блоків рівня 2, 3 формується шляхом побайтного мультиплексування певної кількості однакових компонентних блоків TU-n. Призначений для обмеження кількості можливих способів обє’днання VС нижчого рівня у VС вищого рівня.

- AU-n – адміністративний блок рівня 3, 4 формується шляхом додавання до VС вищого рівня покажчика PTR розміром 9 байт.

Один або кілька адміністративних блоків, які займають певні фіксовані по­зиції в навантаженні STM, називаються групою адміністративних блоків AUG. У європейській схемі перетворень (див. рис.) така група складається з одного адміністративного блоку - AU4.

Синхронний транспортний модуль STM1 утворюється додаванням до групи адміністративних блоків AUG секційного заголовка SOH, який складається з заголовків мультиплексної MSOH та регенераційної RSOH секцій. Ці заго­ловки виконують функції контролю, керування тощо. Заголовок RSOH пере­дається між сусідніми регенераторами, a MSOH - між пунктами, де форму­ються й розформовуються STM, проходячи регенератори транзитом.

Кожна з описаних інформаційних структур призначена для транспорту­вання інформації на певному шарі мережі синхронної цифрової ієрархії або для узгодження двох суміжних шарів. Співвідношення між найважливішими інформаційними структурами умовно показане на рисунку 2.

Трактовий заголовок Секційний заголовок

Рисунок 2 - Формування синхронного транспортного модуля STM1

Перетворювальні процедури синхронної цифрової ієрархії поділяються на три категорії; на рис. 1 їм відповідають лінії різних видів.

Цифрові потоки, що надходять, розміщуються на певних позиціях циклів віртуальних контейнерів. З огляду на широке й різноманітне використання в сучасних мережах зв'язку швидкості потоку 2 Мбіт/с, передбачено різні варіанти його розміщення в контейнері С12.

Асинхронне розміщення може застосовуватися на перших етапах розгортання синхронної цифрової ієрархії при роботі синхронних ділянок у плезіохронному оточенні.

Зі створенням синхронних зон доцільним є синхронне розміщення, яке має два різновиди. Байт-синхронне розміщення уможливлює доступ до складо­вих каналів зі швидкістю 64 кбіт/с, тому що при цьому октети (байти) потоку зі швидкістю 2 Мбіт/с збігаються з байтами контейнера. Біт-синхронне розміщення застосовується для сигналів, що не мають октетної структури.

Нарешті, мультитексувания дає змогу узгодити кілька сигналів шару трактів нижчого порядку з сигналами тракту вищого порядку або кілька сигналів гракту вищого порядку з мультиплексною секцією. Числа, розміщені разом зі знаком множення (див. рис. 1), показують кількість об'єднуваних потоків.

Цикли основних інформаційних структур синхронної цифрової ієрархії прийнято зображувати графічно у вигляді прямокутних таблиць. Кожна клі­тинка таблиці відповідає одному байту. Порядок передавання байтів - зліва направо і зверху вниз (як і читання звичайного тексту). Перший байт циклу розміщується в лівому верхньому куті таблиці, останній - у правому нижньому.